Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Használatbavétel


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Használatbavétel

Mit, miért, hogyan?

Hardveroldal

 

PATA

PATA merevlemeznél nincs nagy gond, csupán azt kell meghatároznunk, hogy hol is helyezkedik el az adatkábelen a merevlemez, master vagy slave. A valamire is való kábelek színkódoltak, a kék csatlakozókat mindig az alaplapra kötjük, a másik végén lévő csatlakozó a master, a középen elhelyezkedő a slave. Létezik cable select jumperelés is, de ez előfordulhat, hogy csődöt mond, főleg régi eszközök esetében, ezért ha tehetjük, adjuk meg magunk, melyik meghajtó master/slave. A csatlakozók úgy vannak kialakítva, hogy csak egyféle képen tudjuk összedugni őket.

Ezután nincs más dolgunk, mit ellátni árammal, magyarul csatlakoztassuk a 4 tűs molex dugót, itt is csak egyféleképpen lehetünk sikeresek.

 

SATA

 

SATA-nál szerencsére nem kell bajlódnunk a master/slave beállítással, van helyette más, mégpedig a SATAI-II probléma:
  • SATAI-es alaplap esetén jumperoljuk át a merevlemezünket SATAI módra, de előfordulhat, hogy a gyártó ezt egy szoftver segítségével oldja meg, amit a felhasználónak a gyártó oldaláról kell letölteni, majd azt használva átállítani a merevlemez üzemmódját. Legszerencsésebbek akkor vagyunk, ha mindenféle emberi beavatkozás nélkül tudja a merevlemez, hogy SATAI módban kell működnie. Arról, hogy hogyan is kell eljárnunk, a HDD gyártójának weboldalán kaphatunk útbaigazítást.
  • SATAII-es alaplap esetén a BIOS-ban lehet átállítani a vezérlőt SATAI-re, de nagy a valószínűsége, hogy nem lesz rá szükségünk akkor sem, ha SATAI-es HDD-t csatlakoztatunk alaplapunkra.
  • SATAI-SATAI / SATAII-SATAII esetén egyértelmű, hogy nem kell bíbelődnünk átállítással.

Fontos: SATAII-es merevlemezek rendelkezhetnek NCQ és hot swap képességekkel, de amint átállítjuk őket SATAI módra, azonnal elvesztik eme tulajdonságaikat.

Bármilyen csatolójú merevlemezt is használjunk, ha csak 1 darab meghajtóról van szó, tiltsuk le a RAID funkciót (állítsuk 'normal' módba).

SATA merevlemezeknél kétféle tápcsatlakozóval találkozhatunk. Az egyik a jól megszokott 4 tűs molex, a másik az új 5 vezetékes SATA tápkábel. Előfordulhat, hogy mindkettőt megtaláljuk merevlemezünkön, ebben az esetben kizárólag csak az egyiket használjuk! Ha tápegységünkön nincs SATA tápkábel, akkor szükségünk lesz egy átalakítóra.

 

SATA merevlemezt SATA nélküli alaplapra

 

Erre van több megoldás is, nézzük őket:
  • Külső merevlemezházzal könnyen megoldható, csupán az a szépséghibája, hogy elképzelhető, hogy nem lehet bootolni róla, illetve nem tudunk operációs rendszert felrakni rá, így csak tárolásra használhatjuk.
  • Léteznek átalakítók is.
  • Mobil rackek is akadnak átalakító funkcióval felvértezve, de azokat talán érdemes elkerülni.
  • A legszimpatikusabbnak a bővítőkártyás megoldások tűnnek, hiszen csupán egy PCI Express slotba illeszkedő vezérlőt kell vennünk, és ha minden jól megy, akkor a BIOS látni fogja a rácsatlakoztatott merevlemezt, illetve bootolni is fog tudni róla (Boot from other Device/Boot from SCSI Device), nem is beszélve a RAID képességről. Az olcsóbb kártyák esetében érdemes nem beszélni a RAID-ről.

 

 

Már ezen a ponton is problémákba ütközhetünk, mert mi van, ha eddig mindent a leírtak szerint csináltunk, de mégsem látjuk, hogy a merevlemez kommunikálna az alaplappal, megjelenne a BIOS beállítópaneljében.

Néhány dolog jöhet szóba:

  • Felpörög egyáltalán? Ha nem, akkor lehet, hogy gyenge a tápegység hozzá, vagy hibás a merevlemez. Ha egy reset után beindul a merevlemez, akkor biztosak lehetünk a tápgyengeségben.
  • Próbálkozhatunk kábelcserével, PATA esetén használjunk 80-eres kábelt, SATAI és SATAII-es kábel között nincs működésileg különbség, SATAII-es kábelen van még egy plusz rögzítőpöcök. Ellenőrizzük a csatlakozókat is, nem töröttek-e, vagy nem koszosak-e.
  • Ha számítógépünk teljesítményét egy kicsit feljebb tornásztuk, akkor ez is jelenthet problémát. Vagy kapcsoljuk ki a tuningot, vagy fixáljuk a PCI és PCI Express órajeleket, és tiltsuk le a Clock Spread Spectrumot (mindet, ha több is van).
  • Esetleg ellenőrizzük le, nincs-e tiltva a BIOS-ban az adott IDE/SATA csatorna.
  • Alaplappal minden rendben? (CMOS reset, BIOS frissítés segíthet.)
  • Ha semmi sem válik be, mehetünk vissza a vásárlás tetthelyére lobogtatva a számlát, illetve a garanciajegyet.

Ha minden hiba nélkül megjelenik újdonsült merevlemezünk a BIOS-ban, akkor készítsük el az alapot adataink számára, particionáljunk!

 

Particionálás, formázás

 

Windows XP telepítőlemez és a merevlemezek
  • Mindenképp SP1-es vagy frissebb lemezt használjunk, különben a 120 Gb-osnál nagyobb merevlemezeket nem tudjuk majd particionálni, nem ismeri fel helyesen.
  • Másik fontos dolog, hogy ha alaplapunkon nem natív SATA vezérlő található, akkor még az XP telepítő elején, amikor kéri, az F6 gomb megnyomásával tudunk egy floppyról drivert beadagolni a telepítőnek. Mindez megoldható úgy is, hogy integráljuk ezt a drivert az XP telepítő CD-jébe. Ez a driver-betöltős művelet megkerülhető azzal, hogy a BIOS-ban a SATA módot AHCI-ről IDE-re váltjuk, de ekkor ne felejtsük el, hogy ugrik az összes SATA képesség, valamint ha így telepítünk operációs rendszert, akkor később lehetőleg ne állítsuk át, mert elképzelhető, hogy nem fog működni a Windows-unk.
     
    SATA driver integrálása Windows XP telepítőjébe

Ha Windows Vista alatt szeretnénk az IDE módot AHCI-re változtatni, kövessük a lépéseket:
  1. Indítsuk el az IDE módban telepített Vista-nkat!
  2. Lépjünk ki az összes programból!
  3. Start manü > Futtatás, írjuk be: regedit (Ha megerősítést kér az UAC, fogadjuk el!)
  4. Navigáljunk a következő regisztrációs kulcshoz: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
  5. A Név oszlopban keressük ki a Start bejegyzést, kattintsunk rá jobb klikkel, Módosítás! Az érték mezőben lévő számot változtassuk meg 0-ra!
  6. Zárjuk be a Beállításszerkesztőt!
  7. Indítsuk újra a számítógépünket, a BIOS-ban állítsuk be az AHCI módot, kilépéskor mentsük a beállításainkat!
  8. A Windows minden SATA eszköz driverét újratelepíti. A biztonság kedvéért telepítsük újra az alaplapi drivereket!

 

Particionálás Windows XP telepítőlemezzel:

  1. Bootoljuk be a számítógépünket a Windows XP telepítő CD-t használva!
  2. Fogadjuk el a licenc szerződést, majd látnunk kell a particionálatlan lemezterületet.
  3. Minden szükséges információval ellát bennünket az XP telepítője, melyik gombbal is hozhatunk létre partíciót (magyar esetén ez az L betű).
  4. Ha megnyomjuk a létrehozáshoz szükséges gombot, beállíthatjuk, hogy mekkora partíciót szeretnénk.
  5. Ha létrehoztuk a nekünk szimpatikus partíciókat (vagy csak egyet), akkor itt eldönthetjük, hogy akarunk-e telepíteni vagy sem, ha nem, lépjünk ki az F3-as gomb segítségével. [Ha nem lépünk ki, akkor válasszuk a legelső új partíciónkat > [ENTER] > gyors, NTFS formázás.]
  6. Miután újraindult a számítógépünk, akkor szerencsés esetben elindul a már meglévő rendszerünk, ha ez mégsem így történne, akkor lépjünk be a BIOS-ba, és állítsuk át a boot prioritást úgy, hogy a nekünk megfelelő eszköz bootoljon.
  7. Ha elindult a Windows-unk, akkor meg is kezdődik az új egység illesztőprogramjának telepítése, ezután újraindítást kérhet a rendszer, nem szükséges elfogadnunk.
  8. Ezek után, ha belépünk a Sajátgépbe, látnunk kell a létrehozott partícióink betűjeleit.
  9. Nyissuk meg az egyiket, a felbukkanó párbeszédablakban válaszoljunk a formázásra igennel, majd a gyorsformázást bepipálva, NTFS fájlrendszert (vagy FAT32-őt, ha arra van szükségünk valami miatt) kiválasztva kattintsunk az indítás gombra (nyugtázzuk a figyelmeztetést is).
  10. Várjunk egy kicsit, amíg befejeződik, azután már birtokba is vehetjük új partíciónkat. Ezt a műveletet végezzük el az összes új partíción, ha többet is hoztuk létre.

Ha rendelkezünk egy Windows rendszerrel, akkor használhatjuk a beépített Lemezkezelőt is, ennek működését Spányik Balázs Hogyan telepítsünk Windows XP alá új partíciót? videója mutatja be.

 

Használhatunk célprogramot is erre, de szerintem felesleges, ha már egyszer ott van a Windows-ban egy Lemezkezelő.

 

Esetleg használhatjuk a GParted-et, van egy kis linux-ozás bennünk (meg ha nincs, akkor is).

 

Zöld nyíl szindróma

 

Miután sikerült beizzítanunk új SATA háttértárunkat, előfordulhat, hogy a tálca értesítési területén megjelenik "a zöld nyíl", operációs rendszerünk leválaszthatóak látja a SATA merevlemezeket, és ugye nem véletlenül, hiszen a SATA-val (illetve a SATAII-vel) megérkezett a hot swap funkció, amivel működés közben leválaszthatjuk a merevlemezünket úgy, mint az USB-s eszközöket.

Hová tűnnek a merevlemez gigabyte-jai?

 

Ez egy nagyon egyszerű kérdés, egy példán keresztül remekül látható:

 

Adott egy 120 GB-os merevlemez.

A gyártó szerint ez a merevlemez 120000000000 Byte-ot tud tárolni.

A Windows (és más operációs rendszer szerint) ez a merevlemez csak 111,759 GB-os (111758709000 Byte-os)!

Mindez azért lehet, mert a gyártók 1000-es váltószámmal számolnak (1000 B = 1 kB | 1000 kB = 1 MB), míg az operációs rendszerek 1024-es váltószámot alkalmaznak, ami a hivatalos. Ha 1024-es váltószámmal számolunk, akkor kibibyte-ról, mebibyte-ról beszélünk, ezt most vezették be "új" szabványként.

 

Ha esetleg a szabad terület tűnik kicsinek, akkor futtassuk a Lemezkarbantartót, kapcsoljuk ki a rendszer-visszaállítást és a hibernálást. Ha így is kevés a lemezterület, akkor nem ússzuk meg formázás nélkül a dolgot.
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
oktevsz3

A fórumon nemrég még volt egy olyan témakör, ahol a SATAI-II HDD-kkel kapcsolatos problémákkal foglalkoztak, de úgy látom az megszûnt.Hálás lennék ha valaki itt tudna segíteni nekem...

Vettem egy Samsung HD753LJ tip. HDD-t. Az új HDD egy SATAII-es gépen át lett állítva SATAI-re, mert az alaplapom Abit NF7-s, ami csak SATAI-hez jó.A BIOS-ban a SATA üzemmód engedélyezve van, a SATA driver is fel van telepítve.A Windows lemezkezelõjében az új HDD-t particionáltam és formatáltam NTFS-re.Ezek után telepíteni akartam rá egy Xp-t, de a telepítõ nem látta az új SATA meghajtót, csak a két régi IDE-t.

Kérem próbáljon valaki tanácsot adni!Elõre is köszönöm...

Link to comment
Share on other sites

oktevsz3

Köszönöm a linket! Ezt az oldalt kerestem!A szöveget gyorsan átolvasva, úgy érzem ott hibáztam, hogy az Xp telepítése közben figyelmen kívül hagytam az F6-os gombbal a SATA driver telepítését FDD-rõl.Mentségemre legyen mondva, hogy az alaplapi SATA driver fent van a gépen, mert egy SATA-s DVD író is üzemel benne.Nem gondoltam, hogy a Windows telepítésénél ezt meg kell ismételni.

Link to comment
Share on other sites

TomAttorney

Mi a helyzet a SATA ACHI Mode-dal? Ha ki van kapcsolva, akkor a SATA eszközeim IDE-ként mûködnek vagy SATA-ként csak nem ugyanúgy? Gondolom, érdemes bekapcsolni.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Kb. 3000 pixellel feljebb ez áll:

...SATA módot AHCI-rõl IDE-re váltjuk, de ekkor ne felejtsük el, hogy ugrik az összes SATA képesség, valamint ha így telepítünk operációs rendszert, akkor késõbb lehetõleg ne állítsuk át, mert elképzelhetõ, hogy nem fog mûködni a Windows-unk.

Link to comment
Share on other sites

LordDzseff

Üdv!

Nos egyik ismerõsömnél voltam és a következõ kérdést tette fel nekem? Mi a különbség a IDE és AHCI között, nos ezt szépen elmagyaráztam neki, aztán poén kedvéért megnéztük, hogy a gépe hogy van beállítva. IDE beállításban volt. Átállítani nem mertem azonnal, mert itt olvastam, hogy lehet hogy nem indul a Windows. Segíthet ez a krepegõs Samsung merevlemezen, hogy ne krepegjen annyira, illetve valamiféle gyorsulást eredményez?

Egyszóval érdemes újrarakni a Windowst, hogy AHCI-be telepítsük fel? (WinXP SP3) Szerintem nagyon nagy különbség nincs, de gondoltam megkérdezlek titeket!

 

Üdv, LordDzseff

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem éri meg.

Link to comment
Share on other sites

TomAttorney

Kb. 3000 pixellel feljebb ez áll:

Igaz, bocs! :hááát: Már elolvastam mindent, csak régebben, és nem emlékeztem rá, aztán újra belenéztem, de a Partícionálást már nem olvastam el (nem gondoltam, hogy ott lesz). Persze simán használhattam volna a Keresést, két gombnyomás, és megvan, ami egyszerûbb, mint leírni a kérdést. Csak már fáradt voltam. Mindegy, kösz a választ! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
velezd10

Üdv!

A használatbavétellel akadt gondom. Egy jó ideje kaptam egy Samsung HD252HJ sata merevlemezt. Az alaplapomra nem csatlakoztatható. Ingadoztam bõvítõkártya és külsõ merevlemezház között. Mivel van egy laptopom is, e mellett döntöttem. Gembird sata és ide hdd-t is kezel, usb 2.0 csatlakozóval szerelt. Külsõ tápellátása van. XP SP3-al használom leggyakrabban, Vistával ritkábban.

- Használnám, de az xp csak alaplapra csatlakoztatva ismerte fe egy harmadik gépben, ekkor formáztam.

- Így sem ismerte fel, de érdekes módon a csatlakozást mindig kijelezte, mint egy pendrive esetén, és a lemezkezelõ sem érzékelte sehogy.

- Az eszközkezelõ nem jelzett problémát, USB háttértárként kezeli.

- A Microsoft poblémamegoldó oldalán lévõ tanácsa sem segített.

- A laptop Vista lemezkezelõje érzékelte, de azt mondta, hogy nincs inicializálva és nem is tudja elvégezni azt, látható tehát nem volt.

- Próbáltam még jumperrel sata 1-ként kezeltetni de ez sem volt megoldás.

Szerintetek mi lehet a gond?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ha csatlakoztatod, és rányomsz az Eszközkezelõben a hardverváltozások keresésére, akkor mi történik?

Link to comment
Share on other sites

velezd10

Sikerült.

-"Hajlott" korom ellenére ez az elsõ fórum ahová regisztráltam, és pozitívan csalódtam: gyorsan és korrekten érkezett a válasz. (Másnap vettem észre!)

-Sokat agyaltam és próbálkoztam, mert bár a hardverváltozások keresése nem mûködött, megértettem, hogy az eszköz kezelhetõ, csak a hogyan a kérdés.

-Ezért válaszolok csak ma: a spanyol viaszt találhattam fel, de egyféle módon ismerte fel az xp. Elõször csatlakoztattam az usb kábelt, majd szinte azonnal bekapcsoltam a meghajtót (miután az xp teljesen betöltött).

-Az azért még mindig foglalkoztat, hogy miért nem ismerte fel ha a bootolás közben már megvolt a csatlakozás és be is volt kapcsolva, illetve az xp betöltése után már bekapcsolt állapotban csatlakoztattam az usb kábelt.

Köszönettel!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
mismis10

Üdv!

Lenne egy kérdésem van most a gépben egy hdd c/d/e partíciókra bontva mind megvan formázva és adatok vannak rajtuk. Az a kérdésem hogy valahogy lehetne valamelyik partícióból elvenni pár gigát és létrehozni + még egy partíciót amire egy másik windowst lehet rakni? És ha igen hogyan?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Van rá lehetőség. Egy particionáló program fog kelleni hozzá, ami tudja ezt a lehetőséget (adatvesztés nélkül).

Mondjuk az Acronis Disk Director.

Link to comment
Share on other sites

mismis10

És ez mennyire egyszerű program? Mert angolul nem tudok sokat nem szeretnék véletlen elrontani semmit. Itt mire menjek ahhoz hogy az e meghajtón lévő szabad területből vegyen el magának és az ott lévő adatokat otthagyja.

kép

Meg még egy kérdés ha az új üres partícióra felrakok egy win xp-t meg most a gépen van egy másik partíción win7 akkor gond nélkül megy majd mind a kettő? Meg hol tudom majd kiválasztani hogy melyik oprendszer induljon?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
zoli19

Sziasztok!

Van egy WD 2TB-os HDD-m. Ezt egy külsõ USB-s keretben szeretném használni elsõsorban Windows 7-el, de elõfordulhat, hogy Windows XP-vel is használnom kell.

A problémám az, hogy a HDD használja a Advanced Format technológiát, és XP-nél ajánlanak egy speciális program használatát, vagy egy jumper átállítását. Ezek gondolom azt jelentik, hogy a lemezen a szektorok más sorrendben kerülnek írásra-olvasásra a mûködés gyorsítása érdekében.

Gondolom addig nem lesz problémám ameddig a HDD-t egy oprendszer alatt használom, viszont ha egyszer egyik, máskor másik alatt akkor nem kavarodik össze a fájlrendszer?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Mike74

Sziasztok!

 

Vettem a minap egy WD 2TB-s GREEN HDD-t.

Win 7 -el leformáztattam alapértelmezett egységekre.

Így a rendszer 1863 GB-t lát belõle.

Ha advanced formatálnám akkor megnõne a mérete vagy maradna ugyan ennyi?

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Elvileg nõne a mérete, kb. 11%-kal. :)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem nõne, az Advanced Format nem arra van, hogy a felhasználó jól járjon, hanem hogy kevesebb anyagból ki lehessen hozni ugyanazt (kevesebb fizikai helyen van ugyanakkora adatmennyiség). Ha nem tettél rá jumpert, akkor jelenleg is aktív az Advanced Format üzem. (Jumperrel csak egy partíciót lehet létrehozni.)

 

---

 

Ha valaki XP alá akar telepíteni Advanced Format-tal rendelkezõ lemezt, akkor:

  • Particionálja Windows 7-nel;
  • Vagy particionálja Paragon Partition Magic 10-zel;
  • Vagy használja a WD Align-t;
Ha nem így tesz, sebességet veszítesz, hiszen el lesznek tolódva a fizikai és a logikai szektorok.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Dynamico

sata merevlemezt lehet menet közben rádugdosni(sokszor) a gépre, nem lesz baja ami rajta van?

 

"a zöld nyíl", operációs rendszerünk leválaszthatóak látja a SATA merevlemezeket, és ugye nem véletlenül, hiszen a SATA-val (illetve a SATAII-vel) megérkezett a hot swap funkció, amivel működés közben leválaszthatjuk a merevlemezünket úgy, mint az USB-s eszközöket.

 

Nekem nincs zöld nyíl,de akkor nyugodtan dugdoshatom?

(pendrive-nál le tudom választani)

 

Esetleg mit érdemes megnézni a biosban, vagy egyéb beállítást hogy ne legyen probléma?

 

Olvastam valami olyat pendrive-nál hogy ha gyorsítótárazást kikapcsolom akkor nem kell leválasztgatni, itt is úgy működik?

 

Windows7,GA-EP35-DS3P (rev. 2.1),SATA2-es WD3200aaks

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Csak akkor lehet lehuzni a winyot, ha tudja a Hot-Swapot. Ezt külön feltüntetik a meghajtónál, és az ilyen meghajtók drágábbak, mint a sima társaik. A leválasztás igazándibol csak arra szolgál, hogy megszüntesse az írás/olvasást az eszköz és az oprendszer között. Pendriveot pl. nem muszály leválasztani, semmi baja nem lesz neki tõle. Viszont ha éppen írsz rá, és úgy huzod ki, akkor adatvesztés fog bekövetkezni (mivel meg nem írtad rá az egész anyagot). Ha biztossan befejezted az írást, akkor simán kihuzhatod. Olvasásánál pedig hasonló problémák merülnek fel, csak ott nincs adatvesztés.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Adani

Kipróbálta már valaki mi történik ha a SATA HDD-re mindkét tápot rákötjük?

 

Lehet kipróbálom majd van döglött alaplapos gép és 40 GB-os SATA HDD is kéznél. Szerintem gondoltak erre a gyártók és nem történik semmi extra, de lehet, hogy egy látványos füstölés lesz a vége.

Link to comment
Share on other sites

Alfonz64

Én olvastam és azt írták hogy tönkremegy a hdd, hogy mi megy még tönkre jó kérdés, de ez függhet hogy milyen eszközök vannak összekapcsolva, és min teszteled.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
csoaacso

Többszörösen vettem használt hajlékonylemezes meghajtót. Nem akarja az igazságot. Szinte visít, és eszeveszetten pörög ha nincs benne semmi. Kaptam olyan hibaüzenetet: a hajlékonylemez-vezérlõ (controller out of memory) nem mûködõképes. Hol van ezen vezérlõ az alaplapon, vagy az eszközön? Javítható, vagy kidobható?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
sandorius2

Üdv,

 

most vásároltam egy merevlemezt WD10EARS 1TB, adatmentésre szeretném majd használni. Amikor XP-n bekapcsoltam csak 32 mb észlelt belõle. Utánaolvastam hogy valami - Advanced Format - nevû program kellene hozzá hogy mûködjön. Azt próbáltam hogy a merevlemez 7-8-as jumperét bedugtam(merelvemezre ez volt írva), de akkor is ugyanannyit látott.

 

Légyszíves valaki segítsen, magyarázzal el mit csináljak hogy mûködésre bírjam. Köszönöm

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...