Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Notebook akkumulátor-üzemidő növelése


dryeti

Recommended Posts

dryeti

A kérdésem az lenne...

 

Először inkább a problémát:

 

 

 

Szóval... 1,6 GHz-es procija van a laptopomnak... melegszik is rendesen s ezért állandóan hűti magát... még ha nem is csinálok semmit, akkor is. S ezért ugyebárámbátor eszi meg a tápot. Van-é olyan program, amivel le tudnám limitelniszabályoznikordábantartani a proci-t, esetleg más akkut nem kímélő berendezéseket, ezzel nagy örömet szerezve magamnak és minden kedves hallgatónak, aki a gépsárkányt használni szeretné hosszú, hosszú percekenórákonnapokonévekenát...

 

Így most egy órát bír, de ez nekem KEVÉS!!!

 

Szóvaltehát... segíthet-e egy ilyen progi egyáltalán; van-e ilyen egyáltalán és árthat-e egy erősebb rendszabályozás... egyáltalán?

 

Elnézést, ha a kérdésem nem a megfelelő topik oldalait bővíti, ezt találtam leg idevalóbbnak...

 

A stílusért is elnézést, ha valaki nem rajongana érte... dehát vizsgaidőszak van... terheltek az agyak, nehezen jön ki formált mondat az ajkakon... egyebek...

 

Egyszómintezer:

 

MEGKÖSZÖNNÉM a válaszokat!!!

 

:Sír: :Sír: :démonikacaj::pislog::S:lol::gonosz::P:dühös:

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Például az órajel csökkentése megoldást nyújthat. A rendszer notebook-energiagazdálkodásra van konfigurálva?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

dryeti

Igen...

 

Nem tudtok programot erre?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
pardiimre2

Nekem 2,5 órát bírt alapból, most úgy 10 percet... :S

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Van egy SpeedswitchXP vagy hasonló nevû progi, ami az órajellel bûvészkedik, 4féle beállítása van a max. teljesítmény meg a max. akkukihasználás között (meg egy csomó egyéb opció). Vagy valamelyik PCW-mellékleten volt fenn, még tavaly, vagy nem tudom, hol.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
Gereby

Nem akartam új topicot nyitni problémámnak, szóval ide írok...

Olyan bajom, van, hogy van egy régi IBM notebookom, Lítium ionos aksival. Eléggé jó bírta a dolgokat, csak a figyelmetlenségembõl "kicsi" baja esett....

Egyszer használtam, és lemerítettem egészen 3%-ig. Ekkor autómatán leteszi magát készenléti állapotba. Én meg elkövettem azt a hibát, hogy kb 1 másfél hétig elfelejtettem fölrakni tölteni... Tegnap használni akartam, fölraktam tölteni, de nem töltõdött, csak villogot a töltést jelzõ led(akkor tölt ha folyamatos narancssárga) A töltöttséget jelzõ LCD panelen meg villogott a 0%.

Ilyenkor mit lehet, vele csinálni? Esetleg fagyasztani vagy ilyenek?

Pleez Segítsetek! Köszi!

Link to comment
Share on other sites

Gereby

hmmm... Akkor kuka? :(

Link to comment
Share on other sites

Adani

Szerintem hagyd kb. 1 napig a töltõn, mindegy mit jelez a töltõ és annyi idõ alatt csak feltöltõdik. Nem kéne attól tönkremennie egy akksinak, hogy teljesen lemerült, ráadásul nem is lehet igazából teljesen lemeríteni, mert, amikor a laptopot már nem tudja elindítani, akkor is van még benne, annyi szuftla, hogy akár egy zseblámpaizzót is órákig mûködtessen ( egyszer kipróbáltam egy mobilakksival, a telefont már egy pillanatra sem lehetett bekapcsolni, de egy zeblámpaizzót még mûködtetett és 2 óra múlva, amikor megint ránéztem még mindig világított az izzó). Igaz az NiMH akksi volt, de a lítiumok sme mennek tönkre a teljes lemerítéstõl, igaz, hogy nem igazán szeretik, de tönkre biztosan nem fog ettõl menni.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Hagytam már fönt huzamosabb idõre... de akkorsem töltõdött.. majd most fönthagyom és megpróbálom kb egy napig ha nem tovább. Egyébként szerintem csumára lemerítette, mert miután 3%nál lerakja készenlétbe, még ég egy led.. és ez égett rajta egy két napig....

Egyébként még olyanon gondolkodom, hogy a notebook töltõáramköre zavaradhatott meg, és ezért nem tölti.. Azt akarom meglépni, ha végképp minden kötél szakad, hogy az aksira közvetlenül áramot vezetni (csak épp nem tudom, hogy hová mit kell kötni...) pár percre..

Vagy lítium ionos aksikat le lehet fagyasztani úgy mint a NiCd-osokat?

Link to comment
Share on other sites

Adani

Szerintem nem, de talán valamelyik számtech szervízben képesek asztali töltõvel feltölteni. Ugyanis minden akksihoz szoktak gyártani külön töltõt, ami a géptõl függetlenül is fel tudja tölteni.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Hát nemtudom... nemhinném, hogy itt találnék olyat...

Link to comment
Share on other sites

Adani

Akkor érdemes lehet utángyártott asztali töltõt használni, biztos van olyan utángyártott, ami kompatibilis a te akksiddal, mert nincs olyan sok eltérõ csatlakozójú akksi, nagyjából kb. 5-6 különbözõ lehet (mint a mobiltelcsik töltõtápjai, láttam már olyan szivargyújtós töltõt, amihez adtak pár fejegységet, nyílván különbözõ típusok eltérõ csatlakozóival).

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Áááá... nem tudom. Valami házi megoldás nincsen?

Link to comment
Share on other sites

Adani

Talán egy ügyes ezermester tud neked csinálni egy töltõt, végülis szerintem bonyolult. Kell hozzá egy tápegység, ami képes annyi voltot kiadni, amennyi a laptop 220-as adaptere kiad ( 99%-ban ez rá van írva), meg egy csatlakozó, ami az akksi érintkezõjére kötsz, meg persze valami szabályozó, mert nem mindegy hogyan töltöd az akksit ( Különbözõ típusú akksikat más algoritmus szerint kell tölteni, ezért nemtudod pl: a nagyon régi NiCD elemtöltõddel az új Lítiumos, vagy NiMH ceruzaakksidat tölteni)

Link to comment
Share on other sites

Bencce

Itt olvasom a topicot, és eszembe jutott, hogy már régóta töltöm itt a laptopop, kihúzom. Erre elhalványul a képernyõ.... Ez normális?

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus
... kihúzom. Erre elhalványul a képernyõ.... Ez normális?

Attól függ, mennyire halványul el. :) Az enyém is ezt csinálja, néha ebbõl veszem észre, hogy áramszünet van. Gondolom, ott akar spórolni, ahol tud, jellemzõen a háttérvilágításon.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Nemtudom...

Tehát ez egy lítium ionos aksi (ilyen téglalap alakú). Ennyi adat olvasható rajta: NOM 10.8V 4.8AH

 

Csatlakozói: összesen 5 darab, 1 elkülönétve, és odaírva, hogy +, a további négy pedig egy csoportban, és az egyikhez oda van írva, hogy -.

 

Tápegységnek használható gondolom a notebook tápegysége...

Én ezt úgy gondoltam, hogy pár percre rákötni a megfelelõ csatlakozókra, aztán be a gépbe és a töltõ áramkörrel tovább... Mûködhet ez így? Vagy valami spéci áramadagolás kell a töltésehez? (nem akarom mondjuk, hogy fölrobbannyon meg ilyenek...)

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Hát ez a sokáig töltés nem jött be :Sír: Így se vette föl a töltést...

Link to comment
Share on other sites

Greene

Tudom furcsán hangzik DE: Azért nem veszi a töltést, mert a töltéshez is kell legyen benne egy minimális szufla. Nekem az Ericsson T29-esem csinálta pont ugyanezt. A telefonos emberke manuálisan töltötte. Kell szerezni egy olyan adaptert (nem notebookhoz valót, hanem a régi tekercses fajtát: kb. 5000 Ft.) ami tudja a 12 Voltot 3-4 Amperes áramerõsséggel (a töltõröl olvasd le az értékeket, és annak megfelelõen), és rákötni, egy 5-10 percre, hogy vegye a töltést.

Akksit pedig csak feltöltve szabad tárolni, ez aranyszabály.

 

(Az újabb (kondis) notebook tápok úgy mûködnek, hogy csak terhelésre adnak feszültséget. Ha csak bedugod a dugaljba hiába mérsz rá, nem fog mutatni semmit. Ezt csinálja most a te notebook akksid is mivel le van merülve...)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
tepizoli

Segitséget kérnék. COMPAQ presario 1200-xl113 typ laptopnak tönkrement az aksija és azota nem lehet bekapcsolni a gépet tápjárol sem. hogy lehetne átverni mert egyébként is adapterõl használnák és az uj aksi többe kerûl mint amenyit az egész gép ér. KÕSZI

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
dappa

hali!

van egy problémám! most kb. 5 hónapos a laptopom , és vele az aksija, Li-ion-os na vele van problémám: éspedig feltûnt, hogy egyre rövidebb ideig bírja... most már kb 40 percnél járok.. azt hiszem ez így egy kicsit rossz.. van ismerõs, akinek a fél éves aksija még most is bírja 3-3 és fél órán át. ez vajon az aksi hibája, vagy a laptopé? mivel még az sksi (is) garanciális, ha beviszem szervízbe, ugye nem kell benthagyniom a laptopot is?!? ha van valakinek tippje..... várom hali

 

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Érdemes volna leírnod, hogy milyen laptopod van. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy gyengébb minõségû, Celeron procis.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
papica

Nálam az Anti Crash 3.6.1 programhoz tartozó battery doubler segített, közel 80%-kal növeltem meg az akku munkaidejét.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...