Doc 0 Share Posted December 12, 2005 Hali! Lenne egy költõi kérdésem: Állítólag a legfejlettebb mûholdnak is csak 3,2 gbit a maximális adatátviteli sebessége. Miért? Ez egy 5-öst érne az öcsémnek, szóval jó lenne a magyarázat . Próbáltam utánanézni, de korrekt magyarázatot nem találtam. Gondolom a rádióhullámmal csak ekkora sávszélesség érhetõ el, de kicsit pontosabb leírásra lenne szükségem. kösz mindenkinek! Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted December 12, 2005 Ez nem igaz! Augusztusban állították pályára azt a mûholdat, ami feltöltésre 20 Gbit/s és letöltésre 25 Gbit/s-ot tud. http://www.satellite-evolution.com/SEA-sept-pdf/ipstar.pdf Egyébként nagy valószínûséggel a válaszidõvel magyarázható a sebességkorlátozás. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doc 0 Author Share Posted December 13, 2005 Hmmmm. Nagyon király. De sajna a miértekre még mindig nem kaptam választ. Összehasonlítva a másik infóval, valószínûleg a transponderek számával függ össze a sávszélesség. Tudnál errõl mondani valamit? Pl. azt, hogy mi az a transponder ? Mert ezek szerint nem a rádihullám a korlátozó tényezõ, hanem a mûhold felszereltsége. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted December 13, 2005 A transponder az az egysége a mûholdnak, ami egy azaz egy darab modulált jel átviteléért felel. Ezt már nem lehet tovább osztani, viszont többet össze lehet vonni egy nyalábba. Ilyenkor úgy néz ki, mintha az átvitel elõtt a jelet szétszednéd, párhuzamosan továbbítanád a mûholdra, a túoldalon meg megint összeraknák. A transzpondert úgy kell felfogni, mint a telefonvonalat a lakásodban. Minél több transzponder van a mûholdon, annál nagyobb elméleti sávszélességet tud kiszolgálni, persze exponenciálisan emelkedõ árakkal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doc 0 Author Share Posted December 15, 2005 kösz szépen a segítséget, meglett öcsémnek az 5-ös . A tanár valami olyat magyrázott, hogy a a frekvencia miatt korlátozódik az adatátvitel, mert zavarja a telefon. Ezek szerint nincs teljesen képbe Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted December 15, 2005 Örülök! A tanárt meg nem értem. Valószínû arra gondolt, hogy a jeleket multiplexelve viszik át, azaz idõosztásban, hogy a sávszélesség jobban ki legyen használva. Szerinte az ip csomagokra ennyi jut a mûhold teljes sávszélességébõl. Ez egy mûholdra igaz lehet, de nem általánosítható. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts