Jump to content
GSForum - Segélyvonal

MS Access - Kérdések és válaszok

aty

Recommended Posts

aty

Sziasztok!

Kérdésem: hogy lehet jelentésnél, azt szabályozni, hogy oldalanként csak 4 rekord jelenjen meg?

arpsoft

A táblába, amiből a lekérdezés készül, készítesz egy oszlopot, amiben az érték minden összetartozó 4 rekordban ugyanaz. Tehát az első négyben mondjuk 1, a második négyben 2, stb.

Ezek után a lekérdezésedbe raksz egy csoport bontást erre a mezőre, és megadod, hogy minden csoport új oldalon kezdődjön.

aty

Kösz, bár jó sokat kell szórakozni vele akkor. A megoldásban viszont akkor tényleg nem értem hogy csinálták, nyoma sincs a lekérdezésben, vagy táblában való csoportosítgatásnak.

Itt a megoldott feladat. Nagyon nem értem, hogy csinálta.

Az érettségin hálistennek nem kérdeztek ilyet. Meg remélem egy életre letudtam az MS-titkárnői programkészletet, és irány a Balcsi - szép időnk van hozzá, nah nem baj majd csak iszogatunk.

arpsoft

Rossz a link.

aty

Ah nem figyeltem Winrar hova bontotta ki. Most jó. Bocs.

arpsoft

Ez egy elég egyszerű dolog. A papírméret A4 a beálításoknál, a jelentés pedig úgy van méretezve, hogy 4 rekord férjen el.

Ha átállítod a papírméretet, akkor mindjárt változik a dolog.

aty

Hehe, köszönöm. Akkor ennél a Te megoldásod kissé kifinomultabb. :)

Ulala

:upsz: Lenne egy elég égõ kérdésem, de eléggé új a téma a számomra. Ma kezdõdött az Adatbázis tantárgy a sulimban. Egész elõadáson bent voltam de nem sikerült rájönnöm, hogy az Access és az SQL hogy függ össze?

Esetleg ebben tudna valaki segíteni? :upsz:

aty

Például a lekérdezéseket írhatod SQL nyelven is Accessben.

arpsoft

Az Access-ben vannak ugye a táblák, amikben az adatok vannak.

Ezekbõl az adatokat szinte csak és kizárólag SQL szabvány szerinti lekérdezésekkel lehet kiszedni.

Ha készítesz egy jelentést, akkor annak a forrása egy sql select utasítás lesz.

Ha hozzá akarsz fûzni a tábládhoz egy rekordot, akkor az egy sql insert lesz, stb.

Az sql ebben az esetben nem egy adatbázismotort jelent, hanem a lekérdezõ nyelvet.

Ulala

Megértettem köszönöm szépen! :D Most már tudom hová tenni az accesst és az SQL-t is. :)

Tehát ha accessben feltöltünk egy táblát adatokkal akkor az SQL lekérdezésekkel tudok a tálákból adatokat kinyerni?

TheSaurus

Pontosan, még ha ez a varázslás során nem is látszik...

Ulala

Köszönöm, megértettem, igaz nekem eddig nem varázslatnak hanem fekete mágiának tûnik, de csak belejövök majd. :D

TheSaurus

Varázsláson konkrétan a Lekérdezés varázslót értettem, ahol megadunk pár szempontot (táblák, mezõk, feltételek), és a háttérben erre létrejön egy SQL mondat, ami elvégzi a piszkos munkát.

• 2 months later...
atzs

Ezt a problémát közben megoldottam magam. :)

Van egy Access táblám, és hozzá több ezer SQL utasításom. (Pár ezer frissítõ és pár ezer törlõ lekérdezés.)

Hogyan lehet ezeket sorban egymás után lefuttatni?

Létrehoztam egy modult ezzel a tartalommal:

Public Sub Doit()
DoCmd.RunSQL "UPDATE alap SET alap.kontroll='i' WHERE (((alap.sorszám)=788));"
DoCmd.RunSQL "UPDATE alap SET alap.kontroll='i' WHERE (((alap.sorszám)=860));"
...
End Sub

Már csak azt kell valahol kikapcsolnom, hogy minden egyes sornál rákérdezzen, hogy tényleg ezt akarom-e...

Edited by atzs

• 2 months later...
nagygabor

Sziasztok.

Adott egy adatbázis. Van benne ügyfelek tábla, meg termékek, meg megrendelések.

Azt hogyan lehet megcsinálni, hogy a temékek táblában a Cikkszám és a megnevezés kötõdjön egymáshoz.

PL.: Ha a megrendeléseken beírom a cikkszámot, akkor autómatikusan rendelje mellé a megnevezést a másik táblából.

arpsoft

Ezt hívjuk relációnak.

Az adattervezõ nézetben a megrendelés cikkszám mezejét fog megés húzzad rá a cikktörzsed cikkszám mezõjére.

Ezek után a cikktörzsed követni fogja a rendeléseket.

nagygabor

Össze vannak kötve. Ha arra gondolsz.

Nekem az a gondom, hogy a Termékek táblában van két mezõ a Cikkszám és a Megnevezés. És van benne kb 300 rekord.

Nekem az lenne a lényeg, hogy ha a megrendelésnél beírom a cikkszámot, akkor autómatikusan töltse ki a megnevezést.

Úgy, mint az excelben az FKERES paranccsal.

nagygabor

Értem. Ezt csak ûrlapban lehet megoldani?

Viszont nálam ennél komplexebb lenne a dolog. Lehet, hogy nem is Accessben kellene megoldani? :upsz:

arpsoft

Nem, frissítõ lekérdezéssel is meg lehetne, ha jól emlékszem.

nagygabor

Igazából, ez az adatbázis egy átfogó rendszer eleme lenne.

Lehet, hogy jobban járnék, ha mySQL adatbázist csinálnék.

Elég bonyolult a helyzet, viszont megértem, hogy úgy meg nem tudtok segíteni, ha nem láttok bele a dolgokba. Ha lenne egy kis idõd, akkor msn-en megbeszélnénk.

Van egy csomó kérdések, mert úgy érzem, hogy olyan progival álltam neki, amivel nem lehet megoldani a problémát.

• 3 weeks later...
suvi

Accesben írogatok alkalmazást, és arra nem tudtam rájönni, hogy hogyan tudnám egy lekérdezés bizonyos feltételeinek megfelelõ rekordjainak tartalmát egyetlen mezõben viszontlátni.

Egyszerûbben megfogalmazva: adott megrendelõ aznapi megrendeléseit, amit külön rekordok tartalmaznak, egyetlen mezõbe milyen képlettel tudok folyamatos szövegként megjeleníteni, mondjuk vesszõvel elválasztva pl: alma, körte , barack stb.

Az adatbeviteli tábla meg így néz ki:

azonositó; vevõ; áru

1; 44; alma

2; 44; körte

3; 44; barack

4; 45; tojás

5; 45; alma

6; 46; körte

Ebbõl ezt szeretném látni:

44; alma, körte, barack

45; tojás, alma

46; körte

Kereszttáblás lekérdezést próbálva nem jártam sikerrel, mert oszlopfejlécet nem tudok mibõl generálni? Jobb ötletem nincs! Kérlek segítsetek!

• 1 month later...
suvi

Látom a téma befulladt, de azért találtam rá megoldást, igaz nem saját fõbõl!

Ha valaki behatóbban érdeklõdik a téma után akkor ezt a alábbi szakmai fórumot ajánlom. :nyíl: ACCESS fórum

A problémámra itt találtam megoldást!

• 1 month later...
SzikSzaiL

Halihó mindenkinek!!!

Lenne egy nagyon fontos kérdésem...

Tudna-e valaki olyan oldalt, vagy bármit ajánlani, amibõl ha nem is könnyedén, de megtanúlhatom az ûrlapkészítés minden fortélyát... beleértve a legbonyolultabb példákat is (jó ezt azért nem feltétélenül!)...

Ha igen eltudná esetleg az urlt vagy a dokumentumot küldeni a:

szikszai.laszlo@freemail.hu

címre! :D

Köcci...