Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Notebook hûtése

koczkaasfuel

Recommended Posts

koczkaasfuel

Hahó hozzáértõk!

Következõ a probléma. Adott egy laptop, nem új. Elindítás után minden rendben, majd mielõtt elkezdi betölteni a Windows-t, pittyenõ hang kíséretében leáll a kis hûtõventillátor és a használat során nem indul újra = rendesen bemelegszik a dolog, kikapcsolom. A pittyenõ hanggal együtt a képernyõ jobb felsõ sarkában megjelenik egy "Invalid Hibernation..." kezdetû szöveg egy rövid idõre, bár ez már korábban is mindig így volt, mégsem állt le a kis propeller.

Segítség! Köszi!

Egy hozzá nem értõ

ProFiler

Ellenõrizd a BIOS-ban a processzor és a rendszerhõmérsékletet! Nem lehetséges az, hogy hibernálásba ment át a Windows és úgy állítottad le a gépet? Próbáld meg a Power gombot 4 másodpercig nyomva tartani. Majd ezután indítsd újra a gépet.

Ciao.

pardiimre2

Üdv!

Általában játéknál(már DOSosnál is) játszok és egy idõ után fogja és kikapcsol.

Konkrét eset:

FIFA 2005

Bekapcskor a Temp1 hõm. 34 :nyíl: lett:65

- ll - Temp2 hõm17 :nyíl: lett: 64!!!

Mit tegyek???

Köszönöm

ProFiler

Szerezz be külsõ hûtõt.

Ciao.

• 4 weeks later...
Shia-ko

Laptophoz kéne egy coolpadaet venni, de milyet?

Néztem Coolermaster, az tiszta alumínium, de nincs 5cfm, igaz 2 80as pörög 2100en.

Néztem TTt, és Revolteket is, de azok nagyrészt mûanyagok. :hmm:

ProFiler

A kettõ közül a CoolerMaster valamelyest jobban hût, de meglepõdsz: ez hût a legjobban: IPB kép

Típus: Griffin iCurve - kinnt 50 Euro.

Ciao.

• 1 year later...
aadaam

Sziasztok!

Sajnos a meleg megártott a laptopomnak is ... sokat kellett használni és a házhûtõje kerreg már .... tudom hogy ezeknek a ventiknek van 1 bizonyos fordulatszám életidejük .... és utána jo kicserélni õket ...

De nem tudom milyen kell bele ill. hogy kivel/mivel/hol érdemes ezt megcsináltatni?

De ami fõként érdekelne hogy milyen anyagi költségekkel jár ? Mennyib kerül 1 ilyen venti laptopba ? Van valami külön jelzés hogy melyik jo laptoba ?

Köszi!

ui.: Fujitsu-S. AMILO M laptopom van.

• 1 month later...
Xdanny

Hello. Valószinűleg ugyanezt rossz helyre irtam, ugyhogy most itt is megkérdem.

Lehetséges lenne az egy laptopnál, hogy az alapnál komolyabb processzorhűtőt tetessek bele? Vagy ha ez nem lehetséges, akkor vegyem vissza a teljesitményét? Csak azért mert játékok alatt tulmelegszik, és körülbelül 2 percenkén leesik az fps a törtrészére nagyjábol 10 mp időtartamra. Nyilván a processzor melegedés miatt kell hogy legyen, mert a bekapcsolástól számitott 15-20 percen beleül jelentkeznek a gondok. A géppel egyébként nincs gond a jtékokon kívül.

A processzorom AMD turion ml 32

arpsoft

Szerintem nincs lehetőség sem az otthoni cserére sem az erősebb hűtő beépítésére.

Egyébként nem jellemző a laptopokra, hogy túlmelegednek, szerintem ott valami komolyabb probléma lesz.

A ventik élettartamáról meg annyit, hogy van egy Gericom(!) laptopom, ami már 4 éves is elmúlt, szinte folyton megy a ventije, mégsem kerreg.

Nézessed meg szervizben!

• 1 year later...
Trefayne

Üdvözletem!

Van egy Fujitsu-Siemens AMILO Pa 1510-es notebook-om. Mûködésében semmi hiba sincs, de van egy zavaró dolog. Nem tudom pontosan mi az ideális hõmérséklet, de egy monitoring program jelzi nekem a gép aktuális merevlemez és CPU hõmérsékletét. Szinte mindig bekapcsoláskor a merevlemez hõmérséklete 40-43 fok, míg a CPU-é 50 fok körüli. 1-2 órás használattal az elõbbi hõmérséklete felmegy 48 fokra is, míg a CPU-é akár 64 fokra is...

Mi a normális hõmérséklet? Egy sima asztallapon használom a gépet, és most azon gondolkodom, hogy vegyek-e hozzá notebook hûtõlapot vagy csak egy notebook tartót.

MIt érdemes használni? Elég zavaró, ha CPU terhelés alatt pl. 55-rõl felugrik 64 fokra kb. 10 perc alatt.

Ha valaki tudna nekem segíteni ebben a kérdéskörben, kérem jelezze!

Köszönöm!

Alex99

Hát vannak erre például notebook hűtő padok. Ha nagyon zavar, akkor esetleg azzal próbálkozhatsz. Link. Nézd majd meg a méretet, hogy stimmeljen. A Pa 1510 az 15,4-es.

Omega32

Mobilgépek esetén elfogadottak a magasabb hõmérsékletek asztali társaikhoz képest. Nem hiszem, hogy gond lenne.

• 7 months later...
kytad

Sziasztok!

A laptopommal kisebb gond adódott, amivel addig nem igazán törõdtem, amíg egyszer ki nem kapcsolt magától, és ez azóta már 4x megismétlõdött. Telepítve egy widgetet, megmutatta, h a "maghõmérséklet" 79 °C körül volt. Még kedvesen egy lángocskát is odatett elé. mit tegyek? mármint ez hosszútávon nyílván nem tesz jót a gépnek, nem nagyon értek hozzá, de szeretném ha ismét normálisan tudnám használni a gépem, és nem félnék attól h bármikor kikapcsol. A poén az, h egyszerû zenehallgatás és szövegszerkesztés közben is felmelegszik!

CPU: AMD TurionMK38

2,21 GHz

nVidia videokártya van benne, nem tudom ez mennyire számít

elõre is köszi a segítséget!

Pjotr

Hogy gondoltad, hogy ezt a merevlemezhûtés közé írod? :pislog:

Ki kell takarítanod a notebook hûtõjét, ha ez nem elég, akkor a ventilátort is cserélni kell.

• 3 months later...
mesza

Kedves kytad! Hasonló próblémával már indítottam fórumot, 'Toshiba' néven. De a lényeg: hûtõ kitakarítása, notebook hûtõ (nekem egy 5400Ft-os CoolerMaster van, tökéletesen megfelel, nem muszáj a legdrágábbat megvenni) és nemtudom, hogy Toshiba-e a laptopod, ha igen, akkor PowerSaver program, de legtöbb gyártónak van hasonlója, illetve néhánynál a BIOS-ban lejjebb lehet állítani a CPU teljesítményét.

• 2 weeks later...
krisi1992

Üdv!

Az Acer Aspire 5520G típusú laptopom túlmelegedés miatt kikapcsolt (flash videót néztem, elég nagy c++ progit fordítottam-> 100%cpu), erre nekiestem porszívóval (kis fokozaton), majd amikor újra bekapcsoltam, semmi jelet nem adot a hûtõventi. A laptop megy (ubuntu van rajta), arról írok éppen, most direkt terhelem a gépet, majdnem 100on van a cpu, de a hûtés nem kapcsol be, de a laptop sem melegedik! Szoktam rajta érezni (a hûtõ környékén), ha már nagyon forró, de most nem az! Ez hogy lehet? sikerült ilyen jól kitisztítanom, vagy tönkretettem a ventit?

Köszi elõre is!

KGigi

Ha nem melegszik, akkor csak ennyire poros volt.

krisi1992

Köszi a gyors választ :)

Én is erre gondoltam elõször, de maga a rendszer is elég lassú, nem lehet, hogy korlátozza a cpu teljesítményét? (a CPU órajelét jelzõ progi 800 MHz-et jelez, eddig max terhelésen 2 GHz volt) A GPU hõmérsékletét meg tudom nézni, az 86 fokos, ez szerintem túl meleg, vagy?

KGigi

Az valóban sok, akkor viszont érdemes lenne megnézetni.

krisi1992

A probléma megoldódott, kikapcsoltam a gépet és egy hústûvel megpiszkáltam a ventit, mostmár pörög rendesen.

Ha beviszem szervízbe a laptopot, hogy túlmelegedik, akkor kitisztítják rendesen (mármint szétszedik és a hûtõbordát meg a ventit külön kitisztítják)? Mert vannak még olyan gondjaim, hogy játék közben (pl. WoW, minden minimumon), néha röpül 60 fps-sel, néha a 20 fps alig van meg, és ritkán nagyon lemegy az fps (5-10 körülig), majd erõsebbre kapcsol a venti, és visszamegy az fps.

Köszi a segítséget!

KGigi

Elvileg ki kéne, de én nem bízom bennük.

• 1 month later...
action74

Sziasztok.

Van a családban egy Asus-3-éves laptopom, és eléggé hangos a ventilátora. Próbáltuk takarítani a ventilátort, de a hangja sajnos megmaradt, és ugyanolyan hangos. Azt szeretném kérdezni, lehetséges e ventilátorcsere, konkrétan van laptophoz kifejezetten halk ventilátor? Vagy ez gyártófüggõ, és nem lehet más ventilátort beletenni, csak az adott típushoz valót, ami szintén hangos. Valakinek valami tapasztalata e téren, vagy tanácsa?

Pjotr

Kiveszed a ventilátort, leolvasod a típusát, és rákeresel (vagy a notebook típusára). Emellett lefényképezed, felteszed valami kereskedõs oldalra, hogy ilyet keresel. Egyébként sok különbség nincs a ventilátorok között, legalábbis méretileg. Szerintem fogsz találni.

action74

Köszi a választ.

Sajnos nem nagyon vagyok jártas a számítógép szerelésében, nem akarom megbontani, mert félek hogy több kárt csinálok mint hasznot. Lehet, hogy elviszem szervizbe, hátha tudnának egy halkabb ventilátort beletenni. Mert csak a hangja a zavaró, nagyon hangos lett.

Pjotr

Na, az a legjobb, csak lehet, hogy pofátlanul sok lesz a valódi értékhez képest. A ventilátort kiszerelni nem nagy mûvelet, én csak azt vinném el.