Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Netszerver


titusz1

Recommended Posts

titusz1

Sziasztok!

 

Kissé elegem lett a netszolgáltatókból és keresném teljes erõvel a kiskapukat. Szóval a gondoltam az, hogy el kellene helyezni egy szervert, de csak és kizárólag netezés céljára. Pontosabban azt szeretném hogy ezen a szerveren keresztül netezzek itthonról. Megoldható?? És ha igen, hogy? Hogy fogok rátalálni a szerveremre? A mostani DSL szolgáltatás hogy mûködik? Az IP kiosztásához külön DNS szerver is kell (ha többen is használnánk)? A telefonvonal mekkora sávszélességet bír? A feltöltésem nekem is lehetne olyan mint a nagyoknak (10Mb/s)? Semmit nem tudok csak a sötétben tapogatózok. És segítségre lenne szükségem.

 

A segítségeket elõre is köszi....

Link to comment
Share on other sites

Richy

xDSL-lel talán megoldahtó, cable viszont lehetetlen. :)

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Az XDSL tuti nem fog menni. Jó hát akkor ez nem jött be. De egyébként a kábeles cucc hogy mûködik (hogy csinálják az internet szolgáltatók)?

Link to comment
Share on other sites

Richy

De a cable egy helyre fut (legtöbbször chello), míg az xDSL-nél be tudnál tárcsázni más szervert is (jelent esetben a sajátodat). :)

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Na akkor most nem értem. Valószínûleg a fogalmakkal nem vagyok tisztába. Cabel vili, hogy mit jelent, csak azt hittem, hogy csak angolosan írtad, azt hogy telefonvonalon keresztül:). Az xDSL pedig úgy tudtam hogy a vezetéknélküli kapcsolatokra vonatkozik és az x helyén változnak a szabványok betûjelei. Pl. : HDSL, IDSL stb.. Akkor hova tartozik az ADSL? Mert az eredeti gondoltam a DSL kapcsolat volt egy ADSL modem segítségével. Akkor ez megoldható? És be tudom tárcsázni a szerveremet? Ha igen akkor azt hogy?

Link to comment
Share on other sites

Richy

Nekem az xDSL ADSL-t vagy DSL-t jelent. A cable meg a koax, azaz az atenna, amin a kábelTV is jön. :D

Igazából nem teljesen tudom, hogy lehet ezt megoldani, de biztos meg lehet valahogy. :)

Link to comment
Share on other sites

Soma01

Jó nektek, hogy tudjátok mirõl beszéltek. Én azt sem értem mi a kérdés! Richy, te komolyan érted mirõl beszéltek??! titusz! Milyen net? Hol akarod elhelyezni? Hová akarod kötni, milyen net szolgáltatóhoz (a vízcsapból nem jön a net (még)). Hányan akarjátok használni? Hogy akarsz hozzá csatlakozni? ADSL miért nem jó vagy Chello? Hol laksz?

Link to comment
Share on other sites

titusz1

@Richy: Ok. Tiszta sor :oké:

 

Akkor a kérdés még él: Hogyan lehet ezt megoldani? Ha valaki tud errõl valamit ne tartsa magában.:)

 

@Soma01: A lényeg az hogy szeretnék elhelyezni egy szervert egy úgynevezett szerverfarmon. És ahhoz a szerverhez szeretnék egy 100Mb/s-os netet(és nem a vízcsapból :D). Ezért fizetni kell természetesen. A tervek szerint 4-en használnánk. És így a szerver fenntartási költségeit 4felé osztanánk. A kapcsolat egy hagyományos DSL lenne (telefonvonalon keresztül, DSL modemmel). Csak nem tudom hogy ez megvalósítható-e. A Chello nem megoldható mert kis településen lakok és itt nincs. A szerver Debrecenbe lenne elhelyezve tõlem 13Km-re. És azért nem jó a szolgáltatók által nyújtott ADSl, mert a feltöltési sebességem túl kicsi. És így olcsóbb is lenne, ha egyszer kiépítem utána már csak a havidíjat kell fizetni a szerver és a rá kötött 100Mb/s-os net után ami 4 részre osztva lényegesen kedvezõbb. Nyerészkedésrõl szó sincs nem azért csinálom, hogy ezzel pénzt keressek (+az büntetendõ is vállalkozás nélkül).

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem igazán értem mit akarsz pontosan. Beteszed a szervert a szerverhotelbe és kapsz rá egy 100 megás szimmetrikus belföldit, az mondjuk 20 ezer forint havonta. Ettől még neked fizetned kell az otthoni netért, hogy elérd azt a szervert. Ráadásul egyáltalán nem lesz gyorsabb a neted (kivéve egy speciális esetben), hiszen közted és a szerver között a te otthoni sebességeddel fog menni.

Vagy te arra gondolsz, hogy beraktok egy szervert 100 megára és a levegőben hozzák-viszik a galambok a TCP csomagocskákat közted és a szerver között? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Nekem a galambos megoldás is tetszik de nem arra gondoltam. :D Betárcsázással akartam megoldani úgy mint egy mezei ADSL-t. Azt nem tudom hogy csinálják hol megy át a felhasználónév+jelszó. És hogy ez hogy működik a szolgáltatóknál. De rájöttem hogy ez egyébként se működne mert elfelejtkeztem arról az aprócska tényről, hogy az ADSL asszimetrikus és sose fog nekem normális sebességgel felmenni az adat. Ebbe bele kell törődnöm. De mi az a speciális eset??

Link to comment
Share on other sites

Greene

Ha van saját hálózatod kiépítve akkor tudsz csak ilyet csinálni. Az, hogy hogyan autentikálod be magad az csak a sokadik lépés.

 

A speciális eset az amikor egy szolgáltatónak elfogyott a nemzetközi (vagy épp a belföldi) sávszélessége a nagy forgalom miatt. Ilyenkor lassú lesz a neted. Ha viszont van egy proxy szervered olyan szolgáltatónál aminek nincs sávszélesség gondja, akkor a proxyt használva nem lesz gondod.

Illetve a torrentezők szeretik még használni ezt a szerver berakós módszert, mert jól lehet vele seedelni.

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Saját hálózat alatt mit értesz? (mert ha kell akkor 2 gépet össze tudok kötni egy szerverrel :D) Mikor betárcsázok hol dől el hogy melyik szolgáltató szerverét használom?

 

Miért lehet vele jobban seedelni? Attól hogy proxy van az még csak azt garantálja, hogy az adott sávszélességem mindig meglesz, nem?

Link to comment
Share on other sites

Greene

Minden PPPOE-s szolgáltatónak van NAS szervere a hálózatán (bizonyos Cisco/más routerek is tudják ezt a funkciót IOS változattól függően, de sokan 1 unitos olcsó szerverekkel oldják meg), hozzá érkeznek be a PAP vagy CHAP (MS-CHAP, EAP) azonosítást kérő LCP csomagocskák (fontos tudni, melyiket fogadja el). Ő megnézi a radius szerveren, hogy bejöhetsz-e, stimmel-e minden adat, és ha igen akkor visszajelez a NAS-nak, aki felállítja a kapcsolatodat, hozzádrendeli az IP-t, MTU-t stb.-t. Aztán amikor lecsatlakozol, törli a virtuális interfészt amit létrehozott neked, és megmondja a radius szervernek amit tudni akar.

 

A seederek úgy csinálják, hogy van X gigabyte vinyó a szerverben, és fut rajta egy torrent kliens amit weben keresztül menedzselhet. Letölti a szerverre amit szeretne, és otthagyja seedelni jó nagy sebességgel. Közben akár le is töltheti magának, ami max az ő kapcsolatának a sebességével fog lejönni, de immáron a szerverről. Remélem érthető a dolog.

Link to comment
Share on other sites

Soma01

Olyan lehet még azért, hogy berakod a hotelbe a géped és WIMAX- hálót építesz ki a szervered és a lakásod közt. Talán ez a legolcsóbb. Az WIFI, csak jobb, gyorsabb, biztonságosabb érzés. De az is benne van pár millába szerintem. De a fénykábelnél, áskálódásnál azért olcsóbb. A sebessége nem tudom mennyi lehet, de 10 mega biztos megvan mindkét irányban.

Link to comment
Share on other sites

Richy

Soma megoldása eléggé felejtõs. :D

Link to comment
Share on other sites

Greene

Az NHH-nál pedig magyarázhatod miért adsz akkora jelerõsséggel... :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Soma01

Akkor WIFI jó kis irányított antennával és egy parabolával a kliens oldalon, vagy lézer.

Amúgy meg mondjatok Ti is valamit akkor.

 

Soma megoldása eléggé felejtős. :D

 

Amúgy miért? A Wimax miatt vagy a vezeték nélküliség miatt?

Link to comment
Share on other sites

titusz1

@Greene: Egy csöppet bonyolult. És ezt hány szerverből lehet megoldani? 2? 3? Ja és a T-comal nem kell valamit szerződni? Amit speciális esetnek írtál én is gondoltam rá és elég jó dolognak tűnik ha mást nem azt biztos megvalósítom. :D

 

 

Egyetértek Soma megoldása elég meredek az fix. Izgalmas is lenne 13Km-re elsugározni Access point nélkül. És az hogy a wifi biztonságos :hááát: A gond ott van Soma hogy a helyzet elég lehetetlen és még mindig a DSL a leglehetségesebb megoldás az összes közül.

Link to comment
Share on other sites

Soma01

no comment

Link to comment
Share on other sites

Greene

Mi ezen a bonyolult? Egy szerverrel simán meg lehet oldani. :pislog:

 

Ha lehet egy javaslatom: Picit olvass utána a hálózatoknak, mert alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. Az jó, ha jár az agyad, csak ne olyan dolgokon, amiket nem lehet kivitelezni. ;)

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Nem egyedül valósítom meg, vannak emberek akiktõl segítséget kérhetek (csak a fórum kényelmesebb:D). Utánna olvasok a dolgoknak. Írtam is hogy hálózatból elég sötét vagyok. Ja és mire ebbõl lesz valami az legalább 3 hónap. Addig van idõm.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...