Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Rendszerhűtés


Jay
 Share

Recommended Posts

Jay

Számítógép tisztítás

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a számítógépek és az elektronikus berendezések nem igényelnek semmilyen mechanikai karbantartást, de ez nem így van. Sok számítógépeben okozhat hibákat és túlmelegedést az idõvel összegyûlt piszkok és por. A tisztítást érdemes évente vagy még gyakrabban elvégezni, ezzel biztosíthatjuk a hûtõrendszer ideális hatékonyságát, így növelhetjük a számítógép élettartamát.

 

Szükséges eszközök:

Egy kis fejû csavarhúzó Puha, szöszmentes ruha Egy doboz sûrített levegõ (elektronikai / számítógépboltban kapható) Porszívó, ha lehet valamilyen szûkítõ fejjel Egy kis ecset hosszú, természetes szõrû

 

VIGYÁZAT!

A számítógépet tisztítás elõtt áramtalanítani kell, ezért húzza ki a tápkábelt a dugaszoló aljzatból. Nem elég lekapcsolni a tápegységen lévõ kapcsolót! Ha lehetséges szabaduljunk meg az olyan ruhadaraboktól, amelyek elektromosan feltöltõdhetnek. A tisztítást jól szellõzõ helyen végezzük (ha valamilyen allergiában szenved, viseljen por maszkot). A számítógépet nedves, puha ronggyal lehet tisztítani. Ne használjon olyan folyékony vagy aeroszolos tisztítószereket, amelyek gyúlékony anyagokat tartalmaznak. A sûrített levegõt ne fújjuk közvetlenül az áramkörre vagy az elektronikus alkatrészekre!

 

Ház

Húzzuk ki a hálózati és egyéb csatlakozó kábeleket majd távolítsuk el a ház lemezburkolatát. (Általában a ház hátulján találunk csavarokat, amiket kicsavarva az esetek nagy többségében hátrafelé vagy felfelé lehúzható a számítógép oldallapja, vagy az egész ház borítása.) Ezután elõbb porszívóval szívjuk ki a laza porréteget. Ehhez a porszívó keskeny szívócsonkját használjuk, a vastagabb porréteg fellazítását pedig egy hosszú szõrû keskeny ecsettel végezzük el, és így szívás közben portalanítsuk a váz belsejét. Vigyázzunk, hogy az elektronikai alkatrészeket ne üssük meg, a szívócsõvel ne is érintsük.

Kártyák

Ezt követõen azokat a kártyákat vegyük sorra, amelyeknek egyes alkatrészeit a túlzott felmelegedéstõl hûtõbordák védik, vagy felületük maga szolgál hûtõfelületként. A felületükre rakodó porréteg ugyanis jelentõsen csökkenti a hõleadásukat. Elõbb porszívóval szívjuk le róluk és a panelrõl is a laza porréteget, majd az ecset szõrével igyekezzünk eltávolítani a felületükre szívósabban lerakódott szennyezõdést, és ezt porszívóval azonnal távolítsunk is el. Esetenként a különféle kártyákat célszerû ki is emelni a foglalatukból, mert így könnyebben és alaposabban lehet a nehezebben hozzáférhetõ helyeket megtisztítani, illetve a foglaltok érintkezõit kontakt spray-el befújni. A kártyák helyeit sûrített levegõvel fújjuk ki. A hûtõbordákat a portalanítás után még alaposabban, teljes felületükön tisztító folyadékos tamponnal (fültisztító pálcika) áttörölve is tisztítsuk meg.

Processzor

A lerakódásokat nemcsak a lapátokról, hanem a ventilátorházról is teljesen el kell távolítani. Ha erre mód van, akkor a ventilátor egységet szereljük le, és elõbb a kosár belsejébõl, majd a lapátok felületérõl, végül pedig a védõkosár külsejérõl is ecsettel, tisztítószeres ronggyal, nyeles tamponnal távolítsuk el a szennyezõdéseket.

A kiemelt kártyák alkatrészeirõl is óvatosan, az ecset szõrzetével seperjük le a port. Ha a ventilátor a tisztítást követõen is nagyon hangosan mûködik, akkor ennek oka lehet a csapágy kiszáradása is, amit

Tápegység

A tápegységbõl és az eldugottabb helyekrõl a port nagynyomású levegõ spray-el (függõlegesen kell tartani!!!) lehet kifújni a hozzá adott hosszabbító csõ segítségével. Bátran dugjuk be a tápegység ventilátor nyílásán és használjuk bõven, több kisebbet fújjunk, mint egy hosszút.

 

Miután a takarítással végeztünk, minden kártyát és egyéb szerelvényt tegyünk a helyére, majd csatlakoztassuk a kábeleket.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Pjotr

Szellőztetés

Ventilátorok elhelyezése ATX-es házban

Senki se akadjon meg azon, hogy van-e az adott nyílnál szellőző vagy sem!

 

IPB kép

---------------------------------------------------------------------------------

IPB kép

 

A befelé fújó ventilátorokra akkor van igazán szükség, amikor valamit közvetlenül kel hűteni, például:

(Inkább több menjen ki, mint be.)
 • Merevlemezek
 • Melegedő bővítőkártyák, kiemelten passzív videokártyák
Mielőtt megkérdezné valaki,
merre fúj
a ventilátora: van rajta
2 nyíl, az egyik a forgás, másik a légáramlat irányát mutatja
.

 

 

Porszűrő
 • Csak bemeneti oldalra kell, de
 • figyelembe kell venni, hogy csökkenti a légáramlatot, de
 • ennek ellenére is érdemes használni.
Beszerelés
 • Mind a négy rögzítési pontot használjuk ki!
 • Alkalmazhatunk csavart, gumirögzítőt, vagy ha máshogyan nem lehet, akkor alkalmazzunk kábelkötegelőt (gyorskötöző).
 • Az alaplap bármely csatlakozójára köthetjük őket, a CPUFAN jelöléssel ellátottat hagyjuk meg a processzorhűtőnek, már ha aktívhűtő van rajta.

  Egy ilyen csatlakozóra lehetőleg csak egy ventilátort kössünk!
 • Ha elfogynak a 3 vagy 4 pines alaplapi aljzatok, akkor alkalmazhatunk átalakítót, amelyet molex-dugóra kell kötnünk. Többféle van, pl.: csak egy darab 12 V-os aljzatot biztosít, vagy épp 2-2 12 és 5 V-ost.
 • Ha van rá keret, akkor bejöhetnek a képbe a potméteres szabályzók, hasznosak tudnak lenni. (Potméternél oda kell figyelni, mi az a minimum beállítás, amivel még működik a vezérelni kívánt ventilátor.) Vásárlásnál figyeljünk oda, milyen aljzatokkal rendelkezik a ventilátorok számára (ne kell alakítgatni).
 • Zajcsökkentés miatt érdemes lehet gumigyűrűvel (egyfajta keret a ventilátor és a fémlap között) szerelni a légkavarókat.
Megfelelő légáramlat mellett ne távolítsuk el a ház oldallapjait, csak romlani fog a hűtés!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Olajozott gépezet

Csúszócsapágyas
ventilátorok karbantartása

Saját felelősségre, MUHAHAHA :!:

Szükséges eszközök:

Szervizelendő ventilátor Kefe Hegyes végű csipesz Törlőkendő Olaj (nem feltétlen műszerolaj, lehet durvább is, de ne gépzsír legyen [WD40, étolaj, szilikonzsír]) Szigetelőszalag

 

Művelet

 1. Felgyűlt port el kell távolítanunk a kefével!
 2. Le kell venni a matricát a ventilátorról, és ha van a tengelyen egy kupak, akkor azt is ki kell piszkálnunk!
 3. A tengelyen egy gyűrűt kell ezután látnunk, ez tartja a forgórészt. Ezt óvatosan húzzuk le, figyeljünk rá, mert könnyen (meg)pattan!
 4. Ezután szét lehet választani a forgó és álló részt, majd a súrlódó felületeket kell letisztítani!
 5. Ezután vigyünk fel a felületekre minimális olajat, aztán egyesítsük a két részt!
 6. Mehet vissza rá a gyűrű, de ha elvesztettük, se baj, meg kell állnia anélkül is a forgó résznek.
 7. Mehet vissza a sapka (ha volt), a matrica, ha még ragad. Ha nem, akkor -- előrelátásunknak hála -- van nálunk szigetelőszalag, használjuk!
Egyébként elég messze áll a jótól az, ha csak a tengely végére csepegtetünk olajat. Viszont azt is tudni kell, hogy az olajozással kevés időt nyerhetünk (néhányszor meg lehet csinálni), de érdemesebb cserélni.

 

 

----

Golyóscsapágyasokhoz inkább ne nyúljunk, csere!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Enyém.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
hgf

Üdv!

 

Ide írok, mert a releváns fórumok alul mind le vannak zárva.

 

Létezik olyan, hogy egy hûtõ csak arra legyen alkalmas, hogy bentrõl (a házból) kifújja a levegõt? Tehát csak hátra lehessen szerelni, elõre ne? Konkrétan az Arctic Fan 12L-lel kapcsolatban mondják ezt egy fórumon.

 

És ha igen, mit érdemes venni (hasonlóan halkat, hasonlóan olcsót) a ház elejébe?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Azt tudom elképzelni, hogy csak az egyik oldalán van hely csavarnak. Ettõl persze a ventilátor még jó, ha valahogy rögzíteni tudod.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Az elrendezése miatt valóban nem lehet tetszõleges irányba forgatni.

 

szerk:

KGigi megoldása is jó lehet. De ez a "valahogy" kifejezés kókányolást rejt magában. Így nagyobb a rezonancia kockázata.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Arctic Cooling, Scythe, Noctua ventilátorokat tudom ajánlani.

Link to comment
Share on other sites

hgf

Kösz! És valami sûrûbben fellelhetõ márka? (Mert ezeket biztos hiába vadásznám a helyi boltokban, megrendelni pedig... hát, az szállítási költség is, meg idõ is. És az új gépem addig is ott áll egy szem hátsó ventilátorral. Vagy az nem probléma egy-két napig?)

 

Közben átszerkesztettem, amikor láttam, hogy válaszoltál.)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Cooler Master Elite 335-ös házhoz jár egy 12 cm-es hûtõ, így ha már megvetted az AC-t, akkor nem kell többet, csupán át kell szerelned a gyárit elõre, figyelve az irányára.

Link to comment
Share on other sites

hgf

A CM Elite 335-öst sehol nem lehet kapni az egész országban. Egy Sharkoont rendeltem helyette (Revenge Economy), de ahhoz nem adnak hûtõt.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Értem, akkor a fenti 3 gyártó közül válassz egy szépet. :)

Link to comment
Share on other sites

hgf

Két gondom van velük: az egyik, hogy drágák (kivéve talán az Arcticot), a másik, hogy valami népszerûbb márka kellene, amit megtalálhatok egy környékbeli boltban is akár - ugyanis a gépem csütörtökön áll össze, és akkorra nyilván nem ártana meglennie a ventilátornak sem.

 

Vagy az nem probléma, ha a gép egy-két napig csak egy hátsó hûtõvel mûködik?

 

És akkor már muszáj kérdeznem még egyet. Honnan tudom megállapítani (mondjuk egy webáruházban, ránézésre), hogy egy ventilátor alkalmas-e a ház elejébe? Mert nem írják oda.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Onnan, hogy eddig csak errõl az AC-ról tudom, hogy nem jó. :) Ha környezõ boltokban akarod megvenni, akkor az elérhetõeknek nézd meg a zajszintjét, a leghalkabbat vedd meg (máshogy fogalmazva a leglassabbat, ~800-1200 RPM, a motor áramigényébõl is lehet következtetni a hangjára: 0,3 A alattit vegyél lehetõleg).

Link to comment
Share on other sites

hgf

Csak lehet egyszer nekem is szerencsém: az egyik kis boltocskában ott figyelt egy utolsó példány Arctic Cooling (1000-es fordulatszám, 0,15V) :)

 

A házamnak az a gyengéje az eredetileg tervezetthez képest, hogy nincs porszûrõje. Hogyan barkácsol az ember porszûrõt?

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Szerintetek milyen ventilátort vegyek a gépbe?

 

Chieftec, zalnman, Cooler Master, Sharkoon, Arctic hűtőt néztem szerintetek melyik a jobb renszerhűtő?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Noctua, Arctic, amirõl tudom, hogy nagyon jó.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Akkor veszek vagy két Arctic AF8025 PWM 8cm 2000RPM-et.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nagyobb nem fér el? Én legalább 12 cm-est vennék.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Csak 2 darab 8cm es hely van a gépházban. :huh:

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Akkor javaslok egy cserét, ha ekkora VGA-t akarsz tenni bele. Abba aztán mehetnek alacsony fordulatszámú Noctuák.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Csak a Noctuák drágák már akkor inkább leveszem az oldallapot és úgy jól szellőzik. Legfeljebb majd gyakran portalanítom. De ha majd lesz pénzem veszek jobb gépházat olyat amibe elfér több 12cm es venti.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Drágák? Egy ventilátor annyira nem lehet drága, hogy ne érje meg. Az oldallapot semmiképp ne vedd le, megbontja a szellõzést. Az esetek jelentõs részében többet árt, mint használ. Ha elöl-hátul van ventilátor, akkor nagy gond nem lehet. Az elsõ pár napban nézd a kártya hõmérsékletét.

Link to comment
Share on other sites

kmisi99

Ok, de ráadásul a kártya intel core i7-el lesz gyári hűtővel, szóval húst is lehet majd sütni a gépben. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...