Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Háttér optimalizálás


Kados

Recommended Posts

Kados

Üdvözletem, tiszteletem kedves fórumozók!

 

Ha alkalmatlankodok a témanyitással, elnézéseteket kérem.

Még elég amatõr webszerkesztõ vagyok, és belebotlottam egy triviálisnak mondható problémába.

 

A weblap 1024*768-as felbontásra van optimalizálva, és tapasztalatlanságomból kifolyólag nem is gondoltam arra, hogy mondjuk egy 1280*960-as felbontásnál hogyan fog kinézni. Meglepõ, de elcsúszott az egész. :-)

A tartalom layereit épp most állítom át százalékos elhelyezkedésre, viszont a háttérképpel nagyon nem tudok mit kezdeni. Nem homogén, ezért ismételtetni nem lehet, és már napok óta agyalok rajta.

Eredetileg az általános background-attachment:fixed; background-repeat:no-repeat; css beállítást használtam a body tagnél, az volt ami elcsúszott.

 

Elõször csináltam egy külön layert a háttérnek, width és height 100%, fixed, no-repeat beállítással, majd az összes többi tartalom-layert "bele" tettem. Ennek az lett az eredménye, hogy (Dreamweaverben) egy "csík" látszott csak belõle, böngészõben semmi. Ha viszont adok neki egy pixeles méretet, nem fog kinyújtódni nagyobb felbontásnál...

Aztán egy másik dolgot próbáltam ki: html-lel beraktam képként a hátteret ebbe a layerbe, és a kép width meg height paramétereit 100%-ra tettem (pont egy ablaknyi a mérete), természetesen a háttér paramétereket meg kitöröltem. Ez elérte a kívánt hatást egészen addig, amíg nem kellett lefelé görgetni (vagy éppen jobbra).

A legutóbbi változat az, hogy csináltam egy 1*1-es üres, átlátszó képet. Azt beraktam képként a layerbe 100%-os méretekkel, és beállítottam a réteg háttérparamétereit (+ réteg szélessége magassága 100%). Hát... így se jó.

 

Vagy a görgetésnél nem jó, vagy a nagyobb felbontásnál. A kettõ együtt valamiért nem jön össze.

Itt nagyjából megállt a tudományom. Szerintetek áldozzam fel a nem homogén hátteret a jobb megjelenésért, vagy van valamilyen megoldás (javascript esetleg)? Akinek bármilyen ötlete lenne, kérem ossza meg velem. A kérdéses weblap címe: www(pont)viragerd(pont)uw(pont)hu

 

Békés, szép napot kívánok

Link to comment
Share on other sites

Garono

A HTML-be, közvetlenül a BODY után írd ezt a sort:

<img id="hatter" src="hatter.jpg" />

A CSS-ből pedig távolítsd el a BODY-ra vonatkozó tulajdonságokat, és írd helyette ezt:

#hatter {
  position: fixed;
  top: 0px;
  bottom: 0px;
  left: 0px;
  right: 0px;
  height: 100%;
  width: 100%;
  z-index: -1;
}

 

 

Bár ez sem működik teljesen jól, de jobb, mint a semmi. :) Inkább használj valamilyen ismétlődő grafikát háttérnek -- én azt tenném. http://www.pcworld.hu/forum/index.php?showtopic=324

 

Edit:

Internet Explorer-ben -- mint úgy általában semmi -- nem működik. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Én 1280x1024-ben nézem, és nem látom elcsúszottnak. Hogy kéne kinézzen?

Link to comment
Share on other sites

Kados

Köszi szépen Garono, nagy megmentõ vagy, igen pont erre gondoltam. Béke

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Doc

Sziasztok!

 

Hasonló problémám lenne, csak kicsit komplexebb. Az oldal kinézetét egy grafikus készítette el. Kérdezte milyen felbontást használjon, én mondtam neki minél nagyobb annál jobb, mert kicsinyíteni mindig lehet. Jeleztem is, hogy a grafika az egy dolog, de hogy a weben is úgy nézzen ki, ahhoz optimalizálni kell egy felbontásra.

Megcsináltam az 1280-as layout-ot, és jön a válasz, hogy õ arra gondolt, hogy az oldal MINDEN felbontáson, és MINDEN böngészõben ugyan úgy nézzen ki :pislog: .

Ezt hogyan tudnám megoldani? Fõleg úgy, hogy a nyitóoldal egy kép.

Az oldal jelenleg: Így néz ki

 

Olvastam olyan lehetõségrõl, hogy java-val beazonosítom a látogató felbontását, és azt a verziót tölti be amelyik neki megfelelõ. Ez kicsit problémás, mert sokak simán nem engedélyezik a java-t (pl IE) és konkrétan 10-15 oldalt kéne megcsinálnom.

Van valami ötletetek?

Link to comment
Share on other sites

payskin
MINDEN böngészőben

http://dowebsitesneedtolookexactlythesameineverybrowser.com :nem:

 

Két éve másról sem szól a webfejlesztés, mint a responsive webdesign-ról (erre keress rá a Google-ban), ahol a weboldal CSS media querykkel felismeri az adott készüléket, felbontást stb. és a megfelelő CSS szabályokat alkalmazva jelenik meg.

 

Hangsúlyozom, hogy NEM UGYANÚGY JELENIK MEG minden készüléken, minden böngészőben és minden felbontáson, mert ez baromság.

Link to comment
Share on other sites

Doc

Szia!

 

Én is ezt próbáltam neki elmagyarázni, de nem fogja.

Ezt a linket azért elküldöm neki, hátha... :lol:

 

Responsive oldalakkal teljesen tisztában vagyok, csak a nagy különbség, hogy míg ott általában hasábok/divek, stb-ket kell kordában tartani, a képek is általában úgy vannak elhelyezve, hogy nem kisebb lesz, hanem kevesebb látszik belõle.

Itt viszont tényleg lényegében képeket kell monitor felbontáshoz átméretezni látogatónként.

 

Találtam hozzá scriptet, amivel ki tudom nyerni a látogató képernyõjének felbontását php variánsba, ez alapján lehet bûvészkedni, csak az már természetesen nem annyiba kerül...

 

A vicc, hogy ennek az egésznek ráadásul szerkeszthetõnek kéne lennie, legalábbis a szövegdobozoknak. Ami jelenleg mûködik wolf cms-el a háttérben, de hogy szerkeszthetõ tartalom, dinamikus, felbontáshoz igazodó webtartalommal....

Link to comment
Share on other sites

kléni
Találtam hozzá scriptet, amivel ki tudom nyerni a látogató képernyőjének felbontását php variánsba, ez alapján lehet bűvészkedni, csak az már természetesen nem annyiba kerül...

Megmutatnád, hol találtad? Ez eléggé érdekes...

Egyszerűen megoldható a kép szélességének állítása. A képet legnagyobban csinálja meg az ismerősőd, mondjuk 1600px szélesre, és ráadsz egy width:100% css formázást. Így a kép akkora lesz, mint a böngésző szélessége.

Azokat az oldalakat, amin tartalom van, teljesen felesleges minden felbontásban ugyan úgy megjeleníteni. Az lógjon csak ki, vagy legyen üres, ha kisebb/nagyobb. 900-1200px között szokott lenni az átlagos oldalszélesség.

Link to comment
Share on other sites

Doc

ITT a leírás. Ezzel azért minden megoldható, csak gyõzze az ember kódolni.

 

Én is úgy gondolom, hogy az aloldal bõven jó ha kilóg, csak ott meg az volt a kifogás, hogy ne kelljen scrollozni. Az alap háttér szélesség 1900, így nincs nem sok olyan ember van akinek ne kelljen scrollozni.

 

Na mindegy, remélem megelégszik a prezisztens nyitólappal és a többit max átméretezem.

 

Köszi azért a segítséget.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...