Jump to content
GSForum - Segélyvonal

PDF

Kovács Dávid ( Davs )

Recommended Posts

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

Hy!

A PDF formétum miért jobb, mint a többi - márha jobb?

Milyen ingyenes progival lehet pdf - et készíteni?

Az OpenOffice.org tud pdf-t készíteni?

Davs

Posted

Igen, az OpenOffice tud.

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

Melyik funkcióval is?

Posted

Egy kis pirosas ikon PDF felirattal a felső menüsoron.

Klassz dolog ám, univerzális formátum, minden platformon ugyanúgy néz ki.

Posted
A PDF formétum miért jobb, mint a többi - márha jobb?

Platformfüggetlen, és sokkal kevesebb probléma van a megjelenítésével, mint pl. egy word dokumentuméval. Csak Acrobat Reader kell hozzá.

Én is megtapasztaltam az előnyeit az elmúlt napokban. Nyomtatni akartam, de a Word képtelen volt megnyitni az én .doc fájlomat. Nem is tudtam kinyomtatni a fősulin. Azóta mindent PDF-ben küldök át, és nem is volt eddig semmi probléma vele.

(Kivéve hogy ma megkérdezték tőlem, hogy plakátot akarok-e nyomtatni, merthogy beteríti az egész képernyőt - nem voltak a helyzet magaslatán ;):lol: )

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

És a mérete? Jól tömörít a PDF ?

Posted

Próbáld ki! Secc perc alatt megvan! Mi az hogy tömörít? :hááát:

Posted

@ Davs:

mindenesetre egy képekkel teletűzdelt 114kb-os dokumentumból 95 kb-os PDF-et csinált. De nem ez a lényeg.

Posted

Az igazsághoz tartozik, hogy sok kép, grafikon, táblázat, képlet és agyonformázás esetén nem lesz tökéletes a konverzió.

Posted

Én bent a cégnél használom az Acrobat-ot. Elég sok dolgot be lehet állítani, de a tömörítést nem néztem :upsz: .

Szintén a cégnél használom a PDF997 nevű programot, amit be kell állítani nyomtatóként és azt kiválasztva akár wordből is lehet pdf-be konvertálni. (Az már csak hab a tortán, hogy freeware...)

Posted

Szerencsére ezt még nem tapasztaltam. Biztos így van egyébként, de ahhoz már tényleg nagyon bele kell extrázni. Én beleraktam két-három képet, bekereteztem, körbefolyattam szöveggel megfelelő távolságot alkalmazva a képtől, és teljesen jó lett. :igen:

Posted

Egyszer nem jött össze nálam is, akkor dugig volt képletekkel. Egyébként nagyon jó! Nem tudom, hogy Davs miért nem próbálja ki, veszíteni valója nincs. Én otthon megírom a doksit OpenOffice-szal, átrakom pdf-be, a munkahelyen meg kinyomtatom szépen.

Érthetetlen, hogy a MS miért nem tett már bele az Office-ba "pdf-gyártót"?

Posted

Állítólag valami saját formátum kiagyalásán töri a fejét. Szerintem jó rá fog vele faragni. :lol::P

Posted

Saját formátum, vagyis megint vegye meg mindenki a "nagy" MS Office-t. Új program, apróbb változtatások, amiktől a falra lehet mászni, mert a megszokott dolgok egész másutt vannak, és még jobb sem lett, csak csicsásabb.

De ez most :off_kacsint: .

Posted

A pdf már szinte szabványnak minősül. A ms nem tudja elvenni azt a nagy előnyét, hogy a világon használt leggyakrabban használt operációs rendszerekre ingyen! elérhető a megjelenítő alkalmazás (adobe acrobat reader).

Posted

Tömörítés? Hát én nem annak nevezném, de így is lehet mondani. Mindenesetre az Acrobattal a pdf minőségét be lehet állítani, ez pedig nyílván befolyásolja a méretét is.

Posted

Én a PrimoPDF-et használom. Szintén nyomtatót telepít, mégpedig PostScript képeset!. Szépen dolgozik, csak akkor kerül bajba, ha a dokumentumon belül megváltozik az oldalak tájolása vagy mérete.

Posted

A PDF egyik legnagyobb erénye a nevében rejlik: Portable Document Format, azaz hordozható dokumentum formátum, ami (az esetek túlnyomó többségében) ugyanúgy néz ki a különböző platformokon (pl. Windows 3.1-XP, Linux, Mac, PDA stb.). Egyetlen állományba "összcsomagol" szöveget, vektoros- és pixelgrafikus képet, hangot, animációt, külső és belső hiperlinkeket stb., és ami nagyon fontos, a használt betűkészleteket.

Megtekintéséhez a minden op.rendszerhez elérhető Adobe Reader (lenykori nevén Acrobat Reader) használható, de vannak alternatív megjelenítők is.

Ilyen állományok létrehozására mostanra több tucat program alkalmas - élükön természetesen az Adobe Acrobattal -, amelyek között sok ingyenes is található, és amelyek szolgáltatásai elég széles spektrumon mozognak.

A PDF-ek "minősége" alatt elsősorban a beágyazott bitképek felbontása és veszteséges tömörítésükhöz használt beállításokat nevezik. A különféle elemekhez eltérő (tömörítési) beállítások tartoz(hat)nak, így az első pillantásra ugyanolyannak tűnő két PDF mérete között akár nagyságrendi eltérések is lehetnek. (Nekem ugyanabból az anyagból sikerült már 2,5 MB-os és 200 kB-os PDF-et is létrehoznom.)

Kevesen használják, de nagyon hasznos szolgáltatása a PDF-formátumnak és az Acrobat programnak, hogy korrektúrázásra is nagyon jól használható. Az PDF formátumú dokumentumot olyanok is átnézhetik és megjegyzésekkel láthatják el, akinek az eredeti formátumhoz való programja nincs is. A 7-es verzióban ehhez már az ingyenes Adobe Reader is használható, amennyiben úgy hozták létre az Acrobattal. A különböző személyektől begyűjtött megjegyzéseket azután egyesíteni tudja az Acrobat, és így egyben látható minden kommentár. (Erről kicsit részletesebben az áprilisi számban olvashatsz.)

Posted
Saját formátum, vagyis megint vegye meg mindenki a "nagy" MS Office-t.

Előbb a Nagy Longhornt. Abban mutatkozik be a 'Metro'.

Posted

www.pdffactory.com

Ezt is használhatod egy ideig ingyen! Csak ha jól tudom rábiggyeszt a oldalra egy created by vagy with pdffactory... :Sír:

Posted

A PrimoPDF meg nem csinál ilyet, csak legyártja a doksit. Tök ingyen, minden 'látható' jel nélkül.

A pdf adatlapjába vési bele egyedül, hogy ezt õ csinálta.

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

Az OOo se rak bele semmit ;) Ingyenes, és tök jó! A 2.-es Bétát használom, és nincs vele gond! 8)

• 1 month later...
Posted
A PDF egyik legnagyobb erénye a nevében rejlik: Portable Document Format, azaz hordozható dokumentum formátum, ami (az esetek túlnyomó többségében) ugyanúgy néz ki a különbözõ platformokon (pl. Windows 3.1-XP, Linux, Mac, PDA stb.). Egyetlen állományba "összcsomagol" szöveget, vektoros- és pixelgrafikus képet, hangot, animációt, külsõ és belsõ hiperlinkeket stb., és ami nagyon fontos, a használt betûkészleteket.

...

Szia!

Tudsz nékem javasolni olyan progit, amely word doksiból PDF-et, valamint PDF-bõl word-öt konvertál? Freeware is érdekel. :?: