Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows változatok, aktiválás


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Windows változatok, aktiválás

Home és Professional közötti különbségekre nem térünk ki (a Professional jobb...)

 

OEM, "zacskós"

  • Alaplaphoz kötődik
  • Korlátozott internetes aktiválás, telefonon továbbra is aktiválható marad, ha eléri a korlátot (elvileg atelefonos aktiválásnak is van korlátja)
  • Csak 1 konfiguráción lehet aktiválni hivatalosan, alaplapcsere esetén lutri
  • Egy időben 1 gépen lehet aktiválva
  • Elvileg nincs hozzá telefonos támogatás a Microsoft részéről
  • Az OEM Windows csak a matricával együtt tekinthető legálisanak
BOX, dobozos
  • Nem kötődik hardverhez
  • Akárhányszor aktiválható
  • Egy időben 1 gépen lehet aktiválva
Corporate
  • Céges licenc
  • Nincs szükség aktiválásra
Aktiválás limitálása:
  • Partíciómentés
  • Aktivációs fájl mentése
A Windows XP telepítőkészletek nem variálhatóak szabadon! Minden kulcshoz a megfelelő verziójú lemez szükséges. Ha OEM licenc-ünk mellé nincs telepítőkészletünk, akkor le kell töltenünk egyet (ellenőrzés!), vagy kérnünk kell egyet attól az üzlettől, ahonnan a gép (pl. notebook) való.

 

A telefonszám: 2-MS-INFO

 

Vazz, nem is telefonszám...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Dreaman

Sziasztok!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy egy PC szerviz számára milyen licenc-et javasolnátok? Nyilván havi szinten is több gépre kerülne fel ugyanaz a változat, és mindet aktiválni is kellene. Azzal tisztában vagyok, hogy egy tökéletes világban a felhasználónak kellene behoznia a saját kis lemezét a kóddal együtt, és az kerülne fel legálisan, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a szervizekben meg sem kérdezik mit hoztál, csak másnapra kész a géped egy aktivált friss op.rendszerrel.. feltételezem tört változatot használnak. Engem viszont érdekelne a szebbik út, ki mit tud a témáról? Picit kényes téma, üzeneteket akár PM-ben is várok! Köszönöm elõre is!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Minden liszensz egy gépre érvényes. Az OEM és a dobozos változat között annyi a különbség, hogy az OEM az első aktiválást követően alaplaphoz van kötve, míg a dobozos alatt tetszőlegesen cserélgetheted az alkatrészeket. Szóval a legális megoldás a gépenként egy Windows. Innentől kezdve gyakorlatilag mindegy, hogy az első telepített rendszer legális, és az összes többi illegális, vagy pedig az összes illegális. :hááát:

 

Az megint más kérdés, hogy a tört rendszerekkel rengeteg probléma van, nem véletlenül vannak tiltva az ezzel kapcsolatos kérdések a fórumon.

 

+1: XP kiskereskedelmi forgalomban már csak készletről kapható, ha elérhető még egyáltalán valahol.

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Igazából gyakorlatilag legalább egy XP Prof. + Win7 Home Prof 32/64 bit kellene, és egy olyan "csomag", ahol engedélyezett a tömeges telepítés + aktiválás. Szerintem erre a mennyiségi licenc sem felel meg, sõt, az az érzésem, hogy semmilyen legális megoldás nincs erre a problémára (vagy mégis?). Mert ugye a a vásárlók furán néznének, ha op.rendszer újratelepítésért elkérnénk "harminc-X-ezer" forintot, mert legális rendszert építettünk... Szóval most komolyan: minden PC szerviz tört Windows-okat telepítget? (Ha igen, meg sem kérdezem, hogy buknak-e vele, mert triviális, hogy nem..)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Tört Windowst tesznek fel, vagy a géphez kapott kulcsot használják. Laptopok alján pl. ott szokott lenni a matrica.

 

Több gépre csak mennyiségi liszensszel tudsz telepíteni, de az árát akkor is ki kell fizetni, legfeljebb adnak valamennyi kedvezményt. De az amúgy is nagy cégeknek van.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nincs legális megoldás a problémára, de igazából probléma sincs. A szerviz nem tehet Windowst a felhasználó gépére. Pont. (Mennyiségi licenc szóba se jöhet, az egy nagyvállalati felhasználási lehetõség.) A felhasználó vehet operációs rendszert valahol (ami lehet akár a szerviz is), és azt az operációs rendszert telepítheti a szerviz.

 

Egyébként szokott a BSA próbavásárlással és próbajavítással szervizeket tesztelni, irgalmatlanul rá lehet az ilyen dolgokra cseszni.

Link to comment
Share on other sites

die nadel
Az megint más kérdés, hogy a tört rendszerekkel rengeteg probléma van ...

Azt azért tisztázni kéne, hogy mit értesz te "tört" Windows alatt.

Mert legtöbb ember egy eredeti MSDN-rõl származó telepítõt használ és azt aktiválja illegálisan. Ettõl még a Windows nem lesz "tört" és egy ilyen rendszerrel semmivel sincs több gond mint egy "eredetivel".

Természetesen az a telepítõ amibõl kivettek ezt-azt (Lite verziók meg ilyen-olyan edition), azokkal valóban sok gond van.

Nem reklámozni akarom az illegális felhasználást, csak tisztázni akarom a tényeket. És mielõtt bárki megszólna, ezen a fórumon sem "angyal" a tagok többsége.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Az MSDN-es telepítőket lehet kikerült mennyiségi kulccsal is aktiválni, ezekkel semmi probléma nem lesz. Ha viszont valamilyen aktiváló programot engednek rá a rendszerre, az már olyan dolgokba is belepiszkálhat, amiből baj lehet.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

A tokens.dat-ba való belepiszkálás nem hinném, hogy komoly veszélyt jelentene egy rendszerre.

(Amúgy imádok olvasni a sorok között. :hááát::lol: )

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Egyetértek die nadel-lel, csak nem akartam nagyon hangoztatni - a téma érzékenysége miatt. Egy ismerõsöm nyit hamarosan szervizt egy kisvárosban, és utána akartam nézni, hogyan lehet a dolgot legálisan, egy kezdõ vállalkozás számára elérhetõ áron elintézni. Elkeserítõ a válasz. :( Az meg külön bosszantó, ha értelmes megoldás híján a BSA csak azért is megbüntet egy vállalkozót..:pislog:

 

Minden esetre köszönöm a gyors válaszokat, örülök, hogy a fórum tagja lehetek!

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Re: Dreaman!

A BSA nem büntet meg senkit. Nincs hozzá joga. Egyszerûen csak ráduszítja az Adóhatóságot. Az pedig, hogy a barátod operációs rendszert telepítsen gépekre, csak akkor lehetséges ha megvásárol egy hókupac OEM licence-t és mint viszonteladó továbbadja vagy a javításra behozott gép rendelkezik valamilyen licence-l és az alapján telepít.

Amirõl meg én beszéltem az lehet, hogy nem okoz gondot a Windows használhatóságában, de attól még illegális.

Link to comment
Share on other sites

solties

Nos ahol én lakom, onnan kb 10 percre van egy számítástechnikai üzlet, ahol (senki se kérdezze hogyan csinálják szabályosan, de tudom, hogy mit láttam és hallottam) a Windows 7 Enterprise-hez is hozzájuthat bárki természetesen érvényes licenszel! Nem is titkolják.. Sőt már annak idején a Vistából is árultak Enterprise-t.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Az biztos, hogy az a licence érvényes de szinte biztos, hogy nem legális. Tehát, ha a Microsoft oldalán megnézi az ember akkor érvényesnek fogja találni, sőt ezekre a KB971033 sem veszélyes (ellentétben a loaderekkel), de ha az Adóhatóság jön hozzád akkor viszi a géped és tejelheted a büntetést. Csodálkozom, hogy egy számítástechnikai üzlet meg meri kockáztatni egy mennyiségi licence terjesztését, amikor ezért lazán be is zárhatják a boltot.

Link to comment
Share on other sites

solties

Eddig oké, ezen már én is gondolkoztam. Szerintem egészen egyszerûen beszerez egy csomó licenszet, kapcsolatai révén stb.. esetleg van másik cége mittudomén... stb.., és minimális haszonkulccsal továbbadja a "bontatlan" csomagokat, vagy licenszeket..Miért kéne egy ugyanazon termékért többször adózni? Egyszer már ki lett fizetve a tulajdonos felé..

A kis vegyesbolt is így csinálja, felvásárolja a szeletelt kenyeret a Pennyben 149-ért, és tovább adja 220-ért.

Tudom, hogy a két dolog nem pont ugyanaz, de a párhuzam igen.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Egy Enterprise kiadás, ami egyébként vállalati termék, tehát önállóan értékesítve eleve illegális, mindenképpen több tízezer forintos nagyságrend.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Most azon túl, hogy az Enterprise magán célra illegális, mint KGigi mondja, de emellett mintha hekkelni ezt is kellene, nemde?

Szükség van hozzá KMS szerverre, ha jól tudom, hogy idõnként csatlakozzon. Persze lehet, hogy ezt is telepítik szolgáltatásként.

 

Egyébként Balázs eléggé elmondta a tutit. Nem tudom, miért kellene a szerviznek legális Windowst rátenni a gépre, ha nem az volt rajta.

Ha meg azt akar, akkor ennek ára van, és legfeljebb a kuncsaft nem fog nagyon örülni a javítási számlának a licensszel megtoldva.

Vagy annak se biztos, ha valamelyik Linuxot teszik rá.

Rátehetnek viszont nyugodtan egy Windows 7-et, amit 30 napig használhat a tulaj, azután vagy aktiválja legális kóddal, vagy ne adj isten meghekkeli maga, vagy csinál amit akar.

De miért tegyen a szerviz rá illegális megoldást. :hááát: Hacsak nem rizikózik, némi plusz aprópénzt akar bezsebelni a hekkelt Windowsért is, ami neki egy fillérjébe sem került. Ha rosszmájú vagyok.

Egyébként nem ismerem az ilyetén szervizhelyzetet, csak saját vélemény.

 

Ha volt érvényes termékkulcs a gépem, akkor meg semmi gond, azzal kell visszapakolni a Windowst.

Link to comment
Share on other sites

die nadel
Most azon túl, hogy az Enterprise magán célra illegális, mint KGigi mondja, de emellett mintha hekkelni ezt is kellene, nemde?

Szükség van hozzá KMS szerverre, ha jól tudom, hogy időnként csatlakozzon. Persze lehet, hogy ezt is telepítik szolgáltatásként.

Nem. Ha rendelkezel egy (vagy több) mennyiségi licence kulccsal (MAK kulcs) akkor nem kell a KMS. Ha nincs kulcs akkor kell a KMS és 180 naponként újra futtatni kell, mert addig érvényes az aktiválása. Viszont ez a megoldás sem hekkelés, mert a KMS-sel történő aktiválás is legális, csak a felhasználás módja (mivel illetéktelen személy aktivál vele) illegális úgyanúgy mint a MAK kulcs esetében.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Aha, így igen. Nekem csak az volt meg, hogy az MS nem ad ki több olyan op. rendszert mennyiségi kucssal, mint az XP. Ezt egy régi hírben olvastam, talán még Vista megjelenés környékén.

Erre volt a KMS szerver megoldás. Ezek szerint mégis van Win7 corporate kulcs. :)

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Bizony, hogy van! 8)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Dugatju

Kicsit más.

2014 Áprilisa után hogyan lehet legális XP-t aktiválni?

Mondjuk újratelepítem a régi gépen a rendszert, amin az XP OEM tökéletesen fut. Aktiválódni szeretne 30 napon belül! Aktiválhatom?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Miért, mondta valaki, hogy lelövik az aktiválós szervereket? Én nem hallottam.

 

Az érem másik oldala, hogy a teljesen legális XP-imet is évekig hivatalos aktiválás nélkül használtam, mert nem akartam ezzel szívni, és volt rá pofon egyszerű, rendkívül elegáns megoldás. Tekintve, hogy évek óta nem használok XP-t, nem tudom, megvan-e még, de érthető módon nem ennek a fórumnak a témája.

Link to comment
Share on other sites

Dugatju

Köszönöm a válaszod Balázs!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...