Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Abit AV8


Charles
 Share

Recommended Posts

Charles

Hali!

 

Bátorkodom egy ilyen témát indítani itt, hátha végre valaki tud rá megoldást...

A lapom 1 hetes sincs még.

 

Van benne 2 db 120 Gb-os Sata I vinyó, Mindkét Samsung, egyik egyidõs a lappal ( 8) ) a másik még nincs 1 éves. Nem is ezekkel van baj, hanem a lappal bootolás közben.

 

Amikor bekapcsolom a gépet, akkor az IDE3 és IDE4 master-en levõ 2 vinyót nem ismeri fel a gép. Elsõnek ugye az IDE1-en levõ NEC 3540A-t ismeri. Primary slave nincs. Az IDE2 channelt letiltottam, mivel nincs rajta semmi. Ezután jön tehát az IDE3 és IDE4 (melyek valójában a 2 sata) felismerési próbája, amin "NONE"-al végzõdik.

 

Megy is tovább a gép, és a kis táblázat után ki is írja szépen, hogy Boot from disk failure...

 

Ezután resetet vagy ctrl + alt + del-t nyomva már megtalálja mindkettõ vinyót, melybõl egyikrõl aztán el is indul az XP (most is ebbõl írok). Tehát nincs semmi baj, csak kell egy plusz reset.

 

Leírom még, hátha erre gyanakodik valaki:

- BIOS a legújabb, 24-es (vagy 2.4)

- A tápom 400W-os FSP Bluestorm.

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

smile=)

Boot sorrendet beállítottad?

Nekem is SATA-s Hdd-n van a rendszer, de csak azután kezelte le jól , miután a boot sorrendet beállítottam a biosban és a többi(ide) vinyót letiltottam ugyanott!

Link to comment
Share on other sites

Charles

Hello!

 

Kösz, hogy próbálasz segíteni!

 

Boot sorrend be van állítva, elsõ a "Hard Disk", az összes többi "Disabled"...

Egyébként a régebbi (865 lap) alaplapjaimon lehetett állítani valami SATA compatibility módot is, illetve hogy melyik SATA legyen elöl a 2 közül. Na most itt nincs ilyen, csak "Add-in pci-card device" az egyetlen lehetõség a menüben.

 

Na ilyen pl. nincs ezen a lapon:

 

Ai7 chipset features IDE

 

Ez a "Serial ATA 1 mode" pl. meg az "Enhanced mode" rész...

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

janowolf

Szia!

 

Szerintem smile=) nem erre gondolt, hanem név(típus) szerint meg lehet adni a boisban, hogy melyikrõl bootoljon. Neked spec. peched van mert egyforma típus, nálam a biosban a boot menüben van egy boot sorrend beállító (boot/boot device priority), ahol a perifériákat néven nevezi. Pl Maxtor 6B160M0. és nem azt, hogy hdd-0.

 

Remélem érthetõen fejeztem ki magam és segítettem.

 

JanowolF

Link to comment
Share on other sites

Charles

Hali!

 

Pontosan melyik menüpontban lehet ezt megadni? Mert én nem találtam ilyet...

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

smile=)

Hali!

Tanulmányozd ezt:<<LINK>> ;)

Hátha okosabb leszel tõle!

Link to comment
Share on other sites

Charles

:S Megvan nekem is a manual...

 

Ezt írta a support:

 

"Dear Sir/Madam,

 

Thanks for your mail.

 

Please press "Del" button key for getting in BIOS -> Integrated Peripherals -> Onchip IDE Device -> modify the SATA RAID ROM to be Disable.

 

See it would get any help or not.

 

Have a nice day,

 

 

**

Please include all previous messages for continuation of support and do not delete the series number on subject for identification.

 

Best Regards,

ABIT Customer Service Center"

 

Kipróbáltam amúgy enable-re állított SATA RAID ROM-mal, úgy meg se talál egyáltalán semmilyen vinyót...

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

smile=)

Ok.Sejtettem, hogy megvan a manual.Csak azért linkeltem be mert nem nagyon szokták átlapozni a géptulajok, de te ezek szerint a pozitív kivételek közé tartozol.Bocsi! ;)

 

Csak tipp:

Kipróbáltad már más gépben is?Azaz lehet, hogy csak másik táppal kéne. :hááát:

 

@Fórumtagok

Agyalok én is,de vannak itt nálam sokkal okosabbak, miért nem segít senki? :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Charles

Hello!

 

A másik táppal ne gyere nekem!!! :ötlet::mérges:8)

 

Kb. 5 éve van jó tápom, Chieftec 300W, majd Enermax 425W AX, majd 300W-os mATX Antec (amivel még egy 6800GT is ment), és most egy FSP 400W Bluestorm.

Tudom, hogy mennyire fontos a jó táp! Az, hogy semmi baj vele, az is mutatja, hogy ha már egyszer a restart után megtalálta a vinyókat, minden megy gond nélkül.

 

A kézikönyvet mindig átolvasom, most pedig különösen megtettem, mert P4-rõl váltottam, és nem volt személyes tapasztalatom A64-el. De amúgy nem sokat mond a kézikönyv nekem, 7-8 éve építek saját gépeket és néha másnak is.

 

Jó lenne valami ötlet. Amúgy a 2.1-es BIOS-ban elvileg kijavították ezt a hibát.

Idézem az ABIT honlapot:

 

"BIOS: av821.exe Bios Issue Date:2005/06/16

Mirror Site: ASIA Europe US

BIOS ID:2.1

[...]

Fixed ''can not load SATA , LAN ROM issue'' "

 

Tehát volt valami gond. Az én BIOS-om amúgy 2.4-es, tehát ebben meg bõven jónak kéne lennie.

 

Még 1 dolog, ami lehet, bár az nem vsz. A Sata2 visszafele kompatiblis, mert a rendszervinyó Sata2... És reset után ez is megy.

 

Ha délutánig nem találok semmi megoldást (Egyszerre 3 fórumon kérdezek + Abit supportot), akkor viszem vissza a szervízbe, gépestül. És csere.

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

smile=)

Hi!

 

Figyi!Ne morogj már, én csak ötleteket adok - vagyis csak én adok ötleteket pedig nálam sokkal okosabbak is vannak a fórumon!!! :dühös:

...és honnan kellett volna tudnom, hogy sata2-es hdd-d van vagy ,hogy jó a tápod és,hogy a rendszer felismeri a meghajtókat restart után? :hááát:

 

Sajnálom, hogy nem tudtam/tudok segíteni, de én legalább megpróbáltam.Ne rám legyél mérges! ;)

 

Remélem a szervízben meg tudják oldani a dolgot! :)

 

Csao!

 

U.I.:Nézd meg még <<ITT>> ,hátha segít! ;)

 

Ha már nézted akkor bocsi! 8)

Link to comment
Share on other sites

Charles

Hello!

 

Értékelem, hogy segíteni akarsz, te voltál a 2. ! :béke:

 

De...

 

- A legelsõ hozzászólásban ott van, hogy miként megy a gép, többek között az is, hogy csak reset után találja meg, de akkor már jó

- A tápegységem tipusát is odaírtam!!!

 

-Arra, hogy a vinyó SataII, csak tegnap jöttem rá, miután megnéztem a Samsung honlapján a vinyót... Egyébként ugye SataII ide vagy oda, semmi gondja nincs vele a reset / ctrl+alt+del után a gépnek... :hááát:

 

A témát megnézem, kösz.

Vsz. az egész gépet viszem a szervízbe, bár csak az alaplap van onnan... :pislog:

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

Charles

Na, a szervíz elmaradt. :D Még rákerestem, és megtaláltam a hiba okát!

 

Idézem a Samsung HDD leírását:

"NOTE : SATA 1.5Gb/s Speed Limit Jumper setting Only for SATA 3.0Gb/s products

In some rare cases SATA 1.5Gb/s hosts can not establish SATA interface connection with SATA 3.0Gb/s devices due to interface protocol

issues. In this case the jumper may be installed as shown on the figure below to force the device to negotiate for SATA 1.5Gb/s speed."

 

EZ volt a baj! Most már azonnal látja boot-kor!

 

Tehát tanulság: aki SATA1-et tudó gépbe Sata2 vinyót vesz (legalábbis Samsung-Abit páros), az tegye rá a jumpert!

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

smile=)

Örülök, hogy megoldódott! :oké::éljen::taps:

Link to comment
Share on other sites

Charles

Kösz, és a segítséget is!

 

:bocsánat::alien:

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
rarobika

Szerbusztok!

Mi lehet a baja a gépemnek ha van egy Abit AV8-as alaplapom és ha el akarom indítani a gépet akkor el kezd sipolni és az alaplapon egy 7.0. kódot ír ki és addig kell nyomnom a RESET gombot (alõfordul hogy 10szer is egymás után) még egyszer csak el nem indul.

Mitõl lehet ez? :mad: :think:

 

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Pontosan mit sípol? Hosszú/rövid, hány? És milyen BIOS van az alaplapon?

 

Egy kérdést elég egy helyen feltenned! És azt is a megfelelõ helyen. >ITT<

Link to comment
Share on other sites

rarobika

Egyfolytába sipol megálás nélkül addig még ki nem kapcsolod vagy elégszer resetet nem nyomsz.

Nem tudom milyen bios van rajta azt h lehet megnézni? Az a bios ami eredetileg rajta volt. Már a legeleje óta sipol

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Ne idézz be elõtted íródott hozzászólást! ;)

Hogyha beléps a BIOS-ba, akkor látod, hogy milyen. Egyébként szerintem Award bios--> azt közölné Veled, hogy hibás tápegység. Milyen tápod van?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
doddy001

Azon gondolkodom, hogy 1 ilyen lapot veszek, szerintetek játékra mennyire felel meg :?: Azért ezt a lapot akarom megvenni mert mindenféleképpen s939-es AGP-set szeretnék dual ddr ram-mal, esetleg ha van ugy ilyen árkategóriás lap pls írjatok. kösz :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Charles

Szerintem manapság már nem éri meg ilyen lapot venni, mert az AGP miatt korlátozott a bõvítése, fõleg, ha játékra kell... PCI-e-es lapot vegyél.

 

Persze olcsó lehet használtan... ha a maxot akarod kihozni, akkor X2 + 2gb ram DDR500 + X1950pro VGA, ezzel még elég jól futnak a legújabb, shader intenzív játékok is. Kérdés, hogy fél év múlva is-e...

 

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...