Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Robson avagy Intel Turbo Memory


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

Laptopvásárlás elõtt állok, így az elmúlt pár héten utánaolvasgattam, hogy mik is azok az új technológiák, amik a HT-s P4 óta kijöttek. Core 2 Duo, DirectX10, DDR3, ezeket simán megemészti az ember, de találtam valamit, amit nem nagyon értettem. Ez az Intel új "csodája" ami Robson kódnéven futott, avagy mire jó az Intel Turbo Memory?

 

Mint azt minden lekles Ph! olvasó tudja az Intel Turbo Memory az új Santa Rosa platform egyik újítása. Lényegében arról van szó, hogy egy PCI Express Minicard foglalatba helyeznek egy kis bõvítõmodult, amin 512MB vagy 1GB-nyi flash tároló van. Az új technológiát csak Vista operációs rendszerrel lehet élvezni, mivel csak ez támogatja a ReadyBoost és a ReadyDrive technológiát. A cél az lenne, hogy az OS boot ideje 20%-kal csökkenjen, a programok indítása kétszer olyan gyorsan történjen és mindemellett a laptopoknál az akuüzemidõre is jó hatással legyen. Mindezt úgy végezné, hogy a flash tároló sokkal kisebb elérési ideje miatt bizonyos programrészletek vagy akár teljes programok gyorsabban töltõdnek be, ami jótékony hatással van a rendszer "fürgeségére". Plusz a flash tároló jóval kisebb energiával is beéri mûködés közben, mint egy HDD így lehet hosszabb üzemidõket kicsikanri a gépbõl. Az elképzelés nagyon jó, kicsit hajaz az SSD-re, de teljesen más oldalról próbálja kihasználni a flash memóriák elõnyeit. Egy nagyon jó kis Inteles bemutató látható az

, ahol a marketing tökéletesen szemlélteti a Turbo Memory mûködését. De nézzük a gyakorlatot.

 

IPB kép

 

Mivel én is laptopvásárlás elõtt állok, így saját hardveren nem tudom letesztelni a szóban forgó alkatrész jótékony hatásait, csupán az interneten fellelhetõ videókat, infókat, teszteket próbálnám kicsit összesûríteni és egy konklúziót levonni.

 

Az elmélet megismerése után akár ki is jelenthetjük, hogy ez csak jó lehet. Gyorsítja a rendszert, az OS betöltõdése pillanatok mûve lesz és az aksi is tovább bírja. Gyakorlatban kicsit más a helyzet, de nézzük meg õket közelebbrõl.

 

IPB kép

 

Nem is kell messzire menni, YouTube-on már lehet találni pár videót, ahol az összehasonlításokat szemléltetik azonos hardvereken csak annyi a különbség, hogy az egyikben található Turbo Memory, a másikban nem. Elõször vegyük szemre az ASUS F3SV-B1-es laptopját. A videó

. Nem akarok másodperceket ábrázoló diagrammokat készíteni, mindenki látja a videón, hogy a Turbo Memory-val ellátott laptop lényegesen lassabban töltõdött be, mint a Turbo Memory-t nélkülõzõ társa. Ez csak egy teszt, ne vonjunk le végzetes következtetéseke, csak számomra érdekes...

 

IPB kép

 

Ugyan itt a YouTube-on van egy másik teszt, ahol egy

tesztelnek ugyancsak a Turbo Memory áldásos hatására van kiélezve a videó. Sajnálatos módon német, de nyugodtan levehetjük a hangot, a lényeget látni fogjuk. :) Elõször a szokásos boot time teszt, ahol az elõzõ videóval ellentétes eredményt kapunk, a Turbo Memory-val ellátott példány gyorsabban kapja össze magát egy indítás után. Második elemként a Microsoft Office Word programja kerül mérés alá, ahol megint gyorsabb volt a Turbo Memory-s változat. Ezzel szemben az IE7 egy szemhunyásnyit lassabban indult. Ez után egy sima kikapcsolás, amikor a Turbo Memory-val szerelt gép jobban indított, de aztán lényegesen lemaradt a plusz memóriát nélkülözõ társával szemben. A videó végefele még egy boot-olás,a hol ismét felülkerekedett a Turbo Memory-val szerelt gép. És legutoljára még egy Word indítás, ahol megint a Turbo Memory gyõzdelemeskedett.

 

Ez csak 2 videó, amin összesen 4 gép látható, tehát teljesen nem mondhatunk ítéletet se mellette se ellene. Az ASUS gép esetén kifejezetten hátrányos volt a Turbo Memory. A Dell gép esetében viszont kavarodott képlet. Boot-olás, Word futtatása gyorsabb, IE7 futtatása és a kikapcsolás lassabb. A videók alapján az álláa 3:2 a Turbo Memory nélkül szerelt gépek javára.

 

Ezek után nézzünk pár külföldi oldalról pár tesztet, grafikont. Elõször nézzük az AnandTech tesztjét. Akit részletesebben érdekel a teszt és tud angolul nyargaljon is át a tesztre, mivel itt nem akarom olyan részletesen írni, csak pár gondolatot. Szóval, a teszt címe: Does it really work? Már a cím is kicsit elbizonytalanít. De nézzük a grafikonokat. Elõször a PCMark '05 HDD tesztje lett kivesézve. Részletekért gyerünk ide!

 

IPB kép

 

A lényeg látható, a Turbo Memory-val szerelt gép jobban teljesített. Egyedül a sima fájl másolásánál jelentkezett számottevõ kb 30%-os lassulás. A Virus Scan egy hajszálnyit teljesített jobban, viszont az összes többi mérési eredmény kb a 2x-ét produkálta bekapcsolt Turbo Memory-val. Szép, lépjünk tovább.

 

IPB kép

 

Most jön az akuüzemidõ. Részletekért megintcsak kattintsunk ide! A grafikonokon jól látható, hogy az elsõ tesztben 0%, majd 16%, a harmadik esetben 12%, még végezetül 4%-os elõnyt tudott kicsikarni. Ezek megintcsak pozitív eredmények. Nem nagy különbségek, de egyértelmûen pozitív eredmények.

 

IPB kép

 

A következõ oldalon találhatunk egy kicsit vegyesebb diagrammot. A PhotoShop megnyitása 91 képpel. A másodpercek lentebb láthatók.

 

Ugyan ezen az oldalon található egy másik teszt, amiben a Santa Rosa újdnságait mutatják be. Kicsit érdekes, hogy ugyan azon a tesztoldalon két különbözõ tesztben szögesen más eredmények jönnek ki. De nézzük meg csak ezeket az eredményeket is.

 

IPB kép

 

Elõször vegyünk egy boot time tesztet. A cikk elején belinkelt videó 20%-kal gyorsabb boot idõt ígért, ezzel szemben látszik, hogy lassab volt a boot-olás folyamata plusz memóriával mint nélküle. Már azért is ellent mondó, mivel a az elsõ tesztben kétszeres olvasási sebességet tudtunk elérni, ha bekapcsoltunk a Turbo Memory-t. Akkor most gyorsít vagy lassít?

 

IPB kép

 

Kövekezõ táblázaton azt láthatjuk, hogy hány mp alatt hibernálja le magát a gép. Kicsit ez az eredmény is kiábrándító, sokkal nagyobb idõt mérhetünk a Turbo Memory-t használható gép esetében.

 

IPB kép

 

Most a hibernálásból való visszatérés van porondon. Ugyan csak 0,1mp-el, de lemaradt megint a Robson-os megoldás.

 

IPB kép

 

Utoljára egy PC Mark 2005 teszt, ahol megintcsak leszerepelt az új üdvöske. Akkor most mi is van?

 

Tovább olvasva a cikket láthatunk egy tesztelést, melyben két laptopot hasonlítanak össze egymással. Az egyik az új Santa Rosa platforma épül, míg a másik egy régebbi konfiguráció. A tesztben külön tesztelik a Santa Rosa platformot Turbo Memory-val és nélküle. Érdekes módon a teszt ezen részén a Turbo Memory-val mért értékek ha csak egy hajszálnyit de jobbak, mint nélküle. Ember legyen a talpán aki ezek között ki tud igazodni!

 

És végezetül csak pár link, ahol lehet tovább olvasni a témában, persze csak megfelelõ angol tudás esetén:

TG Daily - Is Intel's Turbo Memory' really turbo?

HP says no to Intel's Turbo Memory

Plusz google.co.hu. ;)

 

A cikk végén mit is mondhatnánk. Jó a Turbo Memory vagy sem? Mindenki döntse el maga. Szerintem átütõ reformot egyáltalán nem hoz a laptopok világában, néhol lehet elérni velük plusz erõforrásokat, ugyanakkor jópár helyzetben rosszabbul produkálnak. Az még szerintem nem is lenne olyan nagy gond, ha csak pár helyzetben hoznának teljesítmény növekedést, de az, hogy ez új technológia visszafogja a gépet, az egy kicsit talán sok. A laptop kézbevételekor visszatérek majd egy saját tapasztalatokat tartalmazó írással, ennyi elég lesz egy kis kedvcsinálónak.

Link to comment
Share on other sites

payskin

10/10 :oké:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...