Jump to content
GSForum - Segélyvonal

UTP- és telefonkábel készítése


Csaba_#
 Share

Recommended Posts

Csaba_#

UTP- és telefonkábel készítése

Elsőre – teljesen jogosan – felmerülhet mindenkiben a következő két kérdés:

 1. Miért én kínlódjak vele, mikor a legtöbb műszaki boltban kérésre méretre vágják, és rászerelik a dugót is?
  • Ez így is van, viszont a kábelt az esetek túlnyomó többségében nem ugyanabban a szobában szeretnénk felhasználni, hanem a szomszédos szobákban vagy épületekben. Ebből kifolyólag a falban, ajtó/ablakkeretben sokkal esztétikusabb lesz egy 4-5 mm-es furat, mint egy 15-16 mm-es kráter (amin az RJ 45-ös dugasz át tud menni).
    
  • Ha pl. festés, mázolás alkalmára halasszuk a kábelezést, előre gyártott UTP-kábelen az ajzatok könnyen megsérülhetnek a munka befejezéséig, ugyanez vonatkozik arra az esetre, mikor egy szűk furaton próbáljuk „átpréselni” a dugaszt.
    
  • Az előszerelt UTP-kábelek esetében a műszaki boltok munkadíjat is felszámolnak, ez akkora mértékű, hogy egy olcsóbb krimpelő szerszám ára már 3-4 alkalommal meg fog térülni. Helyi, avagy otthoni kábelszereltetésnél akkora munkadíjra számíthatunk, hogy a krimpelő szerszám ára már egy alakalommal is megtérül, sőt.

[*]Miért nem jobb a vezeték nélküli hálózat? Hisz annak szerelésével nincs nagy baj.

 • Igen, valóban könnyebb a fizikai kiépítése, és sok esetben praktikusabb is pl. hordozható eszközöknél (notebook, PDA, mobiltelefon), de a vezetékes kapcsolatok sokkal stabilabbak, illetve mindig állandó sávszélességet biztosítanak akár gigabiten is. A vezeték nélküli hálózat túlságosan is érzékeny a terepakadályokra (pl. vastag falak), és más elektronikai zavaró tényezőkre.
   
 • Továbbá a vezeték nélküli kapcsolatoknak sokkal nagyobb a biztonsági kockázata, hiszen a rádiójeleket mindenki be tudja fogni. Persze lehet ellene védekezni titkosítással, de az Interneten kis utána olvasással akár a kezdők is kitanulhatják a WiFi feltörését. Sőt, ma már kereskedelmi forgalomban is kaphatók olyan „brute force” alapú WiFi kódfejtő szoftverek, amihez már nem kell ész, csak egy erős számítógép (lsd.: Elcomsoft Wireless Security Auditor). Tehát vezetékes kapcsolat esetében 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy senki sem lopja az internetünket.
   
 • A vezeték nélküli hálózat kiépítése a legtöbb esetben költségesebb.
 • Nem bizonyított, de lehetséges negatív hatása van emberre és más élőlényekre a mikrohullámú sugárzás.

Új lakóházak építésénél már mindenképpen érdemes kiépíteni a vezetékes hálózatot fali csatlakozók segítségével lehetőleg Cat6 minőségű kábel felhasználásával.

 

Kellékek

 • Kötelező elemek:
  • RJ45-ös csatlakozók (~25-60 Ft).
    
    
    
    
   rj45csatlakozok.png
  • Tetszőleges hosszúságú UTP-kábel (Cat5e vagy Cat6 típusú, egy szegmens hossza ne legyen nagyobb 100 méternél)
    
    
    
    
   cablecat5e.png
  • Krimpelő szerszám
   • Univerzális: (általában RJ11 --> telefon és RJ45 --> ethernet) ára általában 4000 ft-tól kezdődik.
     
   • Csak RJ45: ára általában 1500 Ft-tól kezdődik, minőségétől függően.

   krimpelo1.png

  [*]Ajánlott alkatrészek, eszközök:

  • Törés gátlók (25-60 Ft)
   • Nagy szerepe van akkor, ha olyan eszközt kötünk a hálózatra, amit sokat kell mozgatni (pl.:laptop, forgatható IP kamera, stb.).
   • Beburkolja az RJ45 csatlakozó kicsúszás gátló karját, ezáltal könnyebb kifűzni a kábelrengetegből, mert az nem akad bele semmibe, ill. egyúttal védi is, hogy le ne törjön.

   toresgatlok.png[*]Kábeltesztelő (~1000 Ft)

   • Aktív hálózati eszközök nélkül, kockázatmenetesen tesztelhetjük a vezetékeket (érintkezési hiba, szakadás, rossz bekötés, rövidzárlat stb.)

    

    

    

   teszter.png

  [*]Opcionális:

  • Csípő fogó (A legtöbb krimpelő fogó tartalmaz!)
  • Speciális UTP-blankoló (A legtöbb krimpelő fogó tartalmaz!)
    
    
    
    
   blankolo.jpg
  • További blankolásra használható eszközök
   • éles kés
     
   • PVC vágó
     
   • stb.

   Balesetveszélyesek, ezért használatuk - lehetőség szerint - kerülendő.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Csaba_#

Kábelszerelés menete krimpelõvel

 1. Ha használni kívánunk törésgátlót, elsõ lépéskén azt fûzzük a kábelre (megfelelõ irányban)

  toresgfelrak.png


 2. Blankoljuk a kábel külsõ szigetelését kb. 15 mm-re. Nagyon kell ügyelni arra, hogy kábelben lévõ vezetékek szigetelései ne sérüljenek, ha ilyet tapasztalunk, inkább vágjuk le a sérült részt, és kezdjük el újra a blankolást, ezúttal óvatosabban.

  blankolas.png


  A krimpelõ szerszám blankoló részén két kés is van, ezért elég enyhe rászorítással 180°-ot elfordítani a fogót a kábelen.

 3. Látható, hogy 4 érpár van a vezetékben, mindegyik különbözõ számban megcsavarva. Gyakorlatilag ez a különbség segít elkerülni az érpárok között fellépõ interferenciát. Csavarjuk vissza az érpárokat, és egyenesítsünk ki a vezetékeket.
  Figyelem: AZ ÉRPÁRAK SZIGETELÉSÉT NEM SZABAD ELTÁVOLÍTANI!

  erparak.pngrendezett.png


 4. Rendezzük színsorrendbe a vezetékeket! (A bekötési színsorrendet arpsoft hibakeresés topic-jában is megtaláljátok ábrákkal illusztrálva.)

  Tehát ismétlésképpen még egyszer:

  Az RJ45-ös csatlakozó kábelnyílása lefelé, a lapos oldala pedig felénk néz!

  abekotes.png
  |
  bbekotes.png
   

  tablazat.png


  • Egyenes kábel: „A”-„A” vagy „B”-„B”

  • Kereszt kábel: egyik vége „A”, másik vége „B”.

    

A hálózati eszközök ma már kivétel nélkül auto MDI/MDIX-esek, így csak egyenes kábelre lesz szükségünk, ebbõl is a leggyakrabban használt a „B”-„B” formáció. Így a továbbiakban ez kerül bemutatásra.
[*]Miután rendeztük, vágjuk el a kábelt a külsõ szigeteléstõl számított 10 mm-re, a kábel vonalára merõlegesen. (A gyakorlatban 10-12 mm is lehet, kevesebb azért nem, mert nem mennének végig a kis erek a fejben a külsõ szigetelés miatt. Több pedig azért nem lehet, mert a dugaszban lévõ kábelszorító nem szorulna rá a külsõ szigetelésre, ezáltal a kábel könnyebben kicsúszna a fejbõl.)

meretrevag.png

[*]Dugjuk rá a kábelt a fejre (óvatosan, színsorrendre különösen ügyelve!). Ellenõrizzük, hogy valóban végigmentek-e a kábelek a fejben.

drotellenorzes1.png

|
drotellenorzes2.png

[*]Helyezzük bele a csatlakozót, a krimpelõ szerszámba ütközésig, majd egy határozott, erõs fogással végezzük el a krimpelést a fogó összeszorításával.

krimpeles.png

Ennek hatására az érintkezõ lemezek a szigetelést átszúrva behatolnak a kábelbe, és így biztosítják az érintkezést, valamint a kábelszorító is a helyére pattan, és megakadályozza a kábel kicsúszását a fejbõl.

[*]Csúsztassuk a helyére a törésgátlót (ha van).

vege.png

[*]Teszteljük le a kábelt lehetõség szerint élesben vagy kábel teszterrel.

teszt2.png

Akkor végeztünk jó munkát, ha a tester mind a 8 led-je kigyullad (számozás szerint egyszerre).

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Telefon kábel készítése krimpelõ szerszámmal

 • Kötelezõ elemek:
  • RJ11-es csatlakozók.

   rj11csatiky.png


  • Tetszõleges hosszúságú lapos telefon kábel (kettõ vagy négy eres)

   telokabel.png


  • Krimpelõ szerszám
   • Univerzális (lsd. fent): (RJ11 --> telefon és RJ45 --> Ethernet) ára általában 4000 ft-tól kezdõdik.
   • Csak RJ11: nincs infó

  [*]Ajánlott eszköz:

  • Kábeltesztelõ (lsd. fent)
  • Blankoláshoz használható egyéb szerszámok: ugyanaz, mint RJ45-nél (lsd. fent).

A kábel szerelés menete:

 1. Blankoljuk a kábel külsõ szigetelését kb. 8-10 mm-re. Nagyon kell ügyelni arra, hogy kábelben lévõ vezetékek szigetelései ne sérüljenek, ha ilyet tapasztalunk, inkább vágjuk le a sérült részt, és kezdjük el újra a blankolást, ezúttal óvatosabban.

  rj11blank.png


  Vegyük észre, hogy krimpelõ fogó blankoló kései nem teljesen zárnak össze, így elegendõ csak a megfelelõ nagyságú réshez zárni a kábelt, majd erõsen meghúzni, és máris megtörténik a blankolás.
  Figyelem: AZ EREK SZIGETELÉSÉT NEM SZABAD ELTÁVOLÍTANI!

 2. Vágjuk méretre az ereket a külsõ szigeteléstõl számított 5-6 mm-re a kábel vonalával merõlegesen.
 3. Lapos kábelek esetében a színsorrend mindig adja magát, így az ethernet kábeltõl eltérõen nem kell azt bogozgatni, csak a kábel végeken lévõ inverz színsorrendet kell követni.
  Vagyis a kábel egyik vége „A”, a másik vége „B”. Az RJ11-es csatlakozó kábelnyílása lefelé, a lapos oldala pedig felénk néz!

  rj11a.pngrj11b.png


  tablazat2.png


  Ha csak két ér van a kábelben, ne ijedjünk meg, mert Magyarországon csak 3-as és 4-es ereket használják telekommunikációs célokra, így ez a kábel is mûködni fog, és a bekötése ugyan így történik (értelem szerûen ebben az esetben a 2-es és a 5-ös érintkezõ üresen marad).

 4. Az RJ45-höz hasonló módon, az elõzõ pontban leírt színsorrendbe dugjuk bele a kábelt a csatlakozóba, és gyõzõdjünk meg arról, hogy ütközésig mentek-e az erek.
 5. Helyezzük a dugót a krimpelõ szerszám megfelelõ részébe (6P) ütközésig. (Mivel ez nem olyan pászos, mint az UTP kábel és az RJ45, ezért célszerû kézzel odaszorítani a kábelt, hogy krimpelés közben ki ne essen.) Ha ezzel megvagyunk, egy határozott, erõs fogással végezzük el a krimpelést a fogó összeszorításával.

  rj11krimp.png


  Ennek hatására az érintkezõ lemezek a szigetelést átszúrva behatolnak a kábelbe, és így biztosítják az érintkezést. Valamint a kábelszorító is a helyére pattan, és megakadályozza a kábel kicsúszását a fejbõl.

 6. Teszteljük le a kábelt lehetõségünk szerint. Kábeltesztelõ használata esetén, a megadott sorszámú érintkezõ LED-je és annak megfelelõ keresztirányú LED fog kivillanni (a kábel erek számától függõen).

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
Csaba_#

Egy érdekes jelenség:

 

Az egyik ismerősöm nem rég újított be, egy TP-Link TL-WR1043ND router-be. Mind a 3 gépébe gigabites hálókari van. Az eszköz képtelen volt felismerni a T568A egyenes kábelt, vagyis aminek mind a két vége A-A, még az állapotjelző led sem gyulladt ki, ha közbeiktatta a D-Link gigabites Switch -ét, ment minden, mint a karikacsapás. Mivel ezt a Switch-et máshol szerette volna felhasználni, megnézte T568B egyenes kábellel (B-B) az kapásból működött, így kénytelen volt átszerelni az összes kábelét így. A kereszt kábelt (A-B) is tudta használni, szóval működött az auto MDI/MDIX. Érdekes, hogy a régi Gigabyte routere és ez a D-Link Switch is gond nélkül használta T568A egyenes kábelt. Mintha a kínaiak kispóroltak volna a TP-Link-ből valami áramkört (fittyet hányva a szabványokra).

Leellenőriztem az én TP-Link TL-WR642G -s router -emmel is, de ugyan az volt a jelenség.

 

Szóval aki TP-Link-be gondolkodik jobb a kerüli a T568A egyenes kábeleket.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Alapvetõen kétféle UTP (STP, FTP) kábelt különböztethetünk meg aszerint, hogy ajánlott felhasználása falon belül vagy kívül történik-e. A fali UTP merevebb, nehezebben hajlik, mivel a réz erek egy-egy réz szálból állnak. Ennek az az elõnye, hogy sokkal strapabíróbb, és bírja a falban huzogatást. A hátránya az, hogy a sima RJ45-ös csatlakozóval csak korlátozottan kompatibilis, ugyanis abban a vékony rézszálak közé ékelõdik be benyomáskor a réz lapocska, ennél viszont a legjobb esetben is mellécsúszik, de érintkezni fog. Fali csatlakozóknál természetesen más módszerrel találkozunk.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...
sivatag87

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnék kérni mert nem működik se a tv se az internet! Nekem a falból jön egy két eres vezeték, viszont a szobában lévő dobozból egy nyolc eres (négy pár) vezeték jön! Ez a két típusú vezeték volt össze kötve, csak sajnos a kutyám kihúzta a falból, így nem tudom hogy melyik melyikkel volt össze kötve, milyen formában és melyiket hogy szabad vagy kell blankolni vagy elszigetelni! Előre is köszönöm bárkinek a segítséget!

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ez így egy kicsit zavaros. A falból milyen kábel jön? Mert a telefon kábel és a coax kábel is 2 eres. Valamelyiknek a kettőből bele kell mennie a modembe, amiből jön a nyolc eres kábel és megy a számítógépbe. A kéteres kábel nem alakítható át direktbe 8 eressé, mert az nem fog működni. :) Akkor most milyen kábelt evett meg az a kutya? A 8 eres Ethernet kábel és 2 eres telefon kábel bekötése a lap tetején található meg (speciális céleszköz szükséges a szereléshez), a coax kábel esetén pedig csak egy dugót kell rárakni a leblankolt kábel végére.

Link to comment
Share on other sites

Get_in_the_Game

Lehet, hogy az lenne a legegyszerűbb, ha készítenél egy fotót a két kábelről, mert ez így elég fura. Két eres egy az egyben nem köthető össze a 8 eressel. De kábeleket amúgy sem szokás szigetelőszalaggal összeillesztgetni, márpedig abból, hogy szétjött, arra következtetek, hogy eddig is így volt.

 

Annyival egészíteném ki ezt a fali kábeles dolgot, hogy sajnos a legtöbb boltban fali kábelt adnak, mert fogalmuk sincs, mi a különbség közöttük. Valószínűleg ezt tudják olcsóbban beszerezni, így nagyobb profittal eladni. Persze ugyan itt a csatlakozó meg nem fali kábelhez való. De Budapesten van olyan bolt, ahol lehet kifejezetten fali kábelhez használható RJ45-ös csatlakozót venni. Ennek nem kis fugai vannak, hanem úgy van kialakítva, hogy krimpelés után a réz szálat két oldalról átöleli.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
zimbizombi

Sziasztok! Hasznos ez a fórum, és most én is gondban vagyok. Szeretnék segítséget kérni. Kéteres telefonkábelhez vettem agy CAT. 6-os csatlakozós fali dugaljt, de elakadtam. Annyit sikerült kiderítenem, hogy a telefonkábel két vezetékét meg kell duplázni. Talán tudtok segíteni a csatolt képek alapján (az alsó két képen a jelenlegi fali dugalj látható). Szép napot!

 

9sdp2u.jpg

 

29403g6.jpg

 

2iqke0x.jpg

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Mit is szeretnél pontosan?

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

Ha jól értem, azt, hogy hova kell kötni a két eret a dugaljban ahhoz, hogy működjön a telefon.

Link to comment
Share on other sites

zimbizombi

Ha jól értem, azt, hogy hova kell kötni a két eret a dugaljban ahhoz, hogy működjön a telefon.

Így igaz! :igen:

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

Nem biztos, hogy kell több ér. Gondolom (remélem), a telefonból egy négyeres kábel jön ki, nézd meg, melyik hova megy a csatlakozóban, és azokba kösd be az aljzatban is, a szín elvileg ugyanaz.

Link to comment
Share on other sites

zimbizombi

Nem biztos, hogy kell több ér. Gondolom (remélem), a telefonból egy négyeres kábel jön ki, nézd meg, melyik hova megy a csatlakozóban, és azokba kösd be az aljzatban is, a szín elvileg ugyanaz.

A telefonból négyeres kábel jön ki, de azt, hogy milyen sorrendben kössem be a kéteres fali vezetéket a CAT. 6-os csatlakozóba, ahhoz nem értek. Legfeljebb kisakkozom. Túl sok variáció nincs.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

Emlékeim szerint a piros-zöld pár játszik, a fekete-sárga nem.

Ne vonjunk történelmi párhuzamot. ;)

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

A négyeres kábel középső két ere játszik, ha csak hangot kell átvinni. A telefonközpontok használják a másik két eret különböző információk átvitelére az "okos" készülékekhez, egyéb esetben nem kell bekötni.

Link to comment
Share on other sites

zimbizombi

A négyeres kábel középső két ere játszik, ha csak hangot kell átvinni. A telefonközpontok használják a másik két eret különböző információk átvitelére az "okos" készülékekhez, egyéb esetben nem kell bekötni.

Egy elosztón keresztül az ADSL is innen fog menni, úgyhogy szükségem lesz mind a 4 vezetékre. Köszi az infót neked is! Edited by zimbizombi
Link to comment
Share on other sites

zimbizombi

Emlékeim szerint a piros-zöld pár játszik, a fekete-sárga nem.

Ne vonjunk történelmi párhuzamot. ;)

ADSL is fog menni egy elosztóval. Köszi az infót!

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

Biztos, hogy az ADSL-hez kell a másik kettő? Utoljára tán 9-10 éve szereltem ilyet, de az simán elment a bejövő két érről, az ADSL-hez egy szűrő vagy mi kellett (meg persze az elosztó).

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Nem kell ADSL-hez sem a 4 ér, elég a 2. Én amikor átvittem a másik szobába, összekötöttem 2-2 eret. ;)

A slpitter az kell a telefon és a net a leválasztásához.

Link to comment
Share on other sites

zimbizombi

Biztos, hogy az ADSL-hez kell a másik kettő? Utoljára tán 9-10 éve szereltem ilyet, de az simán elment a bejövő két érről, az ADSL-hez egy szűrő vagy mi kellett (meg persze az elosztó).

Hú, ez nagy könnyebbség lenne. Holnap kipróbálom!

 

Nem kell ADSL-hez sem a 4 ér, elég a 2. Én amikor átvittem a másik szobába, összekötöttem 2-2 eret. ;)

A slpitter az kell a telefon és a net a leválasztásához.

Holnap kipróbálom. Köszi neked is!
Link to comment
Share on other sites

zimbizombi

Sziasztok! Teljes siker! Két kábellel is megy telefon + ADSL. Nagyon köszönöm a segítségeteket! :oké:

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida
:)
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...