Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 2000 és XP eltávolítása Windows 98 mellõl


bcs0025

Recommended Posts

bcs0025

Sziasztok!

 

Olyan gondom van, hogy 3 részre van osztva a vinyóm: Windows 98, Windows 2000, Windows XP számára.

Na, nekem csak a Windows 98 kellene, hogy tudom leszedni a Windows 2000-et, és a Windows XP-t, hogy csak a Windows 98 maradjon meg (és mûködjön)?

Indításkor az a bizonyos boot menü bekavar, ha csak úgy leformázom az utolsó kettõt (nem indul el a Windows 98).

 

Segítsetek! Elõre is köszönöm!

 

csaba

Link to comment
Share on other sites

Kernel

Amennyiben a Win98 helyezkedik el az első és egyben aktív partíción (vagyis ez a boot partíció, itt látható a gyökérben az ntldr és io.sys stb.), a második és harmadik partíció minden további nélkül eltávolítható.

 

Ezután a választómenü ugyan megmarad, de megszüntethető. Ennek egyik módja a sys vagy sys c: parancs (win98 bootfloppyval indítva). Ez a parancs mindkét formában az aktív partíció bootszektorának indítókódját írja felül, valamint a DOS indítófájlokat is (io.sys, command.com). Később a gyökérből törölhető a feleslegessé vált ntldr, boot.ini, ntdetect.com, bootfont.bin, bootsect.dos.

 

Másik mód a boot.ini szerkesztése (win98=default, timeout=0), de ebben az esetben nem szabad törölni az említett fájlokat.

 

A DOS SYS parancs gyakorlatilag a fixboot "rokona", utóbbi is felülírja a bootszektort, de NT alapú rendszerek számára (...és fájlokat nem ír).

 

A tényleges megoldás az aktuális felállástól függ, a megadott információ kevés az egyértelmű javaslathoz.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Kernel már leírta a megoldást, de van még egy további is, ha jól emlékszem.

Az XP helyreállító konzolról a fixmbr parancs kiadása. Ekkor az NT vonal nem fog indulni, de nekem valahogy úgy rémlik, hogy maga a Windows 98 igen :!:

De ha mégsem, még mindig ott a sys c:, ahogy Kernel írta.

Link to comment
Share on other sites

szg

Végül is a fixmbr, illetve az fdisk /mbr parancsok univerzálisak a Windows-ok életében. Mindegyikük segítségével azt fogjuk elérni, hogy az elsõdleges aktív partíció boot-sectorának lesz átadva az vezérlés.

Link to comment
Share on other sites

Kernel

A fixmbr ilyenkor biztosan nem segít. A javítókonzol fixmbr parancsa és a DOS fdisk /mbr ugyanazt végzi, kis eltéréssel.

 

Mindkét parancs felülírja az MBR szektorában található indítókódot szabványos formára, ennek oprendszerhez nincs köze. Mivel az x86 IBM PC szabványnak megfelelő MBR-kód feladata az aktív partíció indítása, vagyis ez eddig teljesen oprendszefüggetlen kérdés, sőt Microsoft független is.

 

Azonban NT-alapú rendszerek beírnak az MBR szektorba egy egyedi azonosítót (NT Disk Signature néven is ismert), amely a registry MountedDevices kulcsával karöltve biztosítja a betűjelek rögzítését. A DOS fdisk /mbr "annyira" felülírja az indítókódot, hogy hatására eltűnik az NT lemezaláírás is (kinullázza). Ilyenkor az NT rendszer első induláskor kiosztja az alapértelmezett betűjeleket, újraírja az azonosítót is az MBR-ben.

 

Ennek oka, hogy a DOS nyilván régebbi találmány, viszont később a fixmbr-t már úgy találták ki, hogy csak az MBR-kódot írja felül, miközben a lemezaláírást meghagyja. Ugyanakkor a DOS fdisk /mbr ezen tulajdonsága bizonyos esetekben ki is használható problémák elhárítására (pl. 2k/XP klónozásnál).

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
A fixmbr ilyenkor biztosan nem segít.

:hmm: Lehet, de ki kellene próbálni. Mondom, hogy halványan emlékszem csak, a "régi szép időkre", amikor FAT32 Windows 98 partíció volt az aktív boot partíció, és persze ezen voltak az XP indítófájlok is.

Amikor XP partíciókat pakoltam ide-oda, és kiadtam a fixmbr parancsot is, úgy emlékszem, hogy a Win98 gond nélkül indult.

De lehet hogy csak azért nem emlékszem semmi problémára, mert a fixmbr után, ha ha mégis kellett, laza reflexszel kiadtam a sys c: parancsot is?? :hááát::lol:

Viszont az is lehet, hogy egy szabványos MBR-rel az előzőleg telepített DOS simán elindul.

 

Egyebekben valóban ahogy írod, a DOS fdisk /mbr jobban "kipucolja" az MBR-t, mint a fixmbr.

Link to comment
Share on other sites

Kernel

Különféle körülmények játszhatnak szerepet, de önmagában a fixmbr ilyenkor nem változtat semmit, ezt nagyon egyszerű belátni.

 

Adott egy működő Windows rendszer (akár multiboot, akár nem). Pont azért működik, mert teljesen rendben van az MBR-kód, szabványos formátumú.

 

Kiadok egy fixmbr parancsot, eredménye: szabványos MBR-kód.

Kiadok egy fdisk /mbr parancsot, eredménye: szabványos MBR-kód.

 

Mi változott? Semmi. De ezzel inkább csak szemléltetni próbáltam, önmagamnak nem kell bizonyítani, mert az évek során már annyira kitapasztaltam, utánaolvastam, multiboottal, klónozásokkal szórakoztam, diskeditorral is megfigyeltem stb. trükköket had ne részletezzek, vagyis számomra ez nem kérdés.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
Adott egy működő Windows rendszer (akár multiboot, akár nem). Pont azért működik, mert teljesen rendben van az MBR-kód, szabványos formátumú.

 

Kiadok egy fixmbr parancsot, eredménye: szabványos MBR-kód.

Kiadok egy fdisk /mbr parancsot, eredménye: szabványos MBR-kód.

 

Mi változott? Semmi.

:hááát: No azért ez így, ebben a formában ... nem igaz. ;)

 

Adott mondjuk, adott egy XP-s multiboot rendszer, ami jól működik. Ezután kiadsz egy fixmbr parancsot.

Mi történik? Azt mondod semmi. Szerintem meg változott: nem fog indulni az XP, nem jön be a boot menü. Egészen addig, mígnem a fixmbr után ki nem adjuk a fixboot parancsot is. 8)

Akkor áll helyre a fixmbr előtti helyzet, és indul minden.

 

Hogyha ebben a multibootos rendszerben volt működő Win98 is, volt egy olyan halvány emlékem, hogy akkor az XP boot menü helyett - ami úgysem indul a fixboot parancsig -, a Win98 maga indul el.

Ez vagy igaz, vagy sem, ezen nem vitázom ;) , valamitől így emlékszem, ki lehet próbálni.

De lehet, hogy nem igaz, és a Win98-hoz meg kell ekkor a sys c: is. Ez nem volna annyira különleges eset, hogy megjegyezzem.

A fordítottját, amit írtam sem igazán jegyeztem meg. Az sem különleges. ;) A szabványos MBR átadja a vezérlést a boot szektornak, és elindul a korábban telepített Win98.

Link to comment
Share on other sites

Kernel

Sajnos erre nem tudok mást reagálni, hogy teljesen kevered a dolgokat, bevallottan halvány emlékek alapján (is). Ezt nyilván nem bántásként írom, itt a tények önmagukért beszélnek. Ezzel szemben nekem nem kell kipróbálni, épp elégszer kipróbáltam, jól ismerem a működést.

  1. A felvázolt esetben fixmbr után nem szükséges kiadni a fixboot parancsot is, az sem igaz, hogy nélküle nem indulna az XP.
  2. Elvi képtelenség, hogy SYS parancs nélkül eltűnjön az NT indítómenü és a Win98 "magától" induljon (hacsak nem írja át valaki a boot.ini-t).
Ennek nagyon egyszerű oka van.

 

Minden primary típusú partíció első szektorában, vagyis a bootszektorban található egy boot-kód, aminek feladata DOS alapú rendszernél az io.sys, NT alapúnál az Ntldr, Vistánál a bootmgr kernelindító programok betöltése.

 

Ezért nem mindegy, hogy például egy FAT partíció melyik oprendszer formázó programjával lett formázva. Látszólag azt hinnénk, egyformák, közben más a bootszektor. Azonban egy ilyen bootszektor utólag is módosítható.

  • Az NT Javítókonzol fixboot parancsa olyan boot-kódot hoz létre, ami az Ntldr-t indítja.
  • A DOS SYS parancs olyan kódot hoz létre, ami az io.sys-t indítja. (Továbbá ez a parancs még a szükséges rendszerfájlokat is elhelyezi, io.sys, command.com stb. A kód kezdetlegessége miatt nem mindegy, hogy ezek mely szektorokba kerülnek.)
  • A Vista bootsect.exe programjával Vista és NT (XP) bootszektor-kódokat egyaránt felírhatunk.
Ha jól megnézzük, ezek nem bonyolult, viszont teljesen logikus dolgok, a tényekkel vitázni nem nagyon lehet.
Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Igen, bocs, abszolút igazad van. :bocsánat:

Maga a fixmbr nem teszi lehetetlené az XP bootját. Következésképpen nem lehet befolyása sem a multibootos Win98 indítására sem.

 

:upsz: Mostmár csak azt nem értem, hogy miért és milyen partíciómanipulásások, ide-oda másolások után lehetett az, hogy nekem kellett a fixboot is. :hááát:

Vagy csak rosszul emlékszem. :pislog:

A meglévő XP multibootos rendszer bootolását a fixmbr kiadása nem befolyásolja.

Csak az egyéb bootmanagereseket.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...