Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Biztonsági központ


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Biztonsági központ

riasztás, Tûzfal, Windows Update

Hol van? Ezmiez?

Start --> Beállítások --> Vezérlõpult --> Biztonsági központ

 

Feladata benne van a nevében, ez fogja össze a Windows XP összes biztonsággal kapcsolatos eszközét, beállítását:
  • Tûzfal
  • Windows Update
  • Antivírus
  • + Internetbeállítások elérése
Sokan becézik Idegesítõ központnak, ami találó lehet egy gyakorlottabb felhasználó esetében, de egy egységsugarú felhasználónak éppen a segítségére is lehet. Ha nagyon idegesít bennünket, akkor le lehet lõni a figyelmeztetéseit. Ablakának bal oldalán kattintsunk a
Biztonsági központ riasztási módjának megváltoztatására
, majd vegyük ki a pipát a különbözõ opciók elõl.

Windows tûzfal

Végtelenül egyszerû tûzfal, ám az esetek többségében elégnek bizonyulhat a védelme. Fontos tudni róla, hogy csak egyirányú a védelme, a kívülrõl érkezõ kéréseket hárítja. Abban az esetben, ha valami már bent a gépünkön, és kifelé kommunikál, akkor az õ kérésere érkezõ válaszokat beengedi a tûzfal, nem küld figyelmeztetést.

Ha helyi hálózatunkon mappákat, nyomtatókat osztunk meg, akkor értelem szerûen a Kivételek fülön pipát kell raknunk a Fájl- és nyomtatómegosztás elé. Esetleg érdemes lehet kiengedni az UPnP-t, hiszen ezzel egyszerûsödik a portok kérdése, feltételezve, hogy az általunk használt szoftverek valamelyike is támogatja.

Mikor egy program ki akar menni az internetre (vagy legalábbis szeretné használni a hálózatot), akkor a tûzfal értesítést küld róla, hogy kiengedje-e. Ha ez nem történik meg, akkor lehetõség van kézzel megadni a megbízható programokat vagy akár portokat. A kivételek listában szereplõ elemeket szerkeszthetjük is, megadhatjuk pl. a hatókörüket.

A Speciális fülön találjuk a kapcsolatokat, itt esetleg fontos lehet megemlíteni, hogy a Biztonsági központ akkor nem fogja jelezni, hogy gond van a tûzfallal, ha az minden kapcsolatot véd.

 

Ha esetleg nem mûködne kedvenc tûzfalunk:

Automatikus frissítések

Nem férhet kétség hozzá, hogy fontos szolgáltatás. Ha nem is engedjük neki, hogy magától intézkedjen, akkor legalább állítsuk be arra, hogy értesítést küldjön akkor, ha új frissítés került ki a Windows Update-re.

 

Ellenõrzés, hogy indul-e: Start --> Futtatás --> services.msc

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Enyém, kiabáljatok (privátban), ha gond van, esetleg bõvíteni kell!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
BlackSeven

Sziasztok!

 

Bár látom nem volt hsz. eddig de reménykedem, hogy mégis csak látogat erre majd valaki mostanában.

Van egy gondom és nem jutok előbbre a megoldásban. Vagy pedig ennek így kell lennie és csak én vagyok a különc.

Nos a gondom a következő. Win XP tűzfala az ok. Ezen a gépen ESS van fent. Ha kikapcsolom az ESS tűzfalát, akkor a grc.com talál két nyitott portot. A 135 és a 139-es nyitva van! Kép. Bekapcsolt ESS tűzfal mellett mindegyik port LÁTHATATLAN. A Hálózati kapcsolatoknál a 'Vezeték nélküli hálózati kapcsolat' tiltva van (nincs használatban), az 1394-es kapcsolat 'Tulajdonságok' > Minden pipa kivéve és a 'Helyi kapcsolat'-ban is csak a TCP/IP protokoll és az ESS tűzfala van engedélyezve.

A kérdésem az, hogy a két nyitott portot hogyan tudom és hol zárttá tenni? Elvonatkoztatva most attól, hogy az ESS fala láthatatlanná teszi kifelé, de a Win XP saját fala is (ha be van kapcsolva) láthatatlanná teszi. De ettől még mind a kettő nyitva van állandóan!!!

Vagy ne foglalkozzak vele mert ez így törvényszerű és ennek így kell lennie? (Ezt nem nagyon hinném, de lehetnek még csodák.)

Köszi előre is és bárkinek aki erre látogat a válaszokat. Remélem lesz megoldás.

 

 

Minden eddig megjelent Win frissítés telepítve van a gépre.

Link to comment
Share on other sites

Bata László

A 135-ös port a Windows fõ hálózati szolgáltatásaihoz tartozik, a 139-es a NetBIOS funkciókért felel, ez is elég fontos tud lenni. "Lezárni" õket a hálózati szolgáltatások leállításával lehet.

 

Gyorsabb és biztosabb, ha a hálókábelt húzod ki a gépbõl hátul, az csak egy mozdulat, és visszarakni is ugyanilyen gyorsan lehet :D

 

Link to comment
Share on other sites

BlackSeven

Szia Bata László!

 

Köszi, hogy a válaszoltál. Volt egy gyenge sejtésem, hogy így lehet valahogy de most legalább megerősítettél ebben. Akkor marad így, mert gondolom ha a hozzájuk tartozó hálózati szolgáltatásokat leállítom, akkor besántul a Windows is. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nem teljesen értem a problémát. A rejtett port nincs nyitva. Egy port lehet nyitva (látható), lehet zárva (látható) és lehet láthatatlan, ami azt jelenti, hogy az adott IP-címről, ahol próbálsz hozzáférni a porthoz, semmilyen választ nem kapsz, mintha az a hálózati eszköz nem is létezne.

Link to comment
Share on other sites

BlackSeven

Hali Balázs!

 

Pedig adott a probléma. A két port (135/139) a többitől eltérően válaszol és nyitva van!!!

Kép 1 és Kép 2

 

 

És ilyennek kellene mindnek lennie. Láthatatlannak

 

 

Azért ez probléma szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Athos

135-öshöz nézd meg a következő oldalt: 135-ös port bezárása

139-eset meg azt hiszem a NetBIOS használja. Az internetnek a hálózati kapcsolat tulajdonságában nézd meg, hogy nincs-e hozzá adva. Ha igen, akkor szedd ki előle a pipát. Elég a TCP/IP.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Pingvinke

Windows XP-t használok. A Windows Update kiírt egy frissítést. Én rákattintottam, hogy telepítse. El is kezdte, de aztán néhány perccel késõbb kiadott egy hibaüzenet (képen), hogy nem tudja telepíteni. Utána amikor legközelebb bekapcsoltam a gépet, újra kiadta, én elfogadtam, hátha sikerül. Akkor sem sikerült. Utána még több bekapcsolás után próbálta frissíteni, de egyszer sem sikerült. Legközelebb már bezártam, de minden indításkor fölajánlja. Meg lehetne valahogy oldani. hogy ezt az egy frissítést többet ne ajánlja föl? Amúgy sincs rá szükségem, mert nem is használom az Office Outlookot.

 

IPB kép

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ha belépsz a Windows Update weboldalra, ott ki lehet pipálni, hogy ez a frissítés többet ne jelenjen meg.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
apa

Sziasztok!

Négy sürgõs frissítésnél akad el az Windows XP Prof. SP3. KB 2446704, KB 2418241, KB 979909, KB 982168.

Akár az expresszt, akár az egyénit választom, végigmegy a frissítés, majd kiírja hogy kész. Örülök, ablak becsuk, sárga pajzs eltûnik az értesítési területrõl. Igen ám, de a gép következõ újraindulásakor( teljes kikapcsolás után is) újra megjelenik, ugyanezekkel a frissítésekkel. Ha Windows Update oldalról csinálom,akkor is ugyanez. Mi a gyógyír rá? Ötlet?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...