Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kattog a gép


arpsoft
 Share

Recommended Posts

arpsoft

Olyan problémával találkoztam, amire nem találtam meg a megoldást és még nem is találkoztam hasonlóval.

Van egy laptop, amit nem igazán kéne újratelepíteni. Nem mai darab, de rendesen mûködik. Típusa most mindegy.

 

A jelenség a következõ: bizonyos weboldalakon (pl www.sopron.hu) szabályos idõközönként, illetve oldaltól függetlenül bármely linkre kattintáskor egy klatty hallatszik a gépbõl. Olyan, mintha a merevlemez feje elmenne parkolni. De igazából nem tudom, mi történik. Más elvileg nem tud ilyen hangot adni a gépben.

A www.sopron.hu még újra is töltõdik, minden klatty után.

További jelenség, hogy az IE néha nem hajlandó betöltõdni, ha a www.sopron.hu vagy egyéb más klattyogós lap a kezdõoldal.

 

A merevlemez máskor nem ad ilyen hangot, rendesen mûködik.

 

Amit nem lehet tenni: komplett újratelepítés, illetve az IE 6 cseréje bármi másra.

 

Aki tud, szóljon hozzá!

 

Köszi!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Némítsd el a hangot, ha úgy is hallod, akkor a merevlemez marad.

Viszont ha nem hallod, akkor valami gond van IE-rel. (Adhat ki hangot, ha másik linkre lép, illetve "lefagyhat", mert miért ne.) Az IE6-ot külön újra lehet tenni, ha azzal van a gond.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Az érdekes az, hogy soha máskor nem ad ilyen hangot a vinyó. Már biztos, hogy az a hang forrása.

Lehet próbaként felrakok egy firefoxot, ha azzal nem csinálja, akkor megpróbálom az ie-t újra rakni.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Lehet, hogy olyan helyen van a böngészõ gyorsítótára/tempje, ahova a merevlemez nyöszörögve vánszorog el, mert hibás a fej, vagy hasonló. Elég bizarr.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Sanyi1946

Üdv Pjotr!

 

Elmondás alapján írom le, hogy viselkedik a gép /egyik ismerősöm-é/: a gépből relé kattogás hallatszik, az egér /cursor/ lefagy böngészés közben. Szerinte nem merevlemez hang. Avast-al ellenőrízte, vírust nem talált.

Elég különös, de gondolom nem lehetetlen és szeretném a segítséged kérni.

 

Kösz

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Szerintem meg merevlemez. :) Relé nincs számítógépben (bár volt relékbõl épített számítógép), kattogni meg mechanika szokott, ebbõl következik a merevlemez, optikai meghajtó, ventilátor. Ezek közül 2 megy állandóan, de a kettõ közül csak az egyik "hülyesége" okozhat fagyást: a merevlemez.

Link to comment
Share on other sites

Sanyi1946

Köszönöm a gyors infót.

Esetleg egy merevlemez tesztet/szektorhibák/ gondolom érdemes lefuttatni pl.:hdsentinel, vagy más irányba célszerű elindulni?

 

Üdv.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Szektort hiába ellenõriz, ha egyszer a mechanika sérült/kopott. Esetleg megnézheti a S.M.A.R.T.-ot, valamelyik bejegyzés árulkodhat mechanikai hibáról.

Link to comment
Share on other sites

Sanyi1946

Köszönöm szépen Pjotr!

 

Üdv

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Sentinel-en nincs mit futtatni. Nyilván a HD tune amire gondoltál. Azon már van mit futtatni, de ne a quick ellenõrzést, mert az nem jó semmire.

Aztán súgok egy butaságot. Vedd ki a merevlemezt, és fordítsd meg! Hátha alapon Nekem már sokszor bejött, persze csak ideig-óráig. :D

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

A HD Tune is szektorokat ellenõriz.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
Ewok

Le akartam futtatni egy virusellenörzést. a Microsoft Security -val A virusellenörzõ a Windows egyik könyvtáránal, C:Windows\winsxs\....x86 az egyik fájlnál megáll, elkezd kattogni és nem megy tovább.

Kikapcsolni ilyenkor csak Reset gomb -al tudom.

Különben a számítógép rendben mûködik.

HDD hiba, vagy bekaptam valami virust?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Keress szektorhibát és nézz SMART-ot!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
benjoe80

Sziasztok!

 

Van egy olyan problémám, hogy a régi gépem - amit most a szüleim használnak - időnként csinál olyat (eddig csak telepítéseknél fordult elő), hogy egyszerűen megfagy. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem képes bebootolni sem. Megáll a bazi nagy "Interactive Pro" logo-nál és még a BIOS-ba sem tudok belépni. Semmilyen gombnyomásra nem reagál.

 

Mi lehet a probléma?

Amire esetleg gondolni tudok, hogy talán a processzor hűtés nem lenne elegendő? Induláskor mindig azt írja ki: "CPU Fan error". Erre viszont itt, ezen a fórumon, egy másik témában azt válaszolták hozzáértő emberek, hogy ez normális, az újabb hűtők nem forognak olyan gyorsan és a régebbi procik ezt hibaként érzékelik.

 

Ami még furcsa, hogy Win7 alatt időként kattan egyet a gép, olyan mintha le akarnak kapcsolni, vagy újra akarna indulni, esetleg alvómódba lépni, de a kattanáson kívül egyebet nem csinál (alvó üzemmódba le se tudom vinni és ez állítólag régi BIOS hiba, szintén ezen a fórumon mondták).

 

Esetleg a táp lenne a gyenge? Ezt mondjuk nem hiszem... a konfigom:

 

- ASUS P5GD1 Pro

- Intel Pentium 4 540mn 3.2GHz Socket 775

- Thermaltake S18

- 4×512MB RAM (

- Seagate 250GB 7200rpm 16MB SATAII

- WD 1TB 7200rpm 32MB SATAII

- WD 250GB 7200rpm 16MB IDE

- LG DVD-RAM

- LG DVD-ROM

- ASUS 45-GA 450W

 

A válaszokat és segítségeket előre is köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

Temporary

És a videó kártya? Annak függvényében induláskor lehet, hogy kevés neki a táp, teszteld csak a rendszer vinyóval, DVD írók nélkül.

....telepítéseknél fordult elő), hogy egyszerűen megfagy...
Nézd meg vinyokat a HD Sentinel-el, hátha valamelyik gyengélkedik és/vagy egyszerre egy merevlemezzel csinálj win telepítést. Ha sikerül és rendben működik, akkor a merevlemez hiba nagyrészt kizárható azon a vinyón.

"CPU Fan error".

Látod is, hogy forog amint bekapcsolod a gépet? Lehet, tele van porral és nehezen indul.
Link to comment
Share on other sites

benjoe80

Nem hiszem, hogy a merevlemezzel lenne a baj, mert ahogy leírtam ugyan volt egy régi kerregõ merevlemez, de lecseréltem egy vadonatújra és azzal is ez történt (sajnos). Bár az lehet, hogy a többivel van bibi. Eben az esetben egyedül csak a WD 25GB IDE jöhet nagy valószínûséggel szóba... mindenesetre lefuttatom a HD Sentinel-t.

 

Persze, hogy forog! Elsõsorban vadonatúj - ezért is írja ki a BIOS, hogy "CPU Fan error" mert a régebbi alaplapok hibaként érzékelik az új, lassabb fordulatszámú hûtõket -, továbbá meg olyan a házam, hogy oldalt belátok a belsõbe, mert plexi fala van. Megy, forog szépen...

 

A videó-kártyára nem tudok mit mondani... mindig is ez a kártya volt ebben a gépben (nVidia 8600GT 2560MB DDR3) és eddig nem tapasztaltam ilyen problémákat vele.

 

A tép meg biztos, hogy nem kevés neki... egy ASUS 45-GA 450W-os táp adagolja szaftot... annak bírnia kéne a kártyát, 3 merevlemezt, két optikai meghajtót és a 2 ventilátort a világítással... hm... most hogy így leírtam... lehet, hogy még is sok neki? Bár nem hiszem...

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Teszteld le a ramokat is, azok is okozhatnak ilyen hibát. Az alaplapod kézikönyvébe benne van, hogy hogyan tudsz átlépni a BIOS logo helyett "debug" módba (álltalában TAB gombal). Ezt nyomogasd induláskor, vagy BIOSban kapcsold ki a LOGOt (ha elindul a gép). Ha a BIOSnál megfagy, akkor jól fogod látni, hogy mivel van a probléma, mert az utolsó sornál lévõvel lesz a gond.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...