Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Top 10 Kedvenc Film


Hartigan

Recommended Posts

Hartigan

Üdvözlet!

Volt már hasonló topic, de most kicsit mást akarok kihozni a tistákból. Mert nem az érdekelne személy szerint hogy ti mit tartotok top 10 filmnek, mert az egy nehéz kérdés. Annál a kérdésnél sok szempontot kell megvizsgálni, így szóba kerülnek olyan filmek alapból mint Keresztapa, Remény Rabjai, Mechanikus narancs, Ponyvaregény, Volt egyszer egy Vadnyugat, Kill Bill, Aranypolgár, vagy Amadeus, Gandhi esetleg Schindler listája, Trainspotting de most csak álltalánosítottam a leggyakoribb válaszokat. Top 10 film esetében mindenki próbálja a legjobb választ adni, mi a film történet 10 legnagyszerûbb filmje?! Én például rengeteg film iránt érzek csodálatot, alázatot, tiszteletet... Száll a kakukk fészkére-tõl a Szárnyas Fejvadászig. És minden mûfajban feltudnék sorolni 10 legjobbnak tartott alkotást, amikrõl úgy vélem tartalmuk és kifejezés módjuk miatt kifogják állni az idõ próbáját, mint a Gyûrûk Ura, Mátrix vagy a Parfume, hogy csak pár darabot idézzek a mögöttünk álló évtizedbõl.

De! Egy ilyen teljesség igényével szinte teljesíthetetlen listát nem akarunk össze hozni. Inkább õszintén, írjátok le mi a top 10(esetleg több ha nem fér bele) filmetek. Szempont lehet hogy olyan film amit bármikor megtudtok nézni, olyan film amit 1000szer láttatokl, és fogtok is, olyan film amihez annyi emléketek fûzõdik hogy ott a helye a keg kedvesebb filmjeid közt a polcodon. Szóval lehetsz akármekkora szakértõ, mûfajok ismerõje, kultúrált esztéta, biztos van legalább 10 film, ami nagyon nagy kedvenced, nagyon közel áll a szívedhez, és még ha be is látod nem a legnagyobb idõtlen remekmûvei a film történelemnek, SZÁMODRA azok. Nagyon érdekel milyen listák fognak születni.

Személyes listámmal kezdeném a sort, sorrend nélkül (20ig eltudnám vinni gond nélkül, de kezdem 10el).:

- A Forrás : Mert ennyire kevés film hatott meg, a képi világáról és zenéjérõl nem is beszélve, ami teljesen magába szippantott.

- Harcosok Klubja : Sokat bejelölt válasz a hasonló listákon, de kiskorom óta az egyik legkedvesebb filmem, és még mindig nem tudtam megunni.

- Erõszakik : Mert úgy hatott meg néha könnyekig hogy a másik percében meg leborultam a székrõl a nevetéstõl.

- King Kong : Mert nekem így néz ki egy igazi epikus magával ragadó mozi eposz.

- Szép Kis Nap : Mert egy nagyon fontos szelet számomra a 90es évekbõl, ami utaztat az idõben, és át ad egy tömény esszenciát abból amit életörömnek hívok.

- Sweeney Todd : Mert oda vagyok a musical mûfajért, és oda vagyok Burtonért, és oda vagyok ezért a szürreális meséért.

- Chihiro Szellemországban : Mert nemhogy rajzfilm de film se nagyon volt ami ennyire magával ragadt volna, kitépett a moziszékbõl és teljesen elkábított. Mestermû.

- Mennyei Királyság : Mert a Gladiátort unásig néztem, és oda vagyok Scott pátoszi stílusáért.

- Mary Reilly : Nyomasztó, drámai film, amit Londonban láttam elõször, és nagyon fontos emlékem lett, amit mindig szívesen nézek újra.

- Millió Dolláros Bébi : Mert oda vagyok Eastwoodért, és ezt tartom a legprofibb filmjének. Igazi férfi film ami nagyon megható.

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Donnie Darko: mert minden olyan elemet tartalmaz, amit szerethetek egy filmben. Csavaros forgatókönyv, misztikum, 80-as évek hangulata (képi világ, díszletek, zene meg eleve abban a korban játszódik, mellesleg abban az évben amikor születtem), minimál speciális effekt, jó színészek és megunhatatlan szövegek, minõségi fejtegetésekkel.

Aliens: gyerekkorom legfontosabb szörnyfigurájának tesztoszteronbombája, izzadt katonákkal, akik nagypofával bemásznak az oroszlán barlangjába és sírva rohannak ki mert pár csapattársukat széttépték. Mesteri suspense, jól kialakított jövõkép mely hûen bánik az elsõ résszel, megteremtve ezzel a világ egyik legjobb sequeljét.

Terminator 2 - The Judgement Day: már az elsõ rész is egy kicseszett legenda a 80-as évek stílusában, de, hogy Cameron milyen profin tudja megspékelni az elsõ rész ötleteit újakkal, hogy az semmi béna elemet ne tartalmazzon...félelmetes. Mély dráma, jó humor, cseszettül látványos (idén 18 éves film) és félelmetesen jól megkoreografált akcióorgia mely képviseli a világ másik legjobb sequeljét.

Fight Club: olyan vizuális és tartalmi jegyekkel ellátott mûalkotás, mely a sokszor ellõtt oktatói sallangot baráti hangnemmel, cinikus és vérgõzös jelenetek sorával hangsúlyozza. Idézhetõ szinte az egész film, a soundtrack beteg, a vágás és rendezés példa értékû.

Trainspotting: szintén a számomra magas szórakoztató faktor miatt kiemelkedõ, ugyancsak idézhetõ, megfogható, igazán retro életérzést nyújt a 80-as évek végérõl, 90-es évek elejérõl, olyan lenyomata az újhullámos disco korszak kezdetének és a nyomasztó keménydrog használat lecsúszott végtermékének, amit nem feltétlenül kell beleérzéssel kezelni, mert úgy sokkoló lehet.

Fear and Loathing in Las Vegas: van valami Depp alakításában, ami már önmagában simán vinné a trófeát, de az újságírás doktorának ámokfutása egy olyan regény, mely megfilmesítve is képes ugyanazt az eltévelyedõs narrációt, azt a beteges életmódot megjeleníteni. Élet a disznók között, posztmodern látásmód a hatvanas évekből.

Edward Scissorhands: Burton számomra legkedvesebb filmje, ellentétezõs és klasszikus jó-rossz tanmese, de vizuális sokkal és groteszk ábrázolással. Pont az az emberközeli díszletezés a legnagyobb telitalálat, ami CGI-vel helyettesítve túl mézes-mázossá válna, az anyag tapinthatósága itt létfontosságú, kiegészülve a remek zenével és a megható történettel.

RoboCop: sötét jövõkép, brutális megjelenítés, remek soundtrack és minden tekintetben egyedülálló hangulat. Szintén 80-as évek feelingje, annak minden sötét effektjével, jó elképzelésekkel.

Taxidermia: a magyar és az európai filmgyártás messze legdurvább képviselõje, sokkoló és bizarr exploitation, félelmetes kameratrükkökkel, elképesztõ megoldásokkal. Brutális, gyomorforgató, beteges és emellett retro hangulatot is árasztó posztmodern mûalkotás.

The Dark Knight: a képregényimádatom teljes tudatában maximálisan kijelenthetem, hogy egy olyan modern képviselõje a képregényadaptációknak, melyre nehéz negatív jelzõket illeszteni. Sötét tónusú, realisztikus, kegyetlen hangulatot árasztó szuperhõsfilm, melyben a bukás jelenti a felemelkedést és a halál az örök életet.

Link to comment
Share on other sites

Joey

Nem látom benne a Starship Trooperst! :P

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Nem látom benne a Starship Trooperst! :P

Ott van az :D Az utolsó helyre 4 cím versenyzett, aztán végül Batmany került fölénybe. Verhoeven úgyis képviseli magát a Robo-val, gondoltam elég lesz :D

Link to comment
Share on other sites

Gabor777

Nekem nincs sorrendem, viszont az általam kedvelt 10 filmet leírom.

Életfogytig

Fight Club

Függetlenség napja

Star Wars: The Phantom Menace

Star Wars: The Revenge of the Sith

Artificial Intelligence: A.I. (Steven Spielberg)

Transformers 1

Transformers 2

Star Trek (a legújabb)

Hannibal's Rising

Link to comment
Share on other sites

vmiki88

Elõször: gratulálok a topic nyitásnak, egészen jó lett :D

A listám:

-District 9: az útobbi évek egyik legjobb sci-fije számomra. Nyomasztó hangulat, a fõszereplõkben nincsen szinte semmi pozítiv tulajdonság, egészen újszerû történet. Már kétszer láttam, de még párszor meg tudnám nézni.

-Alien 4: nekem nagyon tetszett, ahogy az Alienek irtják a hajó legénységét B)

-Terminátor 2. egyértelmûen ez tetszett legjobban, itt Schwarzi már jófiú és megjelent a higanyember is.

-Batman: A sötét lovag: már kb.4-szer láttam, de még mindig kiráz a hideg Heath Ledger alakításától

-Austin Powers 2: Kicsién miatt B), de az összes rész tetszett

-Shrek: megunhatatlan, még mindig röhögök az egész filmen keresztül (+ szamárnak soha nem áll be a szája :))

-Ryan közlegény megmentése: látványos, pörgös II. vh-s akciófilm. Minden benne van, amit kedvelek egy filmben B)

-Istenek fegyverzete 2: nem tudom megmagyarázni, de ez a Jackie Chan film tetszik a legjobban :unsure:

-Gyûrûk Ura: A király visszatér: a trilógia ékköve B)

- Harry Potter 1: A bölcsek köve: ez a rész könnyedén el tud "varázsolni" :)

Link to comment
Share on other sites

Kult13

Nem ezek a kedvenc filmjeim, de ha olyat kell, amit már ezerszer láttam és fogok is, és kívülrõl tudom, és emlékek fûzõdnek hozzá meg minden akkor ezek azok. Amikre természetesen nem tudok normális érvelést dobni, hogy miért is ezek.

1. Forest Gump: egyszerûen soha sem unom meg, remek történet, minden benne van ahhoz hogy egy vasárnap délután, este lekössön, akár minden héten is. :D

2. Made in Hong Kong: azért, mert olyan helyszíneken, olyan karakterekkel játszódik, és olyan témát dolgoz fel amit a leginkább kedvelek. Színészek mind egytõl egyig amatõrök, alacsony költségvetésû film, mégis nagyon jóra sikeredett, talán a kedvenc HK filmem.

3. My Sassy Girl: legjobb romantikus film amit valaha láttam.

4. És megint dühbe jövünk: minden egyes mondat szállóigévé vállt nála, ennél nem is kell több, talán általam legtöbbször megnézett film.

5. Way of the Dragon: mondhatni ezen a filmen nõttem fel, már csak egy Bruce Lee poszter hiányzott a szoba falamról. Akárhányszor leadták a tv-ben mindig megnéztem, haverokkal utánoztuk a rúgásokat, Bruce Lee és a többi szereplõ mondatait, beszólásait. Szinte kívülrõl tudom a film szövegét.

6. There's Something About Mary: talán ez az egyetlen film, ahol szeretem Cameron Diazt. Rengeteg poénnal, amik nálam nagyon bejövõsek, rengetegszer láttam már ezt is mint az itt felsorolt filmek nagyrészét, de mindig tudok rajta röhögni. Ben Stillert nagyon bírom, ez a kedvenc filmem tõle.

7. Detroit Rock City: nálam ez olyan tinédzser film, mint mondjuk másoknál az Amerikai Pite. Õrült rock rajongók felkerekednek egy Kiss koncertre. VHS-en rongyosra néztem.

8. Ami sok, az sokk/The Burbs: erre sem tudok mondani jó érvet, beraknám reggel és még aznap vagy kétszer megtudnám nézni. Külvárosi idill, agyament karakterek, különös szomszéd, gyerekes felnöttek, hangulat.

9. Rettenthetetlen hiéna: kedvenc Jackie Chan filmem, nagyon jó bunyók vannak benne, és talán a leghumorosabb Jackie film. De van itt minden megbosszulandó apa, edzések a végsõ harc elõtt, titkos fogások, minden ami egy kungfu filmben kell hogy legyen.

10. Kemény kalap és krumpli orr: gyengéim a régi magyar ifjúsági filmek. Ez a kedvencem, de magasan ver bármilyen gyerekfilmet.

Link to comment
Share on other sites

Hartigan

Robocop nekem is nagyon tetszett, de sajnos nem láttam elég fiatalon, pedig biztos nagy kedvenc lett volna. A Starship Troopers-t meg nem igazán tudtam értékelni fiatal koromban, idõ kelett míg megértettem mit akar igazán átadni a film a sok akció mögött.

Gabor

Hannibal Rising? Természetesen nem kérdõjelezem meg hogy mennyire szereted, de láttad a Bárányok Hallgatnakot, a Hannibalt, és a Vörös Sárkányt is?

Örülök hogy a Discrict 9 már van akinek felkerült a listájára. Nekem az utóbbi évekbõl a Terminator Salvation meg a Star Trek tetszett úgy igazán a popcorn felhozatalból, de egyiket sem tenném még be a kedvenceim közé. Viszont például érdekes hogy akármennyire is tisztelem, szeretem, és olvastam is a Watchmen-t, mégsem jutna eszembe még a 20as listára se rá tenni, pedig nagyon jó film adaptációnak tartom.

Red13

Nagyon tetszik a listád, igazán egyedi:D Jópár filmrõl nem is hallotta közülük, nem hogy láttam volna..

Link to comment
Share on other sites

Joey

Hetedik

A Film. Tökéletes mûalkotás, amihez foghatót még soha nem láttam és félõ, hogy nem is fogok. A szereplõk, a hangulat, a képi világ, a történet, a mondanivaló (ami nincs ránk tukmálva, szépen becsomagolva tálalják): mind-mind olyan dolgok, amiket etalonként tartok számon. John Doe egymaga betölti a vásznat, és bármennyire is radikális, elborult elme, mégsem lehet nem mélyen egyetérteni mondanivalójával, ez már önmagában bravúr. Nem is beszélve a pszichésen sokkoló, legendás befejezésrõl – amit köszönök Pitt és Fincher kitartásának. Máig sem azt látom a dobozban, ami valójában benne van… :ph34r:

Fight Club

Pitt és Fincher kiegészül a zseniális Edward Nortonnal. Ehhez jön a fordulatos, mégis laza sztori, a zene, a szövegek, a film záró képe, ami az egyik legnagyobb filmes poén: robbanékony elegy! Ha nem lenne ez a Hetedik címû cucc, akkor ez kapná „A Kedvencem” – plecsnit. B)

Evil Dead 2

Sam Raimi gyakorlatilag remake-elte az elsõ részt. A végeredmény? Az egyik legfeelingesebb film, amit az alacsony költségvetésbõl adódó bakik csak még inkább megdobnak. Bruce Campbell legcoolabb „alakítása”, a morbid humor melegágya ez a kis gyöngyszem. Soha nem akartam Superman vagy Batman lenni, nálam Ash volt „A” Király! B)

Rémálom Az Elm Utcában

Életem elsõ horrorfilmes élménye, amihez még hozzá jött a viharos éjszaka, továbbá a teljes magány és…a tíz éves kor. Annyira rettegtem, hogy a fogsorom és a térdeim remegését is képtelen voltam korrigálni, villanyfénynél néztem a filmet és utána csak Freddy járt az agyamban. Szerintetek el mertem aludni? :lol:

Terminator 2

A kedvenc Cameron filmem, amit a nagyszerû akciók, az elsõ rész történetének fantasztikus lezárása és az álleejtõs effektek is megdobtak. Itt nálam le is zárult a Terminator-saga, a harmadik részt is legszívesebben letagadnám, hogy láttam, a negyedikre ostorral se tudnátok rábeszélni.

Aliens

Cameronnak sikerült (minimum) hoznia az elsõ rész színvonalát és ez mindent elmond a film színvonaláról. Nem az ûrbéli rettegés dominál, hanem a tökös akciók, Ripley meg olyan kemény, amilyen egy Van Damme-szerû arc soha nem lesz. A királynõ meg máig imádnivaló!

A Dolog

John Carpentert nem akarom kihagyni a listácskámról, szerintem ez a legjobb filmje, amit valaha elkövetett. Az Alienre hajazó, rettegéssel telített klausztrofóbia, megtámogatva az Antarktisszal és a bizalmatlansággal, ami az egész miliõt megfertõzi, hahh! A stop motion rulzik! :rolleyes:

Amerikai História X

Edward Norton alakítása, ami nem csak Oszi-jelölést érdemelt volna. Teljesen egyedül viszi a hátán a filmet, a mondanivaló meg – bár túl közvetlen, de – egyetemleges. Érzelmek kavalkádja: hol felemelõ, hol szívszorító. Odatapaszt a képernyõhöz. Megkerülhetetlen alkotás. Pont. A sok szélsõséges f@sszal tuti ezt nézetném két parlagfûírtás között. Kiváncsi vagyok, vajon felfognák-e, hogy mekkora állatok? :unsure:

Vissza a Jövõbe

Szívem szerint az egész trilógiát idetenném. Nagy valószínûséggel ezt láttam legtöbbször az összes film közül (ide értve a Reszkessetek betörõket, a Die Hardot vagy a Függetlenség Napját is) eddigi életem során. Fantasztikus mese, lökött poénokkal. Több mint két éve nem láttam, de még mindig kívülrõl fújom az egészet. :D

28 Days Later

Bár nem klasszikus zombik, de azért kedvelem õket. Danny Boyle – számomra – legkedvesebb mûve, ami a horror/darálda mellé okosan tudott mély gondolatokat, értelmes színészeket, igazi érzelmeket fûzni. A környezet hátborzongató, mégis van benne valami csodás szépség… A modern horrorok egyik legkiválóbb darabja.

Érdekes volt kiválogatni a kedvenceimet. Amin nagyon csodálkozok, hogy nem tudtam bepréselni Tarantinót, Rodriguezt, Verhoevent és Mad Max 2-t se…

Link to comment
Share on other sites

-Gabe-

Nem fûzök a filmekhez kommentárt, biztos láttátok már mindet. Sorendet nem merek állítani:

- Pulp Fiction

- Fight Club

- Into the Wild

- Snatch

- Fear and Loathing in Las Vegas

- The Matrix

- Se7en

- Sin City

- One Flew Over the Cuckoo's Nest

- Reservoir Dogs

Link to comment
Share on other sites

gataka

(Lista 1.0, ezúton szeretnék elnézést kérni a kimaradóktól, talán majd egy másik változatban)

Fight Club

Mindig gondban vagyok, mikor megkérdezi tõlem valaki, hogy mi a kedvenc filmem. Jönnek az érvek, talán ez azért mert, vagy az mert...Mostanában leginkább Fincher szappanosdiját mondanám. Nem ez sokkolt a legjobban, nem ezen agyaltam a legtöbbet, de mégis. Manapság heti dózisban kell adagolnom, sajnos függõ lettem. El kéne menni egy terápiára.

Se7en

Megint Fincher, megint Pitt...hmm. A thrillerek egyik alapköve, gyémántja, kevés ezzel egyenrangú van. Tökéletes felvezetés, tökéletes rendezéssel, szereplõkkel. Folyamatos feszültség, a fõbûnök feltárása, John Doe. Ja meg a doboz. Kell ennél több egy egyszerû halandónak?

Terminator 2

Cameron 5 évvel az Aliens után ismét forradalmit alkotott. Elkészített egy olyan folytatást, ami képes túlszárnyalni az amúgy is tökéletes terminátort. Akár feljebb is kerülhetne listámban. Cameron meg...akármennyire is õ rendezte a Titanicot, vagy talán mellényúl az Avatarral, de nem tudok rá haragudni úgy istenigazából. Vhs korszakomban is igen elõkelõ helyet foglal el pár JCVD vagy Lundgren film mellett.

Donnie Darko

Legtöbbet agyalós élmény, mindig egyel több dolgot veszek észre. Talán ez a hatás a végtelenségig fokozható. Meg amúgy is. Mad world.

Signs-The village

Csak hogy Shayamalan se maradjon ki a listából. Egyszerûen nem tudok különbséget tenni a kettõ közt. Legalábbis élvezeti szempontból. Megnézem az egyiket, muszáj a másikat is. Annó a Signs nagyobb hatással volt rám (minden egyes házból jövõ zajt ufójelenségként fogtam fel) visztont a Faluból százával lehet kihámozni a burkolt tartalmat. Nehéz ügy ez, nehéz.

Snatch

Átmulatott éjszaka elõtt vagy után vagy közben? Mindegy is, a hatás garantált. Ritchie csak ritkán szól, de akkor nagyot. Ja és ebben is van Pitt...hmm. Totális szórakozás.

Sin City

Csak sikerült Rodriguezt is belecsempészni, sõt akkor már Tarantinot is... A képregényfilm. Nem olyan komplex, mély mint a Dark Knight, de. De csak úgy árad belõle a képregény fíling, mintha csak egy egyszerû másolással oldották volna meg az adaptálást. Zseniális hangulat, sztárparádé, jöhetne már a folytatás.

The Dark Knight

A képregényfilmek megreformálója, újragondolása. Sok szempontból úttörõ, kiemelkedõ. Nolan is megcsinálta, felülmúlta elõzõ munkáját. De még hogy. Meg volt itt valami fehérre meszelt arcú kártyás fickó... Sajnos õt már nem láthatjuk parádézni a vásznon, de Nolan-re még vár egy nagyon fontos feladat. És ha megcsinálja...bele se merek gondolni.

Austin Powers trilogy

Kakukktojás, az önsajnálat és a vágyakozás célját szolgálja ezen a listán. Egyrészt a vígjátékok egyik élharcosa, a mai "múvik" elleni ádáz harcok vezetõje. Sajnos Myers 2002-ben elvesztette a libidóját, amit azóta se talál. Bár most imdb-n bár sajnos eléggé homályos, de mintha egy négyest látnék meg egy 2010-est. Tán felcsillan a remény és megváltást hoz, ja meg nevetést. Kéne. Én a magamét megtettem, hajrá.

Link to comment
Share on other sites

Drakeamarth

Nem szeretem az ilyen listákat, mert egyrészt képtelen vagyok összeválogatni azt a tízet, ami a legjobban tetszett, de hogy még sorrendet is kell gyártani... Ráadásul folyamatosan változik a lista, de azért megpróbáltam egy amolyan All-Star Top10-et összehozni.

10. Good Will Hunting

Sokáig halogattam a megtekintését. Az a típusú film, amit bármennyiszer újra tudok nézni, sosem fog unalmassá válni.

9. Kapcsolat

Pár hete néztem újra a filmet és ez lett az eredménye. Nem emlékeztem rá, hogy ez ennyire jó. És mégis.

8. American Beauty

Régi nagy kedvenc, örök idõkig a listámon fog porosodni.

7. Ha eljön Joe Black

Bár néhány jelenetnél érzem, hogy kicsit elmozdul az érzelgõsség irányába, mégis nagyon szeretem ezt a filmet. A kimért, de mégsem hideg, elegáns és humoros, de végtelenül romantikus stílusosságát.

6. Parfüm

Vizuális orgazmus nem kevésbé nagyszerû szereposztással és történettel

5. Aliens

Cameron. Ennyi.

4. Diploma elõtt

A sorrendben talán elõrébb lenne a helye, mert eszméletlenül imádom ezt a filmet. A sztoriját, a színészeket (Hoffmantól kedvenc alakításom), a hangulatát, a sutaságát, a zenéjét, az ötletes vágását. És még sorolhatnám :)

3. Mielõtt felkel a Nap/Lemegy a Nap.

Viszonylag új résztvevõk a listámban, de jár nekik a dobogós helyezés. Talán minden idõk legjobb romantikus filmjei, õszinték, maníroktól és modorosságtól mentesek, tiszták, nagyon-nagyon szerethetõ filmek.

2. Fight Club

Ez már az a szint, amikor nem tudom és nem is akarom megfogalmazni, miért tanyázik a második helyen. Talán azért, mert kicseszettül imádom...

1. Terminátor 2.

Valószínûleg a világ egyik legjobb filmje.

És amik még nagyon nagy kedvencek:

Wall-e

InBruges

Magnólia

Gladiátor

Engedj be!

King Kong

stb.

Link to comment
Share on other sites

Kerub

Nekem nincs top10-em, mert nem tudok összehasonlítani egy Szárnyas Fejvadászt egy Kikötõi Hírekkel vagy egy Collateralt egy Kill Billel, de tudok adni egy listát 10 filmmel amit hangulatállapottól függetlenül bármikor meg tudok nézni :rolleyes:

Ez esetben a sorrend nem is fontos, mert ebben a kontextusban ezek a filmek egyenlõek :D

Otthon, véres otthon (Grosse Point Blank)

Ez az a film ahol minden alakítás kifogástalan, ezenfelül a hangulat, a rendezés, a forgatókönyv... mind mind példamutató. A soundtrackje meg a 90es évek egyik legjobbika. Igazi filmbzuiknak való csemege ez a film amit ha 30-40szer nem láttam eddig akkor egyszer sem :) Ezt a filmet (mint a listámon lévõk legtöbbikét) gyerek korom óta egyik kedvencemnek tartom.

Keresztapa trilogia

Igen, tudom... szinte ma már közhelyes ezt a filmet berakni akármilyen top10be. Ettől függetlenül nálam ez a film nem az esztétikai szerepe miatt van itt. A Keresztapa filmeket tényleg akármikor meg tudom nézni. Az elsõ 2 részt kb 6 éves korom óta vagy 50szer láttam. A harmadikat csak olyan 6-7szer. Nem tudom ez miért van, egyszerûen a harmadik részre mindig elfáradok (talán mert túl ütõs a 2. zárása :) ).

Ez a film sok mindent képvisel ami elég szimpatikus számomra: a család szerepe és viszony rendszere, a tisztelet, a megbocsátás, a becsület kezelése... igazából ezt a részt nem is ragoznám, mert külön könyvet tudnék írni a Keresztapa filozófiájáról :)

Örömapa 1-2

Talán az egyik kedvenc komédiám. Ezt a film is azok között van amit akármikor elkezdek, tuti végignézem mind2 részt.

A szomszéd nõje mindig zöldebb 1-2

Szintén zenész. A két öreg cuki marakodását nem lehet nem szeretni. Klasszikus színészek. Abból a generációból amikor nem éreztem szükségét az alakítás elemezgetésének mivel csak a megformázott karaktert látom. Ez a két film is úgy mûködik, hogy ha berakom az elsõ részt, akkor tuti végignézem a másodikat is :)

Smaragd románca, Nílus gyöngye

Nálam ez a két film a kalandfilmek kalandfilmje :) Tökéletes színész párossal, nagyon jó karakterekkel.

Számtalanszor láttam õket. Azért raktam erre a helyre is két filmet mert ezek is egymás folytatásai... (ha van ember aki nem ismeri ezeket a filmeket, akkor ez nekik szólt ;) ).

James Bond

Nem érzem szükségét, hogy most egyenként kiválogassam h melyiket szeretem, melyiekt nem. Ezeken a filmeken nõttem fel... pont. Nem mind szeretem, de a legtöbb elég jelentõs számomra. Két Bondot emelnék ki ami szerintem überelhetetlen és abszolute kiemelkedik a szériából: Õfelsége titkosszolgálatában (George Lazenby) és az Aranyszem (Pierce Brosnan).

James Bondot bármelyik délután be tudok rakni egy kis kikapcsolódás gyanánt :rolleyes:

Die Hard 1,2,3

Nahát... Ehhez nem hiszem h bármit hozzá kell fûzni. Ez a három film az én generációm akciófilm non+ultrája B) Kb egyenként láttam õket legalább 40szer :D Bárhol, bármikor.

(A 4. rész nem volt kifejezetten rossz, szép iparos munka... 1szer láttam, többet nem fogom megnézni.)

Mi van, doki?

Az egyik legaranyosabb és legviccesebb komédia all the time. Barbra Streisand és Ryan O'Neal eszméletlenek :) Szeretem a film párbeszédeit, cselekményét... mindent. Plusz nagyon sokat add hozzá a design és styling ami inkább az idõ múlásával vált értékessé (olyasvalakinek aki nem élt abban a korban, vagy nosztalgikusan tekint vissza rá). Aki nem elégedett a mai vígjátékokkal vagy van benne egy kis hiányérzet és még nem látta ezt a filmet az sürgõsen pótolja ;)

Rambo 1,2,3

Rambo az alfahim! Én is azok közé a gyerekek közé tartoztam akik példaképet találtak ebben a magányos farkasban akit mindig kihasználnak, mindig átvernek, de õ rezenéstelen arcal kiáll az igazáért és ha kell akkor egyedül, de befejezi azt amit elkezdett. Plusz... nincs még egy férfi aki annyira férfiasan tud sírni mint õ az elsõ rész végén :P :)

JFK

Nem is merem összeszámolni hányszor láttam ezt a remekmûvet. Abból az idõbõl való amikor Oliver Stonnak még nem gurultak el a pirulái (kb a Minden héten háború volt az utolsó filmje amire büszke lehet). Ez a film a a filmkészítés magasiskolája! Hihetetlen színészekkel, hihetetlen feszültséggel, a történet ugye adott :) Sajnos ez a 10edik így nincs több helyem, de gáncstalan módon ide rakom a Minden héten háborút is... ha már Stone :rolleyes:

Ez lenne az én 10es listám. Olyan filmek amiken felnõttem, amik szerves részét képezik a gyerekkoromnak és amiket a mai napig olyan rajongással és csodálattal tudok nézni mint 10 évvel ezelõtt.

Engem is meglepett a lista, hisz a kedvenc rendezõimtõl szinte semmi nem került fel. Se egy Ridley Scoot, Cameron (najó, Cameron írta a Rambo 2 forgatókönyvét... ha ez számít :D ) ,Fincher vagy Michael Man...

De valahogy nem is bánom. Az hogy nincs itt egy T2 vagy Játszma/Fight Club az nem azt jelenti hogy kevésbé szeretem, inkább azt hogy nekem ezekhez a filmekhez hangulat kell. Viszont ha a hangulat adott akkor ugyanannyira tudom õket élvezni mint a listán lévõ bármelyik filmet :rolleyes:

Még egy gondolat és tényleg befejezem. Ha már ilyen fokú betekintést adtam gyerekkorom meghatározó filmjeibe akkor semmikép sem hagyhatok ki még egy utolsót... viszont ez a többivel ellentétben nem film hanem sorozat: Miért éppen Alaszka?

Minden részét láttam vagy 10szer (ami egy sorozatnál kb azt jelenti h éveken keresztül a hétvégi program szerves része az volt h újranéztünk a családommal legalább 4-5 részt :) ).

Link to comment
Share on other sites

Lezlie407

Én csak egy sima listát írok, magyarázat nélkül (remélem nem is kell sok magyarázat hozzá)

Blöff

Hetedik

Berlin Calling

Csontdaráló

300

Harcosok Klubja

Ocean's 11-12-13

Forest Gump

Ryan közlegyén megmentése

Terminál

szerk. most ah így elnézem eléggé Brad Pitt és Tom Hanks szindróma :lol:

Link to comment
Share on other sites

-moki-

Pff... a sok Se7en pózer <_< :lol:

Link to comment
Share on other sites

a880120

Ijj, fas.za, egy kicsit írnom is kéne róluk...

Szentjánosbogarak sírja: Mert ekkora pofánvágás még nem ért filmnézés közben, hogy utána percekig bömböljek.

Isten Városa: Brr, de rég láttam. Vér, szex, erõszak, káromkodás, minden amit szeretek, benne van, pont úgy adagolva, ahogy azt kell.

Cápa: Ezen cseperedtem fel, más oka nincs. Imádom a vért.

Mentõcsónak: Kedvencem a feszültségteremtés nagymesterétõl, adrenalinlöket.

Rekviem Egy Álomért: Mert hátborzongató a forgatókönyv, és szemkápráztató a rendezés.

12 Dühös Ember: Mert roppant feszült.

Forrest Gump: Szintén gyerekkoromból rajtam maradt imádat.

Taxidermia: Mert a legjobb magyar film of all time.

Motel: Mert sose volt olyan kemény a pötsöm moziból kifele jövet.

Aladdin: Mert õ messze jobb, mint a haverok.

Link to comment
Share on other sites

Fishyfrost

Az én Top10em (az elsõ helyet leszámítva nem sorrendben)

1. A holtsáv

2. Született gyilkosok

3. Hudson Hawk

4. A holló

5. Amelie csodálatos élete

6. Truman Show

7. A motoros naplója

8. Ghost in the shell

9. Macskafogó

10. Haláli hullák hajnala

+1: Dr. Horrible's sing-along blog B)

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Vissza a jövõbe <insert random number {1;3}>

Terminator 2

Aliens

Indiana Jones és a <insert random number {1;3}>

Nagy Hal

Tigris és Sárkány

Donnie Darko

Jurassic Park

Schindler's List

Hudson Hawk

Ezek a filmek definiálnak engem, és még vagy 100 címet mondhatnék, de ezek jutottak a legelõször az eszembe. Spielberg pofátlan módon uralkodik, de ez már csak így megy. A fiatalkor az fiatalkor.

Link to comment
Share on other sites

csecsetkathorvald

A thorvaldszívet kevés mûalkotás dobogtatja meg teljesen, csak az elsõ három filmhez ragaszkodom foggal-körömmel, csak az elsõ kettõt néztem meg többször, mert nem szokásom, meg ezek elég megterhelõ filmek is. Azért már ideje lenne elõvenni párat, elég régen láttam õket. Pofázás után a thorvaldlista:

1. Pink Floyd - A Fal: nem vagyok Floyd-rajongó, de a Bob Geldof alakította magányos, kiégett, elidegenedett (ígérem: nem fogok elemzést írni) rockzenész annyira közel áll hozzám, hogy a film után felmosórongyállapotba kerültem. A halott patkány, az animáció, a zene, a kellemes zsibbadtság, na meg mikor Pink szétveri a szobáját... Felesleges is többet írni, az örök elsõ.

2. Mulholland Drive: újabb szimpatikus érzelemvilág: Diane Selwyn. Mellesleg David Lynch trükkös, szürreális világa, csillogó kék-vörös színekben, rémisztõ és furcsa figurákkal, rejtéllyel, álomgyáros kulisszával, kirakásra váró puzzle-lal. A kávézós jelenetet már egy csomószor láttam, de még mindig megijedek tõle. A rózsaszín festékes jelenetet pedig nem igaz, hogy még senki sem méltatta.

3. Sztalker: fogalmam sincs, mennyire számít sci-finek, inkább valamilyen metafizikai cucc, Tarkovszkij filmje, egy elhagyatott orosz ipartelepen játszódik, a Zónában. Még sose láttam ennyire sokatmondó filmet a nagy kérdésekrõl. És úgy volt ijesztõ, hogy igazából egy félelmetes jelenet sem volt benne.

a többi filmet 'csak' nagyon szeretem, nincs sorrend, csak ahogy eszembe jutnak.

4. Berlin felett az ég: írjuk már le a német címet, Der Himmel über Berlin, annyira jól hangzik. Berlin meg a fal, nyolcvanas évek, angyalok, de nem a giccses fajtából, Bruno Ganz, a rendezõ Wim Wenders, a város lehangoló, mégis vonzó. Ja, és Nick Cave, egyértelmûen a film legjobb része.

5. Pí: hát errõl mit írjak? Fejfájósoknak nem ajánlott, mégis kedvencem, Max Cohen Pinkre hasonlít benne.

6. Sweeney Todd: Már a szomszédok is tudják, hogy Mrs. Lovett csak egyféle szinkronhangon szólalhat meg, mégpedig az enyémen, és ha hiszitek, ha nem, meg is szólal :D . Alapanyag és rendezõ szerencsés találkozása.

7. Ördöggerinc: sokkal jobban tetszett, mint a Faun. Szimbolikus történet, kísértetek, falábú nõ.

8. Arc: nem Bergman legismertebbje, egy hipnotikus cirkuszosról (vagy hogy a fenébe mondják ezt?) szól.

9. Kaspar Hauser: felmosórongy. Nem is mertem azóta megnézni.

10. Elefántember: szintén

Amik nem fértek rá a teljesen véletlenszerû utolsó hetesre:

M-egy város..

Vertigo

Young Adam

A szakács, a tolvaj, a feleség, és a szeretõje

Nosferatu (a Herzog-féle)

Álmosvölgy legendája

Riget (tudom, sorozat, de LvT)

Twin Peaks (elsõ évad, mert csak azt néztem eddig meg)

Remélem, most letudtam egyhavi Videodrome-os munkásságot. :D Remélem, éjjel alvás helyett kitalálom, mi maradt le a listáról.

Link to comment
Share on other sites

Joey

9. Kaspar Hauser: felmosórongy. Nem is mertem azóta megnézni.

Jé, az a múlt nélküli német srác?Régebben olvastam róla. Nem is tudtam, hogy filmet is csináltak belõle... :blink:

Link to comment
Share on other sites

SasOri-Sama

1. Donnie Darko

2. Garden State

3. Pí

4. CTALKEP

5. Fight Club

6. Kontroll

7. Citizen Kane

8. 20th Century Boys

9. The Matrix

10. Fear And Loathing in Las Vegas

kb. ez az a 10 film, ami nagyban formálta az ízlésemet. Szar alak vagyok, és most nem fogok ezekről bővebben írni.

Link to comment
Share on other sites

csecsetkathorvald

Jé, az a múlt nélküli német srác?Régebben olvastam róla. Nem is tudtam, hogy filmet is csináltak belõle... :blink:

Igen, õ az. Regényt is írtak róla. A szerepet egy Bruno S. nevû, szerencsétlen sorsú férfi játszotta, azt hiszem, Herzog egy elmegyógyintézetben találta.

Link to comment
Share on other sites

Mortanius

- Jay és Néma Bob visszavág - Mert minden egyes alkalommal röhögök a hülyeségén.

- Clerks - Mert minden fejezete maradandó.

- Odishon - Mert finoman felépített, de a végén pörölyként súlyt le rád.

- Ichi the Killer - Mert minden megvan benne ami nekem egy filmbe kell: fekete humor, stílus, õrület, velejéig romlott és beteg szereplõk.

- Ghost in the Shell - Elõre mutató, messze meghaladja a korát, filozofikus, mesteri.

- Kill Bill - Meghatározó volt a számomra minden szempontból. Azóta nézem más szemmel a filmeket, talán azóta nevezem hobbimnak a filmezést.

- Tavasz, Nyár, Õsz, Tél... és Tavasz - Mert minden benne van, ami a lelkem megnyugtatásához kell.

- Bin-Jip - Mert romantikus film létére maradandó élményt nyújtott.

- The Machine Girl - Mert mûfaján belül tökéletes. Meggyõzõdésem, hogy nála jobb ilyen jellegû filmet nem lehet készíteni.

- Hostel 1-2, Snuff 102, Grindhouse, Battle Royale, Inglourious Baterds, Imprint, Matrix 1-2-3, Inside, Martyrs, A Tale of Two Sisters, Oldboy, Gozu, Dead Snow, Lesbian Vampire Killers, Der Todesking, August Underground, ReGOREgitated Sacrifice

Link to comment
Share on other sites

vmiki88

- The Machine Girl - Mert mûfaján belül tökéletes. Meggyõzõdésem, hogy nála jobb ilyen jellegû filmet nem lehet készíteni.

lol te szereted az ilyen elborult, örült filmeket XD?

Link to comment
Share on other sites

grasslover

lol te szereted az ilyen elborult, örült filmeket XD?

A Machine Girl egyértelmû, hogy egy ki*****-tt alapmû B)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...