Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kijelzők csatlakoztatása (TV, monitor)


Pjotr
 Share

Recommended Posts

Pjotr

Kijelzõk csatlakoztatása

TV, monitor

 

TV-alapozó

 

Az itt olvasható szöveg a vganfo.uw.hu oldalról való, MTom és rudi készítette!

 

Alapszabály, hogy a TV-t és a számítógépet is áramtalanítsd, amikor összekapcsolod õket. Elõfordulhat, hogy leégeted a TV bemenetét vagy a videokártya kimenetét. 2 lehetõség van az összekapcsolásra a VGA oldaláról és 3 a TV felõl nézve:

 

RCA foglalat, régebbi kártyákon (GeForce2 és alatta) és régebbi TV-ken található ilyen. Sárga színû és általában a kábelvégek is sárgák (szabvány). Analóg képátvitelre tervezték, 3MHz a sávszélessége, nem valami sok. Össze van kapcsolva a világosság (brightness vagy luma - Y) és a szín (chroma - U,V), amik zavarhatják egymást.

 

IPB kép

RCA

 

IPB kép

S-Video

 

IPB kép

Scart

S-video; jobb a minõsége mint az RCA-nak, 6MHz a sávszélessége és el van választva a világosság a színtõl. Egyetlen baja hogy többféle fizikai formája lehet. A leggyakrabban 4 tûs megoldással lehet találkozni, de TV-tuneres kártyákon vagy laptopokon gyakori a 7-tûs megoldás.

SCART; legtöbb TV-n található ilyen de videokártyán nem, szóval átalakító kell hozzá. S-Video->SCART átalakításnál a következõ dolgokra kell figyelni: Az S-Video->SCART átalakítóban a SCART 20-as lábára kerül a világosság, és a 15-ös lábára a szín-jel.

 

IPB kép

össze kell kötni a 15 és 20-as lábakat, hogy színes képet kapjunk

 

Ha problémáid vannak (fekete-fehér a kép), elõször a helyes bekötést ellenõrizd le. Ha továbbra is problémád van, a hiba okozója a jelet fogadó egység (TV, videó) is lehet. A SCART szabvány többféle bekötést ismer: RGB, S-Video, kompozit, stb, illetve ezek kombinációi. A berendezés leírásában errõl (általában) lehet olvasni, milyen jelet képes az SCART-on (AV) fogadni. Sajnos a videók gyakran, és a TV-k sem mindig tudják fogadni az S-Video-jelet, azaz a színjelet a 15-ös lábon! Ekkor a kép fekete-fehér lesz. Megoldás egy egyszerû S-Video->kompozit átalakító, mivel a SCART kompozit jelet mindig tud fogadni. Az átalakító abból áll, hogy a SCART 15-ös lábát össze kell kötni a 20-as lábbal. A SCART ugyanis a kompozit-bekötési mód esetén a kompozit-jelet a 20-as lábon fogadja. Ezáltal a SCART-csatlakozó közösítve kapja meg a világosság- és színjelet (=kompozit jel). Az összekötést lehet egy dróttal/forrasztással is elvégezni, de ajánlatos egy 470-630 pF-os kondenzátort bekötni közéjük, mégpedig a 15-ös felõl a 20-as felé irányítva.

 

Két kiegészítés:

 1. Ha a TV-n vagy videón több SCART-csatlakozó is van, furcsa dolgok fordulhatnak elõ. Elõfordulhat, hogy ha az S-Video-jelet SCART-összeköttetésekkel a videón keresztül vezetjük a TV-be, a TV-ben színes képet látunk, de a videónk csak fekete-fehéren vesz fel. Ez azért van, mivel a videónk ebben az esetben nem tudja értelmezni az S-Video-jelet, de továbbküldi a TV-re a másik SCART-porton keresztül, amit már a TV tud értelmezni. Meglepetést okozhat az is, hogy a TV-ken az egyik SCART csatlakozó ismeri, a másik meg nem ismeri az S-video-jelet, ezért az egyikre kapcsolva színes, a másikra kapcsolva fekete-fehér lesz a kép.

 2. Ha nem csak TV-out-tal, hanem ViVo-s kártyával kísérletezünk, akkor a fenti S-Video->kompozit átalakítási módszer csak a kimenetre használható, a bemenetre nem. Tehát "Video-in" jelet S-Video-kábelen keresztül csak akkor vezessünk a videokártyánkba, ha tudjuk, hogy képes a videónk vagy a TV-nk SCART-csatlakozója S-Video-jelet kiadni. Ha ezt nem tudja, akkor a ViVo-kártyánk csak a kompozit-csatlakozóján keresztül fog tudni színes képet felvenni (amennyiben van egyáltalán ilyen a kártyánkon).

   

  Vannak még további speciális módjai a TV és a videokártya összekapcsolásának (VGA-VGA kábel, Component Video, DVI) ezeket most hanyagoljuk.

Kábelek

Alapvetõen érvényes hogy a vastagabb jobb. A videokártyákhoz pakolt OEM cérnakábelektõl ne várjon senki eget rengetõ minõséget. Legjobb a 75Ohm-os koaxiális kábel a lehetõ legrövidebb hosszban és lehetõ legjobb minõségben. Zajt vehet fel a kábel bármilyen TV antennából, gyenge minõségû tápból vagy vonalinterferenciából. Hasznos lehet a TV és a számítógép rendes földelése.

 

Elõfordulhat, hogy videokártyánkon van ugyan TV-kimenet, de nem támogatja a felénk használatos PAL (Európa) szabványt csak az NTSC-t (Amerika). BIOS módosításával (RADedit) lehet váltani a két szabvány között. Egyes kártyákon (pl. sok Sapphire Radeon-on a bal felsõ sarokban) jumperrel állítható a TV-kimenet szabványa. Ha mégsem sikerül beállítani a TV-kimenetet PAL szabványra akkor szerintem vissza kell vinni a kártyát reklamációra hiszen nem felel meg a nálunk alkalmazott szabványnak.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Sapphire Radeon 9550-re TV csatlakoztatása (CCP)

 

Az itt olvasható szöveg a vganfo.uw.hu oldalról való, MTom és rudi készítette!

 

Mivel sokan keresnek meg a témában, leírom, tapasztalataimat egy Sapphire Radeon 9550 TV-re kötésével kapcsolatban.

 

Az összekötéshez a grafikus kártyához mellékelt RCA-S-Video átalakítót és RCA-RCA kábelt, valamint a TV oldaláról egy RCA-SCART átalakítót használtam. Nézzük szép sorjában lépésről lépésre.

 

Először mindkét készüléket kikapcsoltam, majd összekötöttem őket. A TV-ben benne hagytam a kábel-TV konnektorát is. Felkapcsoltam a TV-t, majd számítógépet. A Megjelenítési tulajdonságok Beállítások fülén egyelőre még csak egy kijelző volt aktív.

 

IPB kép

Egyelőre még inaktív a második kijelző

 

A Speciális kapcsoló alatt megbújó Catalyst meghajtó meghajtó Megjelenítő eszközök fülén látható, hogy a monitor mellett a TV is aktív, csak le van kapcsolva. Egy elegáns klikkeléssel a piros kapcsolón (majd Alkalmazra nyomva) beindult a TV is, megjelent a munkaasztal a TV-n.

 

IPB kép

Először kikapcsolt TV...

 

IPB kép

...majd bekapcsolva

 

A TV-re kattintva beállítható a kontraszt/színi telítettség, a képernyő mérete képélesség és a TV adás formátuma. NTSC-vel is kaptam képet, ami fekete-fehér és szemcsés volt.

 

Ebben az állapotban - klón módban - a IPB kép jelöli az elsődleges, a IPB kép a másodlagos kijelzőt. A másodlagos kijelzőn nem jelent meg a kurzor, és a felbontást is úgy igazította, hogy az elsődleges kijelző teljes tartalma megjelenjen a másodlagoson is. Még az 1280×1024-es asztal is elfért a legföljebb 1024×768-at bíró TV-n. Visszalépve a Megjelenítési tulajdonságokhoz mindvégig kikapcsoltnak látszik a másodlagos kijelző, de így kell lennie.

 

Videofilmek egyelőre csak az elsődleges képen jelentek meg, szükség van a "Színház mód" bekapcsolására a Catalyst Átfedés fülén.

 

IPB kép

 

IPB kép

Szabványos és Színház mód - az utóbbit használjuk TV-zéshez akár 16:9-es képarányban is

 

Ebben az állapotban minden video automatikusan megjelenik teljes méretben a másodlagos kijelzőn. Így lehet a másodlagos kijelzőn TV-zni, az elsődlegesen mást csinálni. Egyetlen hátránya, hogy a TV-n nincs kurzor, ezáltal nem lehet a filmben csúszkával pörgetni vagy hangerőt állítani. Ezt csak úgy tudtam megoldani, hogy a TV-t állítottam elsődleges kijelzőnek, de így le kellett mondanom a másik kijelzőn dolgozásról filmnézés közben.

 

Most következze a munkaasztal kiterjesztése a TV-re. A Catalyst Megjelenítő eszközök fülén kikapcsoltam TV-t (eltűnt róla a kép) és visszaléptem a Megjelenítési tulajdonságok Beállítások fülére. A második kijelző csatlakoztatottra kapcsolásával megjelenik a munkaasztal legfeljebb 1024×768-as része a TV-n, ami alapesetben a monitor asztalához kapcsolódik jobb oldalról, de áthelyezhető bárhova.

 

IPB kép

A másodlagos kijelző csatlakoztatása

 

Ilyen kor a TV kiterjesztett asztalként működik, a képlopás két képernyős lesz. A Catalyst Megjelenítő eszközök fülén látható, hogy most elsődleges és másodlagos kijelző van.

 

IPB kép

Elsődleges és másodlagos kijelző

 

Videó lejátszással semmi gond nem volt, az ablakot a másodlagos kijelzőre tolva ott is megjelenik a kép kicsiben, vagy akár teljes képernyősben is. Az elsődleges kijelző továbbra is használható maradt. A klónos esttől annyiban tér el a kiterjesztett asztal, hogy az egérrel be lehet nyúlni a teljes képernyős filmhez is, de sajnos a csúszkához itt is csak az elsődleges kijelzőn érhető el.

 

Mindkét esetben lehetett a TV-t önállóan használni egyetlen, elsődleges kijelzőként, monitorra nem volt szükség. Kép csak a Windows bejelentkezéstől volt.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Pjotr

Földhurok megszüntetése

TV használatakor 1-2 centi széles (fekete) csík mászkál le-fel a TV-n

 

Ha a fenti gondod van, és a kábelTV kábelének kihúzásakor megszűnik a probléma, akkor 99.9%, hogy földhurokkal van dolgod.

A megoldás: venni kell egy galvanikus leválasztót, általában izolátornak hívják és 1-4 ezer Ft között kapható antenna szaküzletekben.

A kábelTV vezetékébe kell betoldani, így otthon nézd meg előre, hogy hol férsz hozzá csatlakozáshoz a kábel mentén, nézd meg, hogy milyen csatlakozók vannak, és annak megfelelőekkel szerelt izolátort kérj (vagy kérj csatlakozó átalakítókat).

 

IPB kép
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...
Pjotr

Plusz monitor csatlakoztatása (ATI CCC)

D-SUB, DVI, HDMI

 

Végtelenül egyszerű dolgunk van, mondhatni, hogy Plug and Play.

 1. Lépjünk be a Catalyst Controll Center-be, majd navigáljunk a Displays Manager-hez!
 2. Gondolom, hogy mindenki egy kijelzővel indít, szóval csatlakoztassuk a második monitort (nekem ez lesz a Syncmaster)!
 3. Ha használni is szeretnénk, akkor nem árt bekapcsolni sem!
 4. Itt kezd egy kicsit bonyolódni, mert nem biztos, hogy magától felismeri az új kijelzőt a CCC.

  IPB kép

  Ha nem ismerné fel magától, könyököljünk rá a Detect Displays gombra!

 5. Utána már játék az egész, drag'n'drop módon tudjuk kapcsolgatni a kijelzőket.
 6. Felbontását (és színeit) mindegyiknek külön-külön tudjuk állítani, egy kattintással ki tudjuk jelölni, melyik kijelzőt is szeretnénk állítani.

  IPB kép

 7. Természetesen meg tudjuk azt is mondani neki, hogy melyik legyen az elsődleges (drag'n'drop), illetve a másodlagosnak, hogy milyen módban üzemeljen.

  IPB kép

  Jobb klikk a másodlagosra, majd a clone opcióra, ha 1:1-ben ugyanazt szeretnénk látni a monitorokon. Ebben az esetben azonos paraméterű kijelzőket használjunk!

  Kiterjesztett üzemmódban több értelme van a plusz kijelző(k)nek, hiszen megnöveli az asztal méretét. Ha például filmet szeretnénk nézni a másodlagos, Full HD-s LCD-nken, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a lejátszóprogramot áthúzzuk a másodlagosra, majd ott állítjuk teljes méretűre a lejátszóablakot.

   

  IPB kép Az elsődleges kijelző 1280x800-as felbontásban, mellette a második kiterjesztett üzemmódban 1024x768-as felbontásban.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
jimmybo

Hello mindenkinek!

 

Van egy nvidia 7950 gt vidkarim meg egy Grundig 8 éves masina és a kép vagyis a jel átmegy rajta csak nem szines a kép különben kristály tiszta a kép csak nincs szin minden dugom van probáltam szabványt állitani is (pal / ntsc) de semmi . . ..

 

h tom elöhozni a (asztal jobb gomb tulajdonságok beállitások ) nál h két képernyõt lásson mert lehet h az a baj . . .

 

178.24 es drivert használok!

 

De ha valaki ugy érzi h profi vagy tud segiteni akkor némi elérhetõségeim: Skype: jimmy870410

Msn: dzsino@msn.com

 

valaki HELP PLS!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

"Egy nagyon érdekes mûvelettel lehet, úgy hívják: olvasás." /Spányik Balázs/

 

Érted ezt a dolgot? Hm?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
susztera

Szeretném összekötni a számítógépemet a Plazma tv-vel, de a világon semmi nem jelenik meg a képernyõn, ebbõl már sejthetõ, hogy a megoldáshoz keresem az isteni szikrát.

 

A VGA kártyám NVidea 8800 Gt

Az alaplap ASUS P5K SE

A proci pedig egy dual core 2-es, bár az utolsó kettõnek szerintem nem sok köze van a kép átvizelhez.

A tv egy Panasonic plazma, amin 3 scert, 1 hdmi, 1 componens bement is van

A VGA-an 2 DVI és egy (meg nem mondom mi a neve) kimenet van, nem svideo, hanem a 9vagy10 tûs kerek bementi aljzat.

Már megpróbáltam ezt sok tûs kimeneti aljaztról áradni a képet egycomposit fordítóval, semmi.

A dvi-t áttudtam tenni VGA-ra, de sajnos olyan fordítót nem találtam a Media Mark egységeiben, ami ezt s.videora fordítaná.

Találtam viszont dvi-composit fordítót, ennek segítségével ismét irány a composit bemenet, az eredmény megint semmi.

Természetesen a képernyõ beállításnál is megpróbáltam a második kijelzõnél több féle felbontásban, hátha beugrik a kép, de nem.

A második monitronál bejelöltem a mindkét monitoron ugyanaz legyen, majd az eltéró legyen, de ez sem segített.

Második monitorként HDTV-t olykor felajámlott, de ettõl még kép nem lett.

Mit csinálok rosszul, vagy rossz az alap szitu és a második DVI kimenetet kellene megerõszakolnom és valahogy s-videora fordítanom, aminek a másik vége egy scart fejbe érkezik és így van a TV-be dugva.

Ha tudtok segtíeni azt nagyon megköszönöm.

Üdvözlettel

 

susztera

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Szerezz olyan átalakítót, ami a kártyán lévõ DVI-t HDMI csatlakozóvá varázsolja, aztán már csak egy HDMI kábelre lesz szükséged.

 

Egyébként elég vad dolgokat írtál. :pislog:

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A plazmatévé HDMI bemenetét kellene megcéloznod. Ez a legjobb megoldás.

Ehhez kell egy DVI-HDMI átalakító és egy HDMI kábel.

A hangot azt hiszem külön kell átvinni a tévére ennél a kártyánál még, vagy erõsítõn keresztül is használhatod a hangkártya kimenetet.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

DVI-t VGA-ra? Azt hogy a ...? :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Wendelke

Sziasztok!

 

Az alábbiakra szeretnék választ kapni a hozzáértõktõl. A gépemben egy Giga 4670 videókártya van, amely DVI-D-sub-HDMI kimenetes. Össze szeretném kötni a PC-t a CRT tv-vel, de sajnos ez egy szimpla kábellel nem oldható meg.

 

Kártyát nem akarok cserélni, mert mostanában vettem. Természetesen túl sok pénzt nem akarok áldozni az összekötésre, csak már unom DVD-re kiírni a filmeket.

 

Tehát a kérdésem az volna, hogy a rendelkezésre álló PCI vagy PCI-e x1-s foglalatba lehet-e olyan videókártyát tenni (beszerezni) ami csak a CRT tv-re adja ki a jelet a gépbõl. Illetve ha ilyen kártyát olcsón be lehet szerezni, akkor mûködés közben a kettõ kártya nem ütközik-e egymással.

 

Elõre is köszönöm a választ, és bocs ha esetleg hülyeséget kérdeztem. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Neked egy ilyen kell, nem másik videókártya. :ötlet:;)

Link to comment
Share on other sites

Wendelke

Most hogy belinkelted, rájöttem, hogy olvastam (láttam) valahol ezt az átalakítót, és hol találok ilyent?

 

Ez a D-sub-ra csatlakoztatható, és utána az S-videón vagy az RCA-n a tv-hez?

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Kissé fura, de én csak használtan találtam: :upsz:Link1 , Link2

Ez sok mindent elárul e megoldás működőképességéről. Ezeken kívül már csak méreg drága átalakító BOX-okat találni.

Link to comment
Share on other sites

Wendelke
Neked egy ilyen kell, nem másik videókártya. :ötlet:;)

 

 

Halihó KGigi!

 

Bővebben is tudnál írni róla? Ez tutira működő dolog? Mert pár ezer forintot nyilván megér a dolog, de ha nem működik, akkor csak pénzkidobás.

 

Előre is köszi!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Pont ezt a fajta átalakítót még nem használtam, de sok másikat már igen, és eddig mind mûködött.

Link to comment
Share on other sites

Wendelke

Kösz a választ! Még egy utolsó kérdés, tudsz arról, hogy hol lehet beszerezni? Vagy használtban tudok csak keresgélni. Csak külföldi oldalt dobott eddig be a Google, legalábbis újnál.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Én sem. :pislog: De nem hiszem, hogy egy használttal bármi gond lenne.

Link to comment
Share on other sites

Wendelke

Köszönöm! 8)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
mikemyers13

Sziasztok !

 

A problémám a következő: Szeretném összekötni a PC-met egy Plasma Tv-vel. Nem igazán vagyok jártas a dologban, ezért szeretnék tőletek tanácsot kérni.

 

A videokarim egy Ati Radeon HD 4670, a termékleírásban találtam néhány infot, ami szükséges lehet a kimenő jellel kapcsolatban. Legfőképp a HD 720p filmek lejátszására szeretném használni.

 

-Avivo HD, HDMI hang- és képtámogatás (HDCP-vel)..

-2 DVI és 1 S-video kimenet van

 

Kis családunk legújabb tagja egy Samsung PS42A411 Plasma, ha jól tudom 1 db sima mezei D-sub és 2db 1.3-as HDMI bemenettel.

 

Annyit már most tudok,hogy szükségem lesz egy egy DVI to HDMI adapterre,és egy 5m-es HDMI kábelre.

 

Kérdéseim a következöek:

 

Van-e jelentősebb minőségromlás ilyen esetben?(DVI-ról HDMI-ra-...)

 

Milyen típusú/márkájú kábeleket érdemes megvenni?

 

aranyozott,ferromágneses,illetve elég a HD-readys, vagy ajánlottabb a full HDs kábel?

 

A fentiekben irt (HDCP,stb) garancia-e arra hogy a mutatvány sikerülni fog, s nem lesz zajos, színtelen, vagy torz a kép?

 

A digitális jel továbbításához (PC to TV) nélkülözhetetlen-e a HDMI kábel, argo egy DVI kábel is tökéletesen megfelelne erre a célra?

 

Köszönöm szépen, s bocs a lámáskodásokért.

 

Mike :hááát:

 

Hy ismét!

 

Most találtam egyet, egész megfizethető áron:

 

http://www.vatera.hu/hdmi_dvi_osszekoto_ka..._144706354.html

 

Ja, és ami fenntről kimaradt: DVI csatlakozóból is van többféle???? :mérges::mérges::mérges:

Hogy a ...,még egy lehetséges hiba.

 

DVI-A,DVI-D???

 

1000 Köszi

 

:lol:

Mike

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

A HDMI csak digitális jeleket közvetít, így elvileg tök mindegy, hogy milyen anyagból van a kábel.

(Nincs külön 720p-s és 1080p-s HDMI kábel. :D)

 

DVI-A : Csak analóg jeleket közvetít.

DVI-D: Csak digitális jeleket közvetít.

DVI-I: Mindkét jelet közvetíti. (A videokártyák 99%-ának ilyen csatlakozója van.)

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
A HDMI csak digitális jeleket közvetít, így elvileg tök mindegy, hogy milyen anyagból van a kábel.

:nem: Na ez az ami nem igaz. Mármint a vége.

Majd rájössz, ha egy gagyi kábellel akarsz átvinni fullHD tartalmat HDMI-n. Sokaknak kellett új kábelt venniük, bár igaz, hogy nem kell feltétlenül a legdrágább.

Az viszont tény, hogy 340 MHz-es 10,2 Gbps átviteli sebességű cat2 kábelt célszerű venni, ha biztosan nem akarsz csíkos, zajos képet.

Ezeken többnyire feltüntetik, hogy mellesleg tudja HDMI 1.3, Deep Color™, xvYCC vagy x.v.Colour jellemzőket is.

Link to comment
Share on other sites

mikemyers13

Köszi a gyors válaszokat!

 

 

Ma reggel van idõm mélyebbre beleásni magam a témába, találtam is egy kis olvasnivalót:

 

http://www.hazimoziportal.hu/cikkshow.php?cid=1145&old=1

 

 

Skybird!

 

Nem tudnál ajánlani esetleg olyan webáruházat, ahol kapható ilyen kábel?

 

(340 MHz-es 10,2 Gbps átviteli sebességû cat2)

 

 

 

thnx

 

 

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Attól függ, milyen hosszú kell. Érdemes jól felmérni a távolságot, és gondolni a jövõre is.

Pl. a Delock HDMI 1.3b kábelek között biztosan találsz megfelelõt, és a hosszabb sem okoz minõségromlást.

 

Link to comment
Share on other sites

mikemyers13

1000 Kösz SkyBird, Nagy Király vagy!!! :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...