Jump to content
GSForum - Segélyvonal

E-könyvek


tenderlumpling
 Share

Recommended Posts

tenderlumpling

Hát, kutattam a hardver részlegen is, és nem találtam ilyen témát, így gondoltam megnyitom, mert többszörösen aktuális.

Ma éjjel fejezem be remélhetõleg a Masteres szakdolgozatomat az e-könyvekrõl, plusz szeretnék beszerezni egy Kindle 3-at is.

Ide jöhetnek vélemények, tapasztalatok, tévhitek és viták.

A szakdolgozatom írása közben letisztult bennem, miért is lenne szerintem jó egy olvasókészülék:

- Ingyen lehet rá pakolni sok ezer könyvet (MEK teljes tartalmát, joglejárt írók, mint kötelezõ olvasmányok, Verne, stb., aztán a Digitális Irodalmi Akadémián rengeteg kortárs író teljes élemûve fent van, plusz a ManyBooks.net és Project Gutenbergbõl angol nyelvû könyvek tízezrei tölthetõek le jogtisztán és ingyenesen)

- A mai olvasókészülékek olyanok, mint a papír: a képernyõ nem világít, nem tükrözõdõ, és nem merül le 1 hónapig.

- Egyre olcsóbbak: a "Kindle 3" például 25.000 Ft környékén van, és 4 nap alatt hozza ki a futár, lehet vele netezni is :D

- Betûméret növelhetõ

- Nem azért van, hogy leváltsa a papírkönyveket, hanem szerintem ideális azoknak, akik mondjuk magyartanári pályára készülnek, és több száz könyvet kell cipelniük: nem kell megvenni az "alig élõ", antikvár, súlyos kötegeket.

Kindle és Nook:

[GSF] Picture

Persze, nem azért nyitottam a topicot, hogy reklámozzam õket, csak egy kis ismeretterjesztés és felmérés. Hajrá!

(Ha meg van ilyen topic már, akkor ciki voltam.)

Link to comment
Share on other sites

MikaRoss

Részemrõl utálok bármi hosszabbat képernyõn keresztül olvasni. Elcsépelt szöveg, de a könyvnek sokkal inkább meg van a hangulata, igaz, azokból nem lehet egyszerre 10-15-öt cipelni. De legalább a tetejükre lehet állni, ha kell valami a polc legfelsõ részérõl. :lol:

Amíg még tehetem, nem akarok semmi ilyesmi ketyerét, de nem tartom lehetetlennek, hogy 1-2 éven belül szükségem legyen rá...

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

Én a konzervatív végletet képviselem ebben a kérdésben: képernyõn maximum weboldalt olvasok. Ami egy-két oldalnál hosszabb, azt inkább kinyomtatom, ha csak elektronikus formában lelhetõ fel. (Pl. a haverom aláírásomban reklámozott blogját sem a neten olvasom el, hanem minden új fejezetet kinyomtatok.) Regényt/hosszabb novellákat kizárólag papíron vagyok hajlandó elolvasni, máson nem. Ilyen kütyüt meg maximum akkor veszek, ha papíron már nem adják ki azt, amit olvasni akarok. -_- Ami remélhetõleg nem mostanában lesz.

Mondjuk én a technikai fejlõdéssel kapcsolatban már csak ilyen ellenséges vagyok. Ha módomban állna, befagyasztanám a mostani szinten és jónapot. Nem szeretem a változásokat, amik belekavarnak az életvitelembe. <_< Nagyon nem.

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Képernyõ és képernyõ között hatalmas különbségek vannak. Tegnap a szombathelyi könyvtár Hanvon készülékét próbáltam ki, és szerintem abszolút nem rossz, mivel nem világít (sötétben nem is látni).

Há nem tom, én már nagyon be vagyok sózva, hogy beszerezzek egyet :D Polcomra már alig fér valami, és feleslegesen nem akarom megvenni, teszem azt, Esterházy életmûvét (1. nem adnék pénzt érte, de 2. kellhet, mert irodalomtudományi doktorira megyek). :D

Mondjuk én a technikai fejlõdéssel kapcsolatban már csak ilyen ellenséges vagyok. Ha módomban állna, befagyasztanám a mostani szinten és jónapot. Nem szeretem a változásokat, amik belekavarnak az életvitelembe. <_< Nagyon nem.

Mi kavar bele az életviteledbe? :D

Link to comment
Share on other sites

Karez

Egy részrõl támogatható az ügy. Hisz gondoljunk bele mennyi fát védhetnénk meg ez ügyben.

Jó tudom, mostanság már használt papírból is csinálnak könyvet és újságot. De gyanúsan a könyvek nagy része még mindig hófehér lapon vannak, következtetésképp rengeteg fába fájt egy új regény készítése. Bár nem értek hozzá, lehet a használt papírt is kilehet úgy fehéríteni, hogy úgy tûnjön hogy az elõtte egy fenyõbõl származik.

Másfelõl meg ott van tenderlumpling állítása is, hogy így rengeteg könyvet magaddal vihetsz.

Meg maguk a készülékek is direkt úgy készíti hogy ne legyen bántó a szemnek, mert sokszor ezt hozzák fel ellenérvnek, hogy tuti ugyanúgy könnybe és fejfájást okoz, mintha monitoron olvasnánk. Ez nagyon nagy tévhit, hisz olyan új technológiát dolgoztak ki, hogy még véletlenül sem legyen szembántó a készülék.

Link to comment
Share on other sites

-Arch-

én szivesen vennék egyet :) nagyon hasznosnak találom és ki is tudnám használni, mivel elég sok anyagom van a gépen, bár ha pénztárcám engedné én Ipad-et vennék.

Link to comment
Share on other sites

MikaRoss

Közben gondolkodtam rajta... Te, tender, mennyibe fáj egy ilyen? :lol: Nem kell, hogy netezni vagy mit tudom én mit lehessen vele, csak az a funkció legyen meg rajta, amire kitalálták... :lol:

Viszont, ha lenne ilyenem, elkezdeném sajnálni a pénzt könyvekre (igaz, néha már így is) és nem folytatnám a gyûjtögetést. Pedig 1-2-3 polcnyi könyv egymás mellett olyan szép... Pont most költözik vissza az albérletbe a tulajdonos (mi meg lassan ki) és neki nagyon-nagyon sok könyve van. Eddig 9 bazi nagy polcot töltött meg és még van 3 üres is. És már most olyan a lakás, mint a régi könyvtár szobák a filmekben... Ezt azért sajnálnám.

Plusz: van ezekben a ketyerékben ilyen lapozást imitáló cucc? :lol:

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Az Amazon Kindle 3 postaköltséggel együtt 30.000 Ft körül van, beépített wi-fivel jön.

A lapozást viszont csak egyelõre az iPad imitálja, a viszont elég drága.

Én szerintem úgy fogom, hogy a kedvenc íróimat továbbra is könyvben gyûjtöm, szóval én nem félek, hogy leállok a vásárolgatással :)

Link to comment
Share on other sites

Honi

Polcomra már alig fér valami, és feleslegesen nem akarom megvenni, teszem azt, Esterházy életmûvét (1. nem adnék pénzt érte, de 2. kellhet, mert irodalomtudományi doktorira megyek). :D

Ó, pedig Esterházy egy-két cucca egész jó. Oké, ez nem az a topic, szóval ennyi :D.

Én nem tudom, megszokás kérdése az egész. Életemben egy regényt nem olvastam számítógépen, pedig napokon belül muszáj lesz, mert hétfõre be kéne vágni a Budapest Noirt. Könyvtárakban sehol, kétezret meg nem költök rá, szóval marad a .doc . Nincs más választásom, rávisz a szükség. Ilyen kütyükkel még a kényelmetlenség is ki lenne pipálva, fogod, mint egy könyvet és úgy fekszel, ahogy akarsz. Nem rossz, és tuti visszahozza az árát napokon belül.

Ezekkel lehet keresni szöveghelyekre szövegen belül? Az lenne nagy segítség.

És: bár valószínûleg ez egy hülye kérdés, de hogy fognak ezzel járni a könyvkiadók? Mármint értitek, ha eddig nem tudtál kölcsönözni egy könyvritkaságot, akkor antikvárium vagy könyvesbolt, de mindenképpen meg kellett venned. Ha ezek a cuccok bejönnek, gyakorlatilag seccperc alatt komplett életmûveket torrentezel le, nem lesz olyan kortárs író, akitõl ne lehet megszerezni bármit, jogdíjak ide vagy oda. Ha a megjelent mûveket rögtön e-bookként árulják, mindenki letölti illegálisan, még az elektronikus formát se fizetik meg.

Szóval ebbõl ki profitál (rajtunk, meg talán az esõerdõkön kívül, persze :D)?

A Kindle és társai jót tesznek a mûvészeknek, mert van rá esély, hogy ha lejjebb megy az ára, többen vesznek ilyesmiket, nem kizárt, hogy többen jutnak nagyobb nyilvánossághoz, pont az olcsóság miatt. Másfelõl, ha kevesebbet vagy semmit sem fizetsz egy könyvért, nincs meg benned az érzés, hogy "basszus, kifizettem, akármilyen rossz is volt eddig, most már csak azért is végigolvasom", szóval attól még hogy letöltesz rá ezer meg ezer könyvet, nem biztos, hogy végigolvasod. Jó, te biztos, mert kötelességed lesz, de hát nem doktorál mindenki...

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

A kiadók olcsóbb e-könyvekkel és minõségi szolgáltatásokkal (extrákkal) léphetnek fel a kalózkodás ellen, de szerintem az olvasóközönség van olyan jó érzésû, hogy a kedvenceit továbbra is megveszi. Magyarország mondjuk nem mérvadó, de USÁban korrekten veszik az e-könyveket, az Amazon tavaly júliusban több e-könyvet adott el, mint keményfedelût.

Amúgy nem azért olvasok, mert kötelességem, hanem, mert érdekel az irodalom helyzete.

Doktori témám amúgy valószínûleg a digitális és hibrid irodalom lesz (tehát olyasmi, mint Neal Stephenson Mongoliadja, vagy ez a magyar gyerek, nem jut eszembe a neve, akinek ilyen internettel összekapcsolt könyve van, ott folytatódik, vagy valami hasonló).

Link to comment
Share on other sites

Honi

Ez az Amazonos eladás azért meglepett :blink: .

Hogy a kedvenceket megvennénk oldschool könyvalakban? Magamból kiindulva nem feltétlenül. Más terület, de dvd-n például tényleg csak a legnagyobb kedvenceket veszem meg, de még azokat se mindenképpen. Tudom, körülbelül a hozzám hasonlók miatt van ez a mostani áldatlan állapot mindenhol, de az emberek nem változnak. KÖZHELY OFF

Amúgy nem azért olvasok, mert kötelességem, hanem, mert érdekel az irodalom helyzete.

Én se így értettem :).

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

de az emberek nem változnak

Az Amazon nem ránk alapozik, hanem a gazdag, lusta amerikaiakra, akiknek kényelmes megvenni a könyvet. Értsd: ül a napsütötte tengerparton, elfogyott a könyv, mit tud csinálni a Kindle-lel? Felmegy amazonra, és megvesz két klikkel valami 5 dolláros bestsellert. Kész is. Fel se kell kelnie.

Ne mondd, hogy ha nem lenne ott az anyagi háttér, a megtömött elektronikus bankszámla, te nem így csinálnád :)

Link to comment
Share on other sites

Honi

Ne mondd, hogy ha nem lenne ott az anyagi háttér, a megtömött elektronikus bankszámla, te nem így csinálnád :)

Oké, ezzel nem tudok vitatkozni, mereszteném a seggem egész nap :D.

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

Engem írói részrõl zavar a kereskedelem az e-bookokkal. A kinyomott példányszámot nem nagyon lehet letagadni, mert annak nyoma van, utána lehet menni. Viszont a letöltött (legálisan) példányoknál a kiadó kis túlzással azt hazudik az eladott példányszámoknál, amit akar, hiszen csak szoftveresen van nyilvántartva, nincs utána ezernyi logisztikai nyom. Így mondjuk elad a kiadó valamibõl 100 000-t, aztán kifizeti az írónak a részesedést 70 000 után.

Amúgy tender, ez most n00b kérdés lesz, de nézd el nekem: :rolleyes:

"Doktori témám amúgy valószínûleg a digitális és hibrid irodalom lesz [...]"

Ilyen alapon fogsz esetleg foglalkozni a visual novel mûfajával, vagy az túlzottan egy rétegkultúrához tartozik ahhoz, hogy érdekes legyen?

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Engem írói részrõl zavar a kereskedelem az e-bookokkal. A kinyomott példányszámot nem nagyon lehet letagadni, mert annak nyoma van, utána lehet menni. Viszont a letöltött (legálisan) példányoknál a kiadó kis túlzással azt hazudik az eladott példányszámoknál, amit akar, hiszen csak szoftveresen van nyilvántartva, nincs utána ezernyi logisztikai nyom. Így mondjuk elad a kiadó valamibõl 100 000-t, aztán kifizeti az írónak a részesedést 70 000 után.

Amúgy tender, ez most n00b kérdés lesz, de nézd el nekem: :rolleyes:

"Doktori témám amúgy valószínûleg a digitális és hibrid irodalom lesz [...]"

Ilyen alapon fogsz esetleg foglalkozni a visual novel mûfajával, vagy az túlzottan egy rétegkultúrához tartozik ahhoz, hogy érdekes legyen?

Szerintem az elsõ bekezdésed volt iszonyat n00b (már bocs :D).

Kezdjük ott, hogy az írók nagyon ritkán kapnak eladott példányszám után pénzt. Nem így mûködik. (Sõt, ha valaki ilyen szerzõdéssel jön feléd, azt messzire kerüld el.) A szerzõ fix összeget kap, és jobb esetben minden utánnyomás után megújul ez az összeg. Másrészt, a kiadónak nem érdeke, hogy hazudjon, és nincs is rá lehetõsége. A kiadó ugyanis eleve kevés pénzt ad a szerzõnek ahhoz képest, amennyit profitál, de ad neki, mert befektetés. Teljesen jogszerûen viselkedik mindig mindkét fél. Ha nem vagy tisztában a kiadók mûködésével, szerintem ne nagyon szorongj rá arra, hogy kiadott író leszel mostanában :D Meg ezek a számok: 100 000 példány? Ugye nem Magyarországról beszélünk? :unsure: :D

Viszont kérdésedre válaszolva, nem tudom még. Lehet. Lehet, hogy teljesen mással fogok foglalkozni, mire odajutok. Meglátjuk.

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

Szerintem az elsõ bekezdésed volt iszonyat n00b (már bocs :D).

Kezdjük ott, hogy az írók nagyon ritkán kapnak eladott példányszám után pénzt. Nem így mûködik. (Sõt, ha valaki ilyen szerzõdéssel jön feléd, azt messzire kerüld el.) A szerzõ fix összeget kap, és jobb esetben minden utánnyomás után megújul ez az összeg. Másrészt, a kiadónak nem érdeke, hogy hazudjon, és nincs is rá lehetõsége. A kiadó ugyanis eleve kevés pénzt ad a szerzõnek ahhoz képest, amennyit profitál, de ad neki, mert befektetés. Teljesen jogszerûen viselkedik mindig mindkét fél. Ha nem vagy tisztában a kiadók mûködésével, szerintem ne nagyon szorongj rá arra, hogy kiadott író leszel mostanában :D Meg ezek a számok: 100 000 példány? Ugye nem Magyarországról beszélünk? :unsure: :D

Viszont kérdésedre válaszolva, nem tudom még. Lehet. Lehet, hogy teljesen mással fogok foglalkozni, mire odajutok. Meglátjuk.

Megbocsájtva, de csak mert jogos. -_-

Elvi felvetés volt, otthon a témában nem vagyok, aláírom. :ninja: Majd ráérek az utánajárással, ha ott tartok, addig minek? :rolleyes:

Nem, nem magyar viszonylatról beszélek. Azért ENNYIRE még én sem vagyok n00b talán. :) Magyar viszonylatban már a tizede is mocskosul nagy szám volna, a százada meg esetleg a reális nagyátlagban szvsz. (Jó, nem a Twájlájtnál és a hasonló külföldi sikercuccoknál, azokat úgyis viszik mindig, mint a cukrot.)

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Megbocsájtva, de csak mert jogos. -_-

Elvi felvetés volt, otthon a témában nem vagyok, aláírom. :ninja: Majd ráérek az utánajárással, ha ott tartok, addig minek? :rolleyes:

Nem, nem magyar viszonylatról beszélek. Azért ENNYIRE még én sem vagyok n00b talán. :) Magyar viszonylatban már a tizede is mocskosul nagy szám volna, a százada meg esetleg a reális nagyátlagban szvsz. (Jó, nem a Twájlájtnál és a hasonló külföldi sikercuccoknál, azokat úgyis viszik mindig, mint a cukrot.)

Hát az a durva, hogy elsõkönyves szerzõk Amerikában is 1000 példány körül jönnek ki, hacsak nem egy nagyágyú kiadó veszi meg a cuccost, mert akkor tud alá tolni akkora marketinget, hogy az eladja.

Na, de visszatérve az e-könyvre, azt a szerzõ maga is el tudja adni, hogy csak egy példát mondjak az író megélhetési lehetõségeire. Viszont amit mondtál, nem ismeretlen probléma, hogy vajon az e-könyvért mennyit kap a szerzõ? Mennyiért adja ki a kezébõl ezt a végtelenségig tejelõ lehetõséget, és hogy eladás után is hogyan megy a dolog? Ezzel kapcsolatban jogilag itthon még semmi nincs, mondhatni. Mivel az e-könyv egyelõre a kezdõ szerzõket tudja megmozgatni, a kis self-publishing jellegû kiadók szeretik jól lehúzni õket (simán elkérnek fél milliót tördelésért, korrektúráért, borítóért, és akkor még csak ki sem nyomtatták). Igen, õk hazudhatnak. És hazudnak is. Minden kis írót ott vernek át, ahol tudnak. (De ez az író hibája. Ha elég jót ír, nem fogja a nagy kiadó visszautasítani.)

Itthon az e-könyvet a szerzõnek kell megragadnia, szerintem. Ha megfelelõ mennyiségû formátumban kínál olyan mûveket ingyen a honlapján, amelyekért elvileg pénzt is kérhetne, arra felfigyelnek, és a következõ könyvét simán megveszik. Szal... marketing-lehetõségnek nagyon jó. Tapasztalom, hogy akinek van egy Kindle-je, szinte mindent rá akar pakolni, ami eleve azw formátumban van, fõleg, ha jogtisztán ingyenes :) Ezzel most tök jól be lehet vágódni.

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

De, ha már itt vagyunk akkor gyakorlati kérdés egy totál n00btól a témában: :rolleyes:

Egy könyv kiadása mennyi tõkét igényel kb. itthon (ha egyáltalán) és mennyit külföldön (ha egyáltalán) egy kezdõnek, gondolok itt én most az angol nyelvterületre, mondjuk USA vagy UK?

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

De, ha már itt vagyunk akkor gyakorlati kérdés egy totál n00btól a témában: :rolleyes:

Egy könyv kiadása mennyi tõkét igényel kb. itthon (ha egyáltalán) és mennyit külföldön (ha egyáltalán) egy kezdõnek, gondolok itt én most az angol nyelvterületre, mondjuk USA vagy UK?

Én azon az állásponton vagyok, hogy szerzõ ne fizessen megjelenésért.

Egy 500-1000 példányban kiadott elsõkönyves szerzõ regényének "ára" meg... hát, fene tudja. Tippelni tudok csak. Fél/egy millió elmehet a nyomdára. Jobb esetben 2-300.000 Ft-ot kap a szerzõ egy elsõ regényért normális kiadótól (ha NKA-támogatott, lehet, többet is leakaszt). Kell pénz a borítódesignra (láttam már, hogy ilyesmiért 100-200.000 Ft-ot is leakaszt egy grafikus). Megy fizetés tördelõnek, szerkesztõnek, korrektornak. Akkor a forgalmazók lecsípnek belõle egy kis profitot.

E-könyvnél ugye kiesik a nyomda, de nem esik bele az 5%-os ÁFA kategóriába, meg a másolásvédelem (DRM) is viszi a pénzt. Ha az e-könyvet magad adod ki, nulla pénzt költesz (csak jogtiszta szoftverekkel készítsd el).

(Külföldrõl fogalmam sincs. Nehezebb bekerülni a könyvkiadósdiban, de nagyobb a jutalom, értelemszerûen.)

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

Támogatom az álláspontot, a kérdés, hogy a kiadók is támogatják-e majd. :P

Borítódesign-t meg tudom csináltatni házon belül, ocóér' (már ha a kiadó hagyja). NKA-támogatás a melómnak kb. biztos, hogy kilőve. E-könyvet nagyon nem akarok kiadni, bár végső soron az is több, mint a semmi. Max. annyit érek el vele, hogy a kalózoknak még csak szkennelniük sem kell, hogy feltegyék torrentre. ^_^

Elsősorban külföldi cucc érdekel egyébként, a magyar kiadás az inkább ilyen B-terv. De majd meglátom, kb. egy év még úgyis, mire végére jutok. De legalább már látom a végét. Eljutottam odáig, hogy kiszemeteltem mi kell, mi nem kell bele, van egy nagyjából felépült történetvázam és el is kezdtem szépen, konzisztensen felépíteni rá az irományt. Tudom honnan, hogyan és hova akarom eljuttatni a sztorit, megvan nagyjából a stílus is, amit használok. Ez pedig erős haladás a korábbi, majd csak lesz valahogy és majdcsak befejezem valamikor állapothoz képest. :D

De ez meg már a Mit írsz most?-ba releváns inkább...

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Átvihetjük oda a beszélgetést, ha érdekel, mit kell az embernek güriznie a kiadásért. A magyar miért B-terv? Ha magyarul nem tudsz megjelenni, kint aztán tizedannyi esélyed sincs. Egy megjelent magyar regényre meg lehetne építeni (fordításból, pl. egy orosz, tök középszerû fantasy-író hatalmas pénzeket akasztott le csak azzal, hogy meg tudott jelenni angolul is, viszont nem jelent meg volna, ha otthon nem lett volna erõs olvasótábora).

Link to comment
Share on other sites

Warfoki

Átvihetjük oda a beszélgetést, ha érdekel, mit kell az embernek güriznie a kiadásért. A magyar miért B-terv? Ha magyarul nem tudsz megjelenni, kint aztán tizedannyi esélyed sincs. Egy megjelent magyar regényre meg lehetne építeni (fordításból, pl. egy orosz, tök középszerû fantasy-író hatalmas pénzeket akasztott le csak azzal, hogy meg tudott jelenni angolul is, viszont nem jelent meg volna, ha otthon nem lett volna erõs olvasótábora).

Vigyük.

Link to comment
Share on other sites

Janci91

Valaki tudná nekem linkelni Kis Barnabás: Alkotmányjogi alapismeretek c. mûvét? Keresem,de én nem találom.. köszi.(e-formátumban persze.)

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Valaki tudná nekem linkelni Kis Barnabás: Alkotmányjogi alapismeretek c. mûvét? Keresem,de én nem találom.. köszi.(e-formátumban persze.)

Ha nem találod, nincs belõle, elvileg. MEK-en általában fent van minden jogtiszta e-könyv.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Honi

<_< kilencedikén vizsga a realizmus irodalmából, most vagy öt-hat könyvet biztos magammal kell vinni, ha megyek vissza Pestre... lehet, nem érdekelne semmiféle praktikus ok, csak ne szakadjak meg a súlyuktól :D. Vizsgaidõszakban azért elférne egy ilyen könyvolvasó :D.

Még ha jobban is szereti az ember a könyveket, azért talonban magamnál tartanám ezt is.

Most visszaolvasgattam, de eddig külföldi készülékekrõl volt szó... itthon még csak régebbi kütyüket forgalmaznak, vagy méregdrágák a kintiekhez képest? (ha esetleg berendelted már, szívesen venném a véleményezésedet)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...