Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Hibás, vagy egyáltalán nem ajánlott hardverek


ProFiler

Recommended Posts

ProFiler

Ide olyan alkatrészeket írhatunk, amelyeket saját tapasztalat alapján, vagy tesztek leírása szerint másoknak egyátalán nem ajánlunk. Ha kérhetném, akkor konkrét típusokat írjunk, a hibák leírásával. Ne írjunk olyat, ami az adott hardver elleni szimpátiánkból adódik! Továbbá egy, vagy néhány hibás alkatrész esetén ne szóljuk le az egész termékcsaládot! Csak akkor, ha az összes ilyen - persze magyarázattal egybefûzve.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Az egységesség kedvéért áthoztam a régi fórumból a saját figyelmeztetéseket. Akik még írtak, azok is hozhatják (pl. bvoneki, Greene)

 

Egyátalán nem ajánlott ajánlott alkatrészként egy DFI alaplapot emelnék ki, mégpedig a Lanparty NF4 Ultra-D-t.

Ezt az alaplapot felvértezték minden jóval - még két PCI x16 foglalattal is rendelkezik, amit a gyártó szerint SLI módra is lehet használni. Megvannak az alaplapon a jumperek - ezzel eddig nem is lenne probléma. Csakhogy ez az alaplap egy átverés, ugyanis képtelen SLI-ben működni. Az egész a DFI hibája, ugyanis az nVidia kijelentette, hogy csak az nForce4 Ultra SLI chipje támogatja ezt az üzemmódot, de ennek ellenére ők csak egy nForce4 Ultra chipet építettek az alaplapra. A DFI bejelentése szerint ezt a hibát a későbbiekben sem fogják orvosolni, az alaplap továbbra is SLI-s megtévesztéssel kerül ki a piacra. És még ez volt az alaplap legkisebb problémája. Rettentő instabil az alaplap, nagyon kevés memóriamodullal képes együttműködni. Például a legtöbb Take MS, GEIL, Kingston és Corsair memóriákkal egyátalán nem képes működni. Egy Infineon DDR400 és egy TwinMOS Twister PC3200 memóriával működik csak - viszonylag hibátlanul. Következő problémája a nagyon lassú hálózati csatolói. 64MB-ot tud küldeni és 85MB-ot tud csak fogadni másodpercenként a gyakorlatban. Pedig Gigabites LAN vezérlővel rendelkezik.

 

 

A hibás hardver kategóriába kerülhetnek a Kingmax Hardcore RAM moduljai. A memóriát körülölelő hűtőbordák túlterhelésnél nem lehűtík, hanem megfőzik a memóriát! Sajnos a Kingmax nem hővezető anyagot használt fel a hűtő-imitágió felragasztására, hanem szerencsétlen módon izoláló anyagot. Ha ilyen memóriákat tuningolunk, akkor ennek a hűtőnek az eltávolításával megoldható ez a probléma.

 

 

Vigyázat a Dell komplett rendszerekben alkalmazott alaplapokkal és tápegységekkel! Kizárólag egymással kompatibilisek - annak ellenére, hogy elvileg ATX szabvánnyal rendelkeznek. Ha egy normál ATX-es tápegységre szeretnénk kötni Dell alaplapot, akkor a bekapcsoláskor azonnal leég - mármint az alaplap. Akár az új tápegységet is magával ránthatja. A lényeg: Dell rendszerekben ha tápegységet szeretnénk cserélni, akkor azt alaplapcserével együtt tegyük! (vagy fordítva)

Egy rövidzárról van szó, amely a tápegység és az alaplap csatlakozóinak megváltozása miatt adódik. Az alaplapon: a tápcsatlakozó 14-es Pin-je Dell alaplapoknál GND (Ground - földelés), normál ATX-es alaplapoknál viszont ott feszültség jön. A tápegység oldaláról pedig onnan ismerhető fel, hogy a 14-es számú csatlakozóhoz vezető ér zöld szín helyett fekete.

 

 

Megint egy BIOS-os probléma - mégpedig a Winchester magos Athlon 64 processzoroknál. A 2005. januárnál régebbi BIOS-okkal nem képes együtt működni ez az új AMD processzor. Olyannyira nem, hogy a gép folyamatos sípolással le is blokkol. Szóval ha valaki ilyen processzort tervez beszerezni egy régebbi - működő - S939 rendszer helyére, akkor először frissítse a BIOS-t. És amiért ide írtam: új összeállítás vásárlásakor ne vegyünk ehhez a processzorhoz régi alaplapot! Ha mégis beleestünk ebbe a csapdába, akkor a szervízt kérjük meg, hogy rendszerünk BIOS-át egy Newcastle, vagy egy Clawhammer processzor behelyezése után frissítse.

 

 

Egy kegyetlen rosszul megtervezett processzorhűtő: Yeti Frost SP-K08

>> Kép <<

Megvételét senkinek nem ajánlom, ugyanis a kompatibilitása 0! Ahhoz képest, hogy a gyártó állítása szerint S478/775/754/939/940 processzorfoglalatokra is beépíthető - a jelenleg piacon lévő egyetlenegy alaplapra sem fér rá a nagyon rossz felfogatása miatt. Hosszas szenvedés után egy Albatron K8X890Pro-ra fel lehet szerelni, de a hűtési hatásfoka katasztrófális. Aki nem szeretne a semmiért kb. 40 Eurot kidobni, az inkább nyúljon más processzorhűtőhöz!

 

 

Újabb probléma merült fel az általam is nagyon jónak tartott MSI K8N Diamond alaplappal: nem tudja rendesen kezelni a kétoldalas memóriamodulokat. A tesztekben azért szerepelt ez az alaplap a mamória írási és olvasási adatátviteli teszteken rosszul, mert kétoldalas modulok esetén csak 200MHz-en járatja a memóriamodulokat. Manuálisan be lehet állítani 400MHz-et, de úgy nem képes elindulni. Jelenleg BIOS-frissítés nem oldja meg ezt a problémát. Az integrált audiovezérlő-probléma után ez már a második nagy hiba, így sajnos nyugodtan ide merem írni nem ajánlott hardvernek. Feltéve ha a felhasználó egyoldalas memóriamodulokat használ, akkor ezzel nincs gond - de ott is 4 modul esetén csak 333MHz-en képes üzemelni.

 

 

Újabb probléma az MSI-al. Egy jó merketingfogásnak tervezték elvileg a PCI-x16-os GF6600-as kártyájuk Diamond változatát. Ugyebár az MSI a legmagasabb felszereltségű (másutt Special Edion-nek nevezett) termékeit hívja Diamond-nak. Sajnos az MSI NV6600-VTD128E kártya semmiben nem jobb, mint a 6600GT magra épülő testvére (amivel pont az a probléma, hogy azt hívják kistestvérnek). A Diamond kártya jelentősen lassabb, magórajele 500 helyett 400MHz, a memóriák órajele 1GHz helyett 800MHz. A ViVo miatt sem éri meg ezt az árkülönbséget, ugyanis a GT ViVo változata csak minimálisan drágább. Szoftverkörítése sem annyira bő, mint a "kistestvérnél", viszont hozzá adják a "The Chronicles of Riddick" nevű játékot. A figyelmeztetést csak azért írom, mert egyátalán nem fair, hogy ugyanannyiért adják, mint a gyorsabbik testvérét. Annyit semmiképpen nem ér meg csak azért, mert szebb a doboza, meg aranyozott a kártya takarólemeze.

Továbbá Mindenki figyelmét felhívom arra, hogy forgalomba került a 6600GT PCI-x16-os kártya butított változata, a MSI NX6600GT-TD128E Lite. A kártya szintén hasonló áron van forgalomban, amit újból nem ér meg. Ha valaki az MSI mellett döntene, akkor maradjon meg az NX6600GT-TD128E-nél.

 

 

Senkinek nem ajánlom a Qtechnology QT-03460G Papst típusú tápegység vásárlását! Kezdem az apró broblémákkal: hangos ventillátor, kevés csatlakozó, rövid kábelek, nagyon melegszik (elégtelen hűtés). A nagyobb probléma: terhelésnél (már akár egy 3D-s játéknál is) levágja a gépet, mert nem bírja a terhelést leadni. Sajnos még túlterhelésvédelemmel sem látták el a tápot, ugyanis ami miatt egyátalán nem ajánlom az az, hogy túlterhelésnél leég a tápegység és nem egy esetben már magával rántotta az alaplapot és az adattárolókat.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem ajánlom a 2,5"-os merevlemezek közül a 20GB-os IBM/Hitachi Travelstar-t.

Nagyon rossz széria, minden másodikat ki kell dobni. Újonnan már szerencsére nem kapni, de egy két helyen még találkozhatunk vele. Sok gépbe rakták ezt bele gyárilag.

Az első jele a haldoklásnak a hangos pattanások. Ilyenkor gyorsan adatot kell menteni...

 

Nem ajánlom továbbá a Chicony KB-9810-es billentyűzetet. Ilyen van a suliban és nagyon hamar tönkremennek...

Link to comment
Share on other sites

eremit

Kérdezni lehet itt?

 

Ha igen, akkor van esetleg ellenjavalt típusú pen drive? A méret nem számít! (Legalább 32 MB legyen.)

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Ezt inkább itt ne! (de nem tudok egyébként ilyenről)

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Lakatos Gergely [Sti
Ha igen, akkor van esetleg ellenjavalt típusú pen drive?

Tesco

 

:hááát:

Link to comment
Share on other sites

Guest GoodSpeed

Tesco Pendrive ?:)

 

Akkor most én jövök.

Nem ajánlom a Samsung Samtron DF76 tipusú monitorokat, ezek DynaFlat képcsővel készülnek, és igen sok meghibásodott belőlük, az enyém is.

 

Továbbá nem ajánlom az Innovision TV-tunereket sem , sok gond van a Hangolással.

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

A-Data Jogr.

Nincs árnyékolása, így bedugva a hangkártyától kezdve mindent bezavar.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Putty Mutty

ProFiler!

Ez csak az ICH5-5R-nél jelentkezett :?: Kösz

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Igen. Az ilyen chippel szerelt alaplapok déli hídja könnyen meghibásodhat.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Putty Mutty

Az ICH6R-rõl ilyen hírek nincsenek :?:

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Nincsenek. (legalábbis még)

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Nem ajánlom a Sirtech 410W-os ledes 12CM-es króm házas (régebbi 20tûs) tápot.

 

Enyém két hónap múlva meghalt úgy hogy nem adott áramot az alaplapra és sípolt.

A boltban azt mondták hogy ez a széria hibás volt majd fele meghalt.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
ProFiler

Arról ne is beszéljünk, hogy az MSI 50 Euroval megemelte a K8N Diamond árát! :mérges:

 

Magyarul aki még az SLI korszak kezdetén vette (amikor azt hittük, hogy drága), az jól járt. Ez az alaplap csak drágult. :pislog:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

A Maxdata visszahívja a notebook akkumulátorokat. Info

 

A problémás sorozatok:

* Eco 4000 I

* Eco 4000 A

* Eco 4500 I

* Eco 4500 A

* Eco 4500 IW

* Imperio 4000 A

* Imperio 4500 A

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

tomatos

Ha valaki tápegységet akar venni, akkor érdemes jól meggondolni. Ha lehet akkor ne vegyél Chieftec 410W-os tápot mivel nincs rajta -5V és elég sok alaplapnak szüksége van rá, pl: Abit IS7-es sorozat, E2 és V2 tagja.

 

Ha valakinek mégis kellene én eladom az enyémet mivel nekem nem jó. Érd: tomatos@citromail.hu-n lehet!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Chabi1
Nem kompatibilis a VIA legnépszerûbb déli hídja a Serial ATA II merevlemezekkel

 

Athlon 64-es rendszerek tulajdonosai, figyelem! Nem érdemes pénztárcánk tartalmát Serial ATA II merevlemezekre költeni, hiába gondolnánk a bíztató jövõre: a legtöbb VIA chipkészletes -- többek között Athlon 64-es konfigurációk alapjaként is használt -- alaplapon alkalmazott, igen népszerû VT8237 déli híd, mely a Serial ATA támogatást nyújtja, nem kompatibilis az egyre nagyobb számban feltûnõ SATA II merevlemezekkel.

 

Bár a merevlemezek visszamenõlegesen kompatibilisek az elsõ generációs SATA szabvánnyal, egy hibának köszönhetõen a lapka mégsem ismeri fel ezeket a háttértárolókat. A hiba nem csak a VIA VT8237-es, hanem a VT8237R, VT6420 és VT6421L déli hídjait is érinti. A tesztek során egy 7K80 típusú Hitachi merevlemezzel a Clubic.com is reprodukálni tudta a hibát, a SATA-vezérlõ programja egy "Hardware Initiate Failed, Please Check Device!!!" üzenet kíséretében megtagadta az együttmûködést a merevlemezzel.

 

A VIA nem javítja a hibát BIOS-frissítéssel, hanem egy átdolgozott déli hidat biztosít majd a gyártóknak, mely VT8237R Plus névre hallgat. A jelenlegi alaplapok tulajdonosait azonban ez nem vígasztalhatja, számukra egyetlen megoldás maradt: a merevlemezgyártók általában segédprogramok segítségével lehetõséget biztosítanak arra, hogy egy másik, mûködõ konfigurációban a SATA II merevlemezt elsõ generációs SATA-mûködésre kényszeríthessük. Ezt követõen valószínûleg a VIA lapkája sem talál kivetnivalót a fejlettebb merevlemezzel kapcsolatosan.

 

A Serial ATA II interfész gyorsabb mûködést biztosít, a Native Command Queuing (NCQ) elnevezésû rendszer a lemez felett adott pozícióban mozgó olvasó- és írófejnek optimálisan megfelelõ végrehajtási sorrendbe állítja az egy idõben megkapott utasításokat, így gyorsabban képes végrehajtani azokat. A rangsorolási folyamat jelentõsen növelheti a meghajtó adatátviteli teljesítményét.

 

forrás: HWSW [Clubic.com]

 

:hááát::Sír: :bizonytalan:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
ProFiler

:huh: Ez mindenesetre érdekes. Bár én amúgy is várom az újabb driver megjelenését, mert ez a hardveres tûzfal kiüti az összes szoftveres megoldást. (szintén nV-driver-probléma)

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Chabi1

ASUS K8X-X S754

 

BIOS szintû boot hiba:

 

Ha több menetesen megírt boot lemezrõl akarunk bootolni, akkor a boot folyamat megakad.

Csak az egymenetben megírt boot lemezrõl hajlandó bootolni.

A régi K7-es ECS alaplap és az én KX7-333 alaplapom is gond nélkül tudott a kétmenetben megírt cd-rõl bootolni.

Link to comment
Share on other sites

norc
Nem kompatibilis a VIA legnépszerûbb déli hídja a Serial ATA II merevlemezekke

Szerintetek ez sem kompatibilis?

 

MSI K8T Neo2 alaplap VIA K8T800 Pro Chipset

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

@ norc

 

Örülnék ha el is olvasnád az amit beidéztem :hááát:

 

De mégegyszer a lényeg a TE kedvedért hogy ne kelljen annyit olvasnod:

 

...alaplapon alkalmazott, igen népszerû VT8237 déli híd, mely a Serial ATA támogatást nyújtja, nem kompatibilis az egyre nagyobb számban feltûnõ SATA II merevlemezekkel...

 

Nem a KT800Pro chipset-tel van a baj :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

norc

Bocs, hogy élek! :Sír:

 

Különben, ami a winyót vezérli, az a VIA® VT8237 chipset. Most néztem a leírásban.

Úgyhogy akkor gondolom csak a SATA 1.0 fog menni.???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...