Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Nagyon lassú gép


egerecske

Recommended Posts

egerecske

Sziasztok!

Kibickent irok meg mindig. Van egy kis Lenovo ideapadom, de marhalassu. Windows7 Starter van rajta, ezzel vettem, nem egeszen masfel eve, es nem sokat hasznaltam. Sohasem volt marhagyors, de mostanaban egeszen furcsa tuneteket produkal. Pl. a Mozillaval rendszeresen nehezsegeim vannak, ma pl (ok, mondjuk kb 6 ful volt megnyitva egyszerre, de ennyitol azert nem kellene meghaljon) azt irta a Task Manager, hogy 224,563 kb memoriat foglal. En tenyleg elegge analfabeta vagyok a gepekhez, de ez meg nekem is erosen soknak tunik. Megprobaltam bezarni, de nem lehetett, ujra kellett inditani a gepet (ami legalabb negyedoras processz). Mondjuk alapbol eleg nehez Mozillat nyitni, ha csak ugy raklikkelek, akkor nem tortenik semmi, ha megismetlem parszor, akkor se, csak amikor idegesen ranyomok 15x, na akkor szokott nagy kegyesen megnyitni 3 vagy 4 lapot, amibol 1 kivetelevel aztan becsukogatom oket.

Na ezzel most nem volt kedvem szorakozni, inkabb nyitottam egy Chrome-ot, de mar az elso klikkeles utan a TaskManagerben megjelent a Chrome mint folyamat legalabb 4x. Ugy emlekszem, hogy a regi gepemen egy ablak vagy ful = egy Chrome folyamat volt. Miert van most, hogy egyszerre tobbet nyit rogton inditaskor?

 

Mar megneztem a pogramook kozott, hogy mit szedhetnek le, de igazabol en nem telepitettem olyasmit, amit nem hasznalok (es amit hasznalok, az is kb. 5-6 kis program), azok kozul pedig, amit nem en telepitettem, nem tudom, mit szedhetek le baj nelkul. A Win7 toredezettsegmentesiti magat, ugyhogy az sem gond, futtattam ccleant is mar. Mostanaban sajnos egy Mozilla Addon telepitesevel virust is telepitettem a gepre, emiatt foltettem par virusirtot is (tudom, hogy egyszerre csak 1 lenne szabad fent legyen, de nem azota lassu a gep, pont ugyanolyansebessegu, mint elotte volt).

 

Mit javasoltok, hogyan tudnam kicsit gyorsitani a gepet? Nem kell villam legyen, csak legalabb annyira, hogy ne oszuljek meg, amig sikerul megnyitom egyetlen levelet, vagy egy doksit.... (neha amugy meglepoen gyors a gep, es nem tudom, mitol fugg).

 

Elore is koszi a segitseget!

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Kezdjük azzal, hogy mivel több vírusirtó van a gépen, nagy eséllyel egy se működik, ugyanis kikapcsolják egymást. Szóval 1 kivételével töröld le az összeset. Ezen kívül töröld le az összes olyan programot a gépről, amit nem te telepítettél (vezérlőpult / Programok eltávolítása és hozzáadása). Ha ezzel megvagy, akkor jöhet a vírusirtás, majd egy alapos pucolás a ccleanerrel. Ha utána se gyorsul a gép, akkor nyertél egy windows újratelepítést.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Én az utóbbival kezdeném, szerintem minden más szenvedés felesleges időhúzás. A Chrome működése viszont normális. De az, hogy négyszer van bent a Feladatkezelőben nem azt jelenti, hogy négy példányban fut, hanem azt, hogy bizonyos dolgokat másik "szálon" végez (például a kiegészítőket a főprogramtól teljesen külön kezeli). Ez egy normális gépen nem okoz semmi gondot. A Firefoxnak talán nem is volt az elmúlt 2 évben olyan új változata, amiben ne javítottak volna a memóriakezelésen, de ez nem azt jelenti, hogy a Firefox önmagában túl sok memóriát foglal: sajnos az utóbbi időben brutális mértékben nőnek a weboldalak, sajnos ez egy rossz tendencia.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Új Index? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

egerecske

koszi a valaszokat.

szoval virusirto: McAfee-t kaptam a gepemmel, de nem fizettem ra elo, ezert allandoan feljon egy kis ablak, hogy aktivaljam, Sajnos a munkahelyemen most nem tudok nem dolgozni, "itthon" meg fel evszazad minden lap betoltese, szoval eleg maceras infokat gyujteni, hogy melyiket valasszam. A regi gepen NOD32 volt, azt szerettem. Mivel most egy olyan browser-virust kaptam be, ami atiranyitgatta az url-eket, megprobaltam olyan virusirtot talalni, ami megtalalja es leszedi. A spyhunter volt kb az egyetlen, ami megtalalta, de az sem szedi le, amig nem veszem le, viszont ha azt irjak egy virusrol, hogy megjegyzi a weblapokra beirt adataiomat, akkor nem szivesen fizetek ezen a gepen bankkartyaval. Megtalaltam a Malwarebyte-ot, meg az AVG-t, az AVG szerint minden tiszta, azt le is szedem, ok.

 

a tobbi, "nem altalam telepitett" program nagy resze azelott lett telepitve a gepre, hogy megvettem volna (boltban vettem, tehat "gyari" telepitesek). Olvastam, hogy ezek kozott is vannak foloslegesek, de nem tudom, melyik fontos, es melyik szedheto le. Pl. mar egeszen az elejen kaptam uzeneteket (offline), hogy a cnosd.exe-t engedem-e mukodni. En probaltam utanaolvasni, hogy mi az, de nem talaltam semmi ertelmeset, ezert nem merem leszedni. Van olyan oldal, ahol konnyen, egyben utana lehet nezni, hogy mik a kritikus elemek, meg mik nem azok? Win telepitot nem adtak a gephez, csak telepitve volt ra, tehat azt ha nem muszaj, nem szeretnek (tenyleg, ha Win7-tel veszem meg a gepet, es kozben ujra kell telepiteni, akkor meg kell venni kulon megis a Windowst, vagy ilyenkor legalis szerezni valahonnan egy kopit - ok, ez vicc volt -, vagy van valahol valami adat, amivel legalizalni lehet egy ilyen kopit? vagy hogy megy ez?

 

no van pl. olyan, hogy btplayerctrl.exe, ezt ki lehet kapcsolni, vaggy kell, ha bluetooth-val akarok a gepre masolni valamit? mi a csrss.exe? van egy dwm.exe, azt irja, desktop windows manager. Gondolom, ezt se kene bantani. de mi az ETDctrl.exe? ezeket a taskmanagerbol irtam ki, de van ugye meg sok. Majd azert probalok olvasni roluk, csak nem egyszeru...

 

Virusirtobol ti melyiket tartanatok meg? A most eppen elavult, es kisse agresssziv McAfeet, vagy a Malwarebyte-ot?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A Malwarebyte nem vírusirtó, hanem kémprogram irtó. Én a Microsoft saját vírusirtóját használom, eddig nem volt gondom vele. Egyetlen hibája, hogy a friss vírusokat nem ismeri, de 1-2 napos késéssel már azokkal sincs gondja. Ha nem mászkálsz rossz helyekre, akkor nem lehet gondod vele.

 

Windows telepítőnek kell lennie a gépen, egy rejtett partíción. A gép kézikönyvében benne kell lennie, hogy lehet elindítani (valahol a vége fele lesz). Ezen kívül leszedheted torrent oldalról is az MSDN verziót (csakis azt!), majd a gép alján lévő matricán lévő kóddal telepítheted. Így is legális marad.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A McAfee-t el kell felejnteni és le kell pucolni a gépről.

Én tennék egy próbát a Win8 telepítéssel. Annak kisebb az erőforrásigénye, mint a Win7-nek, és több szabad memóriát hagy. Talán a Win7 Starternél is.

Közvetlenül a Desktopra picit lassabban tölt ugyan be, de a csempékre nem.

Habár a jogtiszta és egyben olcsó Win8 vásárlásra csak ma van lehetőség.

Link to comment
Share on other sites

egerecske

ok, es ahhoz a win8-hoz mondjuk hol lehet hozzajutni amugy? a gep otthon, en munkaban, szoval kell igazolnom valahogy a win7-em valodisagat, vagy hogyan mukodik az olcsobban letoltes? es honnan toltheto le?

Link to comment
Share on other sites

egerecske

ok. honnan lehet amugy letolteni a win8-at, es kell-e valamivel igazolnom kozben, hogy van jogtiszta win7-em? (amennyiben rajovok, hogy azt hol tudom leolvasni). A gep jelenleg otthon, en meg munkaban, szoval azert kerdezem, hogy mennyire kell siessek majd haza :P

plusz ha letoltom, akkor az mekkora fajl? fogalmam sincs, milyen internet van itt, mert most kulfoldon vagyok, es nem kerdesztem, es nem ertek hozza, es nem ebben dolgozom. jaj.

 

ok, bocsi, azt hittem, hogy az elozoelottit nem kuldtem el...

Link to comment
Share on other sites

payskin

A Windows 8 témában elég sokat beszéltünk róla, de a Google is jó barátod ilyenkor:

 

http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL_Hero_ShopHP_FPP_Null

 

De ez a lehetőség január 31-ével megszűnik. Ha kis szerencséd van, az időeltolódás miatt még holnap (február 1-jén) reggel működhet.

 

De ha lemaradsz róla, Destroy-Man tanácsát megfogadva szerezz egy eredeti Windows 7 SP1 telepítőkészletet, írd ki egy DVD-re vagy USB-kulcsra, és telepíts onnan egy új, tiszta rendszert a gépedre ragasztott matricán látható termékkulcs segítségével.

 

Esetleg írd meg privátban, milyen nyelvű, hány bites Windows 7 van a gépeden, hátha tudok segíteni a beszerzésben... ;)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Közben kiderült, hogy angol Windows 7 Starter változatról van szó (abból csak 32 bites van). Én ilyennel még nem találkoztam, van ebből egyáltalán ISO? :(

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Van ilyen, sőt magyar ISO is elérhető belőle.

Fájlnév: hu_windows_7_starter_with_sp1_x86_dvd_u_678318.iso

Méret: 2319 MB

SHA1 kódja: A864101B0860BA1757576E892174CD80EA96C22B

 

A magon fent van.

A nyelv nem számít a kulcsnak, hogy milyent telepít fel, ráadásul utólag is cserélhető, csak egy kicsit körülményes.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Denibaby

Halló Fúk, Halló Lányok! Ami kéznél van a win7 pro-ban minden(?) ellenőrzést futtattam. Merevlemezeim, Ram...kiválóak. A speedtst.net-en volt ez a program. Manuálisan törölhetők a hibák...mind?

 

speed1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

 

speed2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

 

Yes, include web browser and cleaning optimization!

( $39.97 Now only $9.97)

 

Félek bankkártyát használni, és a pay-pal nem tudom sikerülne-e? Érdemes? Megérné!

 

 

 

Neee? Akkor a mutatott hibákat sem javítom. Csak a Ccleaner van. Most akkor a Microsoft IT. Centerrel keresek lassulást okozó hibát. Egy hangsáv filmbe illesztése soká indul el, fájlmásolás- és áthelyezés...ilyenek.

Edited by ExDenibaby
Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nehogy pénzt adj ezért!

Link to comment
Share on other sites

payskin

Háromlépéses megoldást javaslok a problémára, ami már több ismerősnél bevált:

 

1. Telepítsd újra a Windowst, tiszta lappal, partícióformázással.

 

2. Tedd fel rá a frissítéseket, kizárólag a szükséges drivereket, és csak azokat a szoftvereket, amik MOST AZONNAL kellenek. A fentiek alapján valami videoszerkesztő lehet.

 

3. Soha többet ne telepíts fel semmilyen szoftvert. (Főleg ne ilyen te-jó-ég kategóriájú szarokat.)

 

Ennyi. Félévenként, jobb esetben -- ha sikerült betartani -- évenként ismételhető. Nincs gond.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Denibaby

Bíztam a Speedtest.net-ben :-( VirtualDub a videó szerkesztő. Aktuális az újratelepítés. Csak a szükséges driverek vannak. Nem létező eszközhöz butaság lenne.

 

Hány GBájt legyen a rendszerpartíció a merevlemezen? 80 GB? Még külön egy kevés területet is kérni fog...ha jól emlékszem. ( supervisor féleség lehet ott?) Win7 prof.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

80 GB bőven elég.

 

A Speedtest.net megbízható. Az, hogy ki, és mit reklámoz rajta, az már más kérdés.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Csak a szükséges driverek vannak. Nem létező eszközhöz butaság lenne.

 

Jó, akkor elmagyarázom: felrakod a Windowst, lefuttatod a Windows Update-et, ez jó esetben 90%-ban lefedi a driver-problémát. Itt szokták elkövetni a drága emberek a "kaptam a géphez egy driver CD-t, feltelepítek róla mindent" kétségbeejtő hülyeséget: azon a CD-n ugyanis a drivereknek egy matuzsálemi változata van fent, ami egyrészt elavult, másrészt lehet, hogy nincs is rá szükség, ha az eszköz amúgy is működik. Konkrét példa: az asztali gépen és a notebookomban is valami Reaktek hangizé van. Sosem láttam a driverét: Windows-telepítés után van hang, nekem ennyi elég. Nyilván, ha ki akarnám használni a csillió.1-es hiperHD izét, akkor megnézném, hogy ezt tudja-e a Windowsban levő driver vagy sem, de mivel nincs erre szükségem, sosem fogom felrakni a Realtek-szutykot. Másik példa: a notebook újratelepítése után 2 sárga kérdőjeles cucc van az Eszközkezelőben. Nekiállhatnék a 3 tucat Lenovo driver közül kimazsolázni, mi az, ami nincs fent, de nem fogom. Jelenleg, amire szükségem van a notebook eszközkészletéből, tökéletesen működik. Ha majd egyszer kiderül, hogy hopp ez a bigyó itt nem megy, pedig de kéne, tudni fogom, hogy ő az egyik sárga felkiáltójel, és rakok fel hozzá drivert.

 

Na, ezt is túlmagyaráztam.

 

Az asztali gépen 30 gigás a C:-m, 8 van belőle szabadon: nem hibernálok, és a játékok meg az újratelepítést nem igénylő programok külön partíción vannak. A notebookon azt hiszem 50 gigás.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Denibaby

Egyedül a Realtek-szutyok lepett meg. Szerintem a gyári telepítőlemezen volt rajta, és használom (tam) is. 30 gigát kevésnek tartok win7 pro.-nak, 80-at meg soknak. Nem hibernálok, játékaim nincsenek. 465 Gigabájtos merevlemezről a dokumentumok, képek, videók külső adathordozóra kerülnek. A régen telepített szűz op. rendszert is visszamásolhatnám a külső meghajtóról, de akarok a rendszernek csak, egy elkülönített helyet.

Drivert csak akkor frissítek,ha....már nem is, mert régi a gépem. A legújabbakban meg nincsenek javítások. A DriverMax-et töltöttem le, el is mentettem mindent -másra nem jó.

Most már értem, mik a "felesleges driverek". A magyarázatod jó, nincsen az túlmagyarázva, legfeljebb elfáradtál...azt jelzed.

 

Túlmagyaráztam már. Köszönöm!

 

 

 

 

 

SkyBird! Köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
30 gigát kevésnek tartok win7 pro.-nak, 80-at meg soknak.

 

Akkor rakd 50-re. Vagy gavallérosabban esetleg 60-ra. ;)

Ha esetleg lesz sárga felkiáltójeles driver, akkor az Eszközkezelőben a vendor ID és a Google pajtás segíthet beazonosítani, hogy miről lehet szó.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani
Csak a szükséges driverek vannak. Nem létező eszközhöz butaság lenne.

 

a notebook újratelepítése után 2 sárga kérdőjeles cucc van az Eszközkezelőben. Nekiállhatnék a 3 tucat Lenovo driver közül kimazsolázni, mi az, ami nincs fent, de nem fogom. Jelenleg, amire szükségem van a notebook eszközkészletéből, tökéletesen működik. Ha majd egyszer kiderül, hogy hopp ez a bigyó itt nem megy, pedig de kéne, tudni fogom, hogy ő az egyik sárga felkiáltójel, és rakok fel hozzá drivert.

 

Pedig ha a FELSŐBB kategóriából való thinkpad géped van akkor érdemes az ATK és a Powermanagement driverét (utóbbinak a szoftverét is) felrakni, mert a rendszer energiaháztartását, a terhelésfüggő precíz autómata beállításait, és nem utolsó sorban az akkumulátor intelligens töltését ezzel lehet biztosítani. Természetesen a szoftver megfelelő beállításával. Az akku akár 5-6 évig is szolgálni fogja a gépet kiszedegetés nélkül is. Szerintem már ez magában jó dolog.
Link to comment
Share on other sites

payskin

Hát... a gép otthon is, bent is 99%-ban drótról megy. Nehogy már driver és program kelljen ahhoz, hogy az akkumulátor eközben ne menjen tönkre. :) Az ATK mi is?

 

Egyébként irgalmatlan mennyiségű cuccot lehetne leszedni a Lenovótól, a töredékéről sem tudom, hogy micsoda -- ott vannak például a ThinkVantage bigyók, de akár a tapipadhoz is lehetne csoda sokmegás drivert telepíteni, amitől multitouchos lesz, és egyéb kunsztokat tud. Kizárt dolog, megőrülök ezektől az 50-60 megás driverektől. A világ teljesen abnormális lett... :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Én nem akarok vitázni erről, de kérdőjelet hagyni az Eszközkezelőben számomra is elég furcsa ötletnek tűnik. Nyilván én se rakok fel minden segédprogramot, ami elérhető egy adott termékhez, mert vannak számomra totál feleslegesek, és a gyári lemezek használatát is kifejezetten veszélyesnek tartom (volt már rendszerösszeomlásom ilyen automata drivertelepítésből, azóta csakis kézzel és egyesével telepítem azokat a drivereket, amikre tényleg szükség van).

 

Ugyanakkor ami hasznos, azt szerintem igenis érdemes feltenni (hiszen ezért is fizettünk), és ha valamilyen hardver van a gépemben, miért ne menjen fel hozzá a driver? Az ugyan nem fog már lassítani semennyit sem (vagy ha igen, ott baj van), és ha esetleg egyszer mégis kéne az eszköz, nem akkor kell odaállni még drivert is vadászni hozzá. Egyetlen drivert tudok, ami valóban lassít: az asztali gépben a videokártya illesztője ha feltelepül, az másodpercekkel dobja meg a bootolásnál a Windows logó villódzási idejét, de ez ugyebár nem kerülhető meg. Semmi más driver esetében nem érzékeltem érezhető lassulást. (És ha IGP van, annak a drivere még ennyit sem lassít.)

 

Szerintem laptopoknál is érdemes egyszer rászánni egy órát, hogy végignézzük a felajánlott driverek és segédprogramok listáját, vannak köztük nagyon hasznosak is. Én amiről nem tudtam, hogy micsoda, azt szépen meggugliztam, és aztán eldöntöttem, kell-e nekem ez vagy sem. ;) Mondjuk a méret pont az, amit meg se néztem, mert nem érdekel, de igen, valóban van 200 mega felett is driverem (WiFi + BlueTooth). Hát van ilyen. :)

 

Egyébként én a drivertelepítést is csak a legritkább esetben bízom az Update-re, azt majd én tudom, hogy nekem milyen driver kell, ne a rendszer oktrojáljon rám valamit. Ezeket a Windows telepítése előtt le is szoktam tölteni a telepítő pendrive egy mappájába, netkábel ki, aztán a rendszer települése után az első dolgom az általam kívánt driverek felpakolása, megelőzve az Update-et és minden egyebet. Nálam a telepítési listában mindig a driverek az elsők.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Annyira nagyon hasznos nem lehet, ha egy hónap alatt nem sikerült rájönni, hogy mi az.

 

Az előző Toshibánál egyszer kinyomoztam, hogy valami merevlemezmentő bigyó volt az egyik sárga kérdőjel, fel is raktam a driverét. Onnantól kezdve valahányszor meglöktem az asztalt, kötelezően leokézandó felugró ablakban közölte, hogy súlyos behatás érte a gépet, és biztonsági okokból azonnal intézkedett a merevlemez leállításáról. A másik sárga kérdőjele a Bluetooth bigyó volt -- legalább is Google apa szerint -- ehhez képest volt Bluetooth ikon a tálcán (amíg ki nem kapcsoltam), és sosem használtam 3 éven keresztül.

 

Én rigolyás vénember vagyok, egy bit nem mászik fel feleslegesen a gépre, ami esetleg be akar töltődni anélkül, hogy szükségem volna rá, úgyhogy hülye hardverek driverei sem.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Merevlemezmentő bigyó nekem is van, amire nyilvánvalóan nincs szükségem, mert SSD-m van (a sebesség mellett leginkább pont ezért), de felraktam, mert nekem ne legyen sárga kérdőjel az Eszközkezelőben. Nekem még nem problémázott, mi több, teljesen észrevétlen, de amúgy sem szoktam lökdösni a gépet. (A táskámban sokat kell tűrnie, de oda már kikapcsolva vagy alvó módban szokott bekerülni.)

 

Én úgy vagyok vele, hogy amíg nem érzem az erőforrások szűkösségét és a sebesség csökkenését, addig nem érdekel, mi töltődik be és mi nem. Nyilván görcsölhetnék azon, hogy az egyes programok/driverek automatikusan induló izéit kivagdossam az msconfig alól, de pont nem érdekel, minek a speedlaunchere indul el a rendszerrel, mert a betöltődési idő kb. ugyanannyi, mint a rendszer telepítése után közvetlenül (de ha nem is ugyanannyi, nem ezek okozzák a lassulást), zavarni nem zavar (észre sem veszem), memória meg van bőven. (Elindítok egy Firefoxot, ami szinte állandóan fut nálam, és egymagában többet eszik, mint az egész hóbelevanc együttvéve.) Az persze más, ha egy programról tudom, hogy soha nem fog kelleni, de akkor azt fel se rakom.

 

Régen, amikor még merevlemezről bootoló gépeket használtam, nagy gonddal lövögettem le a feleslegesnek ítélt szolgáltatásokat, automatán elinduló programokat, de újabban azt vettem észre magamon, hogy rohadtul nem izgat ez az egész. 1-2 szolgáltatást még lelövök, az idegesítő és egészen biztosan soha nem kellő dolgokat (Defender, Media Center/Player/DVD-író és társai, táblaszámítógépes akármik stb.) kigyomlálom, hogy kicsit tisztuljon a kép; de nincs ingerenciám arra, hogy egyesével nézegessem végig, milyen szolgáltatások nélkülözhetők. 2013 van, a laptopom meg 10-15 másodperc alatt bootol hidegindításból (és ennek kb. csak a fele a Windows betöltési ideje), Windows 7 mellett. (Windows 8-nál, gondolom, pislognék kettőt, oszt' már be is töltött.) Minden driver és minden szolgáltatás elindul, rengeteg automata programmal és speedlauncherekkel, Comodo Internet Securityvel, WiFi-vel stb., ez az idő természetesen így értendő. (Jó, a jelszóbeírás után még +4-5 másodperc, mire minden betöltődik, de a rendszer azonnal használható. :fogatlan:) Lehet, hogy nyernék 1,5-2 másodpercet, ha elkezdenék gyomlálni. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...