Jump to content
GSForum - Segélyvonal

BIOS-frissítés


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

BIOS-frissítés

Előfordulhat, hogy frissítenünk kell alaplapunk BIOS-át valamilyen okból, legyen az egy új processzor támogatása (ebben az esetben szükség van kompatibilis processzorra) vagy extra tuningopció. Ha számítógépünk megfelelően működik, inkább hanyagoljuk a BIOS-frissítést!

 

Ha mégis frissítenünk kell, azt verőfényes napsütésben, nem bejelentett áramszünet környékén, illetve lehetőleg szünetmentes áramforrásra csatlakozva tegyük!

Ha bárkinek elszúródik a frissítése, azért nem vállalok felelősséget!

Frissítés előtt állítsuk alaphelyzetbe az össze beállítást (BIOS, DIP, jumper)!

 

Amire szükségünk lesz:

Windows 98 indítólemez képfájljaFrissítőprogramÚj BIOS-fájlCD/DVD lemezCD-íróprogram, amely képes bootolható lemezt készíteni

 

A frissítőprogramot és a friss BIOS-fájlt mindenki az alaplapja típusának (tökéletesen egyeznie kell) megfelelően keresse az alaplap gyártójának weboldalán!

Többféle módszer van a BIOS frissítésére, íme a CD-s:

  1. Töltsük le a fájlokat (flashelő, BIOS-fájl, Windows 98 indítólemez)! A frissítőnek és a BIOS-fájlnak adjunk valami rövid, egyszerű nevet, pl.: frissito.exe és ujbios.bin
  2. Indítsuk el a CD-íróprogramunkat!
  3. Válasszuk az Új résznél a Bootolható lemez készítése menüt, boot-fájlnak jelöljük ki a Win98-as indítólemez képfájlját!
  4. Húzzuk át a készítendő lemezünkre a BIOS-fájlt és a frissítőprogramot, majd írjuk ki a lemezt!
  5. Tegyük be a legelső optikai meghajtónkba a lemezt, indítsuk újra a számítógépet!
  6. Állítsuk át a BIOS-ban a bootsorrendet úgy, hogy CD-ről tudjunk bootolni!
  7. Amikor bejelntkezik a Windows 98-as indítólemez, válasszuk az Indítás CD-ROM támogatással lehetőséget.
  8. Miután megjelenik a képernyőn az A:\, keressük ki az optikai meghajtónkat. Ha nincs FAT fájlrendszerű lemez a számítógépünkben, akkor a lemezünk a D: betűjelet kapta. Üssük be:

    D: [ENTER]*

  9. cls

    (Törli a képernyőt.)

  10. dir

    (Megjeleníti a lemezen lévő fájlokat.)

  11. copy FRISSÍTŐ.EXE C: [ENTER] és copy BIOS.FÁJL C: [ENTER]

    Átkerül a két fájl a RAMDRIVE-ba, ez egy memóriaterület, amit az indítólemez foglalt le.

  12. Navigáljunk a C:-re:
    cd c: [ENTER]

  13. FRISSÍTŐ.EXE BIOS.FÁJL [ENTER]

    Elindul a frissítőprogram.

  14. Elsőnek azt kérdezi, hogy akarunk-e biztonsági másolatot létrehozni a jelenlegi BIOS-ról, válasszuk az igen (yes) lehetőséget, névnek adjuk meg: OLD.BIOS. Ekkor elmenti nekünk a jelenlegi BIOS-t a RAMDRIVE-ba.
  15. Utána a frissítésre kérdez rá, hogy biztosan akarjuk-e, válasszuk ismét az igen (yes) lehetőséget. Várjuk meg, míg végigér a folyamat, jelezni fog, ha véget ért.
  16. Ha minden rendben lezajlott, akkor az F1 megnyomásával indítsuk újra a számítógépünket, lépjünk be azonnal a BIOS-ba, hogy ellenőrizzük, minden megfelelően van beállítva. Ha minden rendben, akkor mentsük el a beállításokat, indulhat a munka.
  17. Ha frissítés közben hibát ír a program, akkor lépjünk ki a frissítőből, majd indítsuk újra a programot az elmentett BIOS-szal:
    FRISSÍTŐ.EXE OLD.BIOS [ENTER]

    Remélhetőleg gond nélkül visszaírja az eredetit.

BIOS-t frissíthetünk pendrive-ról is, akkor is hasonlóképpen kell eljárnunk, csak ott máshogy kell indításra alkalmassá tennünk.

 

Windowsból:

  1. Állítsunk le minden futó programot;
  2. Antivírust és a tűzfalat is tiltsuk le;
  3. Mondjunk el egy imát;
  4. Indíthatjuk a gyártó frissítőjét (olyat ne csináljunk, hogy a program maga szedi le a netről a ROM-ot, töltsük le előtte kézzel);
Ha újraindítás után nem megy a gép, akkor sem kell elkeserednünk, van pár mód, hogy működésre bírjuk alaplapunkat:
  • Ha nem lenne benne, akkor szereljünk számítógépünkbe egy floppy meghajtót. Ha a számítógép indítása után hozzányúl a floppyhoz, akkor nyert ügyünk van. Másoljuk rá a floppyra a BIOS-fájlt és a frissítőprogramot, majd úgy indítsuk a gépünket, hogy előtte beletesszük a lemezt a meghajtóba, aztán a többit a gép megoldja.

     

    A legtöbb BIOS esetében van egy 4 Kbájt méretű rész, a boot-block, amely nem íródik felül frissítéskor. Ezzel elérhetjük a lemezmeghajtónkat.
    • AMI-BIOS - vegyük elő azt a bootlemezt, amellyel frissíteni próbáltunk. Egy másik PC segítségével nevezzük át a régi BIOS-fájlt amiboot.com-ra. Az újraindítás során tartsuk lenyomva a Ctrl+Home billentyűket addig, amíg a lemezmeghajtó LED-je kialszik, majd indítsuk újra a gépet.
    • Award-BIOS - állítsunk le egy másik PC-t DOS módban, majd hozzunk létre új indítólemezt a format a: /s paranccsal. Másoljuk fel a lemezre a frissítő szoftvert, a BIOS-állományt és egy autoexec.bat-ot, amely egyetlen sorból áll: name.exe name.bin /py /sn. Ezt egyszerűen elintézhetjük például a Notepad-ban. A name.exe a frissítő szoftver, a name.bin pedig a BIOS-állomány legyen. Indítsunk a lemezzel, majd amikor a kontroll-lámpa kialszik, a főkapcsoló újbóli megnyomásával ismét indítsuk el a gépet.

     

  • Abban az esetben, ha nem nyúl rá a floppyra a gép, akkor nehezebb a dolgunk. Megtehetjük azt, hogy egy ugyanolyan alaplappal rendelkező számítógépbe a boot után (BIOS frissítéses boot) kicseréljük a BIOS chippet, és újra nekiugrunk frissíteni.
  • Léteznek külső EEPROM írók is, ezekkel viszonylag könnyen újra lehet írni a BIOS-okat akkor is, ha forrasztva vannak.
  • Ha semmi nem válik be, akkor vegyük elő alaplapunk garanciapapírját, majd robogjunk el vele az üzletbe, ahol vásároltuk, természetesen mélyen hallgatva az esetről.
A felsőbb kategóriás alaplapokon szokott lenni valamilyen dual BIOS dolog (melyik gyártó hogyan nevezi), ha a miénk is ilyen, akkor gyakorlatilag kockázat nélkül frissíthetünk. Baj esetén automatikuson a működő BIOS töltődik be, erről tájékoztat is a számítógép bennünket.

 

 

--------------------------------

* Természetesen az [ENTER] gombnyomást jelöl.

Link to comment
Share on other sites

madmanus

Ne felejtsük el ha Asus alaplapunk lenne, lehetõség van windows alól bios-t frissíteni a asus update nevõ progival.Ez tökéletesen müködik és az alaplaphoz levõ biosokat kinálja fel letöltésre illetve telepítésre.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr
Manapság Windows-alól is lehetõség van BIOS-t frissíteni, de ezt a lehetõséget inkább kerüljük.

 

Szerencsére nem írtam le ezt sem. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

sz.jános

Ha valaki mindenáron az "Asus Update" progival akar vagy csak azzal tud BIOS-t frissíteni, akkor ha szabad javasolnom (mivel Asus lapom is van :upsz: ), hogy ne közvetlenül a netről frissítse a biost, hanem először töltse le a fájlt, csomagolja ki, majd a merevlemezről frissítse a BIOS-t az Asus Update progival.

Szvsz így sokkal biztonságosabb mint ha közvetlen a netről történne a frissítés.

 

De, Asus lapok esetén, ennél is biztonságosabb az EZ Flash frissítési mód (floppy, CD, Pendrive).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Predator

Szerintetek kell biost frissítenem ehhez a procihoz ?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ez egy buta kérdés, tekintve, hogy működik a gép. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Predator

Miért nem csak akkor szoktak biost frissíteni ha működik a gép !

Akkor miért ad ki a gyártó bios frissítéseket hogy javítson bizonyos hibákat .

Én nem értem ezt ez egy fórum nem ez nem így működött pár éve úgy csináljátok mintha nem értenétek miről van szó.

Értem én hogy röhögtök néha a felhasználókon de éppen azért kérdezek hogyha biztos vagy arról hogy ehhez az alaplaphoz azért adott ki a gyártó bios frissítést hogy pl a proci jobban szinkronban működjön akkor miért nem lehet azt mondani hogy figyelj ha ezt csinálod akkor jobb lesz vagy nem érsz el vele semmit.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Amennyiben valaki túl akarja hajtani a gépét, frissítsen BIOS-t bátran, valószínűleg eleve ért hozzá valamelyest.

Ha viszont csak normál napi használatról van szó, nincs különösebb értelme, hacsak nem olyan eset áll fenn, hogy újabb hardver beszerelése után azt csak egy újabb BIOS verzió tudja támogatni. Ámbár azt is meg kell jegyezni, hogy mielőtt vásárolok utánanézek, mit tud kezelni a gép és mit nem, illetve hogyan lehet rábírni, ha egyáltalán rá lehet, hogy együttműködjön az új hardverrel.

 

A BIOS frissítés nem egy ördöngösség, de haza lehet vele vágni a gépet, szóval inkább olyan emberre, esetleg szervizre bízzuk, aki ért hozzá és garanciát vállal a munkájáért.

 

Amúgy meg volt valamelyik szerkesztőségi kollégának egy aláírása valamikor régen (vagy Samu Józsinak vagy Spányik Balázsnak nem emlékszem pontosan :upsz: ) :

Ami működik, azt nem kell megjavítani!

Link to comment
Share on other sites

Predator

Legalább 50 gépen frissítettem biost de még egyikkel sem volt gond.

 

Hanem én azt kérdezem hogy az én alaplapomhoz érdemes é biost frissíteni mert sajnos angol tudásom kicsit tréj és látok az asus oldalán valamit hadoválni az amd phenom procikról de nem értem.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Melyik BIOS verziód van most?

Link to comment
Share on other sites

Predator

Gyári de mindjárt mondom .

 

0901 BIOS

 

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Ha procid pontos típusa: HD995ZXAJ4BGH, akkor inkább frissítsél, ha viszont HD995ZFAJ4BGH, akkor a BIOS-od már most is teljes támogatást ad.

 

Ezen kívül:

a 1003 óta egyes memóriamodulokkal való kompatibilitáson, valamint éppen a Te procidnál esetleg előforduló Vcore hibajelzést orvosolták, ez leállításkor jelentkezhetett.

Ha engedélyezted az Express Gate funkciót, akkor minél előbb frissítsél legalább 1301-re, ebben javították az ezzel kapcsolatos hibákat

A 1401 óta javítottak a 8GB-s rendszerek stabilitásán

Ha nem sikerült az AMD-VT-t aktiválnod, akkor javasolt a legújabb verzióra a 1701-re frissíteni.

Link to comment
Share on other sites

Predator

Nagyon köszönöm !!!! :istenvagy::istenvagy::istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
submanitu

Nem tudja valaki hogy honnan tudok Phoenix 4.0 Release 6.0.Z. BIOS-t letölteni.HP Vectra alaplaphoz.

Előre is köszönöm.

.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Az alaplap típusára kellene rákeresned.

Link to comment
Share on other sites

saarym

Helló!

Egy 2004 tavaszán újonnan vásárolt Intel Pentium 4 CPU, 2,66 GHz-es gépem van winXP operációs rendszerrel Működik és többször figyelmeztetett bizonyos programok indításakor a gép, hogy frissítsem a BIOS-t. Sajnos többszörös próbálkozásom ellenére sem találtam meg, hogyan tudnám megnézni az alaplap számát, vagy olyan lehetőséget, ahonnan a BIOS-t frissíteni tudnám. Kérlek segítsen valaki. Előre is kösz!

 

saarym

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Everest-tel meg tudod nézni.

Link to comment
Share on other sites

saarym

Pontosabban hogyan? Nem ismerem az everestet!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Elindítod és lesz egy olyan rész, hogy alaplap :)

Link to comment
Share on other sites

saarym

kösz!

A problémám még mindid az, hogy hogyan tudom telepíteni!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Mint bármilyen más programot.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nekem BIOS frissítés után állandóan lefagy, vagy újraindul a gép, még a BIOS-ban is. :weep:

Jelenleg a 0112-es BIOS van fent (muszáj volt visszaraknom), de a procimhoz minimum a 0601-es kellene, de azzal fagyizik a rendszer. Próbáltam már a 0601-et (ezzel elindul ugyan a rendszer, de csak akkor ha az egyik winyo van bent gépben, a másik ki van kötve), az 1101, az 1201, az 1301, és az 1404 pedig akkor is lefagy, ha csak a "jó" (0601-nek megfelelő) winyó van bekötve.

Valaki találkozott már ilyen jelenséggel, hogy lefagy a BIOS?

Először tápra gyanakodtam, de annak elégnek kell lenni (420W).

Legutoljára raktam fel a 0601-et, akkor tapasztaltam a wincseszteres problémát, akkor el is indult a rendszer, de a BIOSt 1404-re frissítve megint lefagyott 1 winyoval is. :( A winyok igaz régiek 250GB (kb 5 éves - ezzel megy a 0601), a másik meg kb 3 éves, mindkettő SATAII-es.

Jó lenne, ha menne az 1404, mert itt jóval több dolgot tudok beállítani, mint a 0112-ben. Ráadásul ha bekapcsolom a 0112-ben a Cool'n'Quite funkciót, akkor a BIOS-ban átállítódik minden Defaultra. :S

Lehetséges, hogy alaplap hiba? Még garanciális a lap pár hónapig, azért kérdezem.

 

Egyébként én még ilyennel nem találkoztam. Több ASUS lap is van itthon, mindegyiken kellett BIOSt frissíteni, de azoknál gond nélkül ment.

Link to comment
Share on other sites

zito

Üdv és jó estét mindenkinek!

 

Én is segítséget szeretnék kérni bios frissítéshez.

Everesttel megnéztem az alaplapom típusát és se a gyártó honlapján, se az everestes linkkel nem tudok letölteni hozzá biost, illetve biztos hogy lehetséges, de bevallom derekasan hogy nem értek hozzá és valószínűleg csak nekem nem megy...

Ha valaki le tudná írni mit kell tennem nagyon hálás lennék.

ja nem írtam, hogy a fő gondom az, hogy nincs floppym és főleg a cd-ről való bios érdekelne, mert ráadásul abit (Alaplap neve Abit BD7(-RAID))(Alaplap azonosítója 07/15/2003-i845-W83627HF-6A69VA1DC-EA) az alaplapom és valahol azt olvastam, h azt nem ajánlatos windowsból:S

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

@[OP]Destroy-man

Windows 7-tel fagy a rendszer?
;)
Vagy már előtte is csinálta?

 

@zito

A topik első hozzászólásába le van írva, hogyan kell, persze jó szokás szerint szexuálsz elolvasni.

Link to comment
Share on other sites

zito

Pjotr:

 

köszönöm a választ, de nem ...sztam elolvasni,

ezek szerint rosszul fogalmaztam, most engem nem a konkrét frissítés menete érdekel, mert azt, mint utaltál rá a topic elejéből már kinyomtattam, hanem hogy hogyan szedek le a gépemhez biost

 

ha ebbe tudsz segíteni, aranyba foglalom a neved, ha pedig nem ,akkor légy szíves ne nézz hülyének, vagy olyannak aki mással akar dolgoztatni...

 

tengermély tiszteletem: zito

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...