Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Gyakran ismételt kérdések (GyIK)


Tibi

Recommended Posts

Tibi

Hello! Babó22 ha szükséged van az aero-ra és ha megvan hozzá a hardveres feltételek akkor így tudod bekapcsolni:

1: regedit

2: HKEY_CURRENT_USER > Software > Microsoft > Windows > DWM

3: Composition = 1 (DWORD) ÉS Composition Policy = 2 (DWORD)

4: Rendszergazdaként futtassuk a parancssort és írjuk be:

net stop uxsms

net start uxsms

 

 

Mi az a WUHU és az AfterFixProjectVista? És ezek mit tartalmaznak???

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Neo

@D.M101

 

A képernyő-elsötétítés kikapcsolásához tedd a következőket:

 

1. Vezérlőpult; 2. Rendszer és karbantartás; 3. Felügyeleti eszközök; 4. Helyi biztonsági házirend.

A megnyíló ablakban: helyi házirend - biztonsági beállítások - felhasználói fiókok felügyelete: jogosultságszint-emelés kérés során átváltás biztonsági asztalra - letiltva.

 

Ui.: Csak óvastosan fogalmaz: "... ez az oprendszer nem 2 forint és többek között ezt sem lehet benne variálni ..." erre gondolok. Látod van megoldás! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
koocos

Sziasztok! A következõ a problémám: VISTA home pr.64 alatt egy szép pillanatról egy kevésbé szebbre egyszer csak nem ment a DVD drive sem, és a virtual DVD drive (daemon) sem. BIOSban látszódik DVD drive.

 

Eszközkezelõben sárga felkiáltójeles azonban, a hiba leírása pedig:

 

"A Windows ehhez a hardvereszközhöz nem tudja betölteni az illesztõprogramot. Az eszközillesztõ sérült vagy hiányzik. (Kód: 39)"

 

Sem az eltávolítás - újrafelismerés, sem az illesztõprogram frissítés nem hozott megoldást.

 

Más fórumon találtam hasonló problémát, de az XP alatt volt, és ott valami reg.kulcsos történet volt a háttérben. Van valakinek tippje, az újratelepítésen kívül?

 

Hálás köszönettel minden hozzáértõ olvasónak,

 

Koocos

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
mailman1
Miért lehet az, hogy az SP1 telepítése, meg NEM TUDOM, HOGY MI után a Vista úgy indul, hogy amikor betölt a rendszer, akkor egy nagy feketeség fogad, meg egy intéző ablak. Ekkor a feladatkezelővel kell indítanom az explorert, hogy minden folytatódjon. Hol tudnám ezt visszavariálni?

1. Start gomb, beírod: regedit, ENTER

2. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon ágon megkeresed a 'shell' stringet

3. dupla katt - és bármi is van ott - beírod: Explorer.exe. CSAK ez legyen ott, más ne.

4. OK gomb, regedit becsuk, gép újraindít.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
KGigi

Be szeretném állítani, hogy a Vista a másik partíciómra mentse a személyes dolgaimat, mint pl. a dokumentumok.

Dokumentumok mappán jobb gobb/tulajdonságok => Hely

Itt megadod, hogy hol legyen, majd áthelyezés. És másolja át az eddigieket.

Hasonlóan kell eljárni a többi mappa esetében is.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
payskin

Van olyan Vista funkció, hogy a bejelentkezésnél be kell írni a felhasználónevet is?

Start --> gépeld be:
gpedit.msc
--> Folytatás --> bal oldalon: Számítógép konfigurációja --> A Windows beállításai --> Biztonsági beállítások --> Helyi házirend --> Biztonsági beállítások --> jobb oldalon dupla katt erre: Interaktív bejelentkezés: Ne jelenjen meg a legutóbb bejelentkezett felhasználó neve --> Engedélyezve --> OK.

Nekem is ilyen kéne, csak ilyen felületel legyen ez a cucc, mint pl. a Server 2003-ban.

Be kell írni a futtatásba a következõ sort: NetplWiz.exe

Ezután a speciális fül, majd alul pipa a CTRL-ALT-DEL billentyûk kötelezõ megnyomása elé.

A bejelentkezés kép nélkül fog megjelenni.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
SkyBird

Nekem már akadt ilyen XP-vel is, de nagyon régen és egy nagyon gyenge gépen. Talán az erőforrás szűke miatt. :hááát:

 

Biztosan van registry megoldás is, meg ez is az végül, de nem bóklásztam utána.

A Vista Manager megoldja a kérdést: disable automatic folder view discovery. 8)

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ó, isten-császár! :oké: Rohantam is rögtön legjobb barátomhoz segítségért, hogy mondja már meg, hol van ez a registryben, hogy ne kelljen segédprogramot telepíteni hozzá, és megmondta! :igen: Ezt hogy belerakom máris a szeptemberi Segélyvonalba! :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
payskin
Hogyan lehetne beállítani azt, hogy egy másik partíción legyenek a Felhasználók nevû mappa tartalma?

Elég egyszerû, és nem kell hozzá sem a registryben turkálni, sem tweaker program.

 

Hozd létre az új mappát a másik partíción. (Én egy BALÁZS mappát csináltam erre a célra a D:-n). Nyisd meg egy másik ablakban a felhasználói mappádat, jelöld ki az összes benne levõ zöld mappát, és jobb egérgombbal húzd át az új mappába. Amikor a Vista megkérdezi, hogy másolni vagy mozgatni akarod, az utóbbit válaszd. Ennyi. :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
KGigi

Gyakran ismételt kérdések

 

A lista folyamatosan bõvül.

Kérjük, ne itt tegyetek fel kérdéseket! Ha nem tudtok topikot/témát választani, kérdezzetek a kiemelt Vista topikban! Köszönjük!

 

Melyik változatot válasszam?

 

Itt található a Microsoft összehasonlító táblázata.

 

Nagyvonalakban a Home Basic egy teljesen kiherélt változat, még az új Aero felület sem jár hozzá, a Home Premium egy multimédiás rendszer, a jogosultságokat viszont alig állíthatjuk, a Business egy üzleti, haladó rendszer, széleskörû jogosultsági és hálózati beállításokkal, távoli asztallal, viszont kimaradt belõle minden mutimédiás képesség. Az Enterprise otthoni felhasználóknak nem elérhetõ, nagyvállalati rendszer, ha jól emlékszem, ennek már beépített Unix támogatása van. Az Ultimate mindent tud, kérdés, megéri-e ennyiért. Aki szereti birizgálni és finomhangolni a rendszerét, az mindenképpen a Business-t vagy az Ultimate-et válassza, mert nagyon hamar bele fog ütközni az otthoni változatok korlátaiba.

 

Sokan félnek a 64 bites rendszerektõl. Mostanra azonban sokat fejlõdtek a driverek, ha a processzorunk támogatja, bátran válasszunk ilyet. Régi gépeknél érdemes utánanézni, hogy mindenhez van-e driver.

 

Hova lett a kikapcsológomb?

 

A Vistában átalakították a Start menüt, csak az alapértelmezett mûvelet látszik, a többit a kis nyílra kattintva hozhatjuk elõ. Az alapértelmezett mûveletet a Vezérlõpulton, az Energiagazdálkodásnál lehet átállítani.

 

Miért kapcsol le, majd indul néha újra a második (n-edik) merevlemezem?

 

Alapértelmezés szerint a Vista lekapcsolja a nem használt merevlemezt, ezt szintén az Energiagazdálkodás panelen módosíthatjuk.

 

Hova lett a hibernálás?

 

A Vista új funkciója az Alvó állapot, ez egyesíti a készenléti állapotot és a hibernálást. Ha ez nem tetszik, indítsunk egy parancssort rendszergazdai jogokkal, majd gépeljük be az alábbi parancsokat, minden sor után entert ütve:

 

powercfg -hibernate off
powercfg -hibernate on

 

Indítsuk újra a gépet.

 

Mik ezek az idegesítõ megerõsítést kérõ ablakok, miért nem tudok írni a merevlemezekre?

 

A Windows XP-t a legtöbb otthoni felhasználó rendszergazdai fiókkal használta, így ezekbõl semmit nem vett észre, pedig ott is ugyanígy volt minden. A Vistában azonban telepítés után azonnal aktív a UAC (User Account Control/Felhasználói fiókok felügyelete), így rendszergazdai fiókkal is csak alapmûveleteket végezhetünk egészen addig, míg egy felugró ablakban át nem váltunk rendszergazdai jogosultságokra. Ekkor sem a teljes fiók, csak az adott folyamat kap magasabb szintû jogokat (pl. egy telepítõ).

 

Vista alatt úgy járunk, mint XP alatt a korlátozott fiókkal, csak olvasási jogunk van a C: meghajtóra, nem férünk hozzá a többi felhasználó könyvtárához, a Vezérlõpulthoz, a hálózati beállítsokhoz stb. Ez alapvetõen egyáltalán nem baj, jelentõsen megnöveli a biztonságot, ezért nem érdemes megváltoztatni.

 

A UAC legidegesítõbb tulajdonsága, hogy biztonsági asztalra vált minden kérdésnél. Bár ezzel valamennyivel csökkentjük a biztonságot, Business, Enterprise és Ultimate alatt pár mozdulattal ki lehet kapcsolni ezt a funkciót. Futtatásba (ez Vista alatt a Start menü keresõ sávja is) írjuk be, hogy gpedit.msc, ezzel elindítjuk a Csoportházirend-szerkesztõt. Itt Számítógép konfigurációja :nyíl: A Windows beállításai :nyíl: Biztonsági beállítások :nyíl: Helyi házirend :nyíl: Biztonsági beállítások :nyíl: Felhasználói fiókok felügyelete: Jogosultságszint-emelési kérés során átváltás biztonsági asztalra. :nyíl: Állítsuk Letiltvára és lépjünk ki a szerkesztõbõl.

 

Ha új partíciót hozunk létre vagy üres külsõ merevlemezt csatlakoztatunk, akkor ugyanazok a beállítások lesznek rá érvényesek, mint a C: meghajtóra. Ezt Business, Enterprise és Ultimate alatt a Tulajdonságok panelen a Biztonság fül alatt tudjuk szerkeszteni. A három alapértelmezett csoporton túl külön hozzáadhatjuk a felhasználókat is. Pl. engedélyezhetjük Zolinak, hogy írhasson egy adott partícióra. Az üzleti rendszerek esetén mappákkal is hasonlóan járhatunk el, az otthoni rendszerek (Home Basic, Home Premium) alatt itt csak annyit fogunk találni, mint az XP Home Editionben, saját használatúvá tehetjük a mappát. Ez is több a semminél. A System csoport jogosultságaihoz semmiképpen ne nyúljunk, hacsak nem tudjuk egészen pontosan, hogy mit csinálunk!!! Ez hatványozottan igaz a C: meghajtóra.

 

Feltelepítettem egy XP-t, azóta a Vista nem indul. Mit csináltam rosszul?

 

Az XP nem ismeri fel a nála újabb rendszereket, ezért felülírta a Vista indítóját. Semmi pánik, bootoljunk be a Vista telepítõlemezérõl, majd válasszuk a javítást. Jó eséllyel automatikusan megoldja, ha nem, akkor indítsuk el a parancssort és gépeljük be az alábbi parancsokat, minden sor után entert ütve:

 

bootrec.exe /fixboot
bootrec.exe /fixmbr

 

Indítsuk újra a gépet, a Vistának kell indulnia. Töltsük le az EasyBCD nevû programot. Az Add/Remove Entries alatt válasszuk a Windows NT/2k/XP/2k3-az a legördülõ menübõl, adjunk meg egy nevet (mondjuk Windows XP), ezután Add Entry. Partíciónak az XP-ét adjuk meg. Save. Ezután a Manage Bootloader résznél Reinstall the Vista Bootloader legyen kiválasztva és nyomjuk meg a Write MBR gombot.

 

Indítsuk újra a gépet, egy indítómenünek kell fogadnia, amiben választhatunk a két operációs rendszer közül.

 

Miért kavarta össze a Vista a partíciók betûjeleit?

 

A Vista új logikát alkalmaz, amit csak õ ismer, de a lényege az, hogy mindenképpen a saját partíciója lesz a C:, ezért bármit hajlandó beáldozni. :D

 

Miért nem mûködik a Csoportházirend-szerkesztõ (gpedit.msc) és a Távoli asztal?

 

A Csoportházirend-szerkesztõ és a Távoli asztal csak Business, Enterprise és Ultimate változatok alatt érhetõ el. A Távoli asztal kliens minden Vistára telepíthetõ, el tudunk vele érni más gépeket, de a mi gépünkre nem fogunk tudni vele csatlakozni.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Windows szolgáltatások

Start menü
:ny
íl: Futtatás:
services.msc

servicess.jpg

Itt elég sok minden van, ésszel kell dolgozni!

Persze vannak olyanok is, amelyeket nyugodt szívvel kikapcsolhatunk, némi sebességnövekedést is hozhatnak magukkal.
  • Windows Search (indexelés)

  • Elõtöltés (prefetch)

  • Windows tûzfal, Defender (elõször a Vezérlõpultban kell kikapcsolni õket)

Amirõl nem tudjuk micsoda, nézzünk utána!

 

Kikapcsolás menete:
  1. Jobb klikk a kiszemelt szolgáltatásra

  2. Tulajdonságok

  3. [Leállítás]

  4. Indítás típusa: Leállítás

 

Readyboost

Feltételek:
  • Elõtöltés szolgáltatásnak engedélyezettnek kell lennie

  • Megfelelõ USB-s meghajtó
    1. az eszköznek USB 2.0 szabványúnak kell lennie;

    2. az eszköznek képesnek kell lennie 4 KB-os adatcsomagok 3,5 MB/másodperc sebességû véletlenszerû olvasására;

    3. 512 KB méretû csomagok 2,5 MB/másodperc sebességû írására a tárhely teljes területén;

    4. az eszköznek legalább 64 MB szabad területtel kell rendelkeznie.

Sajátgépen keresztül nyissuk meg a meghajtó tulajdonságait (vagy használjuk az automatikus indításból származó lehetõséget):

ReadyBoost.png

Azt, hogy az egésznek van-e értelme, vagy nincs, mindenki döntse el maga!

 

Memóriakezelés


32 bites Windows Vista:
4 GB

64 bites Windows Vista:
  • Vista Basic: 8 GB

  • Vista Home Premium: 16 GB

  • Vista Business/Enterprise/Ultimate: 128+ GB

 

Magyarítás Vista-hoz

  • Csak
    Enterprise
    és
    Ultimate
    változatokra lehet magyar nyelvet telepíteni.

  • Meg lehet próbálni magyar nyelvût telepíteni, majd a nem magyar nyelvû kulcsával aktiválni, elvileg mûködik.

 

Fájl elérési útjának másolása

Shift+jobb gombbal kattintva a fájlon.

 

Aktiválás

  • Friss hardvernél mindig várjunk pár napot az aktiválással!

  • OEM Windows alaplaphoz kötõdik!

  • 1 Windows-t 1 gépen lehet aktiválni (és Corporate nincs Vista-ból)!

  • 2-MS-INFO, ha baj van.

 

Asztal megjelenítése

Asztal megjelenítése.scf
[shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,3
[Taskbar][/indent]
[/indent]
Command=ToggleDesktop

 

Mappanézet-mizéria

  1. Megnyitsz egy mappát.

  2. Menüsoron: Rendezés
    :ny
    íl: Mappa és keresés beállításai.

  3. Nézet fül.

  4. Beállítgatod, ami szeretnél.

  5. [Alkalmazás mappákra] gomb,
    ami csak így lesz aktív
    !

Emellett a Vista Manager-rel lebeszélhetõ a mappanézet beállításainak felülírásáról, ha esetleg önállósítaná magát.

Fogy a hely

  • renszervisszaállítás
  • temp-mappák

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Tippgyûjtemények

 

Windows XP/Windows Vista kettõs betöltésû rendszert használok, hová tûntek a rendszer visszaállítási pontjaim Vista alatt?

A Windows XP törli boot-oláskor a Vista (és a Windows 7) rendszer visszaállítási pontjait, akár a Vista összeomlásához is vezethet.

 

1. megoldás
: Registry-módosítás


  1. Nyisd meg a Jegyzettömböt, majd illeszd be a következõ kódot (Windows XP!):

    Windows Registry Editor Version 5.00
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices\Offline]
    "\\DosDevices\\X:"=dword:00000001


    :!: Ahol
    X
    a Vista partícióját jelöli, az esetek 99%-ában ez
    C
    !

     

     

  2. Mentsd el xy
    .reg
    fájlként, majd indítsd el, és add hozzá az adatbázishoz!

    :!: A módosítás hatására, nem fog látszani a Vista-s partíció XP alól.

A módosítás törlése
(ha elengedhetetlenül szükséges, a Vista-s partíció használata XP alól,
nem ajánlott!
):

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices\Offline]
"\\DosDevices\\X:"=dword:00000001

2. megoldás
: A Vista-s partíció titkosítása BitLocker programmal. (
Csak haladó felhasználóknak!
Nem mindegyik Vista változatban elérhetõ.)

(Külön köszönet SkyBird-nek! Személyesen teszteltem és mûködik!
;)
)

 

Hogyan tudom kikapcsolni az
felületet?

  1. Vezérlõpult

  2. Személyre szabás

  3. Ablak színe és megjelenése

  4. (ablak alján) További színbeállításokért nyissa meg a Klasszikus megjelenés tulajdonságait.

  5. Színséma:Windows Vista egyszerû

  6. [OK]


Sok játék nem lép teljes képernyõs módba, hanem a tálcán marad. Mit tegyek?

Oka
: Sok játék nem kompatibilis a Vista AERO felületével.

 

1. megoldás
: Kapcsold ki az AERO-t (lsd: feljebb)

 

2. megoldás
: Módosítsd a játék parancsikonját a következõképen:
  1. Jobb klikk a parancsikonra

  2. Tulajdonságok

  3. Kompatibilitás (fül)

  4. Beállítások: [
    x
    ] Asztal-összeállítás letiltása

  5. [OK]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Pjotr

Eltűntek a fontjaim

A fontokat vissza tudod pakolni, csak egy "hibátlan" rendszer kell, amelyből kimásolhatod őket.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...