Jump to content
GSForum - Segélyvonal

IBM (Lenovo) ThinkPad T60


Equine

Recommended Posts

Equine

Néhány napja sikerült rátennem kezemet egy IBM T60-ra , fél éves, kifogástalan állapotban. 2009.06. -ig pedig még garanciális. Az ára 215 ezer Ft volt. Az alábbi konfigurációról van szó:

 

 

Processzor: Intel Core Duo T2400 1,85 GHz 2 MB L2

Memória: 1 GB DDR II 667 MHz

HDD: 60 GB SATA 7200 RPM

Video: Intel GMA 950 (max. 224 MB a rendszermemóriából)

Képernyő: 14,1" TFT-LCD 1024x768

Optikai meghajtó: CD-RW DVD ROM combo

Hang: HD audio

Hálózati csatlakozások: Intel Wlan pro (a,b,g), bluetooth, gigabit ethernet , dial-up modem, infra

Egyéb csatlakozások: 3x USB 2 , pcmcia és express card, mic, phone, VGA

Akkumulátor: 6 cellás (56 Wh)

Extrák: Ujjlenyomat olvasó, security chip, HDD védelem, billentyűzet világítás, trackpoint, billentyűzet alatt folyadék elvezető

 

Külcsín, ergonómia:

Első nekifutásban talán beszélnék a megjelenésről, és a gép szerkezeti stabilitásáról. Erről annyit tudnék mondani, hogy becsukva olyan, mint egy monolit :). Szögletes, fekete, sehol semmi díszítés, kivéve ha a sarokban lévő IBM logót annak tekintjük, ami az évek során semmit sem változott. Sugárzik belőle, hogy nem játékszernek szánták. Nekem személy szerint tetszik ez a megjelenés, mert egyszerű és letisztult. A fedél a megszokott kicsit gumiszerű anyaggal van borítva, nem igazán tudom konkrétan miből van, de például a karcokat el lehet róla tüntetni. Tapintásra hideg, alatta fém lapul, ahogy a gép zöme szintén fémből, egészen pontosan AlMg ötvözetből készült. A gép 2,4 kg (lemértem), ami szerintem igen barátságos. A billentyűzet körüli borítások (csuklótámasz, és szegélyek) műanyagból vannak , ennél fogva kicsit meg is lehet őket hajlítani, de azt hiszem ez nem hátrány. Egy-két illesztés nem tökéletes, de talán ez nem is várható el. Összességében nagyon masszív gép. Teljesen (síkba) kihajtott kijelzővel nyugodtan meg lehet fogni az egyik sarkánál és úgy emelgetni. A kijelző felső szegélyénél fogva is nyugodtan lóbálható.

A képernyőt tartó pántok is erősek, stabilan marad a helyén a megjelenítő ha valamilyen pozícióba kihajtom. Itt jegyezném meg, hogy személy szerint nekem nagyon tetszik az, hogy egészen a billentyűzet síkjáig kihajtható a képernyő.

A billentyűzet rendkívül kellemes, nagyon jó a billentyűk dinamikája, élvezet rajta gépelni.

Trackpoint-ot még nem használtam, de egyre inkább megtetszik :) . A touchpad nagyon kellemes, de mintha néha kissé érzéketlen lenne a click-re (egy pöccintés az ujjal) ,ennek nem tudom a pontos okát, viszont a felülete olyan hogy kellemesen siklik rajta az ujj. A régi Compaq -om nál fékeződött az ujjam a toucpaden ami néha nagyon zavaró tudott lenni. A tapipad jobb oldala scrollozást tesz lehetővé ami szintén egy praktikus szolgáltatás.

 

Bennsőségek:

Ami a szerkezetet illeti a gép belül egy Al ötvözet ún. roll cage-t kapott ami az összes komponenst stabilan a helyén tartja extrém körülmények között is. A HDD gumírozott bakokon nyugszik, melyek feladata a rezgések elnyelése, védelem céljából. További védelem a HDD számára a fémháló mely körbeveszi (árnyékolás), és az active protection system, mely lényege az, hogy egy beépített gyorsulásmérő, ha olyan mértékű gyorsulást érzékel mely leejtést feltételez (szabadesés vagy annál nagyobb) akkor a winchester feje parkoló pozícióba ugrik. Ezen biztonsági szolgáltatásokat nem teszteltem és nem is szándékozom ;) .

 

Használati tapasztalatok:

A masinához egy angol XP pro jár, de a restore partíció le volt írtva a gépről, és egy nem tisztázott forrású magyar XP figyelt rajta (számomra ismeretlen okból). Azonban mivel garanciális a vas, ingyen és bérmetve visszaállítják rá a szervízben a rendszert, amit igénybe is fogok venni, de most egy Ubuntu (pontosabban Kubuntu) 6.10 figyel rajta.

Az ujjlenyomat olvasót csak XP alatt tudtam kipróbálni (de linux alatt is belőhető), ott kifogástalanul működött, és nekem nagyon tetszett. A security chip nek még számos biztonsági szolgáltatása van, de ezeket sem volt még lehetőségem kipróbálgatni, majd ha visszakerül rá az XP (bár én szeretném ha kettős (XP és Kubuntu) oprendszer lenne rajta).

 

A gép teljesítménye igazából nem hagy kívánnivalót (számomra) maga után, nem futtattam benchmarkokat, töméntelen mennyiségben állnak rendelkezésre erről a konfigurációról, és én a tapasztalatban jobban bízom. Csupán irodai alkalmazásokkal ezt a gépet senki sem fogja teljesen kihasználni, tökéletesen alkalmas grafikus (photoshop, gimp, 3ds max) , illetve más processzor és memória igényes feladatokra (például Fruity loops tracker program). Egy dologra alkalmatlan igazából, és az a játék,vagyis a 3D játékok.

 

Aki mégis ThinkPad-et szeretne, és játszani is szándékozik rajta, annak javaslom az x1400 -as Ati val szerelt változatot, bár elég borsos az ára, és szerintem játékra sok más notebook található a piacon.

Itt jegyezném meg, hogy csak a vicc kedvéért, felraktam rá a half life 2-őt (legális bolti), és őszintén meglepődtem, hogy 1024x768- ban high detail ben minimális szaggatást tapasztaltam, de sajnos a játék engine je nem tudta jól kezelni az igma950-et és az első töltéskor összeomlott, de ez dokumentálva is van az interneten.

 

A jelenleg a gépen futó Kubuntura egyébként felkerült a Beryl is ami az x-et 3D-s képességekkel ruházza fel, például az desktopok egy kocka oldalain helyezkednek el és így azt forgatva lehet köztük váltogatni. Ezt például kifogástalanul viszi a masina, és kiváncsiságból a kocka 3 oldalán egyszerre full screen ben játszottam le videot, és közben forgattam a kockát, egyik processzormag sem döntött úgy hogy 1 GHz nél gyorsabban kéne ketyegnie. Nem mondom , hogy ez egy kimondottan objektív teszt, de talán sejtet valamit :).

 

Ami viszont kissé zavaró az a gép hűtése, pontosabban annak hangja. A bal felső sarokban található a beszívó és kifújó nyílás (a beszívó hátul a kifújó balra oldalt). Pozitívum vele kapcsolatban az , hogy nem alulról szívja be a levegőt, így nyugodtan lehet puha felületre , ölbe, stb, rakni. Negatívum viszont a zaj. Én kicsit hangosnak érzem a ventillátort, 38 fokos processzor mellett 2500 -as fordulaton pörög , és bekapcsolt állapotában nekem még nem sikerült alacsonyabb fordulatra bűvölni (bár 37 fok környékén leáll de ritka hogy odáig leesik a hőmérséklet), pedig linux alatt közvetlen tudok a firmware vonatkozó regiszterébe írni. A neten sokféle leírás kering erről a problémáról, nekem még nem sikerült belőni egyetlen alternatív kontroll script-et sem. Azonban megjegyzendő, és ez fontos dolog, hogy a gép nem viselkedik vasalóként, nagyon kellemes hőmérsékleteken marad. Ha megfelelőek a körülmények, akkor (linux alól legalábbis) biztonságos kikapcsolni a ventillátort, ha nagyon zavar, de ilyenkor oda kell figyelni a hőmérsékletre, igazából én nem javaslom.

 

Akku:

Kiváló :) . A 4 órát , kis terheléssel, bőségesen tudja. A ThinkPad -ek ezen a téren a konkurencia javát simán odaverik.

 

Megjelenítő:

A képernyőről ejtenék még pár szót, bár két szóban összefoglalható: Abszolúte átlagos. Talán kicsit átlag alatti. Nem valami nagy a maximális fényerő, nagyon kicsi a vertikális nézési szög (nehéz megtalálni a "sweet spot"-ot), és meglehetősen durva fénybeszivárgás van alul, kábé a képernyő feléig felér a "fénykupola",és a kontrasztarány , ha nem is csapnivaló, de gyengus. Ennek ellenére a legtöbb feladatra alkalmas szerintem, aki viszont esetleg profi grafikus munkát akar végezni vele, az csatlakoztassa külső monitorra. Akinek mély a zsebe, az ruházzon be a flexview megjelenítővel ellátott modellbe, ami viszont egy nagyon komoly képernyő, de ahogy említettem, igen drága. Az 1024x768 felbontás ekkora képernyőmérethez bőséges, legalábbis számomra.

 

Összefoglalva:

Ez az első ThinkPad-em, szóval nem tudom változott e valami attól, hogy a Lenovo átvette az IBM től a notebookok gyártását, viszont azt tudom mondani , hogy összességében ez egy nagyon jól kitalált masina, összeszedett, masszív, és erős. További nagyon nagy előny a hosszú, 3 éves, nemzetközi garancia, és a magyarországon egyedülállóan korrekt szervíz ügyintézés.

Aki komoly munkára akarja használni, hozza viszi a gépét, annak nagyonis ajánlom.

Az ára magas (nekem nagyon nagy szerencsém volt), de azt hiszem megéri, mert azt kapja a pénzéért amit annyiért már elvárhat.

 

 

Nos kicsit hosszúra sikeredett, de remélem tartalmaz hasznos infokat. Ha valamit kifelejtettem volna ami fontos, akkor nyugodtan szóljatok, a kérdésekre is megpróbálok korrektül válaszolni :).

 

Equine

Link to comment
Share on other sites

Equine

Csináltam pár képet is, hátha érdeklődés tárgya :). Ahol úgy néz ki mintha "görbe" lenne (oldalnézeteknél leginkább) a noti, az csak a fényképezőgép optikájának torzítása miatt van.

 

Nyitva

Jobbról

Balról

Előről

Hátulról Itt említeném meg a felettébb szimpatikus tápcsatlakozót ami igencsak masszív.

Alulról

IBM logó, csillógós fedél :)

Billentyűzet

ThinkLight billentyűzet világítás (ez a képernyő felső szegélyében található középen)

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

A leírásod alapján azért érezni 1-2 változást a negatív irányban, de ez lehet akár kötözködés is, fél-1 év múlva kiderül.

Win, Linux, OSX babán megy rajta.

T42 óta nem nevezhetõ hangtalannak, és ez annak köszönhetõ, hogy a ventillátor viszi ki a meleg nagy részét, hogy ne a környezõ elemek vegyék át. Van a honlapjukon ventillátor szabályozó progi, amivel be tudod lõni, hogy mennyire pörögjön hõfok függvényében, de béta volt még mikor utoljára néztem, de akkor is tutin ment, csak a Notebook Hardware Controllal ütütték egymást, nekem meg inkább utóbbi kell. tpfancontroll

Érdemes a Client Security Solution-t felrakni, egész korrekt adatvédelmi csomag.

Mielõtt bemész a szervízbe preload visszaállításra, nézd meg, hogy az aksid nem csereszükséges-e. Ha a preloadból recovery lemezeket írsz, arra ügyelj, hogy az lenyírja factory defaultnál a teljes vinyót, és preloadostul visszaállít mindent, míg preloadról indulva tudsz választani, hogy csak a C-t pucolja le.

Link to comment
Share on other sites

Equine

A tpfancontroll -t nekem nem sikerült belőni, annyira nem vagyok linux guru, bele kéne fordítani a kernelbe egy kissé megpöcsölt ibm-acpi.c -t és azt egyenlőre nem ment. Arra lehetőséget észrevételem szerint egyik opció sem ad, hogy 2500-nál lasabban pörögjön a venti, igazából a hőmérsékletekkel lehet játszani. Egyébként véleményed szerint a processzort meddig érdemes felengedni? Én úgy láttam , hogy hideg bekapcsoláskor kábé 50 fokig engedi felmenni, és utána kapcsol be a ventillátor, aztán leviszi 39 fok köré de akkor sem kapcsol ki. Kicsit fura a logikája.Az lenne az igazi ha 1500 as fordulaton menne 2500 helyett és akkor mondjuk 45 fokra állna be a proci ami azt hiszem még eléggé baráti. Az pedig külön jó hír hogy az OSX is megy rajta majd lehet kipróbálom.

 

Egyébként mely pontoknál érzel visszalépést?

 

Ami a negatívumokat illeti a bluetooth bemondta az unalmast! Ez azért aggasztó. Bár azt hiszem én vagyok csak ilyen peches, mert a neten nem nagyon találtam arra való utalást, hogy ez gyakori probléma. A gép most 8-9 hónapos, az aksi 31 cikluson ment át, nem hiszem, hogy csereszükséges, amíg még volt az a magyar win ezen fenn, ott "good" volt a battery status.

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

Az illesztési problémáka és a fénybeszivárgásra gondoltam

A fancontroll valóban hõfok alapján dolgozik, de elég korrektül le lehet csendesíteni vele a gépet, amikor nincs terhelve, ha meg hajtja az ember, akkor csak hadd dolgozzon a ventillátor. Én szoktam 70 fokon használni hosszú ideig a gépet, és semmi probléma.

Az aksinál nem az elhasználtságra gondoltam, hanem a Sony szériára, amit cserélnek.

Link to comment
Share on other sites

Equine

Nem tudom milyen gyártmányú az aksi, pedig windows alatt meg is néztem. Lehet ki tudom deríteni Linux alól is, mindjárt utána nézek.

A 70 fok meglep, én azt hittem a 60 is már elég magas. Az asztali gépemben is 40 fok körül van a proci (AMD Sempron, 600 MHz-el túlhajtva). De elhiszem, és majd szórakozom a hőmérsékletekkel, valószínűleg jelentősen le tudom így csendesíteni, kösz.

 

Szerkesztve:

Beírtam a bar code ot (kivettem az akkut és leolvastam) a lenovo oldalán, és kidobta hogy nem érintett ez a modell, úgyhogy ez rendben van.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...