Jump to content
Sign in to follow this  
Pjotr

Diagnosztikai programok

Recommended Posts

Pjotr

Diagnosztikai programok

Így tesztelek én

 

Rendszerinformáció

 

Komplett rendszerdiagnosztikai program, a rendszer minden elemérõl részletes információkkal szolgál, valamint tartalmaz néhány benchmark modult.

 

 

Rendszerdiagnosztikai segédprogram, amely többek között képes a gépünkben lévõ ventilátorok sebességének és a processzor hõmérsékletének figyelésére. Sõt, ha úgy ítéli meg, akkor képes a ventilátorok sebességét csökkenteni is, redukálva ezzel a gépházból kiszûrõdõ zajt is (feltételezve, hogy alaplapunk képes vezérelni a ventilátorokat)!

CPU-tesztelõ

Prime95

 

A program gyakorlatilag prímszámokat keres, abszulult pontosnak kell, hogy legyen, ezért elég komoly hardware ellenõrzõ próbák vannak benne. Amelyek egy elõre kiszámolt és eltárolt adatokhoz hasonlítja a test adatait, és ha nem egyezik akkor sikít.

A program 1 magos processzorokra van optimalizálva, ezért a HT-s P4 procikon és az újabban megjelenõ dualmagos rendszereken 2-t kell elindítani egymás mellett, hogy maximálisan kihajtsa a procit. . Ez úgy lehet elérni, hogy csinálunk egy másolatot a program könyvtáráról, és onnan is elindítjuk a progit.

Érdemes ilyenkor megemelni a progik prioritás szintjét normálra, hogy mind a két program az erõforrások 50%-t kapja.

 

A tesztek indítása a vagy lássuk a medvét:

A tesztek az Options / Torture test menüpont alatt találhatóak.
  • Small FTTs: FPU-t tesztel, számoltatja a processzort.
  • In-place large FTTs: a processzort számoltatja, és a memóriákkal is használja, tehát a buszokat is teszteli. Ez melegíti a legjobban a processzor, és ekkor zabálja a legtöbb áramot. Ezzel a tesztel 2-3 fokkal melegebb lesz a processzor, mintha normál állapotban kapna 100% terhelést.
  • Blend: fõleg RAM-ot tesztel, a processzor gyakorlatilag szinte nem is számol, csak a memóriába írja be és olvassa ki az adatokat. Nem kell megijedni, hogy 100%-ban elfoglalja a RAM-ot.
A tesztek addig futnak, amíg meg nem állítod õket. Általában elég hamar kidobja a program, ha hibát talált, de érdemes 6-9 órát futtatni, hogy kiderüljön, hogy stabil-e a rendszer.

Hiba esetén ilyesmit ír ki:

''FATAL ERROR: Rounding was 0,4577322006, expected less than 0,4''

''Torture Test ran 1 hours, 40 minutes - 1 errors, 0 warnings.''

''Execution halted.''

 

Ha a prime 4-5 óra futás után hibát talál az még nem jelenti azt, hogy normál használat eseten is instabil a rendszer, de nem árt az óvatosság.

Forrás:
PH! fórum

Orthos

 

Hasonló a prime-hoz, ha 12 óra futás után nem ad hibát, akkor valószínûleg stabil a processzorunk.

 

 

Ezzel a programmal információkat jeleníthetünk meg a processzorunkról, illetve a gépben található memóriákról.

Memória-tesztelõ

 

A programot a
címrõl tudjuk letölteni, válasszuk a
Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)
-t a letöltéseknél (Downloads). Töltsük le, csomagoljuk a letöltött állományt (pl.: Total Commander-rel, WinRAR-ral), aztán az így kapott ISO fájlt írjuk ki. (CD-író alkalmazásokban
Lemezkép kiírása
vagy hasonló menüt keressünk!) hagyjuk a lemezt bent az írónkban! Ha van otthon Linux CD-nk, akkor örülhetünk, mert azokon általában megtalálható a program, nem kell veszõdnünk az írással (persze a memtest verziójára figyeljünk, minél újabb, annál jobb).

 

Ezután indítsuk újra a számítógépünket, lépjünk be a BIOS-ba, és ellenõrizzük, hogy az elsõdleges booteszköz CD-re van-e állítva, ha nem így lenne, állítsuk meg, majd a BIOS-ból való kilépéskor mentsük a beállításokat. Ha ennek ellenére sem tudunk bootolni CD-rõl, akkor próbálkozzunk másik alaplapi csatlakozóra csatlakoztatott optikai meghajtóval, vagy írjuk ki ismét a lemezünket, mert lehet, hogy azzal van a baj.

 

Ha sikerült bootolni róla, akkor nagy kékséget kell látnunk mindenféle információval. Nem kell állítanunk semmit, csak hagyjuk futni a programot. Mindenképpen több órán át (akár 1 napon keresztül) futtassuk a memtest-et, hiszen minél nagyobb memóriával rendelkezik a számítógépünk, annál több idõre van szükség az ellenõrzéséhez, nem is beszélve a memóriák sebességérõl.

 

Ha már az elején elkezdõdik a hibák listázása (errors), akkor leállíthatjuk a programot, mert valami gubanc van a memóriák körül. Ha több modul van a gépben, kezdjük el õket egyesével ellenõrizni. Ha így is hibásnak bizonyul minden memória, akkor kérjünk kölcsön legalább 1 modult, így is ellenõrizzük a gépünket, mert lehet, hogy az alaplappal nincs minden rendben. Ha így is hibázik, akkor van esély arra, hogy az alaplap hibás, illetve, hogy a kölcsönkért memória sem mûködik megfelelõen benne, nem támogatott.

Videokártya-tesztelõ

 

Elég sokoldalú segédprogram ATI kártyatulajdonosok számára. Ezzel a programmal ellenõrizhetjük, hogy videokártyánk hibátlanul számol-e, tuningolhatjuk a kártyánkat, és még kismillió beállítást elérhetünk a programmal.

 

Rendkívül egyszerû program, alkalmas ATI és NVIDIA kártyák tuningjára (Find Max Core/Mem), illetve ellenõrzésére a [scan for Artifacts] gomb megnyomásával. Ha nem jelennek meg hibák az animációban, akkor stabil a kártyánk.

 

 

Nagy tudású program, használata csak biztosabb kezû felhasználók számára javallott! Én személy szerint éppen ezért nem favorizálom. Lehetõleg használjuk ez elõbb említett 2 program valamelyikét!

Amiért érdekes lehet számunkra a RivaTuner, az a következõ: Lehet vele engedélyezni BIOS-frissítés nélkül is letiltott Pixel és Vertex egységeket, valamint néhány kártya esetén bekapcsolható a hõfokok kijelzése, ha ez alapból nem lenne elérhetõ (pl.: Geforce 6600-asok).

 

 

Kiváló program, és e melett egyszerûen is használható. Stabilitás ellenõrzéshez válasszuk a Stability Test pontot, állítsuk be teljes képernyõre (full screen), majd indítsuk a programot a GO! gombra kattintva. Futtassuk jó sokáig, ha nem jelennek meg hibák az animációban, akkor stabil a kártyánk.

 

 

Ezzel a programmal információkat jeleníthetünk meg a grafikus kártyánkról.

Merevlemez-tesztelõ

Ellenõrzõ, tesztelõ (javító) programok listája:
  • HD Sentinel (ellenõriz, tesztel)
  • HD Tune (ellenõriz, tesztel, mér)
  • Everest (ellenõriz)
  • HDD Regenerator (ellenõriz és javít)
  • SmartmonTools (ellenõriz)
Ezeknek a programoknak a mûködése gyakorlatilag teljesen ugyanaz, a HDD Regenerator tér el tõlük, hiszen ez a program nem igényel operációs rendszert, az elkészített indítólemezzel kell bebootolnunk a számítógépünket, majd elindítani a HDD Regenerator-t. Megkeresi, majd kizárja a gyenge/rossz szektorokat a merevlemezrõl. A szépséghibája, hogy fizetõs alkalmazás, az ingyenes csak 1 szektort zár ki, de megkeresi az összes gyenge/hibás szektort.

Komplett rendszerstabilitás-ellenõrzõ programok

Erre a feladatra a különbözõ 3DMark, PCMark alkalmazások teljesen megfelelnek, legújabb képviselõjük a 3DMark Vantage, viszont ez már csak Vista alatt hajlandó mûködni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...