Jump to content
Sign in to follow this  
Lord_KROK

Sütés, főzés...

Sütés, főzés...  

78 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Lord_KROK

Lepcsánka / Tócsni

Hozzávalók:

4 főre:

2 kg krumpli

1 fej fokhagyma

olaj

liszt

bors (frissen őrölt)

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, majd megsózzuk. Állni hagyjuk, majd a kiengedett levét leöntjük. A liszttel és az olajjal addig elegyítjük, míg egy nem túl laza és nem is nagyon kemény alakítható masszává válik. Az egész fej fokhagymát átzúzva és a borsot még a lisztezés előtt belerakjuk. Ízlés szerinti nagyságú adagokat merítünk, és olaj nélkül, lehetőleg teflonos serpenyőben szétterítve átsütjük. A pogácsák ne legyenek túl vastagok, mert belül nyers marad.

Köretként, de borkorcsolyaként is kiváló. Tejföllel leöntve is finom, laktató.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lord_KROK

Bolognai spagetti

parmezán vagy azt helyettesítõ más reszelt sajt

A mártáshoz:

1 fej hagyma,

1 sárgarépa,

kevés zeller zöldje,

1 húsleveskocka,

1 evõkanál olaj,

5 dkg húsos szalonna,

25 dkg darált marhahús,

7 dkg paradicsompüré,

1 babérlevél,

só,

bors,

cukor

Elkészítés:

A hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát feloldjuk három deciliter forró vízben. Felhevítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, megsózzuk-borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve harminc-negyven percig pároljuk.

A spagettifőzés olasz módja: marokra fogva beleengedjük a végét a forró vízbe, s ahogy megpuhul, fokozatosan utánaengedünk, mindaddig, amíg a csomó vége belecsúszik a vízbe anélkül, hogy eltörne. Leszűrjük, s lehetőleg mindenkinek a tányérjába külön tálaljuk, így a húsos mártást ráöntve, reszelt sajttal megszórva szebben mutat és jobban ízlik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX
Lord_KROK said:

Lepcsánka / Tócsni

Na még így se hallottam (lepcsánka). Imádom!!! Vater nem tesz bele fokhagymát, azt bele a tejfölbe és azzal! Imádom ha jó ropogós a széle, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal!!!

Receptem nincs hozzá, de kedvenceim közé tartozik a rakott zöldbab! Imádom azt is! Valamikor csináltam valami ragu féleséget, amit aztán beletettem tortillába és marha finom volt! Ajánlom mindenkinek, nagyjából a recept:

- zsírban fehérre süt pulykahús, majd felönt vízzel és lefedni.

- hagyni puhulni talán 10 percig

- majd hozzáadni a nagyobb kockára vágott paradicsomot, paprikát és a felszeletelt hagymát

- együtt tovább párolni egy darabig, majd a végén hozzáadni a kukoricát (ki hogy szereti, lehet egész konzerv is), amivel szintén tovább pároljuk egy darabig

- ha kész, előmelegített tortillákra tesszük, reszelünk rá sajtot, ízlés szerint valamilyen öntetet (én speciel joghurtosat tettem rá), karikára vágott savanyú uborkát, feltekerni és jóízűen megenni. zselé finom! :D

Még előkotrom a bmv-imet :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gurga

Az én főzőtudományom nagyjából a tea, zacskós kaja, tojás hármasból áll. :sad: Nincs hozzá türelmem, úgyhogy egyedül nem is csinálom. Nyáron jó lenne haverokkal bográcsozni, de idén egyszer sem jött össze, állandóan meló volt vagy valaki nem ért rá. Remélhetőleg jövőre összejön többször is. Addigra talán már hajós jogsim is lesz, jó lenne valami dunai szigeten főzni, iszogatni, közben fánkozni, esetleg vízisízni, ha lesz rá pénzem. :)

A tükörtojás, rántotta feldobásához van valami ötletetek? Csak paprikát, paradicsomot, néha sonkát, szalonnát szoktam beletenni. A hagymát nem szeretem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX
Gurga said:

A tükörtojás, rántotta feldobásához van valami ötletetek? Csak paprikát, paradicsomot, néha sonkát, szalonnát szoktam beletenni. A hagymát nem szeretem.

Fokhagyma, újhagyma (nem érződik a hagyma íze, de ad ízt hozzá! Akár sima hagyma), reszelt sajt, kolbász, kukorica.

Nálam: hagyma, erős paprika, sonka, kukorica, sajt játszik egy kiváló rántottában :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lord_KROK

Na még így se hallottam (lepcsánka). Imádom!!! Vater nem tesz bele fokhagymát, azt bele a tejfölbe és azzal! Imádom ha jó ropogós a széle, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal!!!

Isteni az biztos, errefelé lepcsánka.

Amúgy a rakott zöldbabot én is nagyon imádom, de idén ettem életemben elõször [sm40]

105369

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gurga
GustyX said:

Fokhagyma, újhagyma (nem érződik a hagyma íze, de ad ízt hozzá! Akár sima hagyma), reszelt sajt, kolbász, kukorica.

Nálam: hagyma, erős paprika, sonka, kukorica, sajt játszik egy kiváló rántottában :) .

Semmilyen hagymát nem szeretek, csak a fokhagymát pirítóson és bundás kenyéren. Sajtot régebben tettem bele, de meguntam. A kolbászt csak lecsóban vagy részegen eszem meg.

A kukoricát majd kipróbálom, most nincs, és boltba se megyek már. Kösz az ötletet!

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX

Barátnőm se, de így imádja! Nem is érződik a hagyma rajta. Egyszer egy próbát megérne hidd el! Mintha a hagyma ott sem lenne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lord_KROK
GustyX said:

Fokhagyma, újhagyma (nem érződik a hagyma íze, de ad ízt hozzá! Akár sima hagyma), reszelt sajt, kolbász, kukorica.

Nálam: hagyma, erős paprika, sonka, kukorica, sajt játszik egy kiváló rántottában :) .

Kukorica elég érdekes ... :D

Ki kell próbálnom! De főtt, vagy konzerv?

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX

Konzerv. De ne vidd túlzásba, mi általában már tojásos kukoricát eszünk :D. Egy kis konzerv bőven elég bele, talán még sok is! Ki kell próbálni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lord_KROK

Ezt még főzés közben dobod bele? Akkor amikor kezd megszilárdulni mondjuk? vagy hogy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX

Sütés előtt :D . Felverem a tojást, bele a kukorica aztán megsütöm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gurga

Én először kicsit sütöm a zöldséget, sonkát és arra rakom rá a tojást. Rántottánál és tükörnél is.

Csináltam tükörtojást paradicsommal, paprikával és húsos szalonnával. Végre normális tojást kaptam a boltban, úgyhogy nagyon jó lett. Az elmúlt két hétben olyan tojások voltak, hogy szétment a sárgája 10 centi eséstől... :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX

Házi szaros tojás az igazi! Sokkal jobban érződik rajta a tojás íz, mint a boltiakon :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lord_KROK
GustyX said:

Sütés előtt :D . Felverem a tojást, bele a kukorica aztán megsütöm.

Ezt nem gondoltam volna :yikies:

Azt hittem mikor az edénybe kavargatod akkor adod hozzá.

Kéne valami jó tápos lecsó recept. Ti rizzsel vagy tojással csináljátok?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gurga
GustyX said:

Házi szaros tojás az igazi! Sokkal jobban érződik rajta a tojás íz, mint a boltiakon :) .

Már alig tojnak öreganyám tyúkjai, úgyhogy nem hozok otthonról.

Lord_KROK said:

Ezt nem gondoltam volna :yikies:

Azt hittem mikor az edénybe kavargatod akkor adod hozzá.

Kéne valami jó tápos lecsó recept. Ti rizzsel vagy tojással csináljátok?

Tojással. Rizzsel még csak konzervest ettem, annak meg ugye nem sok köze van a rendes lecsóhoz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lord_KROK

Na mondom megvan mit főzök ma vacsira :

Jó, sajtos, kolbászos, hagymás (kukoricás) tojásrántotta ... vörösborral [sm40]

Erre nincs itthon tojás, se sajt, se kolbász és kukorica se [sm41]

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX
Lord_KROK said:

..
Azt hittem mikor az edénybe kavargatod akkor adod hozzá.
..

???

Így csinálom: felkavarom az edénybe, majd hozzáadom. Ahogy gondoltad! :) 

Ezt is írtam!

Én szeretem mindkettőt, de a natúr lecsó is jó.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Arwy
Lord_KROK said:

Lepcsánka / Tócsni

Erre felé (krumpli)prósza. :cool::laugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
-moki-

Sziasztok!

Nem rég kezdtem el elmélyülni a főzés korántsem akadálymentes világában és gondoltam vannak rajtam kívül még olyan emberek, akik most, vagy már egy ideje ismerkednek az önállóság eme formájával :D

Mehet itt eszmecsere receptekről, tippekről, trükkökről, esetleg ha van kérdésed, akkor tedd fel és megvitatjuk azt.

Akkor rögtön kezdem is. Ma valami könnyedre és gyorsan elkészülőre vágytam így gondoltam kipróbálom az omlettet, amikor így palacsinta szerűen egymásra hajtom a végeit. Nah már most, három tojásból csináltam, deci tej, nagyon kevés tejszín. Vajat megmelegítem a serpenyőn és ahogy ráöntöttem a masszát, úgy egy perc múlva el kezdett a közepe púposodni :D Mondom ajaj, ez így nem lesz jó, szóval végül is rántotta lett belőle :D Kipróbáltam, hogy milyen, ha beleolvasztom a sajtot és valami egészen fantasztikusan finom :D Adtam hozzá némi paprikát és kockázott sonkát, plusz a végén lehintettem egy kis piros paprikával.

Szóval az első omlett próbálkozásom kudarcba fulladt, de sebaj... legközelebb elkapom a grabancát :D Plusz veszek majd egy kis füstölt sajtot is, meg némi hagymát.

Share this post


Link to post
Share on other sites
GustyX

Sziasztok!

Szerintem összevonható a 'Kedvenc receptek' topikkal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
-StiF-

Hiányolom a szavazást. Munkám miatt, speciel mindennap sütök szinte. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warfare

- Fogj két csomag négydarabos virslit

- Tedd tányérra

- Szúrd be késsel kicsit mind a kettőt a közepén

- Tedd be a mikróba és melegítsd 1 percig

Ízlés szerint kecsappal, majonézzel vagy mustárral tálaljuk. Kenyérrel.

True story

Share this post


Link to post
Share on other sites
Balee

Nem hittem, hogy így is lehet. :yikies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
-StiF-

Pedig a Füstlire rá is van írva, h mikroban is lehet. Vagy csak irónia volt Baller? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...