Jump to content
GSForum - Segélyvonal

HDD ház létrehozása - de hogy?


Sliders

Recommended Posts

Sliders

Sziasztok!

 

Látom kicsit régen írtak ebbe a topikba, de lenne több fontos kérdésem is hozzátok. Elég sok apró dolog van ami foglalkoztat ezzel kapcsolatban, és szeretnék tanácsot kérni tõletek. Sajnos a kérdés (szerintem) nagyon komplex, ezért igyekszek minél jobban kifejteni.

 

A probléma gyökere az, hogy minél több HDD-t szeretnék használni, és egyelõre úgy néz ki, ki fogom nõni a chieftec torony ház adta 8 bõvítõ helyet. Sajnos munkából adódóan rengeteg anyagot tárolok, és ehhez hozzájön a hobbim is illetve a letöltött anyagok is, ezek többsége DVD-rõl kezelhetetlen lenne, meg a kapacitás is egy vicc.

Külsõ megoldások felé nézegelõdtem, és fel is csillant a szememben egy alternatíva.

A 3ware egyik kártyája vert szöget a fejembe, egész pontosan a 9650SE-12ML típusú. Kattints ide

 

Ez a kártya képes 12 winchestert kezelni, a csatolófelület pedig multilane, amirõl összesen annyit tudok, hogy 4 sata winchestert lehet csatlakoztatni egy multilane konnektorhoz. Ez igaz?

Arra gondoltam, hogy a kártyára csatolt 3 kábelt kivezetném a számítógép házból, és ehhez az egységhez csatlakoztatnám Kattints ide

 

Ennek a multilane csatoló felülete megegyezik a fentebb linkelt kártya csatolójával? Mert ha igen akkor a kettõt össze lehetne kötni. Vagy van átalakító kábel?

 

A másik zavaró gond, hogy a kártyán befelé vannak a csatik, és a kábel jó vastag, kibirnak ezek a multilane kábelek egy hatalmas kunkort hogy hátul ki lehessen vezetni õket a házból?

 

Arra gondoltam, hogy vennék egy másik Chieftec házat (mert dierkete otthonra nincs kifejezetten 4-5 helyesnél nagyobb hdd ház) és abban mivel sok hely van + egyénileg is lehet több helyet csinálni a 8+6 helyen felül és ide csak HDD-k lennének rakva meg egy táp illetve az a mini kis SATA adatpter ami a multilane kábelt átalakítja 4 sata hdd-hez is köthetõ sima sata kábellé.

 

A kérdésem az hogy ez járható út, megvalósítható, vagy valahol van ebben egy bökkenõ amire nem gondoltam?

Illetve a 3ware oldalán írják, hogy PCIe 8x sin kell a kártyának, ilyennel még nem nagyon találkoztam. Lehet kapni manapság olyan alaplapot amin van 8x PCIe csatoló, és támogatja a négy magos intel procikat, ugyanakkor otthonra van specializálva? Lehet nagyon láma kérdés, de a 16x foglalatba is bele lehet tenni, egyszer hallottam valahol, hogy a két foglalat megegyezik, sok alaplap van amin van 2 darab 16x azért kérdezem.

Ha a foglalat miatt felejtõs a kártya, akkor tudtok olyan kártyát ami tud ennyi winchestert kezelni és egy sima PCI vagy PCIe 4x foglalatba is bele megy?

Ezek a kártyák csak bizonyos alaplapokkal és winchesterekkel mûködnek együtt, vagy bármi okés?

 

További kérdésem lenne, hogy meg lehet azt oldani a kártya vezérlõ programján keresztül, hogy csak azok a HDD-k mûködjenek amikkel dolgozok, tehát a ki be kapcsolgatásuk?

 

Ez lenne az én gondom, örülnék ha tudnátok nekem segíteni elõre is köszönöm a választ.

 

Üdv

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Tapasztalatokat sajnos nem tudok adni Neked, de azért a véleményemet elmondom.

 

Multilane-multilane. Szerintem egyeznek... A kártyán 3 multilane port van, 12 vinyót visz összesen, szóval nyilvánvalóan 4 vinyót visz egy port, (ahogy a visszaalakítón is látszik).

 

Szerintem egy jóminõségû, puha kábelnek nem lehet gond, hogy visszahajlik, viszont vigyázni kell, nehogy meg legyen rántva, mert az rendezheti a kártyát, meg az alaplapot is de rendesen.

 

A Chieftec házas megoldás se rossz, de mi lenne, ha vennél 3db 4 vinyót fogadó házat?

 

Szerintem a 16×-os sín is elkezeli. Vannak egyébként alaplapok, melyek 8×-os sinekkel szerelték, de ez még régen az SLI-os idõk elején volt.

 

Hogyha kihasználod a kártya tulajdonságait, és RAID-e kötöd õket, akkor nem biztos. Bár a windowsba is be lehet állítani energiagazdálkodásban.

 

Mire kell ennyi hely? :upsz:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...