Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Apache+PHP+MySQL


payskin
 Share

Recommended Posts

payskin

.

.

.

A KÉPEKNEK SAJNOS ANNYI!

.

.

.

Link to comment
Share on other sites

payskin

.

Az Apache telepítése

 

Jelenleg a 2.2.4-es változat a legújabb, és az Apache fejlesztői azt javasolják, hogy azt töltsd le. De! Korábban voltak kompatibilitási problémák a 2.2-es Apache és a PHP között. Ezek állítólag elmúltak az 5.2-es PHP megjelenésével. (Majd most meglátjuk, hogy tényleg így van-e.) Ha valaki biztosra akar menni, nyugodtan válassza a 2.0.59-es verziót, én is azt futtatom otthon a saját tesztkörnyezetemben. A tutorial kedvéért azonban teszek egy próbát a 2.2.4-essel.

 

IPB kép

Látogassuk meg tehát az Apache weboldalát a httpd.apache.org címen, majd a képernyő közepe táján, ahol a fejlesztők annak örülnek, hogy kijött a 2.2.4-es változat, kattintsunk a Download feliratra. A letöltőoldalon keressük meg a Win32 Binary (MSI Installer): apache_2.2.4-win32-x86-no_ssl.msi sort, és töltsük is le szaporán.

 

Indítsuk el a telepítőt! Welcome: Next., Licence Agreement: elfogadjuk, persze, hogy elfogadjuk (I accept the terms... mellé pötty a körbe), Next., Read This First: Next.

 

IPB kép

Server Information: na itt már csinálni is kell valamit. A Network domain és a Server Name mezőbe írjuk be, hogy localhost. Az Admin e-mail address mezőbe bármit beírhatunk, nincs jelentősége (admin@localhost).

 

Alul a for All Users, on Port 80, as a Service - Recommended felirat mellé tegyünk pöttyöt (ha nem volna ott magától). Ez azt jelenti, hogy a kiszolgáló a 80-as porton fog működni (magyarul nem kell foglalkoznunk a portokkal, a böngészők alapértelmezés szerint a 80-as porton keresztül szólítják meg a webkiszolgálókat), és rendszerszolgáltatásként fog működni, tehát amikor bekapcsoljuk a Windowst, elindul az Apache is. Akit ez zavar, később mutatom, hogy lehet átállítani.

 

Ha ne adj isten volna telepítve a gépünkre IIS vagy valami más, ami fogja a 80-as portot, akkor ez a módszer nem fog működni (az IIS is alapértelmezés szerint a 80-as portra ül be). Tehát akkor két választásunk van: vagy lekapjuk ezt a bizonyos alkalmazást, vagy ezen a panelen a második lehetőséget választjuk. A Skype hajlamos még a 80-asra ráülni, a beállításai között kikapcsolható (Eszközök --> Beállítások --> Kapcsolat). Next.

 

IPB kép

Setup Type: egyértelműen Typical. Aki el akar mélyedni az Apache rejtelmeiben az állítsa Customra, ő tudja, mit csinál. Next.

 

IPB kép

Destination Folder: egyszerű kérdés, nem is hinnénk, mégis milyen trükkös.

 

Ugye, miért is ne telepítenénk az alapértelmezésként felkínált helyre, a Program Files alá? Két okból: egyrészt, hogy kéznél legyen, ha konfigurálni kell, és ne kelljen ilyen böhöm hosszú címeket leírni, hogy: Program Files\Apache_fejlesztőcsapat_és_összes_pereputtya\Apache 2.2.

 

Másrészt azért, mert amikor majd újratelepítjük a Windowst, tutkóra elfelejtjük a Program Filesból kimásolni az Apache-ot, pedig ha volna eszünk, akkor megspórolhatnánk egy második konfigurálást! A legjobb megoldás tehát a C:-n kívüli másik partíción csinálni egy WEB, WEBDEV, WEBWORX vagy bármilyen mókás nevű mappát, és az alá telepíteni mindent, ami a tesztkörnyezettel kapcsolatos (Apache, PHP, MySQL).

 

Tekintve, hogy nekem most a virtuális gépemben nincs D: partíció, így mindent a C:\WEBDEV alá fogok telepíteni (de a rendes gépemen nálam speciel a D:-n van minden). Tehát az Apache a C:\WEBDEV\Apache mappába kerül. Next.

 

IPB kép

Másolódunk, másolódunk, készen vagyunk. Finish.

 

IPB kép

Ugrik a Windows tűzfala, hogy kiengedjük-e az Apache-ot az internetre? Pontosabban elérhetővé tesszük-e a kinti világ számára? ESZÜNK ÁGÁBAN SINCS!!! Nem nyilvános webkiszolgálót csinálunk, hanem saját magunk számára egy tesztkörnyezetet. Úgy hogy blokkolja csak szépen (Tiltás fenntartása), ahogy kell. Ettől persze mi még „bentről” látni fogjuk.

 

IPB kép

Vegyük észre, hogy beköltözött egy toll a Tálca értesítési területére. Ez az Apache Monitor ikonja, és azért nem látjuk, hogy ez egy toll, mert a nagy részét letakarja a kiszolgálónk aktuális állapotát mutató jel. Ha a bal egérgombbal kattintunk rá, akkor feljön egy mini menü, amiből nagyon egyszerűen vezérelhetjük az Apache rendszerszolgáltatást: ha fut, akkor leállíthatjuk (Stop) vagy újraindíthatjuk (Restart). Ha nem fut, akkor elindíthatjuk (Start). Nekem a Restart nem mindig szokott működni, szerencsére kiváltható a Stop és Start funkciók egymás utáni alkalmazásával (bámulatos, hol tart ma a tudomány).

 

Na, akkor próbáljuk ki, hogy működik-e a dolog. Először is ellenőrizzük az ikonon, hogy a kiszolgáló működik (jobbra mutató zöld háromszög), majd kapjuk elő kedvenc böngészőnket, és írjuk be a címsorba, hogy localhost.

 

IPB kép

Hoppá, ez mi a túró?! :pislog: Na jó, szóval, ha az Apache működik, akkor azt fogjuk látni a böngészőben, hogy It works! A régebbi Apache-oknak normális weboldaluk volt erre a célra logóval meg minden, a 2.2.4-es ezt tudja. A lényeg, hogy működik.

 

IPB kép

És akkor még egy dolog: hogyan tudjuk lebeszélni arról, hogy automatikusan akarjon indulni? Jobb egérgombbal kattintunk a Sajátgépen --> Kezelés --> Szolgáltatások és ... -> Szolgáltatások. Az ablak jobb oldali részén megkeressük az Apache-ot (Apache2 néven lesz), jobb egérgombbal kattintunk rajta --> Tulajdonságok. A megjelenő panelen az Indítás típusa mezőt átállítjuk Kézire. OK.

 

Ha valaki a PHP feltelepítése előtt kísérletezni szeretne, az Apache mappája alatti htdocs könyvtárba kell tenni a megjeleníteni kívánt HTML állományokat. Esetünkben tehát ez a C:\WEBDEV\Apache\htdocs lesz. Ha ide berakjuk a mukako.html oldalt, és ezt szeretnénk megnézni a böngészőben, akkor a címsorba ezt írjuk: localhost/mukako.html. Természetesen alkönyvtárakat is létrehozhatunk, és azokra is hasonlóan hivatkozhatunk.

 

A következő részben -- a PHP telepítése során -- csinálunk majd külön mappát kiváló webes fejlesztéseinknek, és oda irányítjuk az Apache figyelmét!

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

payskin

.

A PHP telepítése és konfigurálása

 

Az 5.2.2-es PHP-t fogjuk feltenni, többek között azért, mert ez a legújabb, másrészt a 2.2-es Apache-unkat, csak a 5.2-es és annál újabb verziók támogatják. Zarándokoljunk is rögvest el a PHP honlapjára, azon belül is a letöltési oldalra, aminek a címe: www.php.net/downloads.

 

IPB kép

A Windows Binaries rész alatt találjuk a Windowshoz letölthető változatokat. Eszünkbe ne jusson a telepítőt letölteni! No-no-no-no! Helyette a sorban előtte, ZIP-be csomagolt változatot töltsük le gondosan. Esetünkben ez a PHP 5.2.2.zip package néven fut.

 

IPB kép

Az a jó ZIP állományban, hogy immáron 5 éve nincs szükség különálló programra a kicsomagolásához, megteszi ezt nekünk a jó öreg Windows XP is. Úgy hogy legott kattintsunk a letöltött állományon a jobb egérgombbal, és a megjelenő menüből válasszuk ki az Az összes kibontása... menüpontot.

 

IPB kép

Higgadtan mutassuk meg a kicsomagolónak, hogy a PHP-t tokkal-vonóval a korábban létrehozott C:\WEBDEV mappánkon belül egy új, PHP5 mappába szeretnénk kicsomagolni. Amennyiben valamilyen tömörítőprogramot használnánk (WinRAR, WinZIP stb.), tegyünk ugyanígy.

 

IPB kép

Rögtön nyissuk meg az újonnan létrejött mappát (C:\WEBDEV\PHP5), és keressük meg benne a képen halvány barnával megjelölt állományt. A PHP-fejlesztők kétféle php.ini kezdeményt bocsátanak a rendelkezésünkre: az egyik az alapállapot, a másik pedig egy olyan javasolt beállításokat tartalmazó változat, amely biztonságosabb, jobban optimalizált PHP-feldolgozást eredményez, ám egyáltalán nem jó nekünk az alkotó munkához, inkább az élesben futó webkiszolgálókon használatos. Épp ezért a php.ini-dist fájlról készítsünk egy másolatot (Ctrl+C, Ctrl+V), majd a másolatot kereszteljük át php.ini-re.

 

IPB kép

Lássunk hozzá az így létrejött php.ini szerkesztéséhez. (Használhatjuk higgadtan a Windowsban levő Jegyzettömböt -- közismert nevén: Notepadet -- erre a célra. Én a Notepad2 című kiváló kis szerkesztőt használom, de ez ne zavarjon meg senkit.) Első lépésként keressük meg az extension_dir beállítást, és írjuk át a címet a saját mappastruktúránknak megfelelően. Esetünkben ez c:\webdev\php5\ext.

 

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a Windowsban a mappa- és fájlnevekben a kis- és nagybetűk nem számítanak, írhatjuk bárhogyan. Én itt kisbetűkkel írtam, mert. Amire viszont oda kell figyelnünk, az a perjel! A php.ini-ben "visszafelé perjel"-et (közismert nevén backslash-t) használunk (magyar billentyűzetkiosztásnál: Alt Gr+Q).

 

IPB kép

Gördüljünk lefelé, amíg találunk egy listát, ami hasonlóan néz ki, mint a fenti kép. Vegyük észre, hogy a legtöbb sor pontosvesszővel kezdődik: ez a php.ini-ben a megjegyzés jele: az így kezdődő sorokat nem veszi figyelembe. Három olyan modul van, amit be kell kapcsolnunk, ezek a php_mbstring és a MySQL kezeléséhez szükséges php_mysql és php_mysqli. Ezek elől egyszerűen vegyük ki a pontosvesszőt.

 

Ha ezzel megvagyunk, mentsük el a változásokat (Ctrl+S), majd lépjünk ki a php.ini-ből.

 

IPB kép

Kicsit reszelni kell a Windowson is, hogy a PHP jól működjön, úgyhogy szaladjunk végig az alábbi útvonalon: Start --> Vezérlőpult --> Rendszer --> Speciális fül. Kattintsunk alul a Környezeti változók feliratú gombra.

 

IPB kép ... IPB kép

Az első dolgunk, hogy az alul levő listában megkeressük a PATH változót, majd rákattintunk a Szerkesztés gombra. A megjelenő panelen kattintsunk bele a Változó értéke mezőbe, menjünk a benne levő szöveg végére, és írjuk be PHP5 mappánk elérési útját, de úgy, hogy teszünk elé egy pontosvesszőt (ami itt nem a megjegyzés jele, hanem ezzel választjuk el a felsorolt mappákat egymástól). Esetünkben tehát: ;c:\webdev\php5. (A képen nagybetűvel írtam a C:-t, lényegtelen.)

 

Ezután kattintsunk az Új gombra, ezzel új rendszerváltozót hozunk létre. A változó neve legyen PHPRC, az értéke pedig megint csak a PHP5 mappánk elérési útvonala -- ezúttal természetesen nem kell pontosvessző! (c:\webdev\php5) Az OK gombok serény nyomkodásával zárjuk be az összes panelt.

 

Ezek a beállítások csak a Windows újraindítása után lépnek érvénybe, ám mielőtt újraindítanánk a Windowst, barátkoztassuk össze az Apache-ot a PHP-val!

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

payskin

.

Az Apache és a PHP összebarátkoztatása

 

A cím egy kicsit pontatlan, lévén nyilván az Apache-ot kell megtanítani arra, hogy mit kezdjen a PHP oldalakkal. Lássuk, hogyan.

 

 

php11.png

Mielõtt azonban hozzáfognánk, a WEBDEV könyvtárban hozzuk létre azt az új mappát, amiben leendõ remekmûveinket (azaz weboldalainkat, PHP programjainkat) fogjuk tárolni. Ehhez mérten adjunk neki valami beszédes nevet. Ha valaki az Apache terminológiát szeretné követni, nyugodtan keresztelje el htdocs-ra, én speciel most a websites nevet választottam.

 

Ezt követõen lépjünk be az Apache mappájába, azon belül pedig a conf mappába, és nyissuk meg szerkesztõprogramunkban httpd.conf állományt. Ez az Apache lelke, úgy hogy óvatosan csináljunk benne bármit is.

 

php12.png

Gördüljünk lefelé az állomány tartalmában, amíg el nem érjük az Apache által használt modulokat. Egészítsük ki a listát a PHP5 mûködéséhez szükséges modullal.

 

ÁLLJ! Két fontos dolog! Vegyük észre, hogy Apache konfigurációs állományában a sor eleji # (kettõs kereszt) karaktert jelöli a megjegyzést tartalmazó sorokat. Ennél is fontosabb azonban, hogy ebben az állományban kizárólag normál perjeleket használunk (magyar billentyûzetkiosztásnál: Shift + 6)!!!

 

Amit tehát a LoadModule lista végére írunk: LoadModule php5_module c:/webdev/php5/php5apache2_2.dll

 

Azt is vegyük észre, hogy a DLL fájl nevének vége: 2_2.dll. Azért ez, mert a 2.2.x-es verziójú Apache-ot telepítettük fel. Ha a webkiszolgáló egy korábbi változatát használnánk, van külön php5apache.dll a 2-esnél korábbi Apache verziókhoz és php5apache2.dll a 2.0.x-es verziókhoz.

 

php13.png

Megint görgetünk lefelé, amíg el nem érjük a DocumentRoot bejegyzést. Ez mondja meg az Apache-nak, hogy hol tartjuk a weboldalunk állományait. A képen felül látszik az alapbeállítás (az Apache mappája alatti htdocs könyvtár), alul pedig amire mi gondosan átírjuk -- a frissiben létrehozott, új websites mappánk elérési útja. (Továbbra is perjeleket használunk!)

 

php14.png

Ezt követõen a kicsit lejjebb levõ Directory bejegyzéssel kell eljátszanunk ugyanezt.

 

php15.png

Haladjunk tovább az állományban, egészen addig, amíg meg nem találjuk a DirectoryIndex bejegyzést. (Jól jegyezzük meg, hogy hol van, ugyanis ide még vissza fogunk jönni, mégpedig õrjöngve, de errõl majd késõbb.) Ez -- elvileg -- azokat az állományokat tartalmazza, amelyet az Apache automatikusan megnyit, ha a böngészõ címsorában nem egy konkrét weboldal címét adjuk meg (www.weboldal.com/akármi.html), hanem csak egy mappáét, például www.weboldal.com. Vagy éppen http://localhost/, ami ugye a webszerverünk legfelsõ (mondhatni: gyökér) könyvtára. Mint látható, a kiszolgáló automatikusan az index.html állományt keresi, szóval tanítsuk meg neki az index.php-t is, egészítsük ki ezzel a sort.

 

php16.png

Utolsó feladat: megkeresni az AddType típusú bejegyzéseket, amelyek a különleges weboldaltípusokat írják le az Apache számára. Itt meséljük el az Apache-nak, hogy ha .php kiterjesztésû állománnyal találkozik, akkor azt x-httpd-php alkalmazásként kezelje. Nem kell érteni, csak be kell írni az eredeti két AddType sor után azt, hogy: AddType application/x-httpd-php .php

 

Mentsük az állományt és lépjünk ki belõle. Kész vagyunk, jöhet a Windows-újraindítás!

 

Eljött a tesztelés és az ideg-összeroppanás ideje! :D (Az elkövetkezõ percekben igen gyakran teszünk majd fel "Miért...."-tel kezdõdõ kérdéseket.) Ám még mielõtt bármit csinálnánk, nézzünk le a sarokba az Apache Monitorra. Ha azt mutatja, hogy az Apache mûködik (kis zöld jobb mutató nyílhegy), az fél siker, ugyanis az azt jelenti, hogy nem rontottuk el teljesen a httpd.conf állományt! Ha az Apache nem indul el, akkor futás vissza, és átnézni minden olyan sort, amit megváltoztattunk vagy hozzáírtunk. Valahol valami hibát sikerült véteni. (A képeken látottak egyébként garantáltan jók, ugyanis élesben telepítettem, miközben a képeket csináltam, és sikerült! :))

 

php17.png

A PHP teszteléshez a világ legegyszerûbb programját fogjuk megírni, amit direkt erre a célra találtak ki. Hozzunk létre egy új szövegállományt (jobb katt --> Új --> Szöveges dokumentum) a websites mappában, és nevezzük át index.php-ra. (Igen, biztosak vagyunk benne.)

 

php18.png

Nyissuk meg egy szerkesztõben (Jegyzettömb), és írjuk bele a következõt, és mentsük el:

 

<?php phpinfo(); ?>

Kapjuk elõ kedvenc böngészõnket, és mehet a localhost.

 

Ha azt mondja, hogy "It works!", na... akkor nem mûködik. :( Jöhet az elsõ MIÉRT?!?!?! Még mielõtt kétségbeesnénk, próbáljuk ki így: http://localhost/index.php. Ha megjelenik az alább látható gyönyörûség, akkor az a jó hír, hogy nem mi vagyunk a hülyék, hanem az Apache, illetve a fejlesztõi: az Apache csak pont azt nem veszi figyelembe, amit a DirectoryIndex bejegyzésnél beírtunk.

 

(Itt jegyezném meg, hogy ez 2.2-es „újítás”, ilyet nekem a 2.0.59 sosem csinált. Sõt, a 2.0.59-es httpd.conf állományában még nem így néz ki a DirectoryIndex bejegyzés, úgy hogy ezek a derék fejlesztõik nemcsak hozzányúltak, de jól el is szúrtak benne valamit.)

 

Úgy hogy nyomás vissza a httpd.conf-ba, és ellenõrizzük, hogy frankón ott van a sorban az index.php. Ha nincs ott, írjuk bele (és gondolatban adjunk magunknak egy feketepontot.) Lépjünk ki a konfigurációs állományból, és az Apache Monitorral indítsuk újra az Apache-ot. (Apache2 --> Stop, várunk, Apache2 --> Start). Kezdõdhet a tesztelés elölrõl.

 

Saját tapasztalat: néhány httpd.conf-nézegetés, szerkesztgetés és újraindítás után egyszer csak magától megjavult. Konkrétan nem írtam át benne semmit.

 

php19.png

Minden jó, ha jó a vége! Ha ezt látjuk, akkor már majdnem 100%-os siker koronázta erõfeszítéseinket. Már csak egy dolog van hátra, ellenõrizni, hogy az mbstring, a mysql és a mysqli modulok megtalálhatók-e a listában. A modulok ábécé-sorrendben sorakoznak egymás után, úgyhogy viszonylag egyszerûen megtalálható az mbstring... vagy éppen annak hûlt helye. Ha nincs meg, akkor nyomás a php.ini-be, és ellenõrizzük az extension_dir bejegyzést.

 

Javítás, mentés, Apache újraindítás, tesztelés.

 

Jó szórakozást! Kérdések, vélemények, esetleg javítások (?) jöjjenek a PHP kérdésem van témába!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
payskin

.

A MySQL telepítése

 

Mind közül a legnehezebb ponthoz érkeztünk. A MySQL-nél nem maga a telepítés okoz gondot, hanem az adatbázis-kezelõ konfigurálása, azon belül is egyes kényes beállítások. A telepítés fent és alább leírt menetét bizonyos David Powers úr útmutatásai alapján szoktam elvégezni. Õ ezt több helyen is publikálta, például a Blog Design Solutions vagy a tavaly novemberben megjelent PHP Solutions címû könyvében. Nálam az õ módszere tökéletesen mûködött az elsõ perctõl kezdve, ezért járt utat járatlanért nem hagytam el. A blogjában például már a PHP 5.2.x telepítésénél a grafikus telepítõt ajánlja, mert idõközben megcsinálták használhatóra. Szóval, a lényeg, hogy az alábbi beállítások tõle, a könyvébõl származnak. Nem feltétlenül kell velük egyetérteni, de ha valaki eltér tõle, értsen ahhoz, amit csinál.

 

IPB kép

Az elsõ lépés itt is a telepítendõ MySQL változat beszerzése. Ehhez látogassuk meg a MySQL letöltõoldalát a http://dev.mysql.com/downloads/ címen. Kattintsunk az oldal közepe táján a MySQL 5.0 - Generally Available (GA) release for production use feliratra, majd a következõ ablakban válasszuk ki, hogy milyen operációs rendszerhez kívánjuk letölteni az adatbázis-kezelõt (gy.k.: Windows). A harmadik oldalon válasszuk a lista legelején álló Windows Essential (x86) változatot, azaz e mellett kattintsunk a Pick a mirror feliratra. Döntsük el, hogy melyik hazai tükörszerver a szimpatikus, és kapjuk onnan le a MySQL telepítõjét. Amikor ezt írom, az aktuális változat az 5.0.41, a fájl neve pedig: mysql-essential-5.0.41-win32.msi. A könnyebb részével megvagyunk.

 

IPB kép

Lépjünk lehetõleg minden alkalmazásból (Apache-ot nem kell elzárni), és indítsuk el a telepítõt. Welcome to blablabla képernyõn: Next.

 

IPB kép

Setup Type képernyõ: választhatnánk a Typical-t is, ha felkínálná, hova akarjuk telepíteni a MySQL-t, de mivel nekem nem kínálta fel, ezért a Custom mellett döntöttem. Next

 

IPB kép

Custom Setup képernyõ: jelöljük ki a listában a MySQL Servert, majd kattintsunk alul a Change gombra, és mutassuk meg neki a már oly sokszor használt D:\WEBDEV mappánkat, amelyen belül persze hozzunk neki létre egy MySQL könyvtárat. Azért érdemes ide telepíteni, és nem pedig a C:\Program Files alá, mert az adatbázisokat a saját mappastruktúrája alatt fogja tárolni, ami két problémát vet fel:

 

1. A használata során totálisan fragmentálja (töredezi) a C: partíciót, ami hosszú távon eléggé belassíthatja a Windowst. (Nem szoktam defragolni.)

 

2. Másrészt el fogjuk felejteni elmenteni az adatbázisokat a legközelebbi Windows-telepítéskor!

 

Így, hogy a D:\WEBDEV-be tesszük, nem kell aggódni egyik probléma miatt sem, sõt, Windows újratelepítés után a MySQL-t is simán feltehetjük ugyanebbe a mappába, okosan nem írja felül az adatbázisokat. (Lesz ugyan egy kis pitty-putty a konfigurálásnál, de errõl majd késõbb.) Next.

 

IPB kép

A telepítõ nem kérdez többet, hanem lefut, majd reklámokkal szórakoztat: megpróbál rábeszélni, hogy azonnal regisztráljunk náluk Enterprise elõfizetést. Valószínû olcsó. :P A régebbi változatokban ezt egy mozdulattal át lehetett ugrani, most néhányszor a Next-re kattintani, hogy túlessünk rajta.

 

IPB kép

Wizard Completed képernyõ: hagyjuk kipipálva a Configure MySQL Server now felirat melletti jelölõnégyzetet. Így a telepítés befejeztével máris belevághatunk a konfigurálásba. A könnyebb részén túl vagyunk, most jön a neheze.

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

payskin

.

A MySQL konfigurálása

 

A konfigurálás automatikusan elindul a telepítés végeztével (amennyiben nem vettük ki a pipát az búcsúképernyőn), de utólag is bármikor elindítható: Start --> Minden program --> MySQL --> MySQL Server 5.0 --> MySQL Server Instance Config Wizard.

 

IPB kép

Az első képernyőn válasszuk a Detailed Configuration lehetőséget, mert mindenre kiterjedő konfigurálást szeretnénk. Next.

 

IPB kép

A következő képernyőn arról kell döntenünk, hogy mi a szerepe a MySQL-t futtató számítógépnek. Mivel épp egy fejlesztőkörnyezet kialakításán dolgozunk, jelöljük be a Developer Machine lehetőséget, és Next.

 

IPB kép

Első fontos pont: itt kell kiválasztani, hogy milyen adatbázisokkal szeretnénk dolgozni.

 

Ha gőzünk sincs az egészről, akkor válasszuk a Non-Transactional Databases Only sort. Ha van gőzünk, és tudjuk, hogy fejlesztésünk megelégszik a MyISAM típusú adattáblákkal, akkor válasszuk a Non-Transactional Databases Only sort. Ha értünk hozzá, és tudjuk, hogy szükségünk lesz InnoDB típusú táblákra, válasszuk a Multifunctional Database sort, és innentől menjünk a saját fejünk után (hiszen értünk hozzá. :P).

 

Tisztázásképpen hozzáteszem, hogy a WordPress blogmotornak elég a MyISAM, a PC World Shop mögött levő, meglehetősen összetett e-bolt rendszernek is, továbbá az ingyenes webtár-szolgáltatók is általában csak MyISAM típusú táblákkal engednek dolgozni, tehát nagy biztonsággal választhatjuk a Non-Transactional Databases Only sort. Next.

 

IPB kép

A következő kérdés, hogy hányan fognak egyszerre csatlakozni az adatbázishoz. Fejlesztőkörnyezetünkhöz tökéletesen megfelel az alapértelmezett Decision support (DSS)/OLAP beállítás. Next.

 

IPB kép

Egyértelműen engedélyezzük a TCP/IP-n keresztüli elérést (Enable TCP/IP Networking), a port számát (3306), és a Strict Mode-ot nem piszkáljuk! Jól van az úgy. Next.

 

IPB kép

IPB kép

A következő sarkalatos pont: alapértelmezett karakterkészlet kiválasztása.

 

Egy biztos: a Standard Character Set-et semmi esetre se válasszuk, mert az tulajdonképpen a Latin1-et jelenti, meg a kalapos ű-t, hullámos ő-t, ami 2007-ben, magyar nyelvű weboldalon mega-über-gáz. Igazából mindkét másik lehetőség jobb: a Best Support for Multiizéhozé a Unicode UTF-8 támogatást jelenti, illetve választhatjuk a Manual Selected Default.... lehetőséget is, majd a listából a latin2 elemet.

 

Akármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amit kiválasztottunk, tehát az összes HTML/PHP oldalunkban ugyanazt a karakterkódolást használjuk!

 

Én egyébként az UTF-8-ra szavaztam a saját fejlesztői környezetemben, mert ez nemzetközileg is elterjedtebb, míg a latin2-t talán szűkebben használják. A különböző fejlesztést támogató alkalmazások is jobbára vagy latin1 vagy UTF-8 kódolással mennek, és külön küzdeni kell, ha latin2-t akarunk belőlük kicsikarni. Next.

 

IPB kép

Következő kérdés: rendszerszolgáltatásként fusson-e a MySQL. Igen, fusson úgy, de a Launch the MySQL Server automatically beállításon már érdemes elgondolkodni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a szolgáltatás automatikusan induljon-e (a Windowszal együtt), vagy kézzel kelljen elindítani. Utóbbi esetet majd prezentálom, hogyan.

 

Alul jelöljük be, hogy tegye bele a MySQL elérését a PATH-ba (érvényesítéséhez újra kell indítani majd egyszer a Windowst), ami azért jó, mert ha parancssorból kell piszkálnunk a MySQL-t, akkor nem kell előtte belépni a D:\WEBDEV\MySQL\bin mappába, hanem bárhonnan megszólíthatjuk. Next.

 

IPB kép

Biztonsági beállítások: fejlesztőkörnyezetben nem akkora para, hogy ki hogy fér hozzá a MySQL-hez. (Élesben persze egész más a helyzet, de reménykedjünk, hogy élesben majd nem nekünk kell konfigurálni.) Ettől függetlenül adjunk meg root jelszót (így hívják a MySQL adminját), töröljük a pipát az Enable root access from remote machines felirat négyzetéből, mert eszünk ágában sincs, hogy bárki is hozzáférjen az adatbázisunkhoz kívülről, és ne hozzunk létre a lap alján névtelen hozzáférési fiókot. Next.

 

IPB kép

Minden beállítást szépen megadtunk, tehát tapadjunk az Execute gombra. Ha most telepítjük először a MySQL-t, akkor nem lesz semmi gond: lefut a program, mindent kipipál, máris mehetünk kódolni. Ha korábban volt már telepítve MySQL, és a rendszerszolgáltatás még mindig aktív, akkor hibaüzenetet fogunk kapni arról, hogy ezen a néven nem tud újabb rendszerszolgáltatást bejegyezni. Ha korábban volt már felrakva MySQL, de épp egy Windows újrahúzás után telepítjük a D:\WEBDEV\MySQL mappába, akkor is hibaüzenetet fogunk kapni, ugyanis a beállító program nem fog tudni hozzáférni a saját alapadatbázishoz, amelyben például a felhasználók jelszava van. Ne törődjünk vele, a korábban beállított jelszavunk tökéletesen működik majd.

 

IPB kép

Mivel MySQL adatbázis-kezelőnk rendszerszolgáltatásként fut, ezért a Windows szolgáltatásai között kell keresgélnünk, ha az indításával kapcsolatban változtatásokat szeretnénk eszközölni. A hosszabb út: jobb katt a Sajátgépen --> Kezelés --> bal oldalon: Szolgáltatások és ... --> Szolgáltatások. A rövidebb út: Start --> Futtatás --> services.msc --> Enter.

 

Keressük ki a listából a MySQL-t és kattintsunk rajta duplán. Az indítás típusánál kiválaszthatjuk, hogy Automatikus vagy Kézi indítással induljon. Ha az utóbbit választjuk, akkor a panel alján az Indítás és Leállítás gombokkal vezérelhetjük a szolgáltatás állapotát.

 

Kérdések, vélemények, esetleg pontosítás javítás az SQL kérdésem van témába íródjanak vala.

 

(A következő rész tartalmából: phpMyAdmin telepítés + MySQL működésének tesztelése + rákendrol).
Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...