Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kazetta -> CD


Binaris01

Recommended Posts

Binaris01

Van valakinek tapasztalata audio kazetták digitalizálásával?

Milyen eszközöket javasoltok hozzá? Nyelvkazettrákat kellene digitalizálni, hogy az állandó elõre-hátra tekeréstõl ne pusztuljanak el véglegesen.

Link to comment
Share on other sites

Zazu

Én a Nero hangszerkesztõjét használtam ilyen célra. Nagyon tuti program, kivághatod a felesleges részeket, van benne zajanalízis és zaj csökkentés, és még nagyon sok hasznos dolog. Automatában vagy kézzel track -ekre szedheted szét a bedigitalizált állományt. Ez nagyon hasznos, mert nem kell állandóan tekergetni, mint a szalagot, hanem ugratni tudsz az általad megjelölt részekre. Biztos vagyok benne, hogy fognak neked ajánlani profibbnál profibb programokat. Hidd elk, ezzel is tökéletesen meg tudod oldani ezeket a gondokat, és van még egy hatalmas elõnye. Gyakorlatilag ingyen van, magyarul beszél, mert a Nero-val kapod.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Egyetértés!

A feladatra tökéletesen megfelel, bár én nyelvi kazettáknál nem javasolnám az automatikus track-re bontást, mivel a track-ek száma erõsen korlátozott! ;)

Link to comment
Share on other sites

Adani

Nero szerintem is tökéletes. Akár egy walkman is megteszi, elég a kimenetét összekötni a hangkártyád line-in bemenetével, felveszed az egészet egybe (oldalanként) késõbb manuálisan vagy kézzel trackekre vágod. Esetleg én javasolnám a tömörítést is pl: mp3(pro)-ba. Mivel a kazetta egyébként sem a minõségérõl híres elég lesz 64kbit/s kódolás, de ha csak beszéd van rajta (nyelvi kazetta) akkor a 32kbit/s is elég. Így minimális tárhelyen tudod tárolni.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

De azt meg ugye nem minden cd játszó bírja lejátszani. ;)

Link to comment
Share on other sites

Adani

Az is igaz, de már 12e-ért is lehet kapni mp3-mat is lejátszó cd-s rádiósmagnót. Sõt egyik haverom egy hipermarketben ( sárga logó és egy piros i betû) látott már 8e ft-ért mp3 discmant tartozék 220-as adapter, szivargyújtó adapter, MC adapter.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Computerfriend

Én már sok kazettámat felmásoltam a gépemre, és késõbb kiírtam egy cd-re. A hangminõség tényleg nem nagy szám, nekem is elég rossz a minõség. Elmondom én hogy csináltam. Felvettem a kazetta oldalait egy felvevõ progival, (Alcrecorder ez direkt kazik felvételére lett készítve, a kazetta halk részeit fel, a hangos részeit pedig lehalkítja. Lehet, hogy nem a legjobb, de nekem megfelelt) utána Cool Edit Proval volt egy kis utómunkám vele, (te neked ez nem fontos, hisz te csak nyelvkazit veszel fel) ezekután dbpoweramp music converterrel átkonvertáltam mp3-ba (barátomnál kipróbáltuk mûködött gyenge hangminõségnél is a lejátszóban). Nem tudok már mást ide írni ennyi.

Link to comment
Share on other sites

chris p

Lenne egy kis gondom az audiokazetta-digizéssel. Rákötöttem a Terratec 5.1 Fun kártya line in csatlakozójára a walkman-em, de sehogy sem volt hajlandó rögzíteni a hangot egyik program sem, pedig hallottam hogy szól, csak nem rögzült. Aztán fél óra idegeskedés, kábel ide-oda dugdosás, egyebek után felfedeztem, hogy a mikrofon bemenetrõl akar rögzíteni, ezért nem vette fel a line in-en beérkezõ hangot. :pislog: Hol lehet beállítani, hogy melyik bemeneten érkezõ jelet akarom rögzíteni? Próbáltam a Vezérlõpult->Hangok és audio eszközök->Audio->Hangrögzítésnél, de ott csak azt lehet beállítani, hogy melyik hangártyát használja, azt nem, hogy az adott kártya melyik bemenetét. Régebben simán rögzített a line in-en, most csak a mic in-en hajlandó. Lehet, hogy a Skype feltelepítése kavart be (ami egyébként épp nem fut)? Tud valaki segíteni?

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Szerintem a felvevõprogramban állíthatod be a bemenetet.

Én a No23Recorder nevû progit használom , abban legalábbis így van.

kép

Link to comment
Share on other sites

chris p

Én a Nero Wave Editor-t használom (illetve most az XP hangrögzítõjével is próbálgattam), de ott a Bemeneti eszköznél szintén csak a hangkártyák közül lehet választani, legalábbis én csak ilyen opciót találtam (illetve van egy wave mapper is a hangkártyákon kívül, ami nem tudom mi :upsz: ).

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Hát most megnéztem mindkettõt de én sem találtam.

Lehet annakidején ezért kezdtem erre a célra más progit keresni.

Link to comment
Share on other sites

chris p

Még az EAC van a gépemen, ami alkalmas rögzítésre, de abban sem találtam ilyen beállítási lehetõséget. Három progiból egy sem, szép arány... :S Azt hiszem akkor megkeresem és felrakom én is a No23Recorder-t.

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Pedig valahol , valahogy biztos lehet állítani csak mi nem tudjuk.

talán jön valaki ide aki tudja.......

http://www.no23.de

Link to comment
Share on other sites

chris p

Köszi! :istenvagy: Lehet valahogy magyarosítani a progit? (Ha nem esetleg angolosítani?)

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

A Skype egy kicsit összezavarhatja a dolgokat, de a Te problémádra - bár már átom vanmegoldásod - a hangerõszabályzó a megoldás.

ki kell választani a felvételi üzemmódot, és kijelölni, honnan szeretnél felvenni.

Link to comment
Share on other sites

chris p

Azt hittem elég ha a lejátszásnál megjelenítek minden lehetõséget (mikrofon, vonalbemenet stb.), aztán ott elnémítom a mikrofont és engedélyezem a vonalbemenetet. Tévedtem :upsz: . Neked is :istenvagy: ! (Egyébként a No23Recorder csak félig volt megoldás, mert gyanítom, hogy a tv-adást továbbra sem tudtam volna rögzíteni a line in-en.)

Link to comment
Share on other sites

cölöp
:) tévedsz , tudod vele rögzíteni , és bármit ami a hangkártyán megfordul.
Link to comment
Share on other sites

chris p

Bocsi, félreérthetõen fogalmaztam: tv-adás rögzítése alatt mpg-file készítését értettem, ami tartalmaz video és hangsávot is. (Erre az Ulead VideoStudio-t használom, ami jelen esetben továbbra is csak a mic in-en lett volna hajlandó rögzíteni.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
LelkesAmatõr

Sziasztok!

Az ALC Recorderrel vettem fel kaziról anyagot, amit aztán MP3-ba konvertáltam, viszont az a problémám, hogy nagyon halk lett a felvétel, zajosabb környezetben (pl. buszon) nem tudom annyira felhangosítani, hogy halljak is belõle valamit.

Mit lehetne tenni utólag a felvétellel, hogy hangosabb legyen?

Illetve mire kell figyelni felvételkor (nagyon felhangosítani a magnó oldalán nem akartam, gondolván, hogy torzítani fog - bár ez lehet hogy hülyeség)?

 

Elõre is köszi.

Link to comment
Share on other sites

atzs

A magnót tényleg nem szabad nagyon feltekerni, mert ha túlvezérled a bemenetet, az torzít.

 

A felvételkor kellett volna úgy beállítani a hangkártyán a felvételi szintet, hogy az eredeti anyag leghangosabb részeinél nagyjából maximumon legyen a jelszint.

 

Utólagos korrekcióra sok programot találhatsz. Kedvencem a shareware GoldWave, de az ingyenes Audacity is tudja ezt, ha jól emlékszem. Figyelj a programok beállításaira. Mivel a részletek már szoftverfüggõek, ezért általánosan írom le a tennivalót. Tegyük fel, hogy a maximális hangerõ 1. Elõször nézd meg, hogy mekkora jelenleg a maximális hangerõ az anyagon, és úgy erõsíts rajta, hogy ne menjen fel 1 fölé, különben nagyon csúnya kattogást hallhatsz a leghangosabb részeknél.

 

Ha jellemzõen zajos környezetben hallgatod azt a lemezt, akkor érdemes csinálni egy dinamikakompressziót. Ez magyarul azt jelenti, hogy lecsökkented a különbséget a leghalkabb és a leghangosabb részek között. Egy csendes szobában hallgatva persze nagyon illúzióromboló, ha egy szál fuvola ugyanúgy üvölt, mint egy torzítós gitár. Nem hátrány viszont, ha a buszon hallod mindkettõt, és a halkabb sem vész bele az alapzajba.

Link to comment
Share on other sites

LelkesAmatõr

@atzs

 

Köszönöm, Audacitym van is a gépen, kipróbálom és majd jelentkezem, hogy sikerült-e.

A dinamika nem zavar, mert angol nyelvleckéket hallgatok, ott meg igazából ennek nincs jelentõsége ;)

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

Dinamikakompressziós hangerõváltoztatáshoz tuti az MP3Gain.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
zauber

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Egy jó minõségû hangkazettát digitalizáltam be, audiograbber progival!

Sajnos az eredmény mégis katasztrófális! Zajos, torz!

Mi lehet a hiba?

A beállításaim ígynéznek ki:

http://kepfeltoltes.hu/071221/10001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Valamit nem jól állíthattam be?

Esetleg tud valaki erre a digitalizálásra egy jobb progit?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Biztos, hogy ezek a beállítások? Mert a képen az látszik, hogy a mikrofonbemeneten keresztül veszel fel, de a jelszint 0-n van, tehát csak nagy csönd vagy recsegés ropogás lehetne a végeredmény. Ha a program ennek ellenére a vonalbemenetrõl vesz fel, akkor azt meg le kéne húzni maximális jelszintrõl, mert így még jó, hogy torz lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy ha alaplapi hangkártyán keresztül csinálod mindezt, akkor az még össze is szedi az összes zajt a gépen belülrõl, úgyhogy ott csodát ne várj.

 

Egyébként tudok rá jó progit: MAGIX Audio Cleaning Lab Deluxe. Nagyon egyszerû kezelni, és van benne spéci zaj, zörej, pattanás, sercegés stb. szûrõ is. Csodát azonban ettõl se várj.

Link to comment
Share on other sites

zauber

Köszönöm a gyors választ!!!

Az a helyzet, hogy először csinálom ezt a digitalizálást és vannak még kezdeti megrogyások! Annyi segítséget szeretnék még kérni, hogy írd le nekem a keverő helyes beállításait. (Egyébként alaplapi hangkártyám van.)

 

Vagyis a keverőnél:

zenei cd: ?

vonalbemenet: ?

mikrofon: ?

SPDIF: ?

 

Ha jól értelmeztem üzeneted, akkor a vonalbemenetet total le kell vennem a mikrofont peddig maxra kell tennem? Milyen hangerőre érdemes állítani a jeladót /magnót/?

Köszi a programajánlót is! De azért még egy kísérletet teszek a válaszod után az audiograbberrel!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...