Jump to content
Sign in to follow this  
qutakodo

Hűtésproblémák

Recommended Posts

qutakodo

Van egy folyamatosan visszatérõ hûtési problémám.

Valamelyik szenzor folyamatosn 60C° körüli hõmérsékletet jelez (a határérték is ennyi) Ha bekapcsolom a HVdoctort, folyamatos riasztást kapok, esetenként ki is kapcsolja a gépet. A kijelzõsor elnevezése PWM, ha az Everestet nézem, õ ugyanezt az értéket méri és AuxFan-nak azonosítja. Hát, a kettõ talán nem ugyanaz! Alaplapi hangkártyám van, és már ´végignyaltam´ minden gyanús alkatrészt, de nem találom a tettest.

Abit Bh7e az alaplapom.

Kérlek segitsetek metalálni a bûnöst!

 

Köszönöm: Dzovi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adani

OFF:

Email-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)

 

ON:

 

A tápegységeti s nézted? Gyanús nekem a táp, vannak olyan típusok, amik képesek egy kábelen keresztül küldeni az alaplapnak a venti adatait. Ha a proci, a VGA, és a winyók rendben vannak, más nem is nagon akad, amit nagyon hûteni kéne. Esetleg még a chipsetek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
qutakodo
OFF:

Email-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)

 

ON:

 

A tápegységeti s nézted? Gyanús nekem a táp, vannak olyan típusok, amik képesek egy kábelen keresztül küldeni az alaplapnak a venti adatait. Ha a proci, a VGA, és a winyók rendben vannak, más nem is nagon akad, amit nagyon hûteni kéne. Esetleg még a chipsetek.

Kezdõ vagyok ezen apályán es ezen a felületen.

Bocsi!

Kösz a a tippet de nem találtam benn szenzort.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adani

A táp a ventinformációkat egy 3 pólusú vezetéken adja át az alaplapnak, nézd meg tápból kijövõ kábeleket, ha találsz egy 3 pólusút, ami az alaplaphoz csatlakozik az lesz az. Esetleg nézd meg szabad szemmel rendesen forog-e a tápegység ventilátora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
eremit
OFF:

E-mail-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)

ON:

- Nem látszik a profilban az e-mail.

- A fórumszabályzatban benne van, hogy ilyesmit nem szabad. (Ha jól emlékszem.)

- A fórumon kell válaszolni, hogy láthassa mindenki, és okulhasson belõle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
VINIKOR

Talán >ez a hozzászólás (klikk ide)< segíthet. Az a topik is melegedõ tápról szólt.

Jó lenne tudni milyen tápról van szó és hány centis ventilátor van benne. Milyen procihûtést használsz? A proci hûtõborda nem lóg bele a tápba? Milyen házhûtést használsz? Korábbi prohardveres tesztekben olvastam, hogy a táp hõfoka 52-53 fok körûl volt, 100% terhelés és házhûtés mellett.

Share this post


Link to post
Share on other sites
qutakodo
OFF:

E-mail-t minek írod le? A profilodat megnézve úgyis láthatja bárki, választ meg úgysem kapsz mailben (szabályzat)

ON:

- Nem látszik a profilban az e-mail.

- A fórumszabályzatban benne van, hogy ilyesmit nem szabad. (Ha jól emlékszem.)

- A fórumon kell válaszolni, hogy láthassa mindenki, és okulhasson belõle.

E-mail cím törölve.

Jobban örültem volna, ha a problémámon próbálsz segíteni.

 

Továbbiakban én arra szeretnék koncentrálni.

 

Üdv.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adani

Még egy kérdés: Mivel nézed a hmérsékleteket?

 

Az op. rendszer alatt futó programok adhatnak téves infókat, ha nem jól ismerték fel az alaplapi chipsetet. Javaslom nézd meg az értékeket a BIOS-ban is, az biztosan pontos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Shia-ko

PWM az alaplapi táp hõmérséklete, ált a proci mellett, több, magas kondi. Ezek melegszenek túl. Meg kell mozgatni a házban a levegõt, hogy ne álljon meg ott.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chipmix

Egy ismerõsömnek volt ilyen problémája, de mivel a szerelõk sem tudtak cserén kívûl mást javasolni, úgy oldották meg, hogy levették az alaplapfelõli oldallemezt és kivülrõl egy nagy ventillátor fújta rá a levegõt. Még szerencse, hogy olyan helyen volt nekik ahol a látványa nem zavart. Típushiba a szerelõ szerint.

Share this post


Link to post
Share on other sites
qutakodo
Még egy kérdés: Mivel nézed a hmérsékleteket?

 

Az op. rendszer alatt futó programok adhatnak téves infókat, ha nem jól ismerték fel az alaplapi chipsetet. Javaslom nézd meg az értékeket a BIOS-ban is, az biztosan pontos.

Köszönöm, megtettem.

Ugyanazokat az értékeket mutatja mint a HvDoctor vagy az Everest.

Amúgy én sem aludtam.- kapott a ház, egy kifele nyomó 60-as ventillátort- mentsítendõ egy kissé a tápot. A helyzet lényegesem javult, most 95%-os CPU terhelésnél 50-51C°-os a táp. A CPU és a cipszet hõmérséklete is 40C° alá ment.

 

Mindenkinek köszönöm a segitõkészségét, sok inspirációt kaptam tõletek.

 

Remélem, a helyzet stabil marad.

 

PWM az alaplapi táp hõmérséklete, ált a proci mellett, több, magas kondi. Ezek melegszenek túl. Meg kell mozgatni a házban a levegõt, hogy ne álljon meg ott.
Köszi Gabi!

Kapott a ház egy 60-as ventit a cipset meg egy 50-eset.

Sajnos, a cipset a proci mellett van, passziv hütéssel, ami sajnos a proci által termel hõtöl inkább fûtést, mint hûtést kapott.

Jelenleg úgy néz ki, megoldóbott a problémám.

 

Egy ismerõsömnek volt ilyen problémája, ....
Köszi a tanácsot!

De szerintem a szerelõ volt típushibás, mert a mai tápok, szinte kivétel nélkül elég jók.

Már-ha a teljesítményük jól lett megválasztva.

Anno, még a 250w-os Siemens is bírta a lapot.

Na persze abban igazat adok, hogy nem minden ház az ésszerûség jegyébe tervezõdik. Amit viszont leírtam lényeges változást hozott.

 

Üdv: Ernõ

Share this post


Link to post
Share on other sites
adam89

A gép bekapcsolásakor a proci hûtõje felpörög, majd leáll. A gép sípol h. gond van a hûtõvel. Vettem egy újat. Ua. a gond vele. Egy-két lekapcsolás után mûködik. Félek h. menet közben megáll és tönkremegy a proci. Átdugtam a PWR_FAN konnektorra a hûtõt, de így sípol a gép megint... mit tegyek, mi lehet a rossz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kovács Gyula (MiniDisk)

Az alaplap BIOS-ában nézd meg, hogy nincs e túlságosan magas értékre állítva a ventillátor bekapcsolási hõfoka, avagy nincs-e letiltva.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ProFiler

Azt ajánlom, hogy közvetlenül a tápkábelre kösd a ventillátort (akár átalakítóval), majd a BIOS-ban tiltsd le a CPU hûtõ ellenõrzését.

 

Ciao.

Share this post


Link to post
Share on other sites
adam89

Ezek a beállítások:

 

CPU FAN START VOLTAGE 5.0V

CPU FAN FULL SPEED TEMP 60C°

CPU FAN START FAN TEMP 35C°

------------------------------------------------

 

Szervízben volt a gép, ott resetelve lett a BIOS. Ha nem indul a venti, írja a BIOS hogy gond van vele. Próbáljam meg azt h. hidegen beindítom, hagyom egy kicsit melegedni, hátha beindul magától??? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
ProFiler

Lehet, hogy az 5V kevés neki. Tudod módosítani?

 

De az lenne a legjobb, amit írtam.

 

Ciao.

Share this post


Link to post
Share on other sites
adam89

Lehet módosítani, mekkorára állítsam?? Nem lesz baja? bár nem mert 12V van ráírva :D

 

Ne idézz be elõtted íródott hozzászólást! <PF>

Share this post


Link to post
Share on other sites
fapuma

A szabványos mûködési feszültsége 12V, ennél alacsonyabban kevesebbet pörög, esetleg el sem indul.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kovács Gyula (MiniDisk)

Ott a hiba! A hőfokoknál, erről beszéltem.

 

CPU FAN START VOLTAGE 5.0V - ezt 12V-ra kellene állítrani, ha lehet.

CPU FAN FULL SPEED TEMP 60C° - ezt a 60 fokot le kellene venni 40 fokra legalább.

CPU FAN START FAN TEMP 35C° - ezt pedig 20 fokra kellene állítani, mert jó hűtés esetén akár 2-3 perc is lehet, mire elindul így a ventillátor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
adam89

MiniDisc: gondolom erre gondolsz: CPU FAN START FAN TEMP 35C°, csak magasabbra lehet állítani.

Feljebb állítom a feszültségét... reggel meg hidegen megnézem jó-e. Mindenkinek köszönöm a segítséget!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kovács Gyula (MiniDisk)

Feljebb? Az inditási hőfokot? :pislog: Hülye ez az alaplap? :D

Esetleg keress olyat, hogy Disable. Ha ki van kapcsolva, akkor elvileg mindentől függetlenül azonnal indul.

Share this post


Link to post
Share on other sites
adam89

6V-ra lehetett állítani... megnéztem 35C°-nál szépen bekapcsol. Csak azt nem értem, eddig miért nem csinálta ezt az egészet :dühös:

Van egy ilyen funkció: Smart Q-FAN Function - ez mi?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kovács Gyula (MiniDisk)

Ez az a funkció, ami szabályozza, hogy be tudd állítani a hõfokot, hogy mikor kapcsoljon be a ventillátor. Ha ezt be tudod állítani Disable értékre, akkor inaktívak lesznek a fentebbi állítási lehetõségek, és azonnal mindegyik ventillátornak maximális fordulatszámon kell indulni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Csaba861528464458

Nekem is hasonló a problémám szerintem. Van egy régi alaplapom és mûködött is az alaplapon a csatlakozó amire a ventiket kell tenni, de egyszer rátettem egy nagyobb venti és azóta nem jó. A régi venti sem megy már. Mi lehet a baj?

A nagyobb venti egy 8 cm-es volt és 12v-os.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...