Jump to content
GSForum - Segélyvonal

ASUS P4PX-X alaplap csak egy winchesterrel megy


Nemo
 Share

Recommended Posts

Nemo

Hali!

 

A fent említett alaplappal olyan gondom van, hogy nem hajlandó több winchesterrel mûködni. Már több vinyót is próbáltam, amik más gépekben mennek, de nekem semmi, bárhová is teszem, akár slave, akár master helyre, nem megy, ha pl a DVD íróm alá teszem slave -nek, akkor a DVD íróm meg se moccan, még a tálcája se jön ki.

Ha a gépben lévõ HDD alá teszem slave -nek, akkor 2 lehetõség van, vagy nem indul el a gép, mert nem ismeri fel a winchestert (egyiket sem) vagy elindul, ám tudomást sem vesz a plussz vinyóról.

 

Próbáltam másik kábelekel, de ugyanaz :mérges:

Gondoltam rápróbálok egy BIOS frissítést, de nemtudom hogy lehet a most meglévõ BIOS -t elmenteni, hogy ha az új nem okés, akkor visszatöltsem :upsz:

 

Esetleg tipp? Vagy megoldási javaslat.

Link to comment
Share on other sites

Kiskalóz

Gondolom új a lap. Akkor séta vissza a boltba és csere.

Link to comment
Share on other sites

Nemo

ÁÁ nem új, ha az lenne már nem itt lenne nálam :D

Garija már lejárt, azt hiszem talán 2 éve van meg.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Akkor BIOS-frissítés.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Vannak alaplapok, amelyek érzékenyek a sorrendre. Ha több IDE készülék van a gépben, akkor mindenképpen az IDE 1-en (primary) legyenek a merevlemezek, és utána az optikai meghajtók. Egy-egy felállás esetén az optikai meghajtó mindenképpen a secondary IDE-csatlakozóra legyen csatlakoztatva.

Link to comment
Share on other sites

janowolf

Helló!

 

Az egy dolog, hogy hova dugod, de hogy vannak jumperolva?

 

Két pl masterra jumperolt eszköz egy idekábelen pont ilyen hibajelenséget produkál.

 

Remélem segítettem. Üdv Janowolf

Link to comment
Share on other sites

KeLa
Hali!

 

A fent említett alaplappal olyan gondom van, hogy nem hajlandó több winchesterrel mûködni. Már több vinyót is próbáltam, amik más gépekben mennek, de nekem semmi, bárhová is teszem, akár slave, akár master helyre, nem megy, ha pl a DVD íróm alá teszem slave -nek, akkor a DVD íróm meg se moccan, még a tálcája se jön ki.

Ha a gépben lévõ HDD alá teszem slave -nek, akkor 2 lehetõség van, vagy nem indul el a gép, mert nem ismeri fel a winchestert (egyiket sem) vagy elindul, ám tudomást sem vesz a plussz vinyóról.

 

Próbáltam másik kábelekel, de ugyanaz  :mérges:

Gondoltam rápróbálok egy BIOS frissítést, de nemtudom hogy lehet a most meglévõ BIOS -t elmenteni, hogy ha az új nem okés, akkor visszatöltsem  :upsz:

 

Esetleg tipp? Vagy megoldási javaslat.

Kb 1 éve van a fenti alaplapom. Jelenleg 3 hdd (1 sata) 1 combo cd/dvd iró és egy dvd olvasó van a gépbe. Az eszközöknél a master/slave jumperezés lényeges, amúgy tetszõleges párosításban és helyen lehetnek. Az alaplaphoz kapott cd tartalmaz win és dos felületen használható bios frissítõ programot. a win-es automatikusan menti a régi biost, majd utánna frissít. Ha valami oknál fogva mégsem sikerült, a telepítõ cdn van az eredeti bios ami akkor volt érvénybe mikor gyártották az alaplapot. A bios tartalmaz egy olyan szolgáltatást, ha a frissítés utánn nem mûködöképes a rendszer visszaállítja magát automatikusan akár flopyn akár cdn talál használható bios állományt.

Problémád megoldására, nézd át a bios meghajtókra vonatkozó beállításait is. Itt akár ki is tilthatsz meghajtókat a rendszerbõl. Ha esetleg nincs már meg a cd, az assus honlapjáról mindent letölthetsz. Ha ezekután is fennáll a probléma, akkor szervíz.

Edited by KeLa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
TomBond

Nekem is hasonló problémám van mint a téma indítójának.

Van a gépemben 2 db optikai, 2 db ide vinyó, és 1 db sata vinyó.

Éppen most is azt csinálta hogy az elsõdleges ide csatornán egyetlen eszközt sem tudok elérni. Nekem úgy vannak hogy

pri1 optikai

pri2 hdd

sec1 optikai

sec2 hdd

Régen az egyik vinyó rack-be volt, és azt hittem a rack a ludas de nem mert így se megy.

 

Sikerült már megoldani valakinek?

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

Mint nemrég kiokosodtam, ajánlott az ODDket egy kábelre rakni, hagyományos, 40 eres kábellel.

Link to comment
Share on other sites

TomBond

Oké megpróbálom!

 

Szerintem ugyan nem az alaplap a bibis mert egy darabig megy a Win-ben és csak utána áll le, de semmi elõjel vagy ilyesmi, és nem tudom semmihez se kötni a leállást.

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

Ha menet közben állnak le, akkor megnézném az energiagazdálkodást, ha ott nincs pihenésre állítva, akkor SMART.

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Ha az egész ide kábelen nem mennek a dolgok akkor cseréld ki lehet, hogy ott a hiba. (már lehet szánalmas, hogy mindig ezt ajánlom, de szokott segíteni)

Link to comment
Share on other sites

TomBond

Na szóval kicseréltem a kábelt átrendeztem az eszközöket (ide1 2 vinyó, ide2 2 optikai), ment 2 napig és befgyott a winxp. Most megint csak 1 vinyó megy az ide1-en és a 2 optikai az ide 2-n.

Az energiagazdálkodásban a gép bemutatóra van állítva így soha nem kapcsol ki semmit. A SMART szerint minden ok megnézi a BIOS is amikor elindul de telepítettem egy HDD ellenõrzõ progit is ez sem talált hibát!

A két vinyó egymástól függetlenül tökéletesen megy tehát nem vinyó gond.

Hát úgy látszik ennyi.

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Akkor lehet, hogy az egyik progi fagyasztja a gépet. :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

TomBond

Igazából az a baj hogy nem tudom mihez kötni a dolgot. Ugyani van amikor rendesen megy (mint pl most is), aztán egyszercsak egyik pillanatról a másikra leáll (lefagy) az egész méghozzá úgy hogy a gépházon a vinyó mûködését jelzõ led világít.

 

Most megint menni fog vagy 2 napig rendesen aztán...

 

Lehet hogy progi fagyasztja le de akkor melyik hiszen nem tudom egyikhez se kötni.

Link to comment
Share on other sites

titusz1

Ezt a hibát csak úgy lehet megtalálni, hogy kölcsönalkatrészeket teszel be egyszerre csak 1-eti. Teszteled (kb.: 1 hétig) ha jó akkor másik alkatrészt cserélsz ki. Ezzel csak az a baj, hogy nagyon hosszadalmas. És elõnyös egy közel szûz windowson tesztelni (csak a fontos progik), mert ezzel is ki lehet szûrni a hibát.

 

Sata vinyód van? Ha igen akkor ott is cseréld ki az adatkábelt és a tápkábelt is.

Link to comment
Share on other sites

TomBond

Na már 1 vinyóval sem megy ami az IDE kábelre van kötve valószínû rosz az alaplap. Elõszõr a 120 GB-os vinyóval utána a 60 GB-os vinyóval történt ugyanaz: Nyekkent egyet és lefagyott a win. A 120 GB-os azóta is tökéletesen megy egy másik gépben, de adig amíg a 120-t ebben használtam addig a 60-as ment minden hiba nélkül a másik gépben.

Link to comment
Share on other sites

TomBond

No emberek!

 

Megoldódni látszik a problémám. A táp volt a gyenge láncszem. Kicseréltem és azóta semmi gond pedig benne van az összes cucc.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
fbal

Sziasztok!

 

Bocs ha rossz helyen teszem fel ezt a kérdést, de nekem is ugyanez az alaplapom van és úgy néz ki elszállt. A kérdésem a következõ: minden esetben újra kell rakni az xp-t? Mégha pont ugyanilyen az új alaplap is és mindent ugyanoda dugok vissza?

 

Elõre is kösz

fbal

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Nem. Akkor nem kell újratelepíteni.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
KeLa

Nem lehet valahogy rávenni a P4V8X-X alaplapot, hogy akkor is használható legyen az alaplapi hangkártya, ha másik hangkártya is van a gépbe? A telefonokhoz külön hangkártyát használok, nem az 5.1-est. Viszont ha berakok egy hangkártyát, az alaplapi offba kapocsol automatice, BIOS beállítástól függetlenül. Így kénytelen vagyok 2 hangkértyát berakni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...