Jump to content
Sign in to follow this  
Lord_KROK

Sütés, főzés...

Sütés, főzés...  

78 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

BajuszGG

Pörgessed mikrózás közben... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Athesz

Vagy felveszem maxra és hagyom megsülni..:laugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lloth

Nálunk ma székelykáposzta volt. Nem először csinálom, de még mindig nem tökéletes...vagy nagyon kimosom a káposztát, vagy nagyon savanyú marad. Ezt nehezíti az a tény is, hogy barátom savanykásabban szereti, én meg nem annyira. Így még azt hiszem, párszor főznöm kell, hogy belőjem az optimális savanyúságot. :D

Na, de amiért írni akartam: szoktam mini közvélemény-kutatásokat végezni ismerőseim között, meg pár gyakrabban látogatott fórumon egy-egy témával kapcsolatban (társadalomtudományt végeztem, vagy mi a szösz, érdekel az ilyesmi).

Szóval a körkérdés így szól a srácokhoz (nyugodtan ki lehet fejteni hosszabban is a választ):

Fontos-e, hogy a barátnőd tudjon főzni?

Én azt veszem észre, hogy a legtöbb férfi manapság is elvárja ezt, emancipáció ide, vagy oda. Persze az sem hátrány, ha a srác tud főzni. Barátom is megcsinál pár alap kaját, de nem nagyon szeret főzni. Viszont szívesen segít nekem, krumplit pucol, hagymát vág, ilyesmi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Athesz
Lloth said:

Fontos-e, hogy a barátnőd tudjon főzni?

Mivel tudok főzni én konkrétan leszarom, hogy tud-e. :D Én konkrétan alig találkoztam még olyan csajjal akár ismerős körben se aki tudna főzni, van vagy 2 aki tud kb. Általában és fordított szituval szoktam találkozni, ha megemlítem, hogy tudok főzni mindig olyan csajt fogtam ki aki örült neki és várta a kaját. :laugh:

Nekem egyik haverom ez a tipikus vaskalapos típus, "az asszonynak a konyhában a helye" és meg se próbál önálló lenni hogy tudna magára fõzni õ ezt hajtja itt leragadt.És itt a görbetükör része a dolognak csak ilyen tiptop szőke szoli picsákra hajt a gyerek... Ezek pont az a tipikus konyhatündérkék. :biglol:

Természetesen a másik véglet se jó hogy a hapsi csináljon meg mindent a nőnek meg semmi dolga ne legyen de valahol a kettő közt. Mindig is azt vallottam, hogy tudjam ellátni magam ne kelljen ülnöm és azt várni hogy valaki körbeugráljon hogy hol van már a kajám..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
BajuszGG
Lloth said:

Fontos-e, hogy a barátnőd tudjon főzni?

Ha nincs legalább 7 Michelin-csillagos étterme, le se állok vele. :unsure: Egyébként szerintem valamilyen szinten elvárható, ha tényleg komoly kapcsolatban (értsd hosszabb távú) gondolkozol, mert ha hazaérsz a bányából, akkor legalább jó kaja legyen. Aztán hétvégén meg bográcsolok én vagy ilyesmi... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cnensuska

jópofa kaják, én is rakok be konkrétan 2-t :D

1ik az Hortobágyi palacsinta, másik az sült csirke, zöldborsó pürével, bazsalikommal [ha lett volna gnocchi, akkor az is lett volna, de hát nem volt :) ]

a kérdésre: szakácsként és cukrászként nekem annyira nem fontos, hogy tudjon főzni, viszont szerencsére valamit tud, de inkább sütögetni szeret jobban... nem árt, ha megtudod kérni, hogy csináljon valamit vacsira :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Athesz

Gyors "vega" kaja.

Tészta:

-250g liszt

-kis sütőpor

-1 tojás

-só

-bors

-petrezselyem

-1 ek olaj

-2dl tej

Összekeversz mindent egy nagyobb tálban. Mikor már nem veszi fel a tojás a lisztet elkezded hozzáadagolni a tejet aztán fűszerezed. Ilyen jó sűrű palacsintatészta állagot kell kapj akkor a jó.

És innentől hozzáadsz bármi zöldséget amit akarsz nekem speciel nem volt kedvem vacakolni a párolással előkaptam egy vegyes zöldség konzervet (borsó/kukorica) plusz szeleteltem mellé paprikát meg újhagymát. Ezt mind belekevered a tésztába és evőkanállal serpenyőben kis kupacokat képezve kisütöd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lloth

Én most kipróbáltam két ízben is a házi melegszendvicskrémet, és tök jó lett!

1. Oldalast sütöttem, és abból maradt egy kevés. Ezt apróra felvagdostam, és készítettem hozzá olyan paradicsomszószt, mint amilyet a bolognaira szoktam, de jó sűrűt. Ezt botmixerrel összekevertem a husi darabokkal. Utána meg mehet a kenyérre.

2. Kicsit sok sült csirkemell volt, és uncsi volt már zöldségkörettel enni. Szintén apróra vágtam a husit, mustárt és majonézt tettem hozzá, meg egy kis bazsalikomot, és szintén összeturmixoltam. Fincsi lett ez is.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Xeius_Solonin

mai alkotás:

sertéscomb szeletekre vágva, kiklopfolva, fokhagymás tejbe áztatva (ezt még tegnap este)

a tepsit kikenem olajjal, ráfektetem a húsokat, amiket megsózok és vékonyan megkenek mustárral. Erre jön egy kevés fokhagyma szeletelve, rá pedig karikára vágott vöröshagyma. Ha ez megvan akkor egy pici borssal megszórom. Ezután kb 7 nagy krumplit meghámozva feldarabolva a hús köré szórok, amire szintén mustárt kenek és megszórom sóval, borssal. Mehet be a sütőbe kb 1 órára 170 fokon. A végeredményt épp most fogyasztom és igen finom :D kifejezetten fűszer nélküli kaja (kivéve só bors ugye), főleg a hagyma / fokhagyma és a bors dominál a hús mellett de összességében így is gazdag ízű.

férfi létemre nagyon szeretek sütni főzni, szoktam is a kiscsalád nagy örömére :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lloth

Idén édesanyámnak az volt a kívánsága, hogy "de jó lenne egy olyan karácsony, mikor nem kell főznie", mondtam neki, hogy semmi akadálya, most én készítem majd a kaját. Kérdeztem tőle, hogy nem baj-e, ha elvonatkoztatunk a klasszikus halászlé-töltött káposzta-bejgli vonaltól, és mivel azt mondta, hogy nem, így a következő lesz karácsonykor:

24-én

Borscs (marhahúsleves céklával, sós derelyével, tipikus lengyel karácsonyi kaja)

Sült csirkemell fehér mártással leöntve, reszelt sajttal, vajas főtt burgonyával

Vaníliás rizspuding (svédek, ill. általában az északi népek szoktak ilyesmit enni karácsonyi desszertnek)

25-én

Leves marad a borscs

Sonkával, gombával, zöldborsóval töltött palacsinta, panírba forgatva, kirántva, tartár mártással

26-án

Mivel a tervek szerint már jól tele ettük magunkat, így erre a napra egy laza kis tonhal salátát szántam, úgyis mindig az a gond, hogy 26-ára mindenki szétdurran. :D

Nálatok mi lesz a karácsonyi menü?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Xeius_Solonin

jól hangzanak! :wink: a Borscs-ot azt hiszem az Ukránok is eszik, én még nem próbáltam :tongue:

Nálunk tőkehiány miatt egyszerű székelykáposzta + sütike :laugh: nem merülünk most a kajatémába bele

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lloth

Igen, a borscsot sok szláv nép készíti, oroszok, ukránok, lengyelek. Annyi, hogy a lengyeleknél karácsonykor rendszerint hús nélküli, mivel nagyon vallásosak. Én most mégis inkább felturbózom egy kis marha husival. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sistike

Halihó!

Nem tudjátok, hogyan kell szezámmagos mézescsirkét csinálni? Az, amelyiket a kínaikban lehet nagy előszeretettel kapni. Csak én rendes húsból csinálom...:) De valahogy máztól mindig elázik, és nem lesz ropogós :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Athesz

Attól nem feltétlen a receptnek van baja. Elég forró az olaj mikor belepakolod?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sistike

az olaj rotyog, de a receptek szerint a bundával kisütöm olajban, aztán megforgatom a mázban, és az rákeményedik. legalábbis elméletileg ez kéne történnie, gyakorlatilag csak megázik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cnensuska

próbáld k úgy hogy beleforgatod a mázba, és egy kicsit visszadobod az olajba hogy a máz rásüljön.

vagy úgy, hogy a mézet kicsit visszaredukálod, ergó habzásig hevíted.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzillamessage

Tegnap főztem egy vaddisznó (vadmalac) pörköltet. Szerintem nem tudom megismételni, de ide feljegyzem hogyan készült, hátha valakinek megjön a kedve hozzá.

Recept:

comb és lapocka 4 kg
csontos hús 1 kg
laskagomba 1 kg
sült füstölt szalonna zsírja 4 ek
vöröshagyma 8 fej
fokhagyma 5 gerezd
zöldpaprika (tv) 2 nagyobb darab
hámozott paradicsom 2 db
egész kömény 1 tk
borókabogyó 15-20 db
kakukkfű 4 csipetnyi
só 3 csapott ek
őrölt pirospaprika 4 csapott ek
őrölt fekete bors 1 csapott tk
testes vörösbor 7 dl

Bográcsba kerül a zsír, amint felhevül beletesszük a köményt. Amikor "kidurrogta" magát a kömény (és ezt fontos megvárni, így jön elő az íze), mehet bele a vöröshagyma.
Világos barnára dinszteljük és mehet bele a fokhagyma, paradicsom, paprika és a borókabogyó fele.
Ha levet eresztett rátehetjük az őrölt paprikát. Folyamatosan kevergessük és csak annyi paprikát tegyünk amennyit "felvesz" a zsír. Lehet, nem kell az egész mennyiség, sok paprikával csak elrontjuk az egészet. Kicsit felöntjük vízzel, hagyjuk kicsit rotyogni.
Beletesszük a húst, folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk a bográcsot míg levet nem ereszt.
Folyamatos kevergetéssel, rázogatással kis lángon főzzük egy órát. Az elfövő vizet pótoljuk, de csak mindig kis adagokban (pl 2 decinként)
Egy óra főlést követően tegyünk bele két csapott evőkanál sót, borsot és kb ekkortól vörösborral pótoljuk az elfövő vizet, de mindig csak kis adagokban.
Fél óra múlva mehet bele egy csipetnyi egész kömény, a maradék borókabogyó, egy csipet kakukkfű.
Ellenőrizzük a húst (nekem még kellett húsz perc, míg jónak gondoltam). Ha jónak ítéljük a hús állagát, bekerülhet a gomba.
Egy-két percet forraljuk és kóstolás után megsózzuk, fűszerezzük (ha kell).
Főzzük 15-20 percet, ízesítjük (ha még kell) és lezárjuk a gázt. Megszórjuk a tetejét három csipetnyi kakukkfűvel és alufóliával lezárjuk a bográcsot.

Köret:

sütőben, sütőpapíron ropogósra sült krokett 1,5 kg

először konyakba, aztán vörösborba áztatott aszaltszilva 1 kg
áfonyalekvár 3-4 ek

Nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen nagy a láng, éppen csak bugyorogjon a pöri. :D

 

A társaság nagy része idegenkedett először ettől a körettől (volt tészta és káposzta saláta is), de aztán ez fogyott el teljesen. A tészta és a káposzta szinte mind megmaradt, a krokett viszont kevés lett.

Nyolcan voltunk, nem maradt semmi, csak a csont. Fantasztikus ízek jöttek össze, olyan sűrű szaftja volt, mint a tejföl. :spiny:

 

Edited by Godzillamessage
  • Thanks 2
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
fodorpisti87
On 11/2/2010 at 6:00 PM, Gurga said:

Az én főzőtudományom nagyjából a tea, zacskós kaja, tojás hármasból áll. :sad: Nincs hozzá türelmem, úgyhogy egyedül nem is csinálom. Nyáron jó lenne haverokkal bográcsozni, de idén egyszer sem jött össze, állandóan meló volt vagy valaki nem ért rá. Remélhetőleg jövőre összejön többször is. Addigra talán már hajós jogsim is lesz, jó lenne valami dunai szigeten főzni, iszogatni, közben fánkozni, esetleg vízisízni, ha lesz rá pénzem. :)

A tükörtojás, rántotta feldobásához van valami ötletetek? Csak paprikát, paradicsomot, néha sonkát, szalonnát szoktam beletenni. A hagymát nem szeretem.

De a teát is meg lehet csinálni úgy, hogy az odaverjen! A csajom tanított meg annó különféle jeges teák elkészítésére, itt pl találsz pár receptet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...