Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kodekek, kodekpakkok


Lalolib

Recommended Posts

Lalolib

Kodekek

vagy Codec, mindegy...
:hááát:

Bár azt írod, hogy ne foglalkozzunk a lejátszó+kodek résszel, mert az rendben volt. Igen, rendben volt addig, amíg egy olyan programot akartál használni mely a rendszerben meglévõ kodekeket is használja. Megjegyzem, hogy a legtöbb multimédiás program ilyen.

Tudom, sokan szeretik a BS Player Pro-t, de az általa telepített kodekek hasonló elven müködnek mint az ACE kodek pakkja (valószínûleg azt is használja beépítve), így állandó veszélyforrás.

Hidd el, tapasztalatból írom. Nálam (talán 2 éve) pillanatok alatt hanyatt vágta a videószerkesztõ programjaimat és csak egy teljes újratelepítés segített. A BS Player Pro-n kívûl vannak nagyon jó, ráadásul ingyenes lejátszó programok, melyek beépített kodeket használnak és nem szemetelik tele a rendszert.

 

A kodek "örület" ideje lejárt. Manapság minden magára adó lejátszó program vagy videószerkesztõ már "beépitett" kodeket használ. Amelyik nem, azzal meg nem is érdemes tovább foglalkozni.

 

 

Ez kék, ugye?

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
[OP]Destroy-man

Mi az a codec?

A codec egyfajta plugin (kiegészítő) az operációs rendszerünk számára, vagy egy adott multimédiás lejátszó programunknak. Codec segítségével tudjuk lejátszani filmeinket, zenéinket. A codec valójában egyfajta ki- és betömörítési eljárást jelent, ugyanúgy, mint egy ZIP, RAR, stb. fájl esetén, annyi különbséggel, hogy ezen fájlok kitömörítését valós időben teszi meg a gépünk, tehát nem kell külön kitömörítenünk használat elött. Fontos, hgy míg a fájltömörítők veszteségmentesen dolgoznak, addig a multimédiás anyagokat tömörítő kodekek nem mindegyike veszteségmentes, sőt.

Codec Packok

Nagy ívben kerüljük az egybecsomagolt codeceket, ugyanis ezek használata az esetek többségében illegális, illetve nagy eséllyel csökkenti a rendszer stabilítását, ugyanis olyan helyekre is telepíti magát a csomag, ahová nem kéne. (Az ACE Megacodec Pack például sokáig vírusosan terjedt a neten.)

codec csomagbol egyetlen kivétel létezik, ez pedig az FFDSHOW. Erről a gyűjteményről annyit kell tudni, hogy a különböző codec gyártok ingyenes codecjeit tartalmazza, mindig a legfrissebbet, és ez a csomag a codec gyártok hozzájárulásával készül. Nagy előnye, hogy a vezérlője DirectShow rendszert használ, így az összes windowsos lejátszó és szerkesztő képes használni a codec gyüjteményt, de ezt a csomagot is csak akkor használjuk, hogyha már semmi más megoldás nem segít. Fontos, hogy az ffdshow csak dekódolásra való!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
balint96

Mit használjunk CodecPack-ok helyett?

Használjunk úgynevezett "mindenevő lejátszókat" Ezek beépített codec-eket tartalmaznak, amik így nem szennyezik be a rendszert. Ha biztosra akarunk menni, használjuk a portable (hordozható) verzióikat, amelyek biztosan nem nyúlnak hozzá a rendszerhez. Zenelejátszáshoz is használhatjuk őket, vagy alkalmazhatunk direkt erre a célra készített lejátszókat is (Winamp, foobar2000).

Mivel határozzuk meg filmünk, zenefájlunk kódolását?

egyszerűen nyissuk meg a programot, és húzzuk be a fájlt, (drag&drop) amire kíváncsiak vagyunk.

Az audio kódolását az ablak bal alsó részében jelzi ki az "Audio" dobozban a "Codec" mellett (pl. MPEG-1 Layer 3), a videóét pedig a jobb felsőben a "Video" dobozban, ugyancsak a "Codec" mellett (pl. XviD 1.1.2 Final)

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

QuickTime, RealPlayer

Ha olyan fájlokba botlanánk, ami QuickTime-ot, vagy RealPlayert igényelne, ne rohanjunk azonnal letölteni ezeket. Elég, ha a CODEC-eket letöltjük: QuickTime Alternative és RealPlayer Alternative. Mindegyik tartalmazza a Media Player Classicot (értelemszerűen csak egyszer kell telepíteni). Letölthetők a fent linkelt free-codecs oldalról.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Mi a különbség a Lossy és Lossless hanganyagok között?

A LossLess formátumu fájlok vesztességmentessen, míg a Lossy fájlok adatvesztéssel, gyenge minőségben tárolják a hanganyagokat.

Mik a legelterjedtebb Lossless formátumok?

Tömörítetlen Lossless fájl a WAV (PCM formátumban), a többi tömörített formátumú. Ezek közül leggyakrabban az FLAC, APE, WV (WavePACK) lehet a leggyakrabban találkozni, Win és Linux felhasználok körében. MAC-esek még az SHN formátumot is használják. Ezekről a fájlformátumokról annyit érdemes tudni, hogy mind szabadon, jogdíj fizetés nélkül használhatóak.

Létezik még MP3-ból és WMA-ból is Lossless formátum, viszont ezeket nem használják a kétes eredetük miatt.

Melyek a leggyakrabban használt Lossy formátumu hangfájlok?

Szinte mindenki ismeri az első kettő helyen állókat: MP3, WMA

Az MP3-ról tudni kell, hogy hivatalos terjesztése esetén (akár pénzért, akár ingyen), jogdíjat kell fizetni a Fraunhoffer intézet számára. Ők fejlesztették ki az MP3-at.

Ezenkívűl még találkozhatunk az OGG, AC3, DTS fájlformátumokkal is, és még hosszasan sorolhatnánk őket, viszont ezek azok a formátumok amivel a leggyakrabban találkozhatunk.

Link to comment
Share on other sites

balint96
Mind az MP3, mind az ogg többféle kódolású lehet.
  • MP3: A Fraunhofer a kódolás folyamatát nem határozta meg csak a kikódolás(ergo lejátszás)-ét.Néhány kódoló:
    • Fraunhofer(ez az eredeti)
    • Lame
    • Helix
  • OGG:Ez csak egy konténer kódolása lehet
    • Vorbis(lossy)
    • Speex(beszédhez)
    • FLAC(lossless, de ez lehet *.flac is)
    • Squish(a FLAC elődje)
    Mind a négyet a Xiph.org Alapítvány fejlesztette.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
[OP]Destroy-man

Mivel tudom lejátszani a Lossless fájlokat?

Az összes zenelejátszó program ismeri a WAV formátumot, viszont a többivel egy kicsit bajban van az ember. Az 5.5-ös Winamptól kezdve már a FLAC fájl alapból támogatott lett, a többi fájl lejátszásához pedig a szükséges DLL fájlokat a Winamp plugin mappájába másolva már hallgathatók ezek a formátumok. Ezeket a DLL fájlokat vagy a Winamp oldalán, pluginre keresve tölthetjük le, vagy a codec gyártó oldaláról szerezhetőek be. Az APE formátum esetén nem tudjuk simán csak a DLL fájl letölteni, elöbb a konvertáló programot kell beszereznünk, és telepítenünk, majd a telepített program mappájában lévő Winamp plugint kell telepítenünk.

Másik lehetőség a foobar2000, machinálás nélkül lejátsza az összes ismertebb zenefájl-formátumot (APE-hez DLL kell, megtalálható az oldalán).

DRM, nem, ez nem codec

A DRM, a Microsoft által készített másolás védelem WMA és WMV fájlokhoz. Részletek
.

Tunebite lehet a segítségünkre, ha meg akarjuk szüntetni fájlunk DRM védelmét.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Sebi

Mi a különbség a QuickTime Alternative és a QT Lite között és melyiket érdemes feltenni?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Wikipedia

QT Lite is a smaller version of QuickTime Alternative that does not contain Media Player Classic. It was maintained concurrently with QuickTime Alternative.

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Kösz. A Media Player Classic-ot eddig sem telepítettem a Quick Time Alternative-bõl, tehát most a QT Lite-ot telepítem és megspórolok egy pipa kivételt. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
bnagy618

Üdv Mindenkinek!

 

A DVB-S beltérim egy TS kiterjesztésû fájlt hozott létre, amit semmilyen módon nem tudok PC-n lejátszani. K-Lite codec pack-al próbálkoztam VideoLAN, PowerDVD és MS Media Playerrel. Tudna valaki segíteni?

General

Complete name : E:\PVR\ZECCHINO DORO-RaiUno_1120.ts

Format : MPEG-TS

Format profile : No PAT/PMT

File size : 4.00 GiB

Duration : 1h 40mn

Overall bit rate : 5 681 Kbps

 

Video

ID : 512 (0x200)

Format : MPEG Video

Format version : Version 2

Format profile : Main@Main

Format settings, Matrix : Default

Duration : 1h 40mn

Bit rate mode : Variable

Bit rate : 5 095 Kbps

Nominal bit rate : 10 000 Kbps

Width : 720 pixels

Height : 576 pixels

Display aspect ratio : 16:9

Frame rate : 25.000 fps

Standard : PAL

Colorimetry : 4:2:0

Scan type : Interlaced

Scan order : Top Field First

Bits/(Pixel*Frame) : 0.491

Stream size : 3.59 GiB (90%)

 

Audio

ID : 650 (0x28A)

Format : MPEG Audio

Format version : Version 1

Format profile : Layer 2

Duration : 1h 40mn

Bit rate mode : Constant

Bit rate : 192 Kbps

Channel(s) : 2 channels

Sampling rate : 48.0 KHz

Resolution : 16 bits

Video delay : 22ms

Stream size : 138 MiB (3%)

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Én a .ts kiterjesztésû fájlokat simán lejátszom a VideoLAN VLC Media Player programmal mindenféle kodekpakk nélkül. Szerintem szedd le a kodekpakkot és próbáld meg úgy.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

/OFF

Nekem erről a "Mester" szavai jutottak eszembe:

Az egyik legmenőbb kodekpakkot használom, mégis befagy a Media Player. Most mi legyen?

Ezt megszívtad. Ugorj a Windows újratelepítése részhez, és törjön el a kezed, ha még egyszer elindítod valamelyik kodekpakk telepítőjét.

/ON
Link to comment
Share on other sites

payskin

A K-Lite nem gáz ennyire, de, mint a fenti ábra mutatja, felesleges. Illetve ha a VLC már nem játssza le, akkor lehet, hogy mégis bezavar valami, és valóban a kodekpackok eltávolításával érdemes kezdeni a dolgot. Aztán ha nem segít, akkor Windows újratelepítés.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Sajnos olyan elõfordul, hogy a VLC nem tud megbirkózni egy filmmel, függetlenül a kodektõl. Hiába, bugos az egész. Ekkor ott az MPC HC. Viszont van, amit meg az nem tud lejátszani rendesen, arra ott a VLC... Olyan nem nagyon van, amit a kettõ közül legalább az egyik ne tudna lejátszani. ;)

 

@ Dávid Csaba: Azt még én írtam, csak egybe lett szerkesztve a többi javaslattal. :P

Link to comment
Share on other sites

bnagy618

Gratulálok! Egyszer kapnék már értékelhető választ v.mire. K-Lite eltávolítva, természetesen nem segít, új op. rendszer, nem segít. Erről ennyit, "Törjön le a keze" annak aki írta. Azért az érdekes hogy a GSpot MP2t-nek látja, ami egy Media Excel MPEG-2 Transport Stream. Erre kell v.mi megoldás!

ui: eddig a gspot által keresett codec telepítése pillanatok alatt megoldotta a problémát utóbbi 15 éves ténykedésem során, ez megfogott. Beltéri típusa: Showbox s300 platinum frissítés:

S300PLATINUM_PVR_A623V0024_20101005

VLC üzenete: A VLC nem ismerte fel a bemenet formátumát:

A(z) „file:///E:/PVR/ZECCHINO%20DORO-RaiUno_1120.idx” formátuma nem ismerhető fel. A részletekért nézze meg a naplót.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Miért, ki a rosseb vagy te, hogy neked válaszolni kell? A fórum arról szól, hogy válaszolunk, ha van ötletünk, ha meg az esetleg mégsem jönne be, akkor nem csesszük le a másikat a segíteni akarásáért. Mivel írtad, hogy kodekpakk van a gépeden, ezért okkal feltételezhettük, hogy az zavar bele a lejátszásba. Kodekpakkot manapság senki nem használ, akinek van egy csöpp esze. A kodekpakk teljesen és tisztán csak a Windows újratelepítésével távolítható el (kb. mint egy vírus). Így azzal, hogy ezt meglépted, nagyon helyesen cselekedtél, függetlenül attól, hogy ez most megoldotta-e a jelen problémádat vagy sem. Úgyhogy ezzel kapcsolatosan lehetõleg másnak osztogassad a jókívánságaidat...

Ha sem a Gspot által ajánlott kodek telepítése, sem az MPCHC, sem a beltéri egység kézikönyve/leírása nem segít, akkor nincs ötletem. Lehet, hogy sérült a fájl, esetleg kódolási hiba lépett fel, vagy ki tudja.

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Na várjunk csak.

A részletekért nézze meg a naplót.

Talán érdekes lenne, hogy ebben mi áll... :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Csak mellékesen, a hiányérzet fokozása végett említem meg, hogy KMPlayer-rel nem próbálkozott.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Hogy én is hozzátegyek valamit:

 

file:///E:/PVR/ZECCHINO%20DORO-RaiUno_1120.idx

Biztos, hogy jó fájlt próbálsz lejátszani? Mert ez az idx ez valami indexnek tűnik nekem, bár én nem értek az asztali beltéri izébizékhez. Esetleg ki kéne kapcsolni a Windowsban a kiterjesztések elrejtését.

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Mondjuk lehet abban valami amit mondasz Balázs. Az elsõ hozzászólásában még egy .ts fájlt említ (E:\PVR\ZECCHINO DORO-RaiUno_1120.ts), most pedig egy .idx fájlt (E:/PVR/ZECCHINO%20DORO-RaiUno_1120.idx) akar megetetni a VLC-vel. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
adam06

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem. A probléma ott van, hogy nem játszik le a gép avi fájlokat. Kodek problémára gyanakodtam. Leszedtem a kodekpakkot, felraktam újra (AceMega 5.91), de semmi változás. Azt írja ki a gép, hogy program futtatási hiba. Aztán kipróbáltam K-Lite 6.80-at, de azzal sem segített. A gép gazdája mesélte, hogy egyszer lehet a spyware terminatorral letilthatott valamit, de nem gondolnám hogy az lett volna a baj. Mindenesetre leszedtem a spywareterminatort, de nem változott semmi. pontosabban a K-lite kodekkel már azt írja ki, amikor futattni akarom a filmet, hogy nincs meg a fájl. A hijack szerint nem sikerült teljesen leszednem a spyware-t és tényleg maradt egy dll fájl, amit sehogyan sem tudok kitörölni. Nem írásvédett és még csak nem is fut a program, és mégsem tudom törölni. No de inkább a filmnézés hiánya lenne az igazi probléma. Kérlek ha tudtok segítsetek esetleg, ha kell a hijack logot is be tudom másolni, ha azzal több információt kaptok.

 

üdv: Ádám

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Nagy hiba volt feltenni a kodekpakko(ka)t. Ezen a problémán csak egy Windows újratelepítés segít és legközelebb ne rakj fel kodekpakkot, mert az okozza a problémát. Csak azt a kodeket tedd fel, amire feltétlenül szükséged van, vagy használj olyan lejátszó programot ami beépítve tartalmazza a kodekeket. (VLC, MPC, stb.)

Link to comment
Share on other sites

adam06

Köszi a segítséget, igen próbáltam a VLC-t és segített is, de lenni kell más megoldásnak is, mint az újratelepítés, ha szeretnék más lejátszót is használni. Mitõl rossz a kodekpakk azon kívül, hogy olyan dolgok is lehetnek benne, amiket nem fogok használni. Sok vizet nem zavar, nem? S ha leszedem a pakkokat akkor is ott maradhatnak rossz beállítások, amiket más pakk nem képes felülírni? Vagy ha újratelepítés nélkül csak avi kodeket teszek fel, akkor sem fog mûködni a kodek?

Link to comment
Share on other sites

Sebi

A kodekpakkok teleírják a rendszerleíró adatbázist és onnan nagyon nehéz kitörölni a bejegyzéseket, más program pedig nem fogja. Az újabb pedig ismét adatokkal szemeteli tele. Ez egy ördögi kör. Ezen csak az újratelepítés segít. Ráadásul a sok kodek amit a pakkok feltesznek, össze is akad egymással és a lejátszó programokkal is.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...