Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Mit Olvasol Most?

tenderlumpling

Recommended Posts

tenderlumpling

A régi topic folytatása.

ryd

Frank Herbert: A Dûne messiása

MagicAcid

Az Ember tragédiájába vettettem bele magamat, ez jó ideje az elsõ kötelezõ amit elolvasok, de sajna nincs nekem annyi affinitásom az irodalomhoz hogy befogadjam ezt az egészet :( Majd talán pár év mulva ujra belejkezdek

tenderlumpling

Az Ember tragédiájába vettettem bele magamat, ez jó ideje az elsõ kötelezõ amit elolvasok, de sajna nincs nekem annyi affinitásom az irodalomhoz hogy befogadjam ezt az egészet :( Majd talán pár év mulva ujra belejkezdek

Jó'teszed. Térj vissza rá, de csak ha már jól feltáplálkoztál olyan olvasmányokkal, amit szeretsz is. Gimiben én sem olvastam kötelezõket.

Balee

Frank Herbert: A Dûne messiása

Na én meg elkezdtem az elsõ részét. Nagyon teszik. Egyelõre kölcsönpéldány van nálam, de jövõ héten megveszem, lehet a folytatással együtt, nem szeretek olyat olvasni ami nem az enyém :D

ryd

Na én meg elkezdtem az elsõ részét. Nagyon teszik. Egyelõre kölcsönpéldány van nálam, de jövõ héten megveszem, lehet a folytatással együtt, nem szeretek olyat olvasni ami nem az enyém :D

Nekem is tetszett a Dûne és most elterveztem,hogy elolvasom a folytatásait is meg az elõzményeit is.

Balee

Nekem is tetszett a Dûne és most elterveztem,hogy elolvasom a folytatásait is meg az elõzményeit is.

Nekem is ez a tervem. :D

tenderlumpling

Nekem is ez a tervem. :D

He-he-he. Sok sikert. A Dûne a regények panteonjában trónol, míg a többi Dûne valahol a csatornáiban kúszik. Fõleg a Brian Herbert-félék.

ryd

He-he-he. Sok sikert. A Dûne a regények panteonjában trónol, míg a többi Dûne valahol a csatornáiban kúszik. Fõleg a Brian Herbert-félék.

Szerintem a folytatások hozzák a szintet (persze még csak most olvasom a Dûne messiása-t,de apám azt mondta,hogy jók) a Brian Herbert félékrõl viszont sok jót nem hallottam,de szerintem az se lehet annyira vészes.

Balee

Szóval csak az elsõ ilyen jó?

tenderlumpling

Szóval csak az elsõ ilyen jó?

Hát, szerintem igen. Persze, ingerküszöb kérdése.

Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon

Én is arra emlékszem, hogy az elsõ jó. Azt élveztem. Elolvastam még párat belõle, de nem tudnám visszaidézni a történetét, az viszont megmaradt, hogy közben végig az OPM-Menace to sobriety albuma ment discmanen. :lol:

Nem tudom miért olvastam tovább, ha csak zene mellett tudott lekötni. :blink:

tenderlumpling

Én is arra emlékszem, hogy az elsõ jó. Azt élveztem. Elolvastam még párat belõle, de nem tudnám visszaidézni a történetét, az viszont megmaradt, hogy közben végig az OPM-Menace to sobriety albuma ment discmanen. :lol:

Nem tudom miért olvastam tovább, ha csak zene mellett tudott lekötni. :blink:

Dûne Istencsászára, megosztom veled a homok bölcsességét, HEE-HÖE-HHEWHHE-HEAVEN IS A HALFPIPE!

Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon

Dûne Istencsászára, megosztom veled a homok bölcsességét, HEE-HÖE-HHEWHHE-HEAVEN IS A HALFPIPE!

Hát körülbelül. Meg Marco Polo. :lol:

Warfoki

Az ember tragédia volt az egyetlen kötelezõ olvasmány, amit kifejezetten élveztem olvasni. Az elsõ és egyetlen. A többi pocsékba ment idõ, amit jobban is eltölthettem volna. :rolleyes:

Balee

Hmm én a kötelezõk nagy részét szerettem és élveztem. Ember tragédiája viszont nem volt köztük.

Cycl0ne28

Petõfi Sándor: Az apostol

Robert Merle: Mesterségem a halál

Balee
Dan Simmons: Hyperion - tényleg durva B)

B4LINT

Fahrenheit 451 végre elolvasna, nagyon jó könyv volt, de a mellé emlegetett 2 nagy disztópiához azért nem ér fel, a Szép új világ és az 1984 azért hihetetlenül jó könyvek, ez meg csak baromi érdekes, ugyanúgy elég sötét képet ad az emberiségrõl, csak nem olyan sokkoló erejû. (na jó, nem, hihetetlenül jó könyv ez is, csak az említett 2 kb. a 2 kedvenc regényem)

Viszont az itteni néhány nagy tudású ember mondhatna még tippeket disztópiákra (messze ez a kedvenc mûfajom), de akár jó utópia is jöhet (ilyen Candide szintû).

Most:

Jeff Noon - Vurt

tenderlumpling

Nem tudom, mennyire számítok nagy tudásúnak, de amiket ajánlhatok:

Kurt Vonnegut: Börleszk

Stephen King: A menekülõ ember

William Golding: A legyek ura

H. G. Wells: Az idõgép (A Bûvös Bolt válogatásban)

Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek

Brian Aldiss: Szürkeszakáll

(Max Brooks: Zombiháború) - még csak elõrendelhetõ

Philip K. Dick: Az ember a fellegvárban / Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? / Kamera által homályosan

Anthony Burgess: Gépnarancs

Plusz nem olvastam, de asszem a Battle Royale is belefér a kategóriába.

(+ képregényben: V for Vendetta :D)

B4LINT

Nem tudom, mennyire számítok nagy tudásúnak, de amiket ajánlhatok:

Kurt Vonnegut: Börleszk

Stephen King: A menekülõ ember

William Golding: A legyek ura

H. G. Wells: Az idõgép (A Bûvös Bolt válogatásban)

Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek

Brian Aldiss: Szürkeszakáll

(Max Brooks: Zombiháború) - még csak elõrendelhetõ

Philip K. Dick: Az ember a fellegvárban / Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? / Kamera által homályosan

Anthony Burgess: Gépnarancs

Plusz nem olvastam, de asszem a Battle Royale is belefér a kategóriába.

(+ képregényben: V for Vendetta :D)

Elsõsorban rád gondoltam, igen (+ nezolaca mindenképp).

Battle Royale akár beleférhet, igen, maga a rendszer jellege abszolút olyan. Rendkívül élvezetes könyv egyébként, de akkor a legjobb, amikor még középiskolás az ember, mert akkor ténylegesen egy osztályközösségben él (az egyetemi csoport azért más), és nagyon durva, ha beleképzel, mi lenne, ha az õ osztályuk lenne kiválasztva; elkezdi mérlegelni, vajon saját magát hova sorolná, kik lennének a legveszélyesebbek, kik lennének azonnal halálra ítélve, számíthatna-e valakinek a segítségére... igazság szerint krva félelmetes így belegondolni.

A Dickek pipálva, aláírva, jogos.

Néztem amúgy wikipedián list of dystopian books bejegyzést, az általad említettek nagy része említve volt ott is, szóval a dupla megerõsítés így már megvan. A Clockwork Orange baromira érdekel (plusz írt egy 1985-öt is Burgess :lol: ), Vonnegutot amúgy is szeretnék olvasni (méghozzá sokat, a Rosewater eléggé tetszett, plusz ugye vettem most egy angol gyûjteményt tõle), Wells, Golding és King hasonló kategória.

Aztán írták még Huxley Szigetét, az is kellene nagyon. Majd megyek egy újabb kört antikváriumokban (úgyis mennem kell Miéville: Perdido pályaudvarért és Crichton: Prédáért a Könyvudvarba).

Képregényben a Watchmen is abszolút ilyen, de akár vetek a Vendettára is egy pillantást, a film elég jó volt.

aluminiumtrioxid

Tom Stoppard drámáit (Rosencrantz ftw!)

Warfoki

Elég hosszú kihagyás után újra nekiálltam olvasni a kötelezõkön kívül (töri) mást is. A fajsúlyosabb olvasmányokkal azonban megvárom az agysejtjeim regenerálódását (értsd szünet). :) Most:

Wolfgang Hohlbein - Áradat

Disztópiák:

Ha kifejezetten ifjúsági irodalom is jó, akkor mondanám Az emlékek õrét Lois Lowrytól. Nem egy halálosan sokkoló és komoly mû, viszont nekem kifejezetten tetszett anno, de még most is. :rolleyes:

nezolaca

Tender ajánlásai jók. Vonneguttól még a Gépzongora/Utópia 14 hasonló könyv, ez a fickó elsõ regénye, még nem is annyira Vonnegut, viszont egész jó scifi. William Gibson munkássága egyértelméen ajánlható, fõleg az elsõ három regény. A cyberpunk nagy általánosítással valamennyire mindenképp disztópikus környezetben jatszódik, szóval ebbõl a mûfajból gyakorlatilag bármi belefér a kritériumodba (Neal Stephenson, ilyesmi). Nagy kedvencem Alfred Bester, õ valami egészen különleges, cyberpunk hatású scifit írt nagyjából harminc-negyven évvel Gibson és társai elõtt, tõle a Tiger, Tiger és a Demolished Man a legjobbak (a magyar fordításokat kerüld, olvashatatlanul rosszak). Érdekesség az Aniara, a svéd Harry Martinson versben elbeszélt disztópiája, viszont nem tudom, ez mennyire van magyarul.

Képregényben elég széles a választék: V for Vendetta mindenképp, de Moore egy korábbi mûve, a The Ballad of Halo Jones is érdekes - saját nyelvezettel és történelmi nõi fõhõssel. Aztán ott van a zseniális Transmetropolitan, vagy az ötletes alapkoncepciójú, de aztán szerintem elég béna végkifejletû Y - The Last Man is. Kedvenc mangám, a 20th Century Boys is hasonló témájú (egy idõ után). Vicces, de az egyik legjobb disztópiés képregény a Dredd bíró - fõleg, ha jó író kezében van (Garth Ennis sorozatait érdemes keresni például).

bcom

Lukjanyenko: Éjszakai Õrség.

A világa, hangulata, sztorija nagyon tetszik eddig (kb. negyedénél tartok).

DE! Hogyan lehet egy ilyen érdekes könyvet ennyire sz*rul megírni?! Felháborító! Nem tudom, hogy az eredeti van-e így írva, vagy a fordítás ilyen pocsék. Minden oldalon van legalább kettõ olyan mondat, ami nyelvtanilag teljesen helytelen. Ehhez hozzáadódik a rengeteg helyesírási hiba. Legvégül az elbeszélés stílusa. Mintha egy bukásra álló irodalomszakos gyerek összecsapott novellája lenne.