Athos 0 Share Posted May 10, 2005 Több helyen is látom, hogy egy url nem a szokványos www-vel kezdõdik, hanem www2 vagy www3-val. Van különbség a sima www és ezek között? Mire szolgálnak? Köszi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ajnász 0 Share Posted May 10, 2005 Véleményem szerint semmi különbség. Azt tudni kell, hogy egy domain címben a www az magát a server gépet jelöli. Megegyezik azzal, mintha nem www állna a pont előtt, hanem mondjuk server, vagy masina, webserver vagy akármi. Csupán egy bejegyzés a dns és/vagy apache/egyéb webserver konfigurációs fájljaiba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athos 0 Author Share Posted May 10, 2005 Köszi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 12 Share Posted May 10, 2005 Nagyjából igaza van Ajnásznak. Egy kis kiegészítést azért írnék hozzá. Hadd menjünk bele a sürüjébe Szóval tegyük fel, hogy neked van egy webszervered aminek a címe www.athos.hu . Nagyon népszerü, lányok tízezrei látogatják naponta. A szervered viszont nem bírja ezt a forgalmat. Kéne bele gyorsabb CPU, több memória...stb. Esetleg lehetne finomítani szofveresen hátha segít... Ezek mind kevésnek bizonyulhatnak egy idö után, ráadásul az alkatrészek állandó csereberéje is drága. Vegyünk inkább még két gépet amiket webszervernek fogunk beállítani. Így már három szerverünk lesz. A másodikat és a harmadikat beállítjuk www2.athos.hu-nak, illetve www3.athos.hu-nak. Ezeknek az IP-jét a DNS-re bízzuk. BIND-et (Berkeley Internet Name Daemon) használunk ami rendelkezik egy nagyon jó RR (Round-Robin) nevü fícsörrel. Ez az RR azt csinálja, hogy ha egy DNS kérés érkezik a www.athos.hu címre, akkor az IP pool-ban egy mutatót mindig arrébhelyez eggyel. Ez körbe fog menni, tehát ha 3 user egymás után lehívja az oldalt, akkor mindegyiknek egy másik szerverröl fog bejönni. CNAME rekordot alkalmazva a DNS-ben a www.athos.hu alá bemappeljük a www2-es és a www3-as kezdetü címeket. Az "A" rekordnál pedig megadjuk az IP-jüket. Ez elméletben gyönyörüen hangzik, így elosztjuk a forgalmat a három gép között mégpedig egyenlöen. Az a baj csak ezzel, hogy a DNS szépen Cache-eli a feloldott adatokat, hogy csökkentse a forgalmat, és növelje a feloldási sebességet. A Caching-nek van egy TTL (Time to live) értéke ami az élettartamát szabályozza. Most jön a bibi. Ha a TTL érték túl kicsi, akkor a látogatók lekérdezési ideje a DNS forgalom miatt megnö. Ha túl nagy a TTL, akkor csökken ugyan a DNS forgalom, de a többi DNS szerver is túl sokáig fogja cache-elni a miénket ami rossz forgalomelosztást eredményez. Ezért nem mindegy milyen TTL értéket állítunk be. Ha meg FTP-t is akarunk, mondjuk ftp.athos.hu címen, akkor még bonyolultabb a helyzet, ugyanis a TTL miatt az egész Round-Robinos részt külön subdomainbe kell(ene) tegyük, a korrekt müködés érdekében. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted May 10, 2005 És a vizsgán átmentél? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 12 Share Posted May 10, 2005 Persze, 80%-os lett, de ott még nem volt DNS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athos 0 Author Share Posted May 10, 2005 :blink: Vaó!!! Greene köszi! Ez igen! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest GoodSpeed Share Posted May 10, 2005 ehh Greene , ez. Thank You, very nice Ehh Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Share Posted May 10, 2005 Gratula Greene! :clap: Link to comment Share on other sites More sharing options...
manguszta 0 Share Posted May 11, 2005 Most már értem! Köszi Greene! Link to comment Share on other sites More sharing options...
csum-pi 0 Share Posted May 17, 2005 Tyű!!! Erre csak az tudom neked Greene mondani, hogy nem tudom mivel foglalkozol, vagy minek tanulsz, de mindenképpen korrekt, egész magyarázatot adtál erre! Én amikor elkezdtem először olvasni, így nézhettem íl: íl: íl: !!!! Szó mi szó, nekem senki nem tudta még ezt így elmagyarázni! Nagyon Kösz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botond 0 Share Posted June 13, 2009 Nekem is van egy www-s kérdésem, bár ez nem teljesen ide tartozik. Vannak olyan oldalak, amiket behoz a böngészõ úgy, hogy nem írom elé a www-t, viszont vannak olyan oldalak amiket nem. Ez miért van? A sulinet szerverein szokott ilyen lenni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted June 13, 2009 Beállítás kérdése. Ha nem jön be www nélkül, akkor rosszul van beállítva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts