Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Audacity kérdések

google

Recommended Posts

google

Hello!

Az én kérdésem az, hogyan tudok egy wavot felhangosítani Audacity-ben?

Szinte nevetségesen hangzik. Ha beállítok +16 decibel hangerõt, akkor a szerkesztõsávon nagyon jól szól, de ha exportálom wav-ként, akkor meg ugyanúgy szól, mint szerkesztés elõtt. Mit kellene még tennem?

• 11 months later...
JOINT72

Az áprilisi újság mellékletén volt at Audacity és a Lame kódoló. A Lame kicsomagolva ezeket tartalmazza:

IPB kép

A dll-t és a doc mappát hova kell másolni? Lame.exe-t futtatni kell vagy az audacity Plug-Ins mappájába tenni?

Biztos ami biztos, inkább megkérdezem. Kösz!

Sanzi

Én úgy csináltam, hogy amikor kérdezte, hogy milyen külsõ kodeket akarok alkalmazni, tallóztam az url-t, és kész. A program gyökér könyvtárába másoltam, elfér. Az .exe-vel nem csinaltam semmit.

• 1 month later...
zsoltchelsea

Amikor először akarsz exportálni, kéri a .dll fájlt, annak megadod az útját, utána már nem kell velük semmit csinálni. Amúgy .wav-ba kell mindenképpen???? Próbáld meg elmenteni sima projektbe, majd bezárni, megnyitni a projektet és azt exportálni...

• 3 months later...
Vaszics

Sziasztok!

Lenne egy hatalmas problémám az Audacityvel kapcsolatban, remélem tud valaki segíteni:

Ha mûködõ netkapcsolat van a gépemen, akkor az Audacity elindításakor tízböl nyolc alkalommal bekövetkezik a kék halál. Ilyenkor a gép újraindulása után ha nem csatlakozom a netre, akkor kifogástalanul tudom használni a progit.

A számítógépem kb középkategóriás, naprakész Xp-vel és hibátlanul mûködõ vírusvédelemmel, szóval fogalmam sincs, mi lehet a gond, más progik, alkalmazások inditása során ez soha nem fordul elõ.

Tud valaki segíteni? (vagy egy hasonló, többsávos zeneszerkesztõt ajánlani?) Elõre is köszönöm, üdv: Vaszics

Bata László

Audacity, de hanyas? Most jelent meg a stabil és a fejlesztõi változatból is új, melyiket használod?

• 3 months later...
Kesztyû

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok az Audacity-vel egy hosszú hangot számokra bontani, úgy ahogy például egy audió CD-n is szerepelnek? Mert egy órás hangfelvétel enélkül szinte használhatatlan. Segítségeteket köszönöm.

Omega32

Szerkesztés->kijelöléssel kijelölöd a kivánt részt, majd fájl->kijelölés exportálása... (wav vagy mp3). Viszont ekkor újrakodolás történik. Ha a nagy egy órás anyagod mp3, akkor az mp3directcuttal újratömörítés nélkül tudod vágni (nincs minőség romlás). Ha tömörítetlen fájllal dolgozol (pl. wav), akkor vághatod nyugodtan az Audacity-vel. Aztán később ha minden kész, akkor tudod majd tömöríteni, ha szükséges.

Kesztyû

Köszönöm, mûködik.

• 1 year later...
pappmiklos

Sziasztok!

Nemrég újra kellett telepítenem a Windowst így az Audacity-t is. Ezzel szoktam rögzíteni a különböző bemeneti forrásokról a hangokat. Eddig mindig sztereóban végezte, azonban most csak monóban akarja. Hol lehet átállítani, hogy sztereóban vegyen fel?

A Projekt menü pontból hiába nyitok Új Sztereó sáv-ot, ha elkezdem a felvételt, nyit egy monó audió sávot, és abba veszi fel. Az audió sávban pedig a sztereó sáv készítését nem lehet kijelölni.

Ha importálok egy sztereó hangállományt, azt sztereó csatornán nyitja meg, de ha arról szeretnék felvételt készíteni, akkor is monóban veszi fel.

Előre is köszönöm a segítséget.

---

Sikerült megoldani. Eddig a béta verzió volt fenn és azzal is működött, de most valamiért vacakolt.

• 2 months later...
Tom 1000

Vistával nekem nem mûködik, nem veszfel semmit, se a hangszóróból, se a mikrofonból. Pedig beállítottam, mégis mi a hiba?

Omega32

Elképzelhetõ, hogy még bugos. Mindenestre Realtek hangkártyával nem mûködik...

Bata László
Vistával nekem nem mûködik, nem veszfel semmit, se a hangszóróból, se a mikrofonból. Pedig beállítottam, mégis mi a hiba?

Vista alatt a legtöbb nem Vistához írt hangrögzítõ programot Windows XP SP2 módban kell futtatni (jobbgomb a program ikonján, kompatibilitás menü). Az sem árt, ha az adott csatorna (keverõ, vonali bemenet stb.) engedélyezve van. Ehhez az alábbi lépések szükségesek, mondjuk, ha a Sztereó keverõrõl szeretnénk felvenni:

1. A Tálca értesítési területén látható hangszóróikon jobb gombos menüjébõl válasszuk ki a Rögzítõeszközök menüpontot, majd kattintsunk szintén a jobb egérgombbal a megnyíló panel egy üres pontjára, és válasszuk ki a Letiltott eszközök megjelenítése menüpontot, mire elõkerülnek keresett csatornáink.

2. Ekkor azonban a Sztereó keverõ még le van tiltva, ezért elõbb engedélyeznünk kell, majd ahhoz, hogy ezt használja felvételhez a Vista, alapértelmezett eszközzé kell tennünk. Mindezt a csatorna jobb gombos menüjébõl intézhetjük el: elõbb az Engedélyezés, majd a Beállítás alapértelmezett eszközként menüpontokban.

3. A kiválasztott eszközt a Vista zöld pipával jelöli. A felvétel jelszintjét a

Tulajdonságok panel Jelszintek fülén tudjuk szabályozni. Ezt szintén a jobb gombos menübõl vagy a csatornán duplán kattintva, esetleg az elõzõ Hang panel jobb alsó sarkában látható Tulajdonságok gombra kattintva érhetjük el.

• 1 month later...
Ika-Bus

Nekem a következõ probléma adódott: Új gépem van, de valami miatt az Audacity-ben (máshol, sem) nem tudok hangot felvenni a Sztereó Keverõrõl, sõt, teljesen el van szürkítve a lenyíló menü és csak mikrofonról lehet felvenni. A régi gépemen rendesen mûködött a Sztereó keverõ, de itt már nagyon idegesít. Valaki segítsen! XP SP2-t használok, 1.2.6-os Audacity-vel (más verzióval sem jó :( ).

IPB kép

Omega32

Realtek hangkártyád van az új gépbe? Ha igen, akkor az a gond.

Ika-Bus

Azt hiszem igen, de a régiben is az volt. Akkor nincs rá mód, hogy használjam a sztereó keverõt? :Sír:

• 3 months later...
Ika-Bus

Sikerült megoldani a problémámat egy jack-jack kábellel, viszont az ezzel felvett hang minõsége borzalmas. Ezen nem lehet valahogy javítani? :(

payskin

Az nem lehet, hogy a gépedben van még valamilyen hangkeltő vagy hangrögzítő eszköz (pl. webkamera), amit hamarabb megtalál az Audacity és ezért nem mutatja a csatornákat? Csak azért kérdezem, mert nekem is Realtek hangkártyám van (ALC650), és látom a csatornákat. :hááát:

Nézd meg ezen az oldalon a Windows Problems rész megoldásait, hátha!

Ika-Bus

Köszönöm a Wiki-s oldalt, az alapján sikerült megoldani, beállítottam az ott leírtakat, így ha kihúzom a mikrofont, tökéletes minõségben lehet használni a Sztereó Keverõt. :) Még egyszer köszönöm! :D

• 10 months later...
Timo

Huhh régi topik de hátha valaki olvassa.

Én letöltöttem 1-2 mp3 at a utuberól.

Csak némelyik nagyon halk.

Na most az Audacity egy csomó trükköt tud.

Tudja valaki hogyan lehet vele esetleg felhangosítani ezeket a fileokat, hogy még hallgathatóak maradjanak?

Vagy eleve aki készítette elcseszte esetleg direkt lehalkította és nincs mit tenni.

[OP]Destroy-man

Normalizálás a te barátod! Állítsd 0dB-re! (Elvileg kell ilyen menü pontnak lennie)

Az, hogy hallgatható maradjon az elég tág fogalom.. Én az MP3-at nem sorolom a hallgatható kategóriába... Főleg a youtube félét nem...

• 2 years later...
maghraba

Sziasztok! Van egy diktafon által rögzített 3 órás hangfelvételem. Sajnos az elõadó nem használt mikrofont, így hol nagyon halk, hol pedig jól hallható, amit mond.

Van-e arra lehetõség, hogy csak a halk részeket erõsítsem föl valamilyen automatizmussal és a hangos, jól érthetõ részek már ne torzuljanak tovább?

Köszi!

[OP]Destroy-man

Ha csak beszédről van szó, akkor van rá megoldás, de nem biztos, hogy az Audacity ilyen szinten segíteni tud neked.

Megoldás: előfok + limiter páros. Azaz olyan beállítás kell, ahol tudsz erősíteni, de tudsz rá tenni limitert is. A limiter értéke -0.3 legyen, az erősítés mértéke pedig rád van bízva.

Szerk.:

Megnéztem, alapból nem alkalmas rá, viszont kezeli a VSTi-ket az Audacity, így bővíthető a tudása.

Gyors keresés után ezt találtam, ami látszólag jó erre a célra: http://www.pspaudioware.com/plugins/dynami...sors/psp_xenon/

Én az iZotope Ozone 5-öt használom többek közt erre, viszont annak a használatához nem árt "némi" hangtechnikai (főleg stúdiózásbeli) szakmai tapasztalat.

payskin

@maghraba: Próbáld meg végigkergetni ezen:

http://www.conversationsnetwork.org/levelator

Mondjuk ne a 3 órát, hanem vágjál ki belőle egy 20 perces részletet, ahol van gyenge és normál hang is. Egy próbát megér, hátha megoldja.

maghraba
Ha csak beszédről van szó,
Igen, arról.

de nem biztos, hogy az Audacity ilyen szinten segíteni tud neked.
Pedig reméltem!

Megoldás: előfok + limiter páros.
????

Sajnos ilyen szinten még nem értek az Audacity-hez. :(

Előfok: hol?

Limiter: melyik?

Azaz olyan beállítás kell, ahol tudsz erősíteni, de tudsz rá tenni limitert is. A limiter értéke -0.3 legyen, az erősítés mértéke pedig rád van bízva.
"Majdnem" kínai...

Megnéztem, alapból nem alkalmas rá, viszont kezeli a VSTi-ket az Audacity, így bővíthető a tudása.
Le is töltöttem, már csak azt kéne tudni, hogy hogyan fogható munkára? Az Effetek közt megjelent egy csomó új effekt (a régieket se tudom, hogy melyik mire jó!), de hogy nekem melyik kell MOSt, arról gőzöm sincs!

Én az iZotope Ozone 5-öt használom többek közt erre, viszont annak a használatához nem árt "némi" hangtechnikai (főleg stúdiózásbeli) szakmai tapasztalat.

Ezen azóta is jót vidulok! Mármint magamon! :)))

Természetesen köszönöm a segedelmed! Az eredeti anyag megvan, oszt lehet kísérletezni! :))