Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Alapvetõ ismeretek a levelezéssel kapcsolatban


arpsoft

Recommended Posts

arpsoft

Alapvető ismeretek a levelezéssel kapcsolatban

Mit hogyan állítsunk be

A levelezés működéséről

 

A levelezés kétirányú adatforgalom, tudunk fogadni és küldeni leveleket.

A fogadáshoz az interneten általában a POP3 protokollt használjuk, szabványos portja a 110-es. A levelek egy olyan szerverre érkeznek, amin van ilyen kiszolgáló. A szerver bárhol lehet, bármilyen címe lehet. A leveleink letöltéséhez mindig szükség van a következő információkra: a POP3 szerver címe (általában az email cím kukactól jobbra eső része, kiegészítve egy
pop3.
vagy
mail.
előtaggal, tehát pl.: mail.freemail.hu), a fiókunk bejelentkező neve (általában az email cím kukactól balra eső része), valamint a fiókhoz tartozó jelszó. Amennyiben mi adunk meg jelszót a fióknak, óvakodjunk az ékezetes és speciális karakterek használatától, viszont keverjük a kis és nagybetűket, és lehetőleg ne értelmes szót adjunk meg. Magyarul erős jelszót adjunk meg. Előfordulhat, hogy a POP3 kiszolgáló SSL kapcsolatot igényel, bár ez elég ritka. Ilyenkor az adatforgalom az első byte-tól kezdve biztonságosan, titkosítva zajlik. Ha nincs SSL, akkor az adatok (köztük a jelszó is) titkosítatlanul közlekedik a neten, szintúgy a letöltött levelek.

 

A küldéshez egy másik protokollt, az SMTP-t használjuk, szabványos portja a 25-ös. Ez szintén egy kiszolgáló program, ami egy szerveren fut. Ez a szerver MINDIG az INTERNET SZOLGÁLTATÓ szervere! Ha pl Chello-s kapcsolatunk van, csak a Chello SMTP szervere fogja elküldeni a leveleinket, a többi SMTP szerver vissza fog minket utasítani, mivel nem az ő szolgáltatási területéről küldünk. Ez alapvetően biztonsági megfontolásokból van így. Lehetőségünk van saját SMTP szerver üzemeltetésére is. Ez akkor lehet hasznos, ha gépünkkel hol itt, hol ott csatlakozunk az Internetre. Azonban jó ügyelni a biztonságra, semmi esetre se engedjük meg a relay funkciót a szerveren, mivel ez komoly biztonsági rést jelent. Könnyen lehet, hogy levélküldő zombi lesz a gépünkből. (Ezért tiltják a szolgáltatók az idegen hálózatból érkező SMTP kéréseket.)

Az SMTP szerverre általában nem kell bejelentkezni, mivel a saját hálózatát biztonságos forrásnak tekinti. Azonban egyre több szolgáltató tér át a hitelesített SMTP kapcsolatra. Ilyenkor vagy egy SMTP felhasználónevet és jelszót kell megadni, vagy a POP3 fiókunk adatait kell használnunk. Az SMTP szervereknél is lehetőség van SSL kapcsolat létrehozására, ha a szerver ezt lehetővé teszi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
arpsoft

Beállítások Outlook Express-ben

 

Fiók létrehozása: Eszközök menüFiókok :nyíl: hozzáadás :nyíl: levelezés

  1. Az elsõ ablakban megadhatjuk azt a nevet, amit a fogadó oldalon a levelezõprogram megjelenít, ha tõlünk kap levelet. Itt célszerû értelmes nevet megadni, mielõtt közröhej tárgyává válunk.

     

  2. A következõ ablakban az email címünket adjuk meg. Itt fontos a pontosság, mivel erre a címre fogja küldeni az összes levelezõprogram a leveleinkre írt válaszokat.

     

  3. A következõ ablak a szerverek címeit kéri tõlünk. A POP3 szerver annak a kiszolgálónak a címe, ahol a fiókunk tartózkodik, például mail.freemail.hu

     

  4. Az SMTP szerver azonban az internet szolgáltatónk címe legyen, pl smtp.chello.hu

     

  5. A következõ ablak a POP3 szervernek küldendõ felhasználónév és jelszó. Ügyeljünk a kis és nagybetûk helyes használatára! Lehetõségünk van a jelszó tárolására is. Ha csak mi használjuk a gépet, akkor nyugodtan bekattinthatjuk (alapesetben be van kattintva, ami nem egészen helyes eljárás, de hát ez van), különben kapcsoljuk ki.

     

  6. Ezek után már csak a Befejezés gombra kell kattintani, és az OE máris létrehozta a világ legbutább nevû fiókját.

     

  7. Én általában át szoktam nevezni a fiókjaimat, hogy értelmes névvel szerepeljenek az OE listáiban, ezért most nézzük is meg, mit és hogyan lehet módosítani, ha esetleg rosszul csináltuk volna az elején.
Fiók módosítása: Eszközök menü :nyíl: Fiókok :nyíl: fiók kijelölése :nyíl: tulajdonságok
  • Az elsõ fül az általános információkat tartalmazza. Itt mindjárt át is írhatjuk a fiókunk elnevezését, valami értelmesre.

    Alatta a küldött név és email cím olvasható, javíthatjuk, ha akarjuk.

    Van egy további kapcsoló is az oldalon. Ezzel tudjuk a fiókot berakni illetve kivenni az automatikusan letöltött fiókok közül. A küldés fogadás gomb minden fiókot kezelni fog, ahol ez a kapcsoló be van kapcsolva.

    A kiszolgálók fülön a levelezés során használt szervereket adhatjuk meg. Ha valami nem stimmel javíthatjuk a beállításokat, valamint bekapcsolhatjuk a hitelesítést is, ha a szerver ezt igényelné. (Elég ritkán fordul elõ.)

     

  • A kapcsolat fülön megadhatjuk, hogy levelezõprogramunk ennél a fióknál melyik kapcsolatot használja. Ha több kapcsolatunk van, akkor fokozottan ügyeljünk az SMTP szerver beállításokra, hogy az adott fiók az adott kapcsolaton elérhetõ SMTP szervet használja.

     

  • A biztonság fülön digitális aláírást lehet a levelekhez rendelni. Fõleg vállalati környezetben van jelentõsége, de ott is elég ritkán használják. Otthon szinte soha nincs rá szükség.

     

  • A speciális beállításoknál állíthatunk többek között a POP3 és az SMTP szerver által használt portokon, ha esetleg nem a szabványos beállítást használnák, bekapcsolhatjuk a biztonságos kódolt adatforgalmat, illetve a fiókunk viselkedését szabályozhatjuk a levelek letöltésekor. Ez akkor lehet fontos, ha leveleinket több gépen is le szeretnénk tölteni. Ilyenkor az egyik gép a letöltéskor nem távolítja el a levelet a fiókból, hanem elérhetõvé teszi azt a többi gép számára is. A törlésre különbözõ beállításokat alkalmazhatunk. Lehetõség van eltelt idõ alapján, illetve a törölt elemek mappából való eltávolításkor törölni a régi leveleket. Fontos tudni, hogy a napok számolása az elsõ letöltés után kezdõdik.
Beállítások Outlook-ban

 

Sokan keverik az OE-vel, pedig teljesen más stílusban kezeli a leveleket. Fiókot létrehozni illetve módosítani az OE-val szinte azonos módon lehet.

 

Azonban vannak plusz szolgáltatások is:

  • többféle küldési fogadási csoportot lehet megadni
  • van beépített spam szûrõ
  • sokkal bõvebb szabálykészítési lehetõségünk van
  • beépítve tartalmazza a lehetõséget csak a fejlécek letöltésére (Ilyenkor azonban nem mûködik a spam szûrõ.)
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
devergo

Sziasztok.

Microsoft Office Outlook levelezõt használok. Minden megfelelõen mûködik, csak sajnos hiába van beírva a nevem megfelelõen, a címzettnél a nevem helyett csak egy telefonszám jelenik meg. Azért telefonszám, mivel t-mobile internetem van, és a nevem helyett az internet telefonszámát küldi el. Nem értem miért, valahogy lehetne ezen változtatni, vagy volt valakinek hasonló problémája? :upsz:

 

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Most akkor mikor és hol jelenik meg a telefonszám? A címzettnél vagy a feladónál?

Link to comment
Share on other sites

devergo

Amikor levelet küldök valakinek az Outlookkal, a nevem helyett a feladónál az internetes t-mobile telefonszámom jelenik meg. Nem értem miért nem a nevemet jelzi feladóként, mért a telefonszámot. Pedig mindent beállítottam még az elején az Outlookban.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Tehát a túloldalon rosszul jelenik meg.

Ez azért lehet, mert már bent vagy a címjegyzékében a telefonszámmal.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Szerintem nem tudja elvégezni a szükséges azonosítást. Milyen SMTP szervert használsz? A T-Mobile-ét? Ugye jól értem, hogy ez mobilnet?

Link to comment
Share on other sites

devergo

Igen ez t-mobile internet. A t-mobile smtp szerverét használom, ha minden igaz. Nem vagyok jártas ebben, smtp-nek ezt adtam meg, Smtp: mail.t-email.hu, de ugyan ezt adtam meg a Pop3-nak is. A leveleket rendesen megkapom, és el is tudom küldeni az Outlookkal, csak a feladónevemmel van a gond. Mint már említettem, nevem helyett az internetem telefonszámát jeleníti meg.

Link to comment
Share on other sites

KGigi
Tisztelt Ügyfelünk!

 

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önt a mobiltelefonról történő levélküldési beállításokban 2008. február 1-jétől életbe lépő változásokról.

 

A T-Mobile abban az esetben, ha az Ön által beállított e-mail postafiók azonosítását el tudja végezni az e-mail küldő szerverén, akkor az Ön által beállított t-email-es postafiók nevét változatlanul hagyva kézbesíti a címzettnek a küldendő levelet.

 

Az e-mail postafiók azonosíthatóságának hiányában azonban a T-Mobile az Ön által beállított e-mail postafiók címét átírja az adatátviteli hordozó szolgáltatást igénybevevő Előfizető SIM kártyájának hívószámára a következő formátumban: hívószám@t-mobile.t-email.hu, és a címzettnél ebben a formában jeleníti ezt meg.

 

A változtatás célja, hogy a t-emailes levél feladójának címéből már lehessen tudni, az illető regisztrált felhasználó vagy más e-mail-postafiókról küldött üzenetet.

 

A T-Mobile szerverén (az ún. SMTP szerveren) keresztül elküldött e-mailekkel kapcsolatos változások lényegét az alábbi három példán keresztül is bemutatjuk:

 

1. példa

Ön a 30/1234567-es számot használja és e-mail címe független a T-Mobile-tól (pl. freemail, gmail).

 

A telefon menüjében kiválasztja az „e-mailben küldés” opciót , pl. egy képet küld el valakinek (a készülékében a T-Mobile SMTP szervere van beállítva).

 

Ebben az esetben a T-Mobile nem ellenőrizheti, hogy a küldő valóban az e-mail cím tulajdonosa, ezért a feladót a hívószám azonosítja majd a következő formában: 36301234567@t-mobile.t-email.hu

 

2. példa

Ön a 30/1234567-es számot használja és t-emailes az e-mail címe (felhasznalonev@t-email.hu).

 

A telefon menüjében kiválasztja az „e-mailben küldés” opciót (a készülékében a T-Mobile SMTP szervere és küldőként a t-emailes cím van beállítva). Ebben az esetben az e-mail-küldést a felhasznalonev@t-email címmel továbbítjuk, mivel Önnek van beazonosítható t-emailes postafiókja.

 

3. példa

Ön a 30/1234567-es számot használja, és a beállítások eltérnek a fentiektől (pl. eltérő SMTP szerver van beállítva).

 

A telefon menüjében kiválasztja az „e-mailben küldés” opciót. Ebben az esetben nem a T-Mobile-on keresztül történik az e-mail-küldés, így az illető szolgáltatótól függ, hogy milyen beállítások lépnek érvénybe a küldés során.

 

Bízunk abban, hogy a változtatásoknak is köszönhetően szolgáltatásunkat a legnagyobb megelégedéssel használja a jövőben is.

 

Üdvözlettel:

T-Mobile

 

Valami ilyesmi lehet Nálad is.

Link to comment
Share on other sites

devergo

Köszönöm szépen a gyors válaszokat. Egyet azért nem értek, mégpedig hogy mit kellene nekem megváltoztatni a beállítások közt? Mert mindent a kérdéseknek megfelelõen állítottam be, lehet, ha nem sikerül, visszaállok a t-mobile saját levélküldõjére, igaz egy kicsit fapados, és nem is nagyon látványos, de a célnak megfelel.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ne a T-Mobile SMTP szerverét használd. Ennyi.

Link to comment
Share on other sites

devergo

KGigi, írtad, hogy használjak másik Smtp-szervert,

Milyen Smtp-vel tudom helyettesíteni a t-mobile Smtp-szerverét? Ezalatt azt értem, hogy a most beállított T-mobilos Smtp helyett mit írjak be Smtp-nek?

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Milyen szolgáltatónál van?

Link to comment
Share on other sites

vodás
Vodafone: csak az Outlook Espress-t támogatta, postafiók beállításai: ugyanez, az USB modem (mobilinternet) telefonszáma az email-címben(?!), mást nem fogadott el email-címnek. Ki lehet cselezni: postafiók készítése Gmail-ben tetszés szerinti névvel (https://mail.google.com), POP/IMAP átirányítás beállítása, aztán Mozilla Thunderbirdben is beállítani (SMTP) és kész. (Lehet bármelyik levezõ, mûködik vele). Én is így cseleztem ki a szolgáltatót, a Helyi postafiókot nem használom. Mobilon is mûködik a Gmail.
:hááát:
Link to comment
Share on other sites

devergo

KGigi

T-mobilnál vagyok, és ezt a levelezõrendszert használom. Szerintem hiába csinálnék egy freemailes e-mail címet, és az Smtp-cím helyére a t-mobile Smtp címe helyett a freemailest írnám, akkor meg nem tudnék levelet küldeni a t-mobilos e-mailemrõl. Vagy, hogy gondoltad az Smtp cserét?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

T-Mobile-os emaillel csinálja azt, amit? Akkor ez hiba, menj be az ügyfélszolgálatra. Vagy esetleg rosszul állítottad be a hitelesítést.

Link to comment
Share on other sites

devergo

Igen a t-mobilos e-mail címmel csinálja, nincs másik e-mail címem, csak a t-mobilos. Hogyan tudnám leellenõrizni a hitelesítést? Ha nem sikerül megoldanom, hagyom az Outlookot, és használom tovább az egyszerû, kicsit (puritán) kinézetû t-mobilos e-mail küldõt.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Az a vicc, hogy nekem nem sikerült beállítani. Nem is mennek el a leveleim. Akármilyen hitelesítést használok, visszadobja, de én úgy tudom, ez egyedi probléma. Nem tudják megoldani, úgyhogy amint lejár a befizetett pénz, törlöm is a fiókot. Szerintem menj be egy T-Pontba és verd az asztalt. Nevetséges a hozzáállásuk az ügyfelekhez.

Link to comment
Share on other sites

ocebon78

Devergo!

 

A megoldás a következõ:

M. Outlook-ban Fiókbeállítások, Fiók módosítás, További beállítások, Kimenõ levelek kiszolgálója:SMTP hitelesítést igényel, Bejelentkezés a köv adatokkal: Felhasználónév-jelszó kitölteni, Jelszó tárolása pipa, aztán OK.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Azt nem tudod nekem megmondani, hogy a hitelesítés melyik fajta? Mert Operában van vagy nyolc féle beállítás.

Link to comment
Share on other sites

ocebon78

Hát ebben lehet, hogy nem tudok segíteni, mert annyira nem vagyok otthon a témában, csak ezt éppen tudtam...

Milyen lehetõségek vannak?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Automatikus (ezzel nem megy)

CRAM-MD5

LOGIN

PLAIN

Nincs

Link to comment
Share on other sites

ocebon78

Csak tippelek:

LOGIN

(aztán név-jelszó tárolása, gondolom)

Link to comment
Share on other sites

KGigi
:nem:
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
wigewiwigewi

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni levelezõ program beállításához.

Mûködik a küldés és fogadás, csak annyit szeretnék beállítani, hogy a másolatot kap helyre autómatikusan tegyen be egy fix e-mail címet. Valamelyik levelezõ programmal meg lehet ezt oldani?

S.O.S. Segítségeteket köszönöm:

 

Balázs

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...